Vogels kijken in Finland en Varanger

Vogelen in Fins Lapland, Kuusamo en Varanger

Ongerepte natuur met veel ruimte, rust en stilte
Broedvogels van de Taiga en de Toendra
Schiereiland Varanger met dé vogels van het hoge noorden
Vogeleiland Hornøya met grote kolonie broedende zeevogels
Het land van de Beer, Wolf, Wolverine, Eland en Rendier
Begeleiding van twee ervaren natuurgidsen en vogelaars

Een bijzondere en avontuurlijke bestemming

Datum:12 dagen vogelen op een topbestemming!
Medio mei 2025

Artikelnummer: VKFV Categorieën: , , , Tag:

Beschrijving

Vogels kijken in Finland en Varanger

Beleef het voorjaar in Fins Lapland, Kuusamo en Varanger(Noorwegen)

Prijs op aanvraag

Vertrekdatum:
Medio mei 2025

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Vogels kijken boven de Poolgrens

Een bijzondere natuurreis waarbij we vogels gaan kijken in Finland, Fins Lapland en het schiereiland Varanger. Hier kunnen we in het voorjaar een magische lijst met broedvogels gaan waarnemen. Tel daar de adembenemende landschappen en kans op Bruine Beer, Veelvraat en Eland bij op en u begrijpt dat dit een natuurreis van de buitencategorie is. We starten onze reis in Fins Lapland, ruim boven de Poolcirkel. We vervolgen onze weg naar Noorwegen en gaan meerdere dagen vogelen op het schiereiland Varanger. Gelegen aan het 100 kilometer lange Varangerfjord is dit een magneet voor zangvogels, steltlopers, zeevogels en roofvogels. Terug naar het zuiden via Fins Lapland komen we uit bij Kuusamo voor de vogels van de Taigabossen en meren. We eindigen onze reis in Oulu, een plek met enkele bijzondere vogelsoorten.

Een vogel en natuurreis met een mooie lijst aan vogelsoorten, zoogdieren en planten. Het ongerepte landschap met uitgestrekte dennenbossen, stromende beken, veengebieden en grote meren is in centraal Europa niet meer terug te vinden. Vlaktes met veen en lage vegetatie, ijs en sneeuw op de toendra's en bergen op Varanger. De dunbevolkte gebieden en spaarzame landbouw maken van Fins Lapland en Varanger eigenlijk één groot natuurgebied. We hebben in deze tijd van het jaar veel daglicht, de middernachtzon om gebruik van te maken. Dit bijzondere fenomeen dat hier de zon niet onder gaat, is een extra aspect van deze natuurreis.

Fins Lapland

Het noordelijk deel van Finland wordt Fins Lapland genoemd en ligt boven de Poolcirkel. De bomensoorten worden schaarser en er komt ruimte voor veengebieden en vochtige toendra's met lagere vegetatie. Hier hopen we Rendieren of Elanden te zien in een prachtige omgeving. De hoenders worden hier soms vlak langs de weg waargenomen, en we houden constant de lucht in de gaten voor soorten als Steenarend en Kraanvogels.

Alles in Fins Lapland is groot en uitgestrekt. Zo vindt je hier het meer van Inari wat onmetelijk groot is met ontelbare kleine eilandjes. Uitgestrekte wildernis met dennen, heuvels, meren en watervallen kenmerken dit oer landschap. Finlands grootste Nationale parken vindt je hier, het Lemmenjoki en het iets kleinere Urho kekkonen. Dit is ook de plek voor Beer, Wolf, Lynx en Veelvraat. Deze grote predatoren doen het hier goed en houden de juiste balans tussen de grazers in dit gebied.

We bezoeken een aantal interessante veengebieden waarbij uitkijken naar de vogels die dit gebied tot hun leefgebied kiezen. Soorten als de Kraanvogel, Kemphaan, Breedbek strandloper, Bonte strandloper en Goudplevier kunnen we hier gaan waarnemen. In de grote meren vinden we wellicht IJseend, Zwarte zee eend en Grote zee eend. Jagende Blauwe kiekendief is één van de roofvogels die hier met regelmaat worden gezien.

Schiereiland Varanger

Deze natuurreis doen we ook Noorwegen aan. Het schiereiland Varanger gelegen aan het Varangerfjord is van ongekende schoonheid. Dit vogelrijke gebied met toendra, veengebied, bergen en meren mogen we niet missen als vogelkijker. De soortenlijst loopt hier aardig op met soorten als Kleine Jager, Kleinste Jager en Roodkeelpieper als echte highlights. Wellicht kunnen we soorten als Roodsterblauwborst, Grauwe franjepoot en Temmincks strandloper treffen, als ook de Grote- en Witstuitbarmsijs. We gaan het schiereiland met haar kliffen, uitgestrekte veengebieden en fjorden uitgebreid bekijken op zoek naar mooie vogelsoorten.

In de havens maken we kans op de Grote burgemeester en ook wat achtergebleven Stellerseiders, en Koningseiders. Hier gaan we ook zeker uitkijken naar de Geelsnavelduiker en de Otter.

Zeevogelkolonie op Hornøya

Een dag naar het kleine broedeiland Hornøya staat ook op ons programma. Hier vinden we zeer grote aantallen zeevogels die broeden op dit eiland. Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Alk , Zeekoet, Kuifaalscholver en Drieteenmeeuw gaan we zeker zien. Dit is ook het jachtterrein van de Giervalk, een soort die een extra kers op de toch al goed gevulde taart zou zijn. Rondom dit eiland worden regelmatig zeezoogdieren waargenomen. Het wordt dus goed opletten op alles wat er vliegt en zwemt in deze Arctische wateren van de Barentszzee.

Kuusamo

Net onder de Poolcirkel tegen de Russische grens ligt de stad Kuusamo. Rondom deze stad is één en al natuur met uitgestrekte bossen vol met dennen en berk. Deze Taiga is de Russische benaming voor Boreaal woud. Dit soort bos vinden we in een band om de Aarde rond de Poolcirkel. Deze bossen zijn bestand tegen de koude omstandigheden en bestaan vooral uit Dennen, Berk en enkele loofsoorten. Een goede samenwerking met de Russische natuurbeschermingsorganisatie zorgen voor een goed behoud van deze Taiga.

In deze bossen gaan wij in de vroege ochtend op zoek naar het Hazelhoen, Korhoen en Auerhoen. Blauwstaart, Taigagaai en Pestvogels kunnen zomaar op ons pad komen. Wij zijn bekend met deze bossen en weten waar de beste locaties zijn om deze soorten te kunnen waarnemen. Zo maken we de beste kansen voor deze prachtige vogels. Dat er ook meer dan alleen maar vogels zijn om naar te zoeken is een prettige wetenschap. Er groeien in dit deel van Finland bijzondere orchideeën zoals de prachtige Calypso Orchidee. Een bezoek naar deze prachtige orchidee in het Oulanka National Park staat zeker op ons programma. Grote kruisbekken, Grote gele kwikstaart en wellicht de Waterspreeuw kunnen we hier mogelijk aantreffen. Het Oulanka NP staat bekend om de prachtige watervallen en landschappen, leuk om hier ook wat landschapsfotografie te doen.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Finland?

Dat Finland en Varanger veel bezocht wordt door vogelaars uit alle delen van de wereld is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over waar en hoe je de vogels kunt vinden. Waarom loont het dan toch om deze natuurreis Vogels kijken in Finland en Varanger met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw gidsen.

Ondanks de indrukwekkende lijst met vogelsoorten die gezien worden in Finland en Varanger, is het alles behalve gemakkelijk om deze soorten ook daadwerkelijk te kunnen vinden. De zéér korte periode die de vogels hebben om te reproduceren wordt efficiënt benut. Anders dan in Centraal en het Zuiden van Europa zijn de vogels minder zichtbaar als ze eieren en jongen hebben. Deze reis doen we veel interessante gebieden aan waarin we op zoek gaan naar mooie soorten vogels. Doordat we verschillende biotopen bezoeken is de soortenlijst ook erg divers. Met name Finland heeft zeer uitgestrekte landschappen, onderzoek van de gidsen zorgt ervoor dat we op de goede plekken gaan vogelen. Daardoor maken we meer kans om de vogels te kunnen horen en ook te kunnen zien.

Passie en ervaring

Uw Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in vogelmigratie herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. Hun scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat je alleen zou kunnen ontdekken.

Uw gidsen zijn op de hoogte van de laatste waarnemingen en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen zien. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis.  Deze natuurreis Vogels kijken in Finland en Varanger wordt zo een bijzondere ervaring waar u nog lang plezier van zult hebben.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groep gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie en bijzondere landschap. Doordat wij altijd reizen met een kleine groep van maximaal zes personen krijgt u alle aandacht. Er is veel ruimte om te vragen en te ontdekken, evalueren van de soorten vogels is altijd een mooi onderwerp van gesprek tijdens de heerlijke Scandinavische maaltijd.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag van Nederland naar Ivalo - Kaamanen
  • Dag 2: Kaamanen en Varanger ( Vadsø)
  • Dag 3: Varanger
  • Dag 4: Varanger
  • Dag 5: Varanger
  • Dag 6: Varanger - Kaamanen
  • Dag 7: Kaamanen - Rukatunturi
  • Dag 8: Rukatunturi- Oulanka NP
  • Dag 9: Omgeving Kuusamo
  • Dag 10: Omgeving Kuusamo - Oulu
  • Dag 11: Een reisdag van Oulu naar Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag van Nederland naar Ivalo in Fins Lapland. We rijden met een comfortabele minibus al vogelend naar ons verblijf in Kaanmanen. Onderweg en bij ons verblijf kunnen we al mooie soorten gaan waarnemen. Zo maken we kans op hoenders als Auerhoen langs de weg en vliegen er regelmatig Kramsvogels en Pestvogels over. We maken een extra stop om op een speciale locatie de Taigagaai te kunnen gaan zien. Ons verblijf is gericht op vogelliefhebbers, op de feeders voor het raam komen Haakbek, Bruinkopmees, Sijzen, Noordse Goudvink, Taigagaai en heel veel Groenlingen af. Als de Eekhoorns komen eten vliegt alles de bomen in.

Rondom kan je wandelen met kans op Drieteenspecht, Auerhoen, Zwarte ruiter in broedkleed, Nonnetje, Brilduiker en Pestvogels. Zeer de moeite waard om de wekker wat vroeger te zetten. Het avondeten wordt verzorgd in ons verblijf dus alle tijd om ons hier te vermaken.

Dag 2:

Na ons ontbijt gaan we al vogelend rijden naar het Varangerfjord in Noorwegen. We houden diverse pauzes op interessante locaties waar vogels zich ophouden. Langs de weg maken we altijd kans op hoenders maar ook roofvogels als Ruigpootbuizerd en Smelleken kunnen we onderweg tegenkomen. Een mooi veengebied voor steltlopers als Watersnip, Zwarte ruiter, Wulp en Regenwulp en eventueel Kraanvogel en Noordse kwikstaart gaan we zeker meenemen in ons dagprogramma.

Het is een mooie rit met veel natuurschoon. Je zal het landschap zien veranderen van Taigabos naar ruiger landschap. Als het Varangerfjord opdoemt begrijp je waarom hier zoveel vogelsoorten zich ophouden. Een prachtig en megagroot fjord van wel 100 kilometer lang en 70 kilometer breed als het uitmond in de Barentszzee. Hopelijk gaan we de eerste Zeearenden tegenkomen langs het fjord, als ze foerageren of op de uitkijk zitten op de rotsen.

Ons verblijf in Vadsø  heeft uitzicht op de haven en is gelegen naast een mooi natuur en cultuur gebied. Je kan hier een leuke wandeling maken en zomaar stuiten op Kemphanen, Grauwe franjepoot en Eidereenden. Boven het fjord houden zich grote groepen Drieteenmeeuwen op die vervolgens belaagd worden door Kleine en soms Kleinste jagers. Een schouwspel waar je dus niet ver voor hoeft te lopen en dus alle tijd voor krijgt om te gaan bekijken.

Doelsoorten:

Taigagaai, Bruinkopmees, Haakbek, Grote kruisbek, Pestvogel, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Drieteenspecht, Nonnetje, Zwarte ruiter, Bosruiter, Auerhoen, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Zeearend, Steenarend, Grauwe franjepoot, Kemphaan, Goudplevier, Rosse grutto, Koningseider, Steller's eider, Eider, Drieteenmeeuw, Kleine jager, Kleinste jager, Roodsterblauwborst, Koperwiek, Noordse Goudvink, Sneeuwhaas, Rendier.

Dag 3:

Onze eerste volle dag op Varanger. We gaan op zoek naar diverse soorten eenden die zich ophouden in de havens op dit schiereiland. We maken nog kans op enkele achtergebleven Koningseider en Stellers eider. Maar ook de mooie IJeend is te vinden rondom de havens van Vadsø. Onderweg naar een broedkolonie van Noordse stern en Drieteenmeeuwen komen we wellicht Zeearenden tegen langs het fjord. Deze "vliegende deur" is zeer goed vertegenwoordigt langs het Varangerfjord met tientallen broedparen.

We maken er een relaxte vogeldag van met een grote verscheidenheid aan soorten. Je krijgt alle tijd om de soorten goed te kunnen bewonderen en eventueel te fotograferen. Zo vliegen er met regelmaat Kleine jagers voorbij en kunnen we ook de Ruigpootbuizerd tegenkomen. Na de avondmaaltijd maken we een wandeling om op zoek te gaan naar een zingende Roodsterblauwborst, Grauwe franjepoot en Grote barmsijs.

Doelsoorten:

IJseend, Koningseider, Stellers eider, Eider, Roodkeelduiker, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Kleine jager, Kleinste jager, Drieteenmeeuw, Noordse stern, Raaf, Roodsterblauwborst, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Kemphaan, Grauwe franjepoot, Velduil, Sperweruil, Sneeuwhaas, Rendier en zeezoogdieren.

Dag 4:

Voor de kust van Varanger ligt het kleine vogelbroedeiland Hornøya. Een bezoek aan dit eiland staat uiteraard op ons programma. Vanuit Vardo varen we in 10 minuten naar deze overweldigende plek met zijn duizenden broedende zeevogels. Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Kuifaalscholver, Noordse stormvogel, Zwarte zeekoet en de Kortbekzeekoet kunnen we hier gaan waarnemen en fotograferen. Kleine zangvogels als Frater, Oeverpieper, Roodkeelpieper en Strandleeuwerik scharrelen rond op het groene gedeelte van dit eiland. De Giervalk jaagt hier op de zeevogels die druk zijn om hun jongen te voorzien van voedsel. Wat zou het gaaf zijn om deze bijzonder zeldzame rover te kunnen zien. We nemen ruim de tijd om op dit eiland de vogels te bekijken en eventueel te fotograferen, pas op want de vogels kruipen bijna in je lens.

Na dit vogelgeweld van heb ik jou daar gaan we na de lunch richting Hamningberg, het einde van het Europese vasteland. We maken een mooie route langs de kust en kijken wat er aan vogels op ons pad komt. Even uitwaaien langs de kliffen en turen over de Barentszzee levert misschien nog wel zeezoogdieren op. Overblijfselen van de tweede wereldoorlog kunnen een interessante afwisseling zijn om jou cultuurhart te voeden.

Een lange dag vogels kijken met kans op bijzondere (vogel)soorten, ongerepte ruige natuur en veel indrukken.

 

Doelsoorten:

Zeearend, Giervalk, Kleine jager, Kleinste jager, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte zeekoet, Kortbekzeekoet, Kuifaalscholver, Papegaaiduiker, Noordse stormvogel, Frater, Roodkeelpieper, Oeverpieper, Sneeuwgors, IJsgors, Grote burgemeester, Jan van Gent, Koningseider, Stellers eider, IJseend, Geelsnavelduiker, Temminck strandloper, Otter, Zeezoogdieren.

Dag 5:

We maken een route naar de andere kant van het schiereiland om bij Båtsfjord te komen. Al rijdend langs de Tanaelva rivier kunnen we al uitkijken naar leuke vogelsoorten. Hoe verder we richting het noorden gaan wordt het landschap ruiger. Bomen maken plaats voor bergachtig landschap met korte vegetatie. Dit soort landschap noemen ze in Noorwegen een Fjell. Er ligt hier nog lang sneeuw en ijs op de meren dus we maken kans op winterse landschappen. Op deze Fjell's broeden Kleinste jagers en in de meren kunnen we Roodkeelduiker, IJseend, Grauwe franjepoot, Kemphaan (soms nog baltsend) en Temminks strandloper ontdekken. In de schaarse struiken houden Grote barmsijs en Witstuitbarmsijs zich op.

In de havens van Båtsfjord kijken we uit naar enkele late Koningseider, Stellers eider en Eidereend. Maar ook Grote zaagbekken, Roodkeelduikers en IJseenden. Vervolgens rijden we een stuk van de route terug om de weg richting Berlevåg op te gaan. Dit is één van de meest noordelijkste bewoonde gebieden van Noorwegen. We kunnen er ook gave soorten vogels waarnemen zoals IJseenden, Paarse strandloper, Grauwe franjepoot, Alpensneeuwhoen, Grote Burgemeester en Zwarte zeekoet. Ook is er een telpost voor zeevogel migratie en maken we ook hier weer kans op een jagende Giervalk.

Een lange dag vogels kijken in het uiterste noorden van Varanger.

Doelsoorten:

Giervalk, Kleinste jager, Kleine jager, IJseend, Koningseider, Stellers eider, Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Grauwe franjepoot, Kemphaan, Temmincks strandloper, Bokje, Watersnip, Witstuitbarmsijs, Roodkeelpieper, Rendier, Poolvos, Sneeuwhaas, Zeezoogdieren.

Dag 6:

We verlaten het Varangerfjord en rijden al vogelend naar Finland. Ons hotel in Kaamanen is inmiddels bekend terrein en we kunnen ons daar uitstekend vermaken met de vogels op de birdfeeders. Als je er zin in hebt maak je een wandeling rondom het meer en kan je zomaar een Nonnetje treffen. Luister goed naar de zachte geluiden van de Drieteenspecht als die foerageert op de talrijk aanwezige bomen.

Doelsoorten:

Zeearend, Ruigpootbuizerd, Sperweruil, Velduil, Taigagaai, Bruinkopmees, Haakbek, Grote kruisbek, Pestvogel, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Drieteenspecht, Nonnetje, Zwarte ruiter, Bosruiter, Auerhoen.

Dag 7:

Een reisdag waarbij we al vogelend door Fins Lapland reizen staat ons voor de boeg. We verlaten Kaamanen om richting de omgeving van Ruka te rijden. Het wordt een dag met flink wat kilometers in de auto afgewisseld met wandelingen in interessante natuurgebieden. In Urho Kekkonen NP maken we een uitstap om op zoek te gaan naar de Grote kruisbek, Witbandkruisbek, Drieteenspecht, Bruinkopmees en Taigagaai. Als het landschap verandert in uitgestrekte veengebieden en meren, maken we een wandeling over een plankenpad dwars door een nat veengebied. Mooie vegetatie met diverse zeldzame veenplanten kunnen we hier treffen. Vogels zijn hier ook goed vertegenwoordigt met Noordse kwikstaart, Pestvogel, Watersnip, Breedbek strandloper, Temminck strandloper en Kemphanen. Maar ook maken we hier kans op broedende Kraanvogels, met wat geluk kunnen we deze magnifieke vogel zien vanaf de uitkijktoren.

We rijden langs enkele grote meren waar we uitkijken naar IJseend, Zwarte zee eend, Grote zee eend en Parelduiker. Voor drie nachten verblijven we in een traditionele Finse blokhut, maar wel een hele mooie. Gelegen aan een meer en in de uitgestrekte taiga hebben we alle rust en ruimte om vroeg in de ochtend, te gaan vogelen in de omgeving van Ruka en Kuusamo. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en suite en er is een echte Finse sauna beschikbaar.

 

Doelsoorten:

Grote kruisbek, Witbandkruisbek, Drieteenspecht, Bruinkopmees, Pestvogel, Noordse kwikstaart, Zwarte zee eend, Grote zee eend, Wilde zwaan, Parelduiker, Blauwe kiekendief, Kraanvogel, Breedbek strandloper, Temminck strandloper, Goudplevier,

Dag 8:

Vanuit Rukatunturi onderzoeken we vandaag de Taigabossen van Kuusamo. We maken een mooie rit langs meren, veengebieden en taigabos. Een mooie wandeling maken we in Oulanka National Park. Een prachtig bos met woeste watervallen en fotogenieke uitzichten. Vogels kunnen we hier ook vinden, soorten als Grote kruisbek, Taigagaai, Matkop en Grote gele kwikstaart. De ster van dit park is een bijzondere orchidee, de zeldzame Calypso Bulbosa oftewel de Bosnimf bloeit in dit bos. Zeker de moeite waard om deze soort te bekijken als we hier zijn.

In de omgeving van ons verblijf kunnen we leuke gebieden bezoeken. Aan de hand van de recente waarnemingen zoeken we de meest interessante locaties op. Rondom Kuusamo vind je vogelsoorten als de Blauwstaart, Taigagaai, Bosgors, Drieteenspecht en wellicht al een vroege Dwerggors. Uilen zijn ook in deze omgeving te vinden, maar dat fluctueert elk jaar naar gelang het voedselaanbod. Het wordt een mooie dag in de natuur van Finland.

 

Waterspreeuw, Grote gele kwikstaart, Grote kruisbek, Kraanvogel, Pestvogel, Noordse kwikstaart, Taigagaai, Bosgors, Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Steenarend, Raaf, Rendier, Eland, Calypso Bulbosa

Dag 9:

In de bossen rondom Kuusamo gaan we vandaag zeer vroeg op pad om hoenders te kunnen waarnemen. Zeer vroeg in de ochtend, lees nacht; lopen de hoenders langs de weg. Wellicht treffen we zo Korhoen, Auerhoen, Hazelhoen of Moerassneeuwhoen. In de serene rust van de ochtend kunnen we op de meren speuren naar Parelduiker, Middelste zaagbek, Grote zaagbek en Wilde zwanen.

Na een kop warme koffie of thee gaan we op zoek naar de zangvogels van het Taigabos. We maken kans op de eerste Blauwstaart, Bosgors, Noordse Goudvink, Keep en Pestvogel. Ook kijken we uit naar spechten als Zwarte specht, Drieteenspecht, Kleine Bonte specht en Grijskopspecht. We kunnen ons hier uitstekend vermaken tot het middaguur, dan hebben we inmiddels een hele vogel dag erop zitten en wordt het tijd om wat rust te nemen.

In de namiddag na het diner bezoeken we nog een mooie plek waar we de Roodhalsfuut, Parelduiker, Wilde zwaan, Bosruiter en broedende Dwergmeeuwen kunnen bewonderen.

 

Doelsoorten:

Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Kraanvogel, Wilde zwaan, Roodhalsfuut, Parelduiker, Dwergmeeuw, Bosgors, Blauwstaart, Taigagaai, Keep, Matkop, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Laplanduil, Velduil, Dwerguil, Rendier, Eland.

Dag 10:

In de bossen rondom Kuusamo gaan we vandaag zeer vroeg op pad om hoenders te kunnen waarnemen. Zeer vroeg in de ochtend, lees nacht; lopen de hoenders langs de weg. Wellicht treffen we zo Korhoen, Auerhoen, Hazelhoen of Moerassneeuwhoen. In de serene rust van de ochtend kunnen we op de meren speuren naar Parelduiker, Middelste zaagbek, Grote zaagbek en Wilde zwanen.

Na een kop warme koffie of thee gaan we op zoek naar de zangvogels van het Taigabos. We maken kans op de eerste Blauwstaart, Bosgors, Noordse Goudvink, Keep en Pestvogel. Ook kijken we uit naar spechten als Zwarte specht, Drieteenspecht, Kleine Bonte specht en Grijskopspecht. We kunnen ons hier uitstekend vermaken tot het middaguur, dan hebben we inmiddels een hele vogel dag erop zitten en wordt het tijd om wat rust te nemen.

In de namiddag na het diner bezoeken we nog een mooie plek waar we de Roodhalsfuut, Parelduiker, Wilde zwaan, Bosruiter en broedende Dwergmeeuwen kunnen bewonderen.

 

Doelsoorten:

Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Kraanvogel, Wilde zwaan, Roodhalsfuut, Parelduiker, Dwergmeeuw, Bosgors, Blauwstaart, Taigagaai, Keep, Matkop, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Laplanduil, Velduil, Dwerguil, Rendier, Eland.

Dag 11:

Een reisdag van de omgeving Kuusamo naar Oulu. Ons laatste hotel van deze reis voor één nacht. We maken van de nood een deugd en zullen diverse pauzes nemen in interessante gebieden. Zo maken we ook van deze dag een dag met vogels. Al rijdend door de Taiga bossen kunnen we langs de weg hoenders aantreffen. Vliegen er regelmatig Pestvogels over of zien we Rendieren en zelfs Elanden langs de weg staan. Een bekroning zou de waarneming van een Laplanduil zijn als die op een kapvlakte in een solitaire kale boom zit. In de omgeving van Oulu maken we een grote kans om Kuifduikers waar te nemen, een prachtige soort met een mooi zomerkleed.

Laten we duimen dat onze laatste dag "in het veld" een topdag word, een mooie bekroning van deze vogelreis vogels kijken in Finland en Varanger. We sluiten de dag af met een gezellige maaltijd en gaan ons opmaken voor de terugreis naar huis.

 

Doelsoorten:

Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Kraanvogel, Kuifduiker, Noordse stern,  Zwarte specht, Drieteenspecht, Grijskopspecht, Velduil, Laplanduil, Dwerguil, Oeraluil, Grote kruisbek, Grote barmsijs, Bosgors, Keep, Pestvogel, Eland, Rendier.

Dag 12:

Een reisdag vanaf Oulu met een tussenstop in Helsinki naar Nederland. Helaas moeten we dan toch echt dit bijzondere land achter ons gaan laten. Hopelijk hebben we mooie herinneringen kunnen maken en kan je met veel plezier terugdenken aan het vogels kijken in Finland en Varanger.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De doelsoorten zijn een indicatie van soorten die we die dag kunnen gaan waarnemen. Voedselaanbod of voedselschaarste spelen een grote rol in de dichtheid van vogels, dit fluctueert elk jaar. Natuur laat zich niet regisseren, en dat geldt zeker in landen met veel ongerepte natuur.


 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in vier verschillende hotels
(eenpersoon toeslag +  € 250,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse vanaf de luchthaven

✓ Begeleiding van een twee Nederlandse gidsen/vogelaars/natuurfotografen

Boottocht naar Hornøya

✓ Gebruik van optiek en documentatie

✓ Digitaal verslag en soortenlijst na afloop

 CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

Vlucht naar Ivalo en vanaf Oulu (tickets zijn los bij te boeken)

Maaltijden tijdens de vluchten en op het vliegveld

 Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen

Alle uitgaven van persoonlijke aard

− Reis en annuleringsverzekeringen (aanbevolen)

− Boekingskosten € 15,00 per boeking

Bijdrage STO Garant € 12,00

Praktisch

Hotel in Kaamanen: Een eenvoudig hotel in een natuurlijke omgeving met veel vogels rondom het hotel. Er zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar met een eigen badkamer en toilet. We zullen hier dus kamers moeten delen met deelnemers van hetzelfde geslacht. (2 x 1 nacht)

Hotel in Vadsø (Varanger): Een middelklasse hotel met alle voorzieningen. Op wandelafstand van de uitgestrekte toendra en een fjord, met alle wildlife die daarbij hoort. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet.

Finse blokhut in Rukatunturi, omgeving Kuusamo; Een zeer grote accommodatie met alle voorzieningen. Er zijn zes tweepersoonskamers met een eigen badkamer met toilet.

Hotel in Oulu: Een middelklasse hotel met alle voorzieningen. Er zijn tweepersoonskamers met een eigen badkamer met toilet.

De eenpersoonstoeslag voor deze reis bedraagt € 250,00

Wifi is gratis beschikbaar in alle hotels.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke begeleiden jou op deze bijzondere vogelreis. Ze brengen je naar mooie en unieke locaties om een gave lijst aan vogels te kunnen waarnemen. Samen met een kleine groep vogelliefhebbers en de deskundigheid van de gidsen ga je een onvergetelijke vogelreis beleven.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Vertrekdatum

06-06-2022 t/m 14-06-2022, 08-05-2023 t/m 18-05-2023

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogels kijken in Finland en Varanger” te beoordelen