Vlinder en Libellen paradijs in Albarracin

Een reisverslag van een onderzoek reis “Vlinders en Libellen in Sierra de Albarracín” in augustus 2023.

Dag 1 – 8 augustus 2023

We treffen elkaar in alle vroegte op een toch wel vol Eindhoven Airport. Na de gebruikelijke handelingen zitten we op tijd in het vliegtuig. Alles gaat zeer naar wens, en nadat we de koffers in de auto hebben gezet kunnen we richting Albarracin gaan rijden. Het landschap is prachtig, typisch Spaans achterland met droge berghellingen en de groene ader van bomen langs de rivieren. Na wat voorzichtig manoeuvreren in de smalle steegjes van Gea de Albarracin parkeren we bij het hotel. Een authentiek hotel met Moorse invloeden, en erg ruime kamers.

Onze eerste vlinders en libellen van de week vinden we bij een moestuin complex vlak bij het hotel. Hoewel erg warm, willen we toch gebruik maken van de extra tijd die het vroege vertrek met zich meebrengt. En al gauw worden we verrast door de gave soorten die hier vliegen. Het Tijgerblauwtje, Klein tijgerblauwtje en de eerste Witbandzandoog worden op de foto gezet. Ook de Koperen beekjuffer laat zich prima fotograferen, supergaaf natuurlijk. We dineren in het hotel en zoeken na een vermoeiende lange dag ons bed op.

Dag 2 – 9 augustus 2023

We ontbijten in het hotel waar ook de lokale mensen hun ochtendkoffie komen drinken, hoe Spaans wil je het hebben. Het beloofd een warme dag te worden. We starten onze wandeling in een droge rivierbedding. Al na enkele meters vliegen de vlinders ons om de oren, zo droog en dan toch zo’n grote hoeveelheid vlinders. De ene na de andere soort wordt gevonden. Zo zien we veel Icarusblauwtje, Bruin blauwtje en een Kleine boswachter. Een hagedis ligt op te warmen, het is een Grote zandloper.

We wandelen in een rustig tempo verder en kunnen veel soorten fotograferen, Vlinders en Sprinkhanen maar ook vliegt er een gave Zwarte Wouw over. Chris ziet de doelsoort voor deze dag, de Bonte heremiet. Deze is te snel weg om door iedereen gezien te worden, laat staan gefotografeerd. De warm minnende soorten komen lekker los, zo zien we veel Oranje zandoog, Witbandzandoog en Oranje luzernevlinder.

De rivier die langs de droge bedding stroomt is een goede plek voor Libellen. We kunnen al gelijk genieten van een Bosbeekjuffer en de Gewone bronlibel. Ype spot ook een Libel en roept ons erbij voor determinatie. Dit blijkt een Grote tanglibel te zijn 😊. Laat deze nou ook nog eens rustig op een takje gaan zitten, iedereen kan hier prachtige platen van maken. Een top waarneming met dank aan Ype. Later in de middag treffen we hier ook nog een Watervallibel. Ook al een doelsoort, helaas voor ons gaat deze hoog op een tak zitten en kunnen we alleen maar stukjes zien en fotograferen. Een moeilijke en zeldzame soort die we helaas daarna niet meer gezien hebben.

Zowel lunch en diner hebben we bij restaurant Zahora genuttigd, wat een heerlijk restaurant. De vriendelijke en vlotte bediening spreekt ons erg aan. Het eerste determinatie uurtje blijkt leerzaam en gezellig. Er worden zowel Vlinders als Libellen uitgelegd en op naam gebracht.

Dag 3 – 10 augustus 2023

Vandaag rijden we naar een mooie vallei waarbij we al stoppen op de toegangsweg naar onze bestemming. De Vlinders vliegen af en aan over de weg, hier willen we even wat beter kijken. Echt fantastisch om soorten als Witbandzandoog, Kleine boswachter, Keizersmantel en Grauw zandoogje te zien vliegen. Helemaal blij worden we als er een doelsoort, de Castiliaanse erebia, vliegt. Echt een soort van deze tijd en de enige Erebia die hier vliegt. Na vele foto’s gemaakt te hebben, en ook nog een gevecht tussen een Grote keizerlibel en Witbandzandoog gezien te hebben rijden, we verder naar onze eindbestemming.

Op de veldjes kunnen we ontzettend veel soorten waarnemen en foto’s maken. Ook de Zuidelijke oeverlibel zit mooi op een muurtje te poseren. Na een overheerlijke lunch in een typisch Spaans restaurant proberen we bij een stromend beekje nog wat meer Libellen te zien. En dat lukt, naast de Gewone bronlibel, Watersnuffel en Beekoeverlibel zien we meerdere Mercuurwaterjuffers. Het was een productieve dag waarbij we 52 soorten vlinders konden waarnemen. Ook de lijst met Libellen groeit naar 10.

We eten bij een restaurant in de omgeving, waar de maaltijd ook weer verrukkelijk smaakt. Op de terugweg stappen we uit om te genieten van een machtig mooie sterrenhemel. Het is hier zo donker dat de Melkweg zichtbaar is, een vallende ster maakt het sprookje compleet 😊

Dag 4 – 11 augustus 2023

We maken een mooie rit naar de andere kant van het Montes Universales. Onderweg zien we al enkele Vale gieren vliegen maar halverwege de route stuiten we op een grote thermiekbel. Tientallen Vale gieren, een Monniksgier en Zwarte wouw cirkelen boven de heuvels en het grasland. Er ligt vast ergens een karkas, na wat gefotografeerd te hebben rijden we verder. Op een mooi veld met veel distels kunnen we genieten van veel mooie Vlinders. Het lukt zelfs om naast de Keizersmantel ook de Kardinaalsmantel te fotograferen. Ook het Roodstreephooibeestje, Kleine vuurvlinders, Oranje zandoogjes en Luzernevlinders. Een fraaie Spaanse koningspage steelt de show, we klikken er lustig op los. Ook wederom een Heremiet en veel Witbandzandogen, Oranje steppevlinder en Kleine boswachter.

Na een picknicklunch onder de bomen gaan we op zoek naar Libellen. Bij de snelstromende rivier proberen we de Watervallibel te zien, maar helaas die is niet thuis. Wel kunnen we genieten van de Gewone bronlibel, Grote tanglibel en Bosbeekjuffer. Het is weer een zeer geslaagde dag geweest met prachtige soorten die we goed konden fotograferen. We dineren bij het gezellige restaurant Zahora, waar ze ons weer lekkere authentieke gerechten voorschotelen.

Dag 5 – 12 augustus 2023

De Bonte heremiet is één van onze doelsoorten van deze reis. Op de tweede dag hadden we deze soort al in vogelvlucht kunnen waarnemen. Gelukkig kwam dat vandaag helemaal goed 😊. Chris vindt al vrij snel een mooi exemplaar en iedereen kan er goede foto’s van maken, een top waarneming. We vervolgen onze route en gaan op weides langs de rivier vlinderen. Ook hier is de verscheidenheid groot en vooral de aantallen vlinders enorm. We kunnen hier wat meer Parelmoervlinders zien en ook de Castiliaanse erebia. Een mooi Witstreepblauwtje vult de lijst van de blauwtjes aan.

Na de lunch bij een andere beek kunnen we ons weer concentreren op Libellen en Juffers. De zeldzame Mercuurwaterjuffer was niet door iedereen goed op de foto gezet, dus we wagen nog een poging. Dit keer lukt het wel en ook de Bosbeekjuffer zit lekker dichtbij. We proberen met z’n allen een vliegende Gewone bronlibel te fotograferen, wat zeker niet meevalt. Bij wat waterreservoirs met riet zien we nog meer Libellen en Juffers. Zo zien we hier het Iberisch lantaarntje, Zwervende heidelibel, Grote keizerlibel, Koraaljuffer en Beekoeverlibel.

Op de terugweg stoppen we bij een delicatesse winkel waar we wat lekkers als souvenir kunnen kopen. We eten na een goedgevulde determinatie sessie gezellig bij een plaatselijk restaurant.

Dag 6 – 13 augustus 2023

Na een lange rit komen we bij een zeer speciaal gebied uit. We maken een wandeling door een kloof. Al snel worden de eerste vlinders gezien maar ook hagedissen. Zo zien we een soort Muurhagedis en gaat Bettie uit haar dak als ze haar grote wenssoort ziet, de Parelhagedis. Hoewel lichtelijk verscholen laat deze zich uitgebreid fotograferen, het is een beauty.

Op een rivierbedding treffen we een heleboel drinkende vlinders aan. Tientallen blauwtjes, Spaanse koningspage, Rozendikkopjes, Roodspikkeldikkopjes enzovoort. Er is veel te determineren vandaag. Een Blauwe glazenmaker grist een Spaans dambordje uit de lucht en gaat gelukkig voor ons in een boom hangen. Na vele foto’s gemaakt te hebben gaan we rustig terugrijden. We maken nog diverse stops onderweg.

Een erg leuke plek is een klein reservoir waar we naast leuke Libellen en Juffers maar ook piepkleine Streeploze boomkikkers treffen. Wat een grappige kleine kikkertjes zijn dit toch. Alweer een mooie dag met gave soorten die we op de lijst kunnen noteren. De determinatie van de Vlinders en Libellen toont aan dat we ook al aardig wat ondersoorten en endemische soorten hebben gezien. We sluiten onze laatste dag in de Albarracin regio af met 82 soorten Dagvlinders.

Dag 7 – 14 augustus 2023

We checken uit na het ontbijt en beginnen onze route richting Valencia. We worden geflankeerd door meerdere Grauwe kiekendieven, supergaaf! Vandaag gaan we een rivier bezoeken waar we kans maken op de Cazuma tanglibel. Dit is een Tanglibel soort die sinds enkele jaren wordt gezien en alleen in deze regio, superzeldzaam dus. Na een mooie rit stuiten we helaas op een onverharde weg, gezien de grove stenen durven we dit niet aan met de zware minibus.

We rijden door naar een embalse, kunstmatig waterreservoir, waar we ook veel Libellen kunnen zijn. En na de teleurstelling van de ochtend worden we hier weer helemaal happy, er vliegen prachtige Libellen rond. Zo zien we de Purperlibel, Oranje zonnewijzer, Noordelijke bandgrondlibel en Oeverlibel. Juffersoorten als de Witte breedscheenjuffer en de Kanaaljuffer maken onze dag helemaal compleet.

We lunchen onder de Eucalyptusbomen en zien daar nog fraaie Heidelibellen en ook de Schermerlibel, we kunnen ons geluk niet op. In de middag komen we aan bij ons hotel, waar het zwembad erg aanlokkelijk is. Chris, Annemieke en Jurriaan nemen een duik om af te koelen. Ype en Bettie fotograferen nog wat in de tuin, Erik en Ger zoeken de rust van hun kamer op. Ook hier houden we nog een determinatie sessie waarbij vooral de Libellen en Juffers besproken worden.

We eten in het hotel waar Bettie ons trakteert op de drankjes. Zij viert morgen haar verjaardag, maar op de reisdag is er niet genoeg tijd om ergens wat te gaan drinken.

Dag 8 – 15 augustus 2023

Na een prima ontbijt checken we uit en zetten onze bagage in de bus. We rijden naar het riet/moeras gebied Albufera net onder Valencia. Hier vinden we veel rijstvelden en dus ook enkele gave soorten vogels. Soorten als Koereiger, Zwarte ibis en Graszanger zijn altijd leuk om te zien. Maar we komen natuurlijk om Vlinders en Libellen te ontdekken.

Erg blij worden we als we de Kleine monarchvlinder zien vliegen, wat een bijzondere Dagvlinder is dat. Er vliegen veel Heidelibellen en Oeverlibellen. Supergaaf is het als we een Lange oeverlibel zien zitten op de grond. Deze zeldzame Oeverlibel hadden we nog niet gezien en brengt de lijst met Libellen en Juffers op 33 soorten.

We vertrekken op tijd naar de luchthaven en leveren de minibus in. Het vliegtuig heeft iets vertraging maar de vlucht gaat voorspoedig. We nemen afscheid van elkaar op Eindhoven airport. Sommige van ons hebben nog een flinke reis voor de boeg voor ze thuis zijn. Iedereen heeft genoten van deze reis en veel foto’s kunnen maken.

Dankwoord:

Wij kijken terug op een zeer geslaagde onderzoeksreis naar Albarracin. In totaal hebben we met elkaar 83 soorten Dagvlinders gezien en 33 Libellen en Juffers. Er zijn door jullie veel nieuwe soorten gezien, en een heleboel foto’s gemaakt. Interesse in deze vlinder en Libellen reis? Bekijk het gehele programma Vlinders en Libellen in Sierra de Albarracin-Spanje