Vlinders en Libellen in de Weerribben-Wieden

79,50

Natuurbeleving in dé kop van Overijssel

Dit is jouw kans op het waarnemen van dé Grote Vuurvlinder
Kans op Zilveren maan en Grote weerschijnvlinder
Libellen als de Zwarte en Kempense heidelibel
✓ Documentatie Dagvlinders en Libellen
Begeleiding van een enthousiaste Vlinderspecialist
 Middagtocht met een fluisterboot

Datum:
18-07-2024 Gegarandeerd

Uitverkocht

Artikelnummer: VO-WW Categorieën: , Tags: , ,

Beschrijving

 

Op ontdekking met een Vlinderspecialist in de Weerribben-Wieden

Prijs € 79,50 p.p.

Datum:
18-07-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 6 personen

Dagexcursie 8:00 - 15:00

Wat gaan we doen?

Deze dagexcursie staat in het teken van een ontspannen ontdekkingstocht in de Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel. We gaan op zoek naar de Grote Vuurvlinder, Zilveren maan en andere gave Dagvlinders. Dit natuurgebied is rijk aan vele libellensoorten zoals de Zwarte heidelibel, Kempense heidelibel en de Groene glazenmaker.

In de ochtend maken we een mooie wandeling door een moerasbos en gaan we op zoek naar de bijzondere libellen, vlinders en andere insecten. In de middag gaan we varen met een fluisterboot waarbij we langs de oevers ook mooie insecten kunnen waarnemen. De Grote vuurvlinder en de Zilveren maan foerageert op de Grote kattenstaart, in alle rust kunnen we daar vanaf het water naar kijken. Libellen die eitjes afzetten in het water en de Roodoogjuffers die als een tandem op een blad in het water rusten zijn goed te zien.

Natuur beleven vanaf het water

Al varend met een fluisterboot door het immense gebied krijgt de natuur weer een andere dimensie. De oevers staan vol met bloeiende beplanting. Dé ideale plek om vlinders zoals de Zilveren maan en libellen te vinden. We gaan genieten van Krabbenscheer, Gele plomp en bloeiende Waterlelie. Vlinders en Libellen in de Weerribben-Wieden is een zeer veelzijdige dagexcursie met veel natuurbeleving en mooie fotomomenten. Er is ruimte voor uitleg om de verschillende soorten zelf te herkennen, uw gidsen zijn zeer bekwaam en vertellen u graag over de specifieke kenmerken.

Weerribben-Wieden

Dit Nationale park van ongeveer 10.000 hectare is een laagveenmoerasgebied, het grootste van Noord West Europa.  Het waterrijke gebied met meren, plassen, sloten en grote rietvelden bevat een grote biodiversiteit. Water en land wisselen elkaar af en zo is er veel ruimte voor de natuurlijke flora en fauna. Zo komen er veel soorten vogels voor en is het een zeer belangrijk gebied voor zeldzame libellen.

Ook is de hier in 2002 uitgezette Europese Otter een succesverhaal, en dat zegt veel goeds over de waterkwaliteit van de Weerribben-Wieden. Onze beide tours in 2021 leverde een Europese Otter op tot veel genoegen van onze gasten.

Libellen van de Weerribben-Wieden

In een gebied met zoveel water kan het haast niet anders dat u hier libellen en juffers kunt vinden. Maar in de Weerribben-Wieden komen héél bijzondere soorten voor zoals de Sierlijke Witsnuitlibel, Gevlekte Glanslibel en Bruine Korenbout. Er zijn genoeg plekken in dit grote natuurgebied waar we deze soorten kunnen tegenkomen. De hoeveelheid Heidelibellen is enorm en de fotogenieke Vuurlibel mag natuurlijk niet ontbreken. Zowel in het bos als vanaf het water kunnen we véél libellen en juffers waarnemen.

Bijzondere Dagvlinders

Bijzondere dagvlinders vind u hier ook. Soorten als déGrote Vuurvlinder, Zilveren maan en de Grote Weerschijnvlinder zijn op zich al een rit naar dit gebied waard. De Grote Vuurvlinder is erg kieskeurig op zijn leefgebied en komt alleen hier en op een andere locatie in Nederland voor. Een érg zeldzame en óók zeer mooie vlinder om te zien. De Grote Weerschijnvlinder is een grote vlinder die zich niet gemakkelijk laat zien. Meestal houdt deze soort zich op in de toppen van de bomen. Als het warmer wordt komt deze vlinder lager zitten, en is dan beter zichtbaar.

Uw gids houdt nauwlettend de recente waarnemingen in de gaten. Hij weet waar u de meeste kans maakt om deze zeldzaamheden te zien. Maar ook de algemenere soorten Dagvlinders zijn een genot om naar te kijken.

Vele soorten wantsen, sprinkhanen en spinnensoorten kunnen we hier tegenkomen. De grote Oeverspin is bijvoorbeeld een interessant onderwerp om te fotograferen.

Het word een dag met een diverse soortenlijst en een mooie ervaring om de natuur zowel vanaf het land als vanaf het water te bewonderen.


NB: De route wordt bepaalt door de recente veldwaarnemingen. Als het geen goed weer is om te varen bieden wij een alternatief aan.

Ook op een bewolkte dag weten Chris & Annemieke er een mooie dag in de natuur van te maken. De Grote Vuurvlinder bleek lastig maar gelukkig toch één goed kunnen zien. Maar liefst zes soorten en de grote aantallen Heidelibellen logen er niet om. Ik heb weer nieuwe soorten aan mijn lijst kunnen toevoegen, waarvoor dank. Gewoon een goed verzorgde dag, lekker rustig met een kleine groep, veel interessante uitleg.

∼ Edwin

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een enthousiaste natuurgids/natuurfotograaf

✓ Middag varen met een fluisterboot

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitale soortenlijst na afloop

Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden via NM Natuurbehoud

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

  • Kleding naar gelang de weersverwachting.
  • Waterdichte kleding
  • Een hoed of pet en andere zon beschermende middelen
  • Muggenmelk tegen stekende insecten (Deet werkt goed, maar is wel giftig en slecht voor fotoapparatuur)
  • Goede wandelschoenen
  • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

 


We rijden met de auto naar interessante gebieden in de Weerribben-Wieden voor een wandeling. Al struinend en turend kunnen we heel veel soorten waarnemen. De wandelingen zijn op goed begaanbare paden en niet zwaar, een basisconditie is wenselijk. Na de lunch gaan we varen met een fluisterboot.

We lunchen "in het veld", neem uw eigen lunchpakket mee.

Onderweg bezoeken we een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze dagexcursie Vlinders en Libellen in de Weerribben-Wieden is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maakt u graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vlinders, insecten en planten te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens of een fish eye zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details en planten te fotograferen. Neem een statief of pittenzak mee en eventueel een zak om op te liggen in het gras.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan uw gids u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren fotografeert heeft hij veel ervaring opgedaan met natuurfotografie. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.


NB: Hoewel er genoeg tijd is om te fotograferen ligt de klemtoon van deze dagexcursie op de natuurbeleving. Het is dus geen fotografieworkshop!

 

Maak kennis met de natuurgidsen

Klik op de naam ↓

Natuurgidsen met passie! Een dag op pad met Chris & Annemieke levert u naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Zij kunnen u met veel passie en enthousiasme vertellen over de flora en fauna in de Weerribben-Wieden. Al jaren struinen zij hier op zoek naar Dagvlinders, Libellen en ander natuurschoon. Als ervaren natuurgids kan Chris u veel vertellen over de soorten die we tijdens Vlinders en Libellen in de Weerribben-Wieden gaan tegenkomen.

Verzamelpunt

Een week voor vertrek ontvangt u een e-mail met de laatste informatie. Deze e-mail kan in de spamfolder terechtkomen, onze excuses daarvoor.
p.s. Voeg ons toe aan uw adressenbestand info@goldcrestnaturetours.nl en ontvang de email zonder problemen.

 

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum:

20-07-2023