Vogels kijken in Finland en Varanger

2.850,00

Vogelen in Fins Lapland, Kuusamo en het Noorse Varanger

Ongerepte natuur met veel ruimte, rust en stilte
Broedvogels van de Taiga en de Toendra
Schiereiland Varanger met dé vogels van het hoge noorden
Vogeleiland Hornøya met grote kolonie broedende zeevogels
Het land van de Beer, Eland en Rendier
Begeleiding van twee ervaren natuurgidsen en vogelaars

Een bijzondere en avontuurlijke bestemming!

Datum: 15 t/m 26 mei 2025 vol

12 dagen vogelen op een topbestemming!

Uitverkocht

Artikelnummer: VKFV Categorieën: , , ,

Beschrijving

Vogels kijken in noord Scandinavië

Beleef het voorjaar in Fins Lapland, Kuusamo en Varanger(Noorwegen)

Prijs vanaf € 2850,00

Vertrekdatum:
15 t/m 26 mei 2025

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Een bijzondere vogelreis waarbij we vogels gaan kijken in Finland, Fins Lapland en het Noorse schiereiland Varanger. Hier kunnen we in het voorjaar een magische lijst met broedvogels gaan waarnemen. Tel daar de adembenemende arctische landschappen bij op en u begrijpt dat dit een vogel en natuurreis van de buitencategorie is. We starten onze reis in Fins Lapland, ruim boven de Poolcirkel. We vervolgen onze weg naar Noorwegen en gaan meerdere dagen vogelen op het schiereiland Varanger. Gelegen aan het 100 kilometer lange Varangerfjord is dit een magneet voor zangvogels, steltlopers, zeevogels, roofvogels. en uilen. Terug naar het zuiden via Fins Lapland komen we uit bij Kuusamo voor de vogels van de Taigabossen en meren. We eindigen onze reis in Oulu, een plek met enkele bijzondere vogelsoorten.

Een vogel en natuurreis met een mooie lijst aan vogelsoorten, zoogdieren en planten. Het ongerepte landschap met uitgestrekte dennenbossen, stromende beken, veengebieden en grote meren is in centraal Europa niet meer terug te vinden. Vlaktes met veen en lage vegetatie, ijs en sneeuw op de toendra's en bergen op Varanger. De dunbevolkte gebieden en spaarzame landbouw maken van Fins Lapland en Varanger eigenlijk één groot natuurgebied. We hebben in deze tijd van het jaar veel daglicht, de middernachtzon, om gebruik van te maken. Dit bijzondere fenomeen, dat hier de zon niet onder gaat, is een extra gaaf aspect van deze natuurreis.

Vogelen in Finland, Fins Lapland

Het noordelijk deel van Finland wordt Fins Lapland genoemd en ligt boven de Poolcirkel. De bomensoorten worden schaarser en er komt ruimte voor veengebieden en vochtige toendra's met lagere vegetatie. Hier hopen we Rendieren of Elanden te zien in een prachtige omgeving. De hoenders worden hier soms vlak langs de weg waargenomen, en we houden constant de lucht in de gaten voor soorten als Steenarend en Kraanvogels.

Alles in Fins Lapland is groot en uitgestrekt. Zo ook het meer van Inari. Onmetelijk groot met ontelbare kleine eilandjes. Uitgestrekte wildernis met dennen, heuvels, meren en watervallen kenmerken dit oer landschap. Finlands grootste Nationale parken vind u hier, het Lemmenjoki en het iets kleinere Urho kekkonen. Dit is ook de plek voor Beer, Wolf, Lynx en Veelvraat. Deze grote predatoren doen het hier goed en houden de juiste balans tussen de grazers in dit gebied.

We bezoeken een aantal interessante veengebieden waarbij uitkijken naar de vogels die dit gebied tot hun leefgebied kiezen. Soorten als de Kraanvogel, Kemphaan, Breedbek strandloper, Bonte strandloper en Goudplevier kunnen we hier gaan waarnemen. In de grote meren maken we kans op IJseend, Zwarte zee eend en Grote zee eend. Jagende Blauwe kiekendief, Ruigpootbuizerd en Velduil zijn de rovers die hier met regelmaat worden gezien.

Schiereiland Varanger

Deze vogelreis doen we ook Noorwegen aan. Het schiereiland Varanger gelegen aan het Varangerfjord is van ongekende schoonheid. Dit vogelrijke gebied met toendra, veengebied, bergen en meren mogen we niet missen als vogelliefhebber. De soortenlijst loopt hier aardig op met soorten als Kleinste Jager, Sneeuwgors en tientallen Zeearenden als echte highlights. Wellicht kunnen we soorten als Roodsterblauwborst, Grauwe franjepoot en Temmincks strandloper treffen, als ook de Grote- en Witstuitbarmsijs. De baltsende Kemphanen zijn supergaaf om te zien. We gaan het schiereiland met haar kliffen, uitgestrekte veengebieden en fjorden uitgebreid bekijken op zoek naar mooie vogelsoorten.

In de havens maken we kans op de Grote burgemeester en ook wat achtergebleven Stellerseiders, en Koningseiders. Hier gaan we ook zeker uitkijken naar de Geelsnavelduiker en de Otter.

Zeevogelkolonie op Hornøya

Een halve dag naar het kleine broedeiland Hornøya staat ook op ons programma. Hier vinden we zeer grote aantallen zeevogels die broeden op dit eiland. Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Alk , Zeekoet, Kuifaalscholver en Drieteenmeeuw gaan we zeker zien. Dit is ook het jachtterrein van de Giervalk, een soort die een extra kers op de toch al goed gevulde taart zou zijn. Rondom dit eiland worden regelmatig zeezoogdieren waargenomen. Het wordt dus goed opletten op alles wat er vliegt en zwemt in deze Arctische wateren van de Barentszzee.

Kuusamo

Net onder de Poolcirkel tegen de Russische grens ligt de stad Kuusamo. Rondom deze stad is één en al natuur met uitgestrekte bossen vol met dennen en berk. Deze Taiga is de Russische benaming voor Boreaal woud. Dit soort bos vinden we in een band om de Aarde rond de Poolcirkel. Deze bossen zijn bestand tegen de koude omstandigheden en bestaan vooral uit Dennen, Berk en enkele loofsoorten.

In deze bossen gaan wij in de vroege ochtend op zoek naar de Blauwstaart. Hazelhoen, Korhoen en Auerhoen en Pestvogels kunnen zomaar op ons pad komen. Wij zijn bekend met deze bossen en weten waar de beste locaties zijn om deze soorten te kunnen waarnemen. Zo maken we de beste kansen voor deze prachtige vogels.

Er groeien in dit deel van Finland bijzondere orchideeën zoals de prachtige Calypso Orchidee. Deze prachtige orchidee in het Oulanka National Park staat zeker op ons programma. Grote kruisbekken, Grote gele kwikstaart en wellicht de Waterspreeuw kunnen we hier ook aantreffen. Het Oulanka NP staat bekend om de prachtige watervallen en landschappen, leuk om hier ook wat landschapsfotografie te doen.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Finland en Varanger?

Dat Finland en Varanger veel bezocht wordt door vogelaars uit alle delen van de wereld is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over de beste vogellocaties. Waarom loont het dan toch om deze vogelreis Vogels kijken in Finland en Varanger met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw gidsen.

Ondanks de indrukwekkende lijst met vogelsoorten die gezien worden in Finland en Varanger, is het alles behalve gemakkelijk om deze soorten ook daadwerkelijk te kunnen vinden. De zéér korte periode die de vogels hebben om te reproduceren wordt efficiënt benut. Anders dan in Centraal en het Zuiden van Europa zijn de vogels minder zichtbaar als ze eieren en jongen hebben. Deze reis doen we veel interessante gebieden aan waarin we op zoek gaan naar mooie soorten vogels. Doordat we verschillende biotopen bezoeken is de soortenlijst ook erg divers. Met name Finland heeft zeer uitgestrekte landschappen, onderzoek van de gidsen zorgt ervoor dat we op de goede plekken gaan vogelen. Daardoor maken we meer kans om de vogels te kunnen horen en ook te kunnen zien.

Passie en ervaring

Uw Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in vogelmigratie herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. Hun scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat u alleen zou kunnen ontdekken.

Uw gidsen zijn op de hoogte van de laatste waarnemingen en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen zien. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis.  Deze natuurreis Vogels kijken in Finland en Varanger wordt zo een bijzondere ervaring waar u nog lang plezier van zult hebben.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groep gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie en bijzondere landschap. Doordat wij altijd reizen met een kleine groep van maximaal zes personen krijgt u alle aandacht. Er is veel ruimte om te vragen en te ontdekken, zo determineren we elke dag de soorten die we gezien hebben.

 

Reisprogramma

 • Dag 1: Een reisdag van Nederland/Brussel naar Ivalo - Vadsø
 • Dag 2: Varanger ( Vadsø)
 • Dag 3: Varanger
 • Dag 4: Varanger
 • Dag 5: Varanger
 • Dag 6: Varanger - Ivalo
 • Dag 7: Ivalo- Rukatunturi
 • Dag 8: Rukatunturi- Oulanka NP
 • Dag 9: Omgeving Kuusamo
 • Dag 10: Omgeving Kuusamo
 • Dag 11: Rukatunturi- Transfer naar Oulu
 • Dag 12: Een reisdag van Oulu naar Nederland/Brussel

Het reisprogramma is niet bindend. De vliegtijden zullen mede bepalen hoe we de reisdagen kunnen invullen.

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag van Nederland of Brussel naar Ivalo in Fins Lapland. We rijden met een comfortabele minibus al vogelend naar ons verblijf in Vadsø (als de vliegtijden dit mogelijk maken). Tijdens de rit kunnen we al mooie soorten gaan waarnemen. Zo maken we kans op hoenders als Auerhoen langs de weg en vliegen er regelmatig Kramsvogels en Pestvogels over. We maken een extra stop op een speciale locatie de Taigagaai, Haakbek, Bruinkopmees, Keep en Noordse goudvink te kunnen gaan zien. We rijden verder naar het Varangerfjord in Noorwegen.

Het is een mooie rit met veel natuurschoon. Je zal het landschap zien veranderen van Taigabos naar ruiger landschap. Als het Varangerfjord opdoemt begrijpt u waarom hier zoveel vogelsoorten zich ophouden. Een prachtig en megagroot fjord van wel 100 kilometer lang en 70 kilometer breed als het uitmond in de Barentszzee. Hopelijk gaan we de eerste Zeearenden tegenkomen langs het fjord, als ze foerageren of op de uitkijk zitten op de rotsen.

Ons verblijf in Vadsø op loopafstand van de haven en een mooi stukje natuur. U kunt hier een leuke wandeling maken en zomaar stuiten op Kemphanen, Grauwe franjepoot en Eidereenden. Boven het fjord houden zich grote groepen Drieteenmeeuwen op die vervolgens belaagd worden door Kleine en soms Kleinste jagers. Een schouwspel waar u dus niet ver voor hoeft te lopen en dus alle tijd voor krijgt om te gaan bekijken aankomende dagen.

 

Dag 2:

Na ons ontbijt zullen we ons gaan vermaken met mooie locaties op Varanger. We rijden een route over het schiereiland en zullen op diverse vogel hotspots stoppen. Hier kunnen we kleine stukjes wandelen en turen naar gave vogelsoorten. Op de toendra broeden Kleine en Kleinste jagers, maar ook hoenders laten zich soms goed zien. Uiteraard kijken we uit naar Velduilen of Sperweruilen als ze jagen over het kale landschap. Kleine vogelsoorten als Sneeuw-, IJsgors en Frater vliegen in kleine groepjes. Mannetjes Kemphaan en Goudplevier doen hun best om de vrouwtjes te imponeren.

We maken een tour die de hele dag in beslag neemt. We lunchen in het veld en zullen laat in de middag terug zijn bij het hotel. Voor het diner bezoeken we een leuk restaurant in Vadsø. Na het diner zullen we de soorten van de dag doornemen en op onze soortenlijst noteren.

Doelsoorten:

Sneeuwgors, IJsgors, Frater, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Velduil, Sperweruil, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Zeearend, Steenarend, Grauwe franjepoot, Kemphaan, Goudplevier, Rosse grutto, Koningseider, Steller's eider, Eider, Drieteenmeeuw, Kleine jager, Kleinste jager, Roodsterblauwborst, Koperwiek, Noordse Goudvink, Sneeuwhaas, Rendier.

Dag 3:

Onze tweede volle dag op Varanger. We gaan op zoek naar diverse soorten eenden die zich ophouden in de havens op dit schiereiland. We maken nog kans op enkele achtergebleven Koningseider en Stellers eider. Maar ook de mooie IJeend is te vinden rondom de havens van Vadsø. Onderweg naar, een broedkolonie van Noordse stern en Drieteenmeeuwen, komen we Zeearenden tegen langs het fjord. Deze "vliegende deur" is zeer goed vertegenwoordigt langs het Varangerfjord met tientallen broedparen.

We maken er een relaxte dag vogels kijken van, met een grote verscheidenheid aan soorten. Zo vliegen er met regelmaat Kleine jagers voorbij en kunnen we ook de Ruigpootbuizerd tegenkomen. Na de avondmaaltijd kunnen we nog een wandeling om op zoek te gaan naar een zingende Roodsterblauwborst, Grauwe franjepoot en Grote barmsijs. Of we worden verrast door een Bultrug die in het fjord zwemt, het kan zo maar voorbijkomen.

Doelsoorten:

IJseend, Koningseider, Stellers eider, Eider, Roodkeelduiker, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Kleine jager, Kleinste jager, Drieteenmeeuw, Noordse stern, Raaf, Roodsterblauwborst, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Kemphaan, Grauwe franjepoot, Velduil, Sperweruil, Sneeuwhaas, Rendier en zeezoogdieren.

Dag 4:

Voor de kust van Varanger ligt het kleine vogelbroedeiland Hornøya. Een bezoek aan dit eiland staat uiteraard op ons programma. Vanuit Vardo varen we in 10 minuten naar deze overweldigende plek met zijn duizenden broedende zeevogels. Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Kuifaalscholver, Noordse stormvogel, Zwarte zeekoet en de Kortbekzeekoet kunnen we hier gaan waarnemen en fotograferen. Kleine zangvogels als Frater, Oeverpieper, Roodkeelpieper en Strandleeuwerik scharrelen rond op het groene gedeelte van dit eiland. De Giervalk jaagt hier op de zeevogels die druk zijn met hun nesten. Wat zou het gaaf zijn om deze bijzonder zeldzame rover te kunnen zien. We nemen ruim de tijd om op dit eiland de vogels te bekijken en eventueel te fotograferen, pas op want de vogels kruipen bijna in uw lens.

Na dit vogelgeweld van heb ik jou daar gaan we na de lunch richting Hamningberg, het einde van het Europese vasteland. We maken een mooie route langs de kust en kijken wat er aan vogels op ons pad komt. Even uitwaaien langs de kliffen en turen over de Barentszzee levert misschien nog wel zeezoogdieren op. Overblijfselen van de tweede wereldoorlog kunnen een interessante afwisseling zijn om uw cultuurhart te voeden.

Een lange dag vogels kijken met kans op bijzondere (vogel)soorten, ongerepte ruige natuur en veel gave indrukken.

 

Doelsoorten:

Zeearend, Giervalk, Kleine jager, Kleinste jager, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte zeekoet, Kortbekzeekoet, Kuifaalscholver, Papegaaiduiker, Noordse stormvogel, Frater, Roodkeelpieper, Oeverpieper, Sneeuwgors, IJsgors, Grote burgemeester, Jan van Gent, Koningseider, Stellers eider, IJseend, Geelsnavelduiker, Temminck strandloper, Otter, Zeezoogdieren.

Dag 5:

We maken een route naar de andere kant van het schiereiland om bij Båtsfjord te komen. Al rijdend langs de Tanaelva rivier kunnen we al uitkijken naar leuke vogelsoorten. Hoe verder we richting het noorden gaan, hoe ruiger het landschap. Bomen maken plaats voor bergachtig landschap met korte vegetatie. Dit soort landschap noemen ze in Noorwegen een Fjell. Er ligt hier nog lang sneeuw en ijs op de meren dus we maken kans op winterse landschappen. Op deze Fjell's broeden Kleinste jagers en in de meren kunnen we Roodkeelduiker, IJseend, Grauwe franjepoot, Kemphaan (baltsend) en Temmincks strandloper ontdekken. In de schaarse struiken houden Grote barmsijs en Witstuitbarmsijs zich op.

In de havens van Båtsfjord kijken we uit naar enkele late Koningseider, Stellers eider en Eidereend. Maar ook Grote zaagbekken, Roodkeelduikers en IJseenden. Vervolgens rijden we een stuk van de route terug om de weg richting Berlevåg op te gaan. Dit is één van de meest noordelijkste bewoonde gebieden van Noorwegen. We kunnen er ook gave soorten vogels waarnemen zoals IJseenden, Paarse strandloper, Grauwe franjepoot, Alpensneeuwhoen, Grote Burgemeester en Zwarte zeekoet. We kijken vandaag ook bij een vogeltelpost voor zeevogel migratie. En bezoeken we een locatie voor de Giervalk.

Een lange dag vogels kijken in het uiterste noorden van Varanger. We eten op de terugweg naar het hotel, zodat we alle tijd hebben om dit prachtige stuk van Noorwegen te bekijken.

Doelsoorten:

Giervalk, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Sperweruil, Velduil, Kleinste jager, Kleine jager, IJseend, Koningseider, Stellers eider, Zwarte zeekoet, Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Grauwe franjepoot, Kemphaan, Temmincks strandloper, Bokje, Watersnip, Witstuitbarmsijs, Roodkeelpieper, Frater, Sneeuwgors, IJsgors, Rendier, Poolvos, Sneeuwhaas, Zeezoogdieren.

Dag 6:

We verlaten het Varangerfjord en rijden al vogelend naar Finland. We maken een stop in Kaamanen en kunnen ons daar uitstekend vermaken met de vogels op de birdfeeders. Soorten als Haakbek, Keep of Bruinkopmees zou gaaf zijn. We rijden door naar ons hotel in de omgeving van Inari. Water is hier nooit ver weg en soorten als Brilduiker, Wilde zwaan en Parelduiker broeden in de talrijke meren. Een wandeling vanuit het hotel levert misschien nog een Taigagaai, Pestvogel of een Drieteenspecht op. Uiteraard gaan we in de avond luisteren of we uilen horen roepen. In deze omgeving kunnen we de Laplanduil, Ruigpootuil en Dwerguil voorkomen.

Het is een transferdag, maar zeker geen verloren dag. We zullen dan ook na de avondmaaltijd de soorten doornemen en onze soortenlijst aanvullen.

Doelsoorten:

Zeearend, Ruigpootbuizerd, Sperweruil, Velduil, Laplanduil, Ruigpootuil, Dwerguil, Taigagaai, Bruinkopmees, Haakbek, Grote kruisbek, Pestvogel, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Drieteenspecht, Nonnetje, Zwarte ruiter, Bosruiter, Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Roodkeelduiker, Parelduiker, Brilduiker, Zwarte zee-eend.

Dag 7:

Een reisdag waarbij we al vogelend door Fins Lapland reizen staat ons voor de boeg. We verlaten Inari om richting de omgeving van Ruka te rijden. Het wordt een dag met flink wat kilometers in de auto afgewisseld met wandelingen in interessante natuurgebieden. In Urho Kekkonen NP maken we een uitstap om op zoek te gaan naar de Grote kruisbek, Witbandkruisbek, Drieteenspecht, Bruinkopmees en Taigagaai. Als het landschap verandert in uitgestrekte veengebieden en meren, maken we een wandeling over een plankenpad dwars door een nat veengebied. Mooie vegetatie met diverse zeldzame veenplanten kunnen we hier treffen. Vogels zijn hier ook goed vertegenwoordigt met Noordse kwikstaart, Pestvogel, Watersnip, Breedbekstrandloper, Temminck strandloper en Kemphanen. Maar ook maken we hier kans op broedende Kraanvogels, met wat geluk kunnen we deze magnifieke vogel zien vanaf de uitkijktoren.

We rijden langs enkele grote meren waar we uitkijken naar IJseend, Zwarte zee eend, Grote zee eend en Parelduiker. Voor drie nachten verblijven we in een traditionele Finse blokhut, maar wel een hele mooie. Gelegen aan een meer en in de uitgestrekte taiga hebben we alle rust en ruimte om vroeg in de ochtend, te gaan vogelen in de omgeving van Ruka en Kuusamo. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en suite en er is een echte Finse sauna beschikbaar.

Doelsoorten:

Grote kruisbek, Witbandkruisbek, Drieteenspecht, Bruinkopmees, Pestvogel, Noordse kwikstaart, Zwarte zee eend, Grote zee eend, Wilde zwaan, Parelduiker, Nonnetje, Brilduiker, Blauwe kiekendief, Kraanvogel, Breedbekstrandloper, Temminck strandloper, Goudplevier, Zwarte ruiter, Kemphaan, Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Dwerguil.

Dag 8:

We ontbijten zeer vroeg, en gooien ons ritme een beetje om. Vanuit Rukatunturi onderzoeken we vandaag de Taigabossen van Kuusamo. We maken een mooie rit langs meren, veengebieden en taigabos. Een mooie wandeling maken we in Oulanka National Park. Een prachtig bos met woeste watervallen en fotogenieke uitzichten. Vogels kunnen we hier ook vinden, soorten als Grote kruisbek, Taigagaai, Matkop, Waterspreeuw en Grote gele kwikstaart. De ster van dit park is een bijzondere orchidee, de zeldzame Calypso Bulbosa oftewel de Bosnimf bloeit in dit bos. Zeker de moeite waard om deze soort te bekijken als we hier zijn.

In de omgeving van ons verblijf kunnen we leuke gebieden bezoeken. Aan de hand van de recente waarnemingen zoeken we de meest interessante locaties op. Rondom Kuusamo vinden we vogelsoorten als de Blauwstaart, Taigagaai, Bosgors, Drieteenspecht en wellicht al een vroege Dwerggors. Uilen zijn ook in deze omgeving te vinden, maar dat fluctueert elk jaar naar gelang het voedselaanbod. Het wordt een mooie dag in de natuur van Finland. We lunchen in het veld en dineren in ons chalet of een restaurant in de nabije omgeving.

 

Doelsoorten:

Waterspreeuw, Grote gele kwikstaart, Grote kruisbek, Kraanvogel, Wilde zwaan, Pestvogel, Noordse kwikstaart, Taigagaai, Bosgors, Blauwstaart, Bruinkopmees, Drieteenspecht, Zwarte specht, Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Visarend, Steenarend, Raaf, Rendier, Eland, Calypso Bulbosa (zeldzame orchidee)

Dag 9:

In de bossen rondom Kuusamo gaan we vandaag zeer vroeg op pad om hoenders te kunnen waarnemen. Zeer vroeg in de ochtend, lees nacht; lopen de hoenders langs de weg. Wellicht treffen we zo Korhoen, Auerhoen, Hazelhoen of Moerassneeuwhoen. In de serene rust van de ochtend kunnen we op de meren speuren naar Parelduiker, Middelste zaagbek, Grote zaagbek en Wilde zwanen.

We gaan weer op zoek naar de zangvogels van het Taigabos. We maken kans op Blauwstaart, Bosgors, Noordse Goudvink, Keep en Pestvogel. Ook kijken we uit naar spechten als Zwarte specht, Drieteenspecht, Kleine Bonte specht en Grijskopspecht. We kunnen ons hier uitstekend vermaken tot het middaguur, dan hebben we inmiddels een hele vogel dag erop zitten en wordt het tijd om wat rust te nemen.

In de namiddag na het diner bezoeken we nog een mooie plek waar we de Roodhalsfuut, Parelduiker, Wilde zwaan, Bosruiter en broedende Dwergmeeuwen kunnen bewonderen.

 

Doelsoorten:

Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Kraanvogel, Wilde zwaan, Roodhalsfuut, Parelduiker, Dwergmeeuw, Bruinkopmees, Dwerggors, Bosgors, Blauwstaart, Taigagaai, Pestvogel, Keep, Matkop, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Laplanduil, Velduil, Dwerguil, Rendier, Eland.

Dag 10:

Onze laatste volle dag vogels kijken rondom Kuusamo begint weer vroeg. Inmiddels zijn we gewend aan het ritme en genieten we van de rust in de natuur. We vullen deze dag in met gebieden die we nog niet hebben bezocht en/of soorten die we nog niet(goed) hebben gezien. We maken een mooie rit en zullen ook korte wandelingen maken. Zo vult de dag zich wederom met gave waarnemingen. Deze omgeving is te bijzonder en we willen alles eruit halen.

Meren, taigabos en broedlocaties zullen we bezoeken om nog een laatste keer te kunnen genieten van de gave vogels rondom Kuusamo.

 

Doelsoorten:

Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Kraanvogel, Wilde zwaan, Roodhalsfuut, Parelduiker, Dwergmeeuw, Bosgors, Blauwstaart, Taigagaai, Keep, Matkop, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Laplanduil, Velduil, Dwerguil, Rendier, Eland.

Dag 11:

Een reisdag van de omgeving Kuusamo naar Oulu. Ons laatste hotel van deze reis voor één nacht. We maken van de nood een deugd en zullen diverse pauzes nemen in interessante gebieden. Zo maken we ook van deze dag, één dag met vogels. Al rijdend door de Taiga bossen kunnen we langs de weg hoenders aantreffen. Vliegen er regelmatig Pestvogels over of zien we Rendieren en met wat geluk zelfs Elanden langs de weg staan. Een bekroning zou de waarneming van een Laplanduil zijn als die op een kapvlakte in een solitaire kale boom zit.

We bezoeken wat fraaie veengebieden met kans op weer gave soorten vogels. Steltlopers als Terekruiter, Breedbekstrandloper en eenden zoals de Zomertaling broeden in de natte omgeving. In 2023 hadden we zelfs het geluk een Roodmus te treffen in de tuin van het hotel. Diverse meeuw en Sternsoorten vliegen langs de kust bij Oulu, Dwergmeeuw, Reuzenstern, Dwergstern en Noordse stern kunnen we gaan waarnemen.

Laten we duimen dat onze laatste dag "in het veld" een topdag word, een mooie bekroning van deze vogelreis vogels kijken in Finland en Varanger. We sluiten de dag af met een gezellige maaltijd en gaan ons opmaken voor de terugreis naar huis.

 

Doelsoorten:

Zeearend, Visarend, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Auerhoen, Hazelhoen, Korhoen, Kraanvogel, Terekruiter, Bosruiter, Temmincks strandloper, Zomertaling, Brilduiker, Reuzenstern, Dwergstern, Noordse stern, Zwarte specht, Drieteenspecht, Grijskopspecht, Velduil, Laplanduil, Dwerguil, Grote kruisbek, Grote barmsijs, Bosgors, Keep, Pestvogel, Roodmus, Noordse goudvink, Ortolaan, Eland, Rendier.

Dag 12:

Mocht de vliegtijden het toelaten kan er nog gevogeld worden in de nabije omgeving van het hotel.

Een reisdag vanaf Oulu met een tussenstop in Helsinki naar Nederland of Brussel. Helaas moeten we dan toch echt dit bijzondere land achter ons gaan laten. Hopelijk hebben we mooie herinneringen kunnen maken en kunnen we met veel plezier terugdenken aan het vogels kijken in Finland en Varanger.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De doelsoorten zijn een indicatie van soorten die we die dag kunnen gaan waarnemen. Voedselaanbod of voedselschaarste spelen een grote rol in de dichtheid van vogels, dit fluctueert elk jaar. Natuur laat zich niet regisseren, en dat geldt zeker in landen met veel ongerepte natuur.


 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in vier verschillende hotels/chalet
(eenpersoon toeslag +  € 275,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse vanaf de luchthaven

✓ Begeleiding van een twee enthousiaste gidsen

Boottocht naar Hornøya (indien mogelijk)

✓ Gebruik van optiek en documentatie

✓ Digitaal verslag en soortenlijst na afloop

 CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

Vlucht naar Ivalo en vanaf Oulu (tickets zijn los bij te boeken)

Maaltijden tijdens de vluchten en op het vliegveld

 Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen

Alle uitgaven van persoonlijke aard

− Reis en annuleringsverzekeringen (aanbevolen)

− Boekingskosten € 15,00 per boeking

Bijdrage STO Garant € 13,00

Praktisch

Hotel in Inari: Een goed hotel in een natuurlijke omgeving met veel vogels rondom het hotel. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar met een eigen badkamer en toilet.

Hotel in Vadsø (Varanger): Een middelklasse hotel met alle voorzieningen. Op wandelafstand van de have, uitgestrekte toendra en een fjord, met alle wildlife die daarbij hoort. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet, koelkast en er is in de lobby de mogelijkheid om 24 uur koffie/thee te pakken.

Finse blokhut in Rukatunturi, omgeving Kuusamo; Een zeer grote accommodatie, uitzicht op een meer, met alle voorzieningen. Er zijn zes tweepersoonskamers met een eigen badkamer met toilet. Er is een sauna voor gezamenlijk gebruik. Chris en Annemieke verzorgen het ontbijt.

Hotel in Oulu: Een middelklasse hotel met alle voorzieningen. Er zijn tweepersoonskamers met een eigen badkamer met toilet.

De toeslag 1-persoonsgebruik kamer voor deze reis bedraagt € 275,00 (waar mogelijk heeft u een tweepersoonskamer tot uw beschikking)

Wifi is gratis beschikbaar in alle hotels.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke begeleiden u op deze bijzondere vogelreis. Samen reizen we naar de mooiste en unieke locaties om een gave lijst aan vogels te kunnen waarnemen. Samen met een kleine groep, maximaal zes, vogelliefhebbers en de deskundigheid van de gidsen gaat u een onvergetelijke vogelreis beleven.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Voorkeur kamertype

Eenpersoonskamer (indien voorradig), Kamer op indeling, Tweepersoonskamer

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogels kijken in Finland en Varanger” te beoordelen

Andere suggesties…