Vogelreis Oderdelta en Brandenburg

1.485,00

 Ontdek de vogels van Noordoost Duitsland

All inclusive Eco-Tour met een minibus vanuit Utrecht
Kans op de machtige roofvogels als Zeearend, Visarend en Schreeuwarend
Grote trap, Kraanvogel en Ortolaan
Moeras en rietvogels als Krekelzanger, Buidelmees, Woudaap en Grote karekiet
Begeleiding van een enthousiaste en ervaren Nederlandstalige natuurgids en vogelaar
Veel rust en ruimte in dit gemoedelijke deel van Duitsland

Datum:
26-05-2024 t/m 02-06-2024 vol

Voor meer informatie, neem Contact met ons op.

Uitverkocht

Artikelnummer: VOB Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Ontspannen vogels kijken in het Noordoosten van Duitsland

Prijs vanaf € 1485,00

Vertrekdatum:
26-05-2024 t/m 02-06-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Een week lang ontspannen vogels kijken in de Oderdelta en Brandenburg in het Noordoosten van Duitsland. We verblijven op twee locaties, zo hebben we alle tijd om dit mooie deel van Duitsland te ontdekken. Een compleet verzorgde vogelreis met vervoer, overnachtingen, maaltijden en begeleiding van twee Nederlandse gidsen van Goldcrest Nature Tours. De vogelreis Oderdelta en Brandenburg is  geschikt  voor iedereen met een hart voor natuur. Zowel de beginnende als gevorderde vogelaar of natuurfotograaf zal zich hier uitstekend gaan vermaken. Wilt u uw reis verlengen met een bezoek aan Berlijn? Wij regelen het graag voor u, informeer naar de mogelijkheden Contact

Het Unteres Odertal

Het stroomgebied van de Oder ligt pal naast de Poolse grens en is een zeer vogelrijk gebied. In het Unteres Odertal  broeden soorten als Krekelzanger, Roodmus, Noordse Nachtegaal en de gave Buidelmees. De Goldcrest gidsen Chris  en Annemieke  zijn gespecialiseerd in vogelgeluiden, dit maakt het gemakkelijker om deze mooie soorten te lokaliseren. De uiterwaarden worden extensief beheerd waardoor deze polders een grote natuurwaarde herbergen. In het riet laat de Grote karekiet zich goed horen, maar ook de schuwere soorten als Porseleinhoen en Roerdomp zijn hier aanwezig.

De natte graslanden herbergt een andere specialiteit, namelijk de Kwartelkoning. Zien doen we deze schuwe vogel waarschijnlijk niet maar het geluid is net zo bijzonder. Kraanvogels staan verscholen tussen het natte gras, veelal met jongen rondom deze tijd. We gaan op excursie, in de vroege ochtend en vlak voor zonsondergang, om dit soort vogels te kunnen waarnemen.

De roofvogels zijn hier ook goed vertegenwoordigt met soorten als de Zeearend, Visarend, Rode wouw en de zeldzame Schreeuwarend. Zeker het aantal Zeearenden is de moeite waard en deze grote roofvogel gaat u zeker niet missen. Naast de vogels vinden we hier een mooie lijst aan zoogdieren. Zo is het goed mogelijk dat we een Bever treffen en wellicht een Europese Otter. Wilde zwijnen, Ree, Das en Vos komen zeker in de avondschemering naar de voedselrijke velden.

We gaan ons drie dagen vermaken in deze schitterende omgeving met een mooi gevarieerd programma. Zo kunnen we het prachtige stroomgebied van de Oder in het Unteres Odertal goed verkennen. We struinen door de polders en uiterwaarden, en omliggende bosgebieden voor de ultieme natuurbeleving.

Natuurpark Westhavelland

Zo’n 70 km ten westen van Berlijn ligt het grootste aaneengesloten wetland van West Europa, Natuurpark Westhavelland. Dit natuurgebied ligt in de provincie Brandenburg en behoort door de vele meren tot een van Duitslands waterrijkste gebieden. Belangrijk is daarbij de rivier de Havel die ontspringt in Mecklenberg en 341 km verderop in de Elbe uitmondt.

Het waterrijke gebied is een plek waar veel bedreigde planten en dieren zich thuis voelen. Soorten als de Bever, Europese otter, Zeearend en Visarend zijn hier te vinden. Op de extensieve beheerde graslanden van de Haveländische Luch en eromheen broeden Grauwe Kiekendief, Kraanvogel en Duitslands laatste populatie Grote trappen. Naast deze knallers vinden we hier ook Grauwe gors, Geelgors en Boomvalk.

We bezoeken diverse natuurgebieden die dit natuurpark rijk is. Waaronder natte hooilanden, meren en riet moeras gebieden. Vogelsoorten als de Ortolaan komt hier nog veelvuldig tot broeden, we bezoeken de plekken waar deze mooie vogel regelmatig word waargenomen. Buidelmees is ook zo'n bijzondere vogel die we u graag willen laten zien.

Brandenburg

Deze bijzondere omgeving rondom Berlijn bestaat uit bossen, meren en liefelijke dorpjes die u terug brengen in de tijd. Deze regio was vroeger het jachtgebied van de Keizer en later een militair oefenterrein. Veel van deze gebieden in het noordoosten van Duitsland zijn natuurgebied geworden. In de deelstaat Brandenburg is er nog plaats voor kleinschaligheid en extensieve landbouw, wat de leefomgeving ten goede komt. Er is veel ruimte voor de natuur en de plaatselijke bevolking is daarbij betrokken. De mensen zijn hier erg vriendelijk en trots op hun omgeving en gebruiken.

Bosgebieden met een diversiteit aan boomsoorten geven veel zoogdieren en vogels de kans om te overleven. De uitgestrekte natte graslanden en vele meren trekken vele vogels aan die deze habitat nodig hebben en helaas steeds schaarser worden in Europa. Op een dag rijden brengen we u naar een waar vogelparadijs met veel natuurbeleving!

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Noordoost Duitsland?

Wat is uw voordeel om deze vogelreis Oderdelta en Brandenburg met Goldcrest Nature Tours te ondernemen?

Vogels zien en horen is een, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. De Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame en enthousiaste natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in de vogeltrek herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. met een scherpe blik en gehoor zie en hoort u veel meer vogels dan dat u alleen kunt ontdekken. Met de extra informatie over vogelsoorten brengt u ook uw vogelkennis naar een hoger niveau.

De Goldcrest gidsen kennen deze regio zeer goed en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen waarnemen. Naar aanleiding van recente waarnemingen en de waarnemingen tijdens deze vogelreis kan het programma worden aangevuld met nieuwe locaties.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van de omgeving. De ontspannen sfeer en rust in dit gedeelte van Duitsland proberen we mee te nemen in onze vogelreis. Zo komt u als herboren terug van deze Vogelreis Oderdelta en Brandenburg.

 

Reisprogramma

 • Dag 1: Een reisdag vanaf Utrecht naar Noordoost Duitsland
 • Dag 2: Unteres Odertal
 • Dag 3: Unteres Odertal
 • Dag 4: Unteres Odertal- Brandenburg
 • Dag 5: Havenlländische Luch
 • Dag 6: Gülper see - Naturpark Westhavelland
 • Dag 7: Brandenburg
 • Dag 8: Een reisdag van Duitsland naar Utrecht

Let op: Bovenstaand programma is niet bindend en kan worden aangepast ivm recente waarnemingen of redenen van organisatorische aard.

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

We reizen vanuit Utrecht gezamenlijk in een comfortabele minibus naar ons eerste hotel, waar we in de namiddag zullen arriveren. Na de maaltijd maken we nog een wandeling in de nabije omgeving van het hotel. Vanuit ons hotel lopen we gemakkelijk de natuur in. Kwartelkoning, Wielewaal of Kraanvogel kunnen we dan misschien al op onze lijst bijschrijven. Als de schemer inzet beginnen soorten als Porseleinhoen en Roerdomp actiever te worden, misschien lukt het ons al op de eerste avond om deze schuwe soorten te horen.

Zoogdieren als de Bever, Ree en Wild zwijn komen uit hun dekking en zijn zo goed te zien. Een mooie wandeling om deze natuurreis mee te beginnen.

 

Dag 2:

Vandaag gaan we de gehele dag de uiterwaarden van Unteres Odertal bekijken en op zoek naar soorten als Sperwergrasmus, Buidelmees, Roodmus, Krekelzanger en Noordse Nachtegaal. Vanaf diverse locaties hebben we een mooi overzicht over het gebied. We maken een ochtend wandeling voor het ontbijt waarbij we al luisterend en speurend veel soorten vogels kunnen ontdekken. Een vogelconcert valt ons te deel, je kan je dag slechter beginnen. Na het ontbijt pakken we een andere ingang in het gebied en maken een flinke wandeling. Dit drogere deel van het Unteres Odertal is een magneet voor de vele broedvogels die hier voorkomen. We maken zelfs ook kans om een Hop te treffen.

Vanuit dit zuidelijkste stuk is het gemakkelijk om even de grens met Polen over te gaan, het natuurgebied loopt namelijk gewoon door. Dit is ook de omgeving waar we de Schreeuwarend kunnen tegenkomen, we houden de lucht goed in de gaten. We eten onze lunch  "in het veld" en zijn in de late namiddag weer terug bij het hotel. Onder het genot van een drankje kunnen we de belevenissen en waarnemingen van de dag doornemen.

 

Doelsoorten:

Krekelzanger, Sperwergrasmus, Noordse nachtegaal, Grote karekiet, Snor, Ortolaan, Grauwe gors, Geelgors, Bijeneter, Hop, Witwangstern, Zwarte stern, Kwartelkoning, Schreeuwarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Zwarte ooievaar, Kraanvogel, Zeearend, Bever, Otter, Ree, Wild zwijn, Vos.

Dag 3:

Voor het ontbijt kunt u al een kleine wandeling maken vlakbij ons hotel. Porseleinhoen, Woudaap, Roerdomp en Kwartelkoning  zijn dan nog actief en zo maken we meer kans op deze soorten. Als de zon opkomt gaan de Krekelzanger en Roodmus zitten zingen in de toppen van de struiken. Het mooie ochtendlicht geeft ons de kans om fotografische hoogstandjes te maken.

Vandaag gaan we een ander stuk van het Unteres Odertal in. Iets noordelijker is het gebied waar we de meeste kans maken op de Bever. Sporen zie je echt overal maar we willen natuurlijk graag de Bever zelf zien. Soorten als Zeearend, Zwarte en Rode Wouw en Schreeuwarend kunnen we hier ook tegenkomen. Maar ook Zwarte stern en eventuele Witvleugelsterns en overvliegende Kraanvogels  behoren tot de mogelijkheden.  Lunch nemen we mee voor onderweg, zo zijn we flexibel in ons volle dagprogramma. Na een volle dag vogels kijken zijn we in de namiddag weer terug in het hotel. Voor de maaltijd zullen we de soorten van de dag noteren en determineren.

 

Doelsoorten:

Porseleinhoen, Kwartelkoning, Buidelmees, Roerdomp, Snor, Roodmus, Kleine vliegenvanger, Krekelzanger, Grote karekiet, Noordse nachtegaal, Zwarte stern,  Witwangstern, Witvleugelstern, Kraanvogel, Zwarte ooievaar, Zeearend, Visarend, Schreeuwarend, Bruine kiekendief, Bever, Otter, Ree, Vos, Wild zwijn

Dag 4:

De ochtend kunnen we weer gaan genieten van het ochtendconcert van de vele soorten vogels vlakbij ons hotel. Na het ontbijt en uitchecken verplaatsen we ons naar een bosrijk gebied. We maken daar een wandeling in een gebied met een grote dichtheid aan roofvogels. Zo maken we ook hier kans op de Schreeuwarend, wespendief, Rode wouw, Visarend en Zeearend. Dit natuurgebied herbergt een grote groep broedende Kraanvogels zodat die ook zeker tot de waarnemingen van deze dag kunnen behoren.

In de loop van de middag rijden we in 2,5 uur naar Havelland waar we kunnen inchecken in ons tweede hotel. Een kleine wandeling in de omgeving of bijkomen in het hotel? De keus is aan u, maar ook in dit deel van Noordoost Duitsland is veel te ontdekken.

In de avond genieten we van een heerlijke traditionele maaltijd in een lokaal restaurant. Uiteraard zullen we dan ook de soorten van deze dag bespreken, en de planning van de komende dagen in deze nieuwe omgeving.

 

Doelsoorten:

Krekelzanger, Roodmus, Schreeuwarend, Wespendief, Kraanvogel, Witwangstern, Witgat, Brilduiker, Roodhalsfuut, Kwartel, Sperwergrasmus, Kleine vliegenvanger, Grauwe klauwier.

 

 

Dag 5:

We gaan vroeg op pad naar de uitgestrekte graslanden van de Havelländische Luch. De velden staan hier vol met kruiden en bloemen. Het land wordt op een extensieve manier bewerkt wat de biodiversiteit een enorme boost geeft. Dit is ook het gebied om de Grote trap te zien. De werkgroep Grote trap monitort de ontwikkeling van de Grote trap. In dit natuurgebied leeft de grootste groep Grote trappen die ernstig met uitsterven worden bedreigd. Door de hennen en hun eieren te beschermen tegen predatoren als bijvoorbeeld de Vos groeit de populatie weer langzaam.

Verder kunnen we hier soorten als de Grauwe Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Zeearend en Rode Wouw treffen. Broedt  de Wielewaal, Grauwe gors, Paapje en Ortolaan hier elk jaar. En vliegen de Kraanvogels regelmatig over ons heen. Mooie observatiehutten geven u de kans om de vogels goed te kunnen waarnemen en te fotograferen. We kunnen vanaf diverse kanten dit grote gebied bekijken en maken er een mooie volle dag vogelen van.

Doelsoorten:

Grote trap, Grauwe kiekendief, Blauwe kiekendief, Raaf, Rode wouw, Zwarte wouw, Klapekster, Wielewaal, Boomvalk, Grutto, Wulp, Grauwe gors, Paapje, Ortolaan, Ree, vos

 

Dag 6:

Vandaag bezoeken we een deel van het stroomgebied van de Havel en de Gülper see. De Havel en met name de uiterwaarden zijn van grote waarde voor de aanwezige broedvogels. Zo kunnen we vandaag met grote zekerheid de Zeearend en de Visarend tegenkomen. Hier maken we ook kans op de Roodhalsfuut en broeden hier ook Witvleugelsterns en Witwangsterns.

De Gülper see is een groot meer met moerasachtige vegetatie wat veel vogels aantrekt. Met enige regelmaat lopen de uiterwaarden onder water wat veel voedsel met zich meebrengt. Steltlopers foerageren hier dan ook veelvuldig langs de oevers. We maken hier een wandeling en zullen  in een observatie hut gaan uitkijken naar Zwarte stern, Kraanvogel en Grote zilverreiger.

Deze omgeving is ook uitermate geschikt voor de Ortolaan. Deze prachtige vogel komt hier tot broeden en wordt regelmatig waargenomen. Zo ook de Sperwergrasmus en Kwartelkoning. De geluidenkennis van uw gids komt hierbij weer goed van pas.

 

Doelsoorten:

Pijlstaart, Zomertaling, Nonnetje, Slobeend, Visarend, Zeearend, Kraanvogel, Grauwe klauwier, Ortolaan, Buidelmees, Grote karekiet, Witwangstern, witvleugelstern, Roodhalsfuut, Aalscholverkolonie, Kemphaan, Bosruiter, Groenpootruiter, Grote zilverreiger, Ooievaar.

 

 

Dag 7:

Onze laatste volle vogel dag in Natuurpark Westhavelland is alweer aangebroken en we gaan vandaag invullen met wat we afgelopen twee dagen gemist hebben of nog een keer willen bezoeken. Staan er nog soorten op onze wenslijst die we nog kunnen invullen vandaag? Ook zijn er nog nieuwe gebieden die we kunnen gaan bekijken, er is veel om uit te kiezen. We gaan genieten van onze laatste dag in de natuur van Natuurpark Westhavelland.

In de avond zullen we de soorten die we gezien hebben determineren. Er volgt na deze vogelreis een soortenlijst via de e-mail om het allemaal nog eens na te lezen. Natuurlijk sluiten we de dag af met een heerlijk diner en kunnen we proosten op een geslaagde vogelreis Oderdelta en Brandenburg.

Doelsoorten:

Zeearend, Visarend, Kraanvogel, Rode wouw, Zwarte wouw, Grauwe gors, Grauwe klauwier, Ortolaan, Bonte kraai, Zwarte specht, Wielewaal, Kuifmees.

 

 

Dag 8:

Reisdag, deze dag staat in het teken van de terugreis naar Utrecht. We vertrekken na een stevig ontbijt en nemen een lunchpakket mee voor onderweg. We hopen acht uur later weer terug te zijn in Utrecht.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in twee comfortabele hotels/pension
(eenpersoon toeslag € 250,00)
Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee
Vervoer heenreis en terugreis, vervoer ter plaatse
✓ Begeleiding van een bekwame Nederlandstalige gids/vogelaar
✓ Gebruik van optiek, documentatie
Digitaal verslag met foto's en soortenlijst na afloop
✓ CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

− Maaltijden tijdens de heen- en terugreis
− 
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen 
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis en annuleringsverzekeringen
− Boekingskosten per boeking € 15,00
Bijdrage STO Garant € 13,00

 

 

 

 

 

 

 

Praktisch

We overnachten in twee middenklasse hotels/pension met alle voorzieningen. Er zijn tweepersoonskamers en enkele eenpersoonskamers beschikbaar. Voor een eenpersoonsgebruik van een kamer geldt een extra toeslag van € 250,00.  Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als een deelnemer een kamer wil delen, houd u er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra toeslag bijkomt.

 

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓ voor meer informatie

Annemieke en Chris nemen jou graag mee naar de Oderdelta en Brandenburg. Ontspannen vogels kijken en veel ruimte voor uitleg, determinatie van soorten en natuurfotografie.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Verzamelpunt

We verzamelen bij:
P+R Sciencepark
Universiteitsweg
3584 CT Utrecht

Tijd word via de e-mail gecommuniceerd 10 dagen voor vertrek

Extra informatie

Vertrekdatum

26-05-2024 t/m 02-06-2024

Beoordelingen

 1. Peter en Ineke

  Wat een fantastische reis hebben wij gehad. Zoveel gezien en geleerd. En wat was alles tot in de puntjes geregeld. Dank je wel Chris en Annemieke

 2. Frans Woord

  Ik heb genoten van de vogelreis naar Duitsland in mei 2023. Prachtige vogelwaarnemingen maar ook schitterende waarnemingen van andere dieren, zoals de vos.
  Als roofvogelliefhebber heb ik volop kunnen genieten.
  Wat te zeggen van een bel van 12 zeearenden en mooie waarnemingen van visarenden en wouwen!
  De waarneming van de draaihals (in het verleden een aantal keren gehoord, maar nooit gezien) staat nog steeds op mijn netvlies!
  Daarnaast een bevlogen en zeer betrokken reisleiding (Chris en Annemieke).
  Goede hotels en goed eten! Kortom, een geweldige reis die voor herhaling vatbaar is.
  Ik kan “Goldcreste Nature Tours” bij iedere natuurliefhebber aanbevelen!

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…