Vlinders en Libellen in Sierra de Albarracin-Spanje

1.545,00

Een vlinderreis in de Spaanse provincie Teruel

Kans op 100 soorten Dagvlinders zoals de Bonte heremiet en Castiliaanse Erebia
Bijzondere Libellensoorten zoals Noordelijke Bandgrondlibel en de Purperlibel
Bergachtige provincie Teruel, met het mooiste dorpje van Spanje; Albarracín
Begeleiding van twee enthousiaste natuurgidsen en vlinderspecialisten
Ruimte voor natuur- en macrofotografie
Vliegtickets optioneel bij te boeken

Datum:
08-08-2024 t/m 15-08-2024 vol

05-08-2025 t/m 12-08-2025

Deze vlinderreis is erg populair- Wij raden aan om vroegtijdig te boeken om teleurstelling te voorkomen. 

Artikelnummer: VL-SA Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

Vlinderen in de Montes Universales - provincie Teruel

Prijs vanaf € 1545,00 p.p.

Vertrekdatum:
08-08-2024 t/m 15-08-2024 vol
05-08-2025 t/m 12-08-2025

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Deze vlinderreis naar de bergachtige omgeving van de Spaanse provincie Teruel wordt er één om niet gauw te vergeten. Vlinders en libellen zoeken, bewonderen en fotograferen is het hoofddoel van deze week in het zuiden van de regio Aragon. Met bergen tot zo'n 18oo meter, begroeit met weelderige bosvegetatie, droge rivierbeddingen en ruimte voor ongerepte natuur is dit al jaren een waar vlinderparadijs. Ga jij mee naar de speciale endemische Spaanse dagvlinders? We kunnen hier in een week tijd wel 100 soorten dagvlinders treffen. En zeker niet de minste, zoals het Rozen dikkopje, Castiliaanse erebia, Parelmoerblauwtje en de Bonte heremiet.

Sierra de Albarracin

Als we vanaf het vliegveld van Valencia zo'n 150 kilometer naar het westen rijden komen we in de prachtige omgeving van de Sierra de Albarracin. Een niet al te hoge bergketen van pieken van 1180 tot 1800 meter hoogte. Deze bergketen is onderdeel van het Sistema Iberico en zeer belangrijk voor de natuur in heel Spanje. Zo ontspringen er maar liefst drie belangrijke rivieren zoals de Guadalaviar of Turia, Júcar en de Taag. Die laatste loopt door heel Spanje om bij Lissabon te eindigen. Eiken, Conifeerbossen en Dennenbossen zorgen voor een groen kader, en de natte graslanden langs de rivieren zijn een belangrijke habitat voor flora en fauna. Gevarieerde plantengroei zorgt voor een rijke vlinderfauna, al jaren is dit dé plek voor een indrukwekkende lijst van Blauwtjes.

Albarracin

Dit bergdorp staat op de lijst van "Los Pueblos mas Bonitos de Espana" oftewel de lijst van de mooiste dorpen van Spanje. En daar is geen woord van gelogen, wat een pittoresk plaatsje. Met een aantal historische bouwwerken, waarvan de verdedigingsmuur zelfs een Nationaal monument is, is er dus naast de vlinders en libellen meer te zien. We zullen het stadje bezoeken als we voor het diner naar de plaatselijke restaurants gaan.

Vlinders en Libellen

Het leuke aan deze regio is dat er een mooie lijst aan zowel Dagvlinders als Libellen zijn waar te nemen. We bezoeken diverse locaties met elk zijn specifieke soorten. Langs de bosranden vinden we soorten als het Boswitje, Blauwe ijsvogelvlinder en Kardinaalsmantel. De natte graslanden langs de beken zijn een paradijs voor Dubbelstipparelmoervlinder, Bosrandparelmoervlinder en de Purperstreepparelmoervlinder. Droge rivierbeddingen zijn erg aantrekkelijk voor de dikkopjes en blauwtjes, we gaan proberen ze allemaal op naam te brengen. De soms grote hoeveelheden met Dagvlinders kan overweldigend zijn en we nemen dus ruim de tijd om ervan te genieten.

De Libellen als Grote en Kleine Tanglibel, Gewone bronlibel en Schemerlibel zijn soorten waar je als liefhebber erg blij van wordt. De Koperen beekjuffer is een prachtige verschijning en dus willen we deze soort graag aan je laten zien. We verplaatsen ons voor de laatste twee dagen naar toplocaties voor de Libellen.

Fauna rondom Valencia

Als we na zes dagen vlinderen vanuit de provincie Teruel vertrekken, maken we diverse stops bij 'hotspots' voor Libellen. Soorten libellen als Noordelijke bandgrondlibel, Lange oeverlibel, Moriaantje, Purperlibel en de Oranje zonnewijzer staan op onze wenslijst. We overnachten in de regio Valencia en besteden onze laatste dag aan het bezoeken van het wetland van Albufera en andere kleine gebieden waar we soorten als de zeldzame Cazuma tanglibel en Woestijnheidelibel kunnen treffen. We zijn dan ook gelijk op de plek om vlindersoorten als de Pasja, Monarchvlinder en Klein tijgerblauwtje te zoeken.

In dit prachtige natuurgebied kunnen we ook nog gave vogelsoorten treffen zoals Marmereend, Krooneend, Knobbelmeerkoet, Purperkoet en Flamingo's.

Wat houdt een onderzoekreis in?

Deze vlinderreis bieden we in 2023 voor het eerst aan, en wel als onderzoekreis. Dit houdt in dat we voor deze vlinderreis nog wat "puntjes op de i" moeten zetten, en daar mag jij ons bij helpen! Als Vlinderreisspecialist zijn wij al in vele landen geweest om te vlinderen, maar de lange lijst aan gebieden in de provincie Teruel hebben we nóg niet allemaal ontdekt. De reis is, zoals je van Goldcrest Nature Tours mag verwachten, geheel verzorgd. Zo hebben wij een fantastisch verblijf, hebben wij onderzoek gedaan naar geschikte restaurants en hebben we een mooie lijst met vlindergebieden die we gaan bezoeken. Gedegen onderzoek staat garant voor het waarnemen van vele soorten vlinders en libellen, maar het ene gebied is soms beter dan het andere. Dat gaan we ervaren, met een kleine groep van maximaal zes liefhebbers van vlinders en libellen.

Voor een gereduceerd tarief kun je met ons mee in 2023. Daarvoor krijg je een volledig verzorgde en kwalitatieve vlinderreis, en zullen we jou om feedback vragen over de dagindeling, vlindergebieden, verblijf en restaurants. Dat is een mooie deal, die jou de gelegenheid geeft op een unieke reis naar de Vlinders en Libellen in de Sierra de Albarracin - Spanje.

 

 

 

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een rechtstreekse vlucht van Eindhoven naar Valencia - Albarracin
  • Dag 2: Vlinder en libellen locaties Sierra de Albarracin
  • Dag 3: Vlinder en libellen locaties Sierra de Albarracin
  • Dag 4: Vlinder en libellen locaties Sierra de Albarracin
  • Dag 5: Vlinder en libellen locaties NP de la Serenia de Cuenca
  • Dag 6: Vlinder en libellen locaties Sierra de Albarracin
  • Dag 7: Via diverse stops naar ons verblijf in de regio Valencia
  • Dag 8: Wetland Albufera- Valencia, vliegreis naar Eindhoven

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Na een vroeg vertrek (7:10 uur) vanuit Eindhoven vliegen we rechtstreeks in 2 uur en 20 minuten naar Valencia. Na het ophalen van onze minibus rijden we de 150 km naar Albarracin. Onderweg maken we al diverse stops om al leuke plekjes te bekijken en zo onze eerste soorten vlinders en libellen te kunnen zien. Als we ingecheckt zijn in onze kamers is er gelegenheid om in de nabije omgeving te vlinderen en libellen waar te nemen langs de rivier de Guadalaviar. Zo kunnen we misschien al Cleopatra, Spaanse koningspage, Klein brandkruiddikkopje en de Koperen beekjuffer vinden. We dineren in het prachtige bergdorpje, een tweegangendiner met gerechten uit deze streek, laat de vakantie maar beginnen.

 

 

Dag 2:

De eerste dag gaan we er op uit om de bergachtige omgeving van de Sierra de Albarracin te ontdekken. We bezoeken drooggevallen rivierbeddingen en rotsachtige hellingen met elk hun specifieke soorten. We maken korte wandelingen waarbij de gidsen de vlindersoorten opzoeken. We nemen de tijd om op de locaties rustig te zoeken en te bewonderen. Fotograferen van de vlinders kan ons ook enorm helpen om de soorten te determineren. Bij de familie van de Blauwtjes is dat zeker geen sinecure 🙂 . Het Spaans esparcette blauwtje, Moors bruinblauwtje, Spaans bloemenblauwtje en Spaans klein tijmblauwtje zijn endemische Blauwtjes die we hier kunnen aantreffen.

We bezoeken meerdere locaties waarbij we rekening houden met de temperatuur en de stand van de zon. Zo kunnen we in schaduw nog hangende vlinders treffen, maar ook zelf de koelte opzoeken. Als het te warm wordt zullen we het wat hogerop gaan zoeken. De lunch nuttigen we in het veld, ook daar zoeken we een mooie plek in de schaduw voor uit.

In de namiddag zijn we terug bij ons verblijf, waarbij je wat tijd voor jezelf hebt. Het diner zal, zoals dat hier gebruikelijk is, niet voor 20:00 uur zijn.

Doelsoorten:

Spaans dambordje, Kardinaalsmantel, Resedawitje, Kwartsblauwtje, Parelmoerblauwtje, Kleine boswachter, Spaans oranje zandoogje, Bleek hooibeestje, Witbandzandoog, Moors bruinblauwtje, Spaans bleekblauwtje, Spaans esparcetteblauwtje, Tweekleurige parelmoervlinder, Castiliaanse erebia, Schemerlibel, Grote tanglibel, Gewone bronlibel, Zuidelijke oeverlibel, Vale gier, Aasgier, Alpenkraai, Roodstuitzwaluw, Westelijke blonde tapuit.

 

Dag 3:

Vandaag bezoeken we een ander helling van de Sierra de Albarracin. Wat hoger gelegen met bosrijke vegetatie zoals Jeneverbessen en Dennenbossen. Hier vinden we aan de bosranden de Blauwe ijsvogelvlinder, Kardinaalsmantel, Grote Parelmoervlinder en Dubbelstipparelmoervlinder. Op de meer open kruidenrijke weides met distels en toortsen kunnen we het zeldzame Rozendikkopje, Roodspikkeldikkopje, Roodstreephooibeestje en het Iberische vals bruin blauwtje treffen.

Op de vochtige stukken gaan we op zoek naar de Gewone bronlibel, Grote tanglibel en de Bosbeek- en Iberische beekjuffer. Het wordt een dag met een grote diversiteit aan soorten waarnemingen. Naast alle soorten vlinders en libellen groeien hier ook bijzondere plantensoorten. De vijf soorten zeer oude Jeneverbessen waarvan er zelfs één endemisch is, de Spaanse Jeneverbes, zijn al een bezienswaardigheid op zich. De lunch doen we weer in het veld en in de late namiddag zijn we weer terug bij ons verblijf, even bijkomen en laten bezinken wat er vandaag allemaal gezien is.

Voor het diner nemen we nog een uur de tijd om de geziene soorten gezamenlijk te determineren. Ook kunnen we dan de gemaakte foto's bespreken en elkaar helpen met tips & tricks.

Doelsoorten:

Rood spikkeldikkopje, Malrove dikkopje, Violette vuurvlinder, Tijgerblauwtje, Spaans klein tijmblauwtje, Iberisch vals bruin blauwtje, Turkoois blauwtje, Dubbelstipparelmoervlinder, Zuidelijk dambordje, Oranje steppevlinder, Gestreepte heivlinder, Bonte heremiet, Mercuur waterjuffer, Purperlibel, Kleine tanglibel, Witte breedscheenjuffer, Parelhagedis, Trapslang.

Dag 4:

Vandaag staat er weer een nieuwe locatie op het programma. Een gebied wat zich kenmerkt door de uitgesleten ravijnen in de kalk zandsteen rotsen. Erosie door het stromende water heeft zijn sporen in dit landschap nagelaten. Groene weides omringt door dennenbossen, met jeneverbessen en coniferen. Een weids en groen landschap met flinke rotsformaties en wederom een liefelijk bergdorpje met nog geen 100 inwoners.

Vlinders zijn hier zeker te vinden. Vooral de blauwtjes en dikkopjes die zich tegoed doen aan de mineralen van het kalk zandsteen. Als het ergens vochtig is kunnen we grote groepen met drinkende blauwtjes aantreffen. Langs de bosranden vinden we meer Parelmoervlindersoorten en de grotere vlinders zoals Kardinaalsmantel en de Witbandzandoog. Het zou gaaf zijn als we vandaag het zeldzame Iberisch vals bruin blauwtje kunnen treffen.

 

 

 

Doelsoorten:

Iberische bruine vuurvlinder, Castiliaanse erebia, Rood spikkeldikkopje, Moerasparelmoervlinder, Iberisch vals bruin blauwtje, Kwartsblauwtje, Kleine sleedoornpage, Tijgerblauwtje, Witbandzandoog, Parelmoerblauwtje, Bleek hooibeestje, Kleine saterzandoog, Spaans dambordje, Kleine heivlinder, Beekoeverlibel, Gewone bronlibel, Kleine tanglibel, Zwervende heidelibel.

Dag 5:

De locatie van vandaag ligt iets verder van ons verblijf, maar de rit is door prachtige natuur dus zeker niet vervelend. We gaan vlinders en libellen zoeken in het Park Natural de la Serenia de Cuenca. De omgeving is al paradijselijk ne de soorten die we hier kunnen waarnemen ook. We hebben een aantal gave locaties om uit te pluizen, en we blijven hier de gehele dag.

Doelsoorten:

Bleek hooibeestje, Gestreepte heivlinder, Malrove dikkopje, Klein brandkruiddikkopje, Iberisch vals bruin blauwtje, Zuidelijk oranje zandoogje, Blauwe ijsvogelvlinder, Spaans bleekblauwtje, Zuidelijk dwergblauwtje, Spaanse koningspage, Koninginnepage, Zuidelijke luzernevlinder, Groot geaderd witje, Kleine tanglibel, Grote tanglibel, Zwervende heidelibel, Zuidelijke oeverlibel.

Dag 6:

Wat dichterbij ons verblijf hebben we nog een aantal locaties langs de hellingen van de Sierra de Albarracin te onderzoeken. We vullen de dag met diverse plekken waar we nog mooie soorten aan onze lijst met vlinders en libellen kunnen toevoegen. We gaan nog even genieten van deze bijzondere bergstreek, met veel groen, bos, verschillende gesteentes en extensieve landbouw. De drie rivieren die hier stromen zorgen voor een prachtig en divers landschap.

Doelsoorten:

Bonte heremiet, Rood spikkeldikkopje, Kommavlinder, Spaanse koningspage, Oranje luzerne vlinder, Zuidelijke esparcetteblauwtje, Kardinaalsmantel, Witbandzandoog, Zuidelijk dambordje, Parelmoerblauwtje, Moors bruinblauwtje, Cleopatra, Kleine boswachter, Zwervende heidelibel.

Dag 7:

We nemen afscheid van ons verblijf in Albarracin. We rijden Oostwaarts richting Valencia en maken onderweg diverse stops om onze soortenlijst met libellen aan te vullen. Diverse locaties waarbij we zeer bijzondere en zeldzame libellensoorten kunnen vinden. Soorten zoals de Oranje Breedscheenjuffer, Cazuma tanglibel, Gele rombout en Woestijnheidelibel. We nemen er ruim de tijd voor en zullen in de namiddag bij ons tweede verblijf inchecken.

Voor het diner zoeken we een gezellig authentiek restaurant op, en maken we ons op voor de laatste nacht van deze vlinder en libellenreis.

Doelsoorten:

Gele rombout, Grote tanglibel, Schemerlibel, Oranje breedscheenjuffer, Witte breedscheenjuffer, Koraaljuffer, Koperen beekjuffer, Gewone bronlibel, Beekoeverlibel, Cazuma tanglibel, Woestijnheidelibel, Oranje zonnewijzer, Purperlibel.

Dag 8:

Onze laatste dag brengen we door in de omgeving van Valencia. Omdat we pas laat in de middag op het vliegveld moeten zijn kunnen we deze dag nog goed benutten. We bezoeken een aantal interessante gebieden voor libellen en vlinders. In ieder geval gaan we naar het wetland Albufera. Dit gebied gelegen langs de kust net ten zuiden van de stad Valencia biedt een grote diversiteit aan fauna. Vlindersoorten als Pasja, Argusvlinder, Spaans oranje zandoogje, Kleine monarchvlinder, Distelvlinder, Klein tijgerblauwtje en het Groot kustdikkopje willen we natuurlijk nog wel zien voor we vertrekken.

Libellensoorten als Noordelijke bandgrondlibel, Lange oeverlibel, Purperlibel, Moriaantje en de Oranje zonnewijzer zou fantastisch zijn. Een aantal gave vogelsoorten die hier gemakkelijk zijn waar te nemen zijn de Marmereend, Krooneend, Knobbelmeerkoet, Purperkoet, Flamingo, Lachstern, Dunbekmeeuw en Ralreiger.

Kortom het wordt een topdag om deze vlinderreis mee af te sluiten! Als het vliegtuig ons weer in Eindhoven afzet is het tijd om afscheid te nemen. Via de appgroep zullen we elkaar nog van de nodige informatie voorzien. Het determineren van de vele soorten via de foto's zal bij menigeen nog wat tijd vergen. Napret, zullen we maar zeggen!


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een gezellig comfortabel hotel
    (eenpersoon toeslag € 245,00 )

Alle maaltijden ter plaatse
    inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse

✓ Tickets natuurparken

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vlinderspecialisten

✓ Gebruik van vlinder en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

✓ Bijdrage aan natuurbescherming zie ook Natuurbehoud

Exclusief:

 Retour naar Valencia, Spanje (vliegtickets regelen wij graag voor u)
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− 
Alle alcoholische dranken en andere versnaperingen
− Uitgaven van persoonlijke aard
Bijdrage STO Garant € 13,00
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

Ons verblijf is een authentieke Spaans hotel in Marokkaanse sfeer . We hebben de beschikking over éénpersoons kamers en tweepersoons kamers. Eénpersoons gebruik van een kamer is op aanvraag en beperkt beschikbaar. Er geldt een extra toeslag van € 245,00. De kamers beschikken over een eigen badkamer en airconditioning.

Voor de kamer op indeling (hetzelfde geslacht) word je tijdig geïnformeerd (tot vier weken voor vertrek). Houdt er rekening mee dat het niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar.

 

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke nemen jou graag mee naar deze prachtige regio in Spanje, een waar vlinder en libellenparadijs. We bezoeken gave gebieden waar we een mooie lijst aan vlinder en libellensoorten kunnen gaan waarnemen.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

vertrekdatum

08-08-2024 t/m15-08-2024, 05-08-2025 t/m 12-08-2025