Vogels kijken in Finland en Varanger

2.025,00

Vogelen in Fins Lapland, Kuusamo en Varanger

Ongerepte natuur met veel ruimte, rust en stilte
Broedvogels van de Taiga en de Toendra
Schiereiland Varanger met dé zangvogels van het hoge noorden
Vogeleiland Hornøya met grote kolonie broedende zeevogels
Het land van de Beer, Wolf, Wolverine, Eland en Rendier
Begeleiding van ervaren natuurgidsen en vogelaars

Een bijzondere en avontuurlijke bestemming

Datum:
06-06-2022 t/m 14-06-2022
Nog maar twee plaatsen beschikbaar!
15-05-2023 t/m 23-05-2023

Wissen

Beschrijving

Vogels kijken in Finland en Varanger

Beleef het voorjaar in Fins Lapland, Kuusamo en Varanger(Noorwegen)

Prijs vanaf € 2025,00 p.p. 

Vertrekdatum:
6-6-2022 t/m 14-6-2022 Gegarandeerd
15-5-2023 t/m 23-5-2023 

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 8 personen

Vogels kijken boven de Poolgrens

Een bijzondere natuurreis waarbij we vogels gaan kijken in Finland en Varanger. Hier kunnen we in het voorjaar een magische lijst met broedvogels gaan waarnemen. Tel daar de adembenemende landschappen en kans op Bruine Beer, Wolf en Veelvraat bij op en u begrijpt dat dit een natuurreis van de buitencategorie is. We starten onze reis op de grens van de Poolcirkel dicht bij de Russische grens in Kuusamo, en gaan in een week naar het uiterste noorden van Fins Lapland. We eindigen onze natuurreis in Noorwegen bij het schiereiland Varanger.

Een natuurreis met een mooie lijst aan vogelsoorten, zoogdieren en planten. Het ongerepte landschap met uitgestrekte dennenbossen, stromende beken en grote meren is in centraal Europa niet meer terug te vinden. De dunbevolkte gebieden en spaarzame landbouw maken van Fins Lapland eigenlijk één groot natuurgebied. We hebben in deze tijd van het jaar veel daglicht, de middernachtzon om gebruik van te maken. Dit bijzondere fenomeen dat hier de zon niet onder gaat, is een extra aspect van deze natuurreis.

Kuusamo

Net onder de Poolcirkel tegen de Russische grens ligt de stad Kuusamo. Rondom deze stad is een en al natuur met uitgestrekte bossen vol met dennen en berk. Deze Taiga is de Russische benaming voor Boreaal woud. Dit soort bos vinden we in een band om de Aarde rond de Poolcirkel. Deze bossen zijn bestand tegen de koude omstandigheden en bestaan vooral uit Dennen, Berk en enkele loofsoorten. Een goede samenwerking met de Russische natuurbeschermingsorganisatie zorgen voor een goed behoud van deze Taiga.

In deze bossen gaan wij samen met onze lokale Finse natuurgids op zoek naar het Hazelhoen, Blauwstaart, Taigagaai en uilen. Uilensoorten als Laplanduil, Oeraluil, Sperweruil en Dwerguil  kunnen zomaar op ons pad komen. Deze ervaren natuurgids/vogelaar is bekend met deze bossen en weet waar de beste locaties zijn om deze soorten goed te kunnen zien en eventueel te fotograferen. Zo maken we de meeste kans om al aardig wat soorten van onze wenslijst af te kunnen strepen. Dat er ook meer dan alleen maar vogels zijn om naar te zoeken is een prettige wetenschap. Er groeien in dit deel van Finland bijzondere orchideeën zoals de prachtige Calypso Orchidee.

Fins Lapland

Het noordelijk deel van Finland wordt Fins Lapland genoemd en ligt boven de Poolcirkel. De bomensoorten worden schaarser en er komt ruimte voor veengebieden en vochtige toendra's met lagere vegetatie. Hier hopen we Rendieren of Elanden te zien in een prachtige omgeving. De hoenders worden hier soms vlak langs de weg waargenomen, en we houden constant de lucht in de gaten voor soorten als Steenarend en Kraanvogels.

Alles in Fins Lapland is groot en uitgestrekt. Zo vindt je hier het meer van Inari wat onmetelijk groot is met ontelbare kleine eilandjes. Uitgestrekte wildernis met dennen, heuvels, meren en watervallen kenmerken dit oer landschap. Finlands grootste Nationale parken vindt je hier, het Lemmenjoki en het iets kleinere Urho kekkonen. Dit is ook de plek voor Beer, Wolf, Lynx en Veelvraat. Deze grote predatoren doen het hier goed en houden de juiste balans tussen de grazers in dit gebied.

Schiereiland Varanger

Deze natuurreis doen we ook Noorwegen aan. Het schiereiland Varanger ligt wel in het verlengde van Finland maar is toch echt Noorwegen. Dit vogelrijke gebied met Toendra en Fjorden mogen we niet missen als vogelkijker. De soortenlijst loopt hier aardig op met soorten als Kleine Jager, Kleinste Jager en Roodkeelpieper als echte highlights. De Sneeuw- en IJsgorzen zijn hier talrijk, als ook de Kleine- en Witstuitbarmsijs. We gaan het schiereiland met haar kliffen, uitgestrekte velden en fjorden uitgebreid bekijken op zoek naar mooie vogelsoorten.

In de havens vinden we de Grote- en Kleine burgemeester en ook wat achtergebleven Stellerseiders, en Koningseiders. Hier gaan we ook zeker uitkijken naar de Geelsnavelduiker en de Otter.

Zeevogelkolonie op Hornøya

Een dag naar het kleine eiland Hornøya staat ook op ons programma. Hier vinden we zeer grote aantallen zeevogels die broeden op dit eiland. Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Alk , Zeekoet en Drieteenmeeuw gaan we zeker zien. Dit is ook het jachtterrein van de Giervalk, een soort die een extra kers op de toch al goed gevulde taart zou zijn. Rondom dit eiland worden regelmatig zeezoogdieren waargenomen. Het wordt dus goed opletten op alles wat er vliegt en zwemt in deze Arctische wateren.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Finland?

Dat Finland en Varanger veel bezocht wordt door vogelaars uit alle delen van de wereld is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over waar en hoe je de vogels kunt vinden. Waarom loont het dan toch om deze natuurreis Vogels kijken in Finland en Varanger met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw GIDS!

Ondanks de indrukwekkende lijst met vogelsoorten die gezien worden in Finland en Varanger, is het alles behalve gemakkelijk om deze soorten ook daadwerkelijk te kunnen vinden. De zéér korte periode die de vogels hebben om te reproduceren wordt efficiënt benut. Anders dan in Centraal en het Zuiden van Europa zijn de vogels minder zichtbaar als ze eieren en jongen hebben.

Ervaring en samenwerking

Uw Goldcrest Nature Tours gids is een zeer bekwame natuurgids en vogelaar. Met veel ervaring in vogelmigratie herkent hij snel geluiden en silhouetten van vogels. Zijn scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat u alleen kunt ontdekken. Samen met onze Finse gids, een ervaren vogelaar en natuurfotograaf zoeken we dé plekken op waar we het meeste kans maken op onze doelsoorten.

Uw gids is op de hoogte van de laatste waarnemingen en weet feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen zien. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis.  Deze natuurreis Vogels kijken in Finland en Varanger wordt zo een bijzondere ervaring waar u nog lang plezier van zult hebben.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groep gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie en bijzondere landschap.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag van Amsterdam naar Kuusamo
  • Dag 2: Kuusamo en Oulanka NP
  • Dag 3: Kuusamo en omgeving
  • Dag 4: Kuusamo - Fins Lapland - Kaamanen
  • Dag 5: Kaamanen - Varanger
  • Dag 6: Varanger
  • Dag 7: Varanger
  • Dag 8: Varanger- Kaamanen
  • Dag 9: Een reisdag van Ivalo naar Amsterdam

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag van Amsterdam naar Kuusamo in Finland. We vliegen vanaf Schiphol met een tussenstop naar Oulu (4 uur). Vanaf het vliegveld gaan we met een comfortabele minibus naar onze accommodatie in Kuusamo. Omdat we hier al in de middag arriveren kunnen we onderweg al onze eerste vogels in Finland  noteren. Misschien treffen we al onze eerste Taigagaai of vliegen er Pestvogels om ons mee te vermaken. Zo kunnen we lekker inkomen en wennen aan het leven op de Poolcirkel. Na een heerlijke maaltijd gaan we vroeg naar bed. De volgende dag begint namelijk zeer vroeg in de ochtend.

Dag 2:

Onze eerste volle dag vogelen in Finland. We gaan onder begeleiding van een Finse natuurgids de Taiga van Kuusamo ontdekken. Zo hopen we in de uitgestrekte bossen een Blauwstaart, Korhoen, Taigagaai en Drieteenspecht te vinden. De omgeving van Kuusamo staat te boek als de mooiste regio van Finland. De landschappen en de Nationale parken zoals Oulanka NP en het Riisitunturi NP zijn hier buitengewoon mooi. Prachtige rivieren met watervallen, meren en het Boreaal woud oftewel de Taiga.  Samen met onze Finse gids en uw eigen Goldcrest Nature Tour gids kunnen we veel gaan waarnemen in deze natuurgebieden. Uw gidsen weten waar we moeten zijn en zo maken we de meeste kans op mooie momenten en soorten.

Het lange licht zorgt ervoor dat we de gehele dag kunnen vogelen. We stoppen regelmatig om lekker te eten en nemen de tijd om het magnifieke landschap in ons op te nemen. Een fantastische dag in de bijzondere natuur van de Finse Taiga.

Doelsoorten:

Blauwstaart, Waterspreeuw, Korhoen, Auerhoen, Drieteenspecht, Zwarte specht, Steenarend, Bosgors, Dwerggors, Grote kruisbek, Pestvogel, Taigagaai, Velduil, Sperweruil, Ruigpootuil, Laplanduil, Dwerguil, Calypso orchidee (Bosnimf).

Dag 3:

Onze dag begint weer lekker vroeg als we wederom met onze Finse gids op pad gaan. Dit keer zullen we andere locaties in de omgeving van Kuusamo aandoen. Vooral de gebieden met meren zijn goed voor soorten als Parelduiker, Brilduiker en Nonnetje in broedkleed. Prachtige watervallen zijn weer mooie onderwerpen voor de landschapsfotografen onder ons.

Soorten die gisteren nog niet goed zijn gelukt zullen zeker vandaag een herkansing krijgen. Een mooi mannetje Keep of Blauwstaart is zeker de moeite waard om te proberen. Uw gidsen zorgen voor een gevarieerd aanbod aan mooie waarnemingen. We trekken er de gehele dag op uit met een lunch op een mooie locatie.

Doelsoorten:

Parelduiker, Dwergmeeuw, Bosruiter, Roodhalsfuut, Kraanvogel, Auerhoen, Korhoen, Moerassneeuwhoen, Hazelhoen, Nonnetje, Brilduiker, Wilde zwaan, Blauwstaart, Grauwe fitis, Pestvogel, Rendier.

Dag 4:

Vandaag maken we een lange rit van Kuusamo naar ons volgende hotel in Kaamanen. Om daar te komen rijden we de gehele dag door Fins Lapland. We passeren daarbij ook de Poolcirkel en we kunnen zien dat het landschap verandert. Minder variatie in boomsoorten en uitgestrekte vlaktes met hoogveen. Onderweg stoppen we regelmatig om te vogelen en om eventueel een Eland of een Rendier te kunnen fotograferen.

Auerhoen, Hazelhoen en Morinelplevier zitten soms langs de kant van de weg en kunnen dan mooi gefotografeerd worden. Voor overvliegende Kraanvogels of Rovers als de Zeearend, Ruigpootbuizerd of Smelleken maken we graag een extra stop. Zo kunnen we ook op deze reisdag veel mooie waarnemingen bijschrijven.

Bij aankomst in Kaamanen kunnen we vanuit ons hotel vogelen. De voederplanken zitten regelmatig vol met Kleine Barmsijs, Bruinkopmees, Haakbek en Taigagaai. Geen alledaagse soorten voor ons. Onze avondmaaltijd nuttigen we hier ook.

 

Doelsoorten:

Rendier, Eland, Taigarietgans, Auerhoen, Nonnetje, Brilduiker, Kraanvogel, Goudplevier, Morinelplevier, Grauwe franjepoot, Noordse stern, Kleinste jager, Roodkeelduiker, Ruigpootbuizerd, Zeearend, Bonte kraai, Bruinkopmees, Taigagaai, Haakbek, Witstuitbarmsijs.

Dag 5:

We trekken door naar het noorden en rijden Noorwegen in. Op weg naar Varanger maken we diverse vogelstops om bijzondere soorten te kunnen zien en fotograferen. We verblijven in een "birders" hotel, waarbij we vanuit het hotel al diverse prachtige soorten kunnen waarnemen. Zo loopt hier met regelmaat een Rendier of Sneeuwhaas langs en zitten er grote groepen met Witstuit Barmsijs, Sneeuw- en IJsgors op de Toendra. Met uitzicht op het Fjord kunnen we mooie watervogels verwachten als Roodkeelduiker, Stellerseider, Koningseider, Middelste zaagbek en Nonnetje. Ook vliegen er grote rovers over als de Zeearend. Het kleine "dobbertje" de Grauwe franjepoot kunnen we hier gaan waarnemen in het broedkleed. Wat een beauty!

Voor de maaltijd kunnen we terecht in het kleine plaatsje even verderop, waar zich wat restaurants bevinden. Wat een belevenis om hier te zijn.

 

Doelsoorten:

Kleine rietgans, Wilde zwaan, Topper, Koningseider, Stellers eider, Grote zee-eend, IJseend, Goudplevier, Kemphaan, Temmincks strandloper, Paarse strandloper, Grauwe franjepoot, Drieteenmeeuw,

Dag 6:

Vandaag ontdekken we het schiereiland Varanger. We rijden een mooie route langs de kust en maken daar kans op broedende vogels als Kleine - en Middelste jager. Ook kunnen we Zeearenden treffen als ze langs de kustlijn op zoek zijn naar voedsel. We turen regelmatig over zee of er misschien een Bultrug of ander zeezoogdier te zien is. In de havens maken we kans op de Otter en diverse eenden zoals Stellers eider of Koningseider. Maar ook de Geelsnavelduiker kan hier worden waargenomen.

Op de vlaktes broeden diverse mooie soorten als Roodkeelpieper, Frater en sneeuwgors. We maken regelmatig een stop om over deze toendra te turen met de telescoop. We houden de lucht in de gaten om de diverse soorten roofvogels niet te missen. We nemen de gehele dag om rustig te kijken en de bijzondere flora en fauna in ons op te nemen.

Doelsoorten:

Grote burgemeester, Kleine burgemeester, Noordse stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Kleinste jager, Roodkeelpieper, Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papagaaiduiker, Alk, Zeekoet, Roodkeelduiker, Parelduiker, Geelsnavelduiker, Noordse stormvogel, Jan van Gent, Kuifaalscholver, Bultrug, Dwergvinvis.

Dag 7:

Voor de kust van Varanger ligt het kleine vogelbroedeiland Hornøya. Een bezoek aan dit eiland staat uiteraard op ons programma. Als de weersomstandigheden het toelaten bezoeken we dit eiland met zijn duizenden broedende zeevogels. Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Zwarte zeekoet en de Kortbekzeekoet kunnen we hier gaan waarnemen en fotograferen. De Giervalk jaagt hier op de zeevogels die druk zijn om hun jongen te voorzien van voedsel. Wat zou het gaaf zijn om deze bijzondere rover te kunnen zien.

We maken de dag compleet om langs het fjord en de omgeving van Batsfjord te vogelen. Kleinste jagers broeden hier en langs de kust verblijven de achtergebleven Stellers-eider en Koningseider. Ook kijken we uit naar zeezoogdieren die door het fjord zwemmen op zoek naar voedsel. Het wordt een volle dag met mooie soorten om je vingers bij af te likken.

 

 

Doelsoorten:

Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Geelsnavelduiker, Stellers eider, Koningseider, IJseend, Ruigpootbuizerd, Zeearend, Giervalk, Roodkeelpieper, Oeverpieper, zeezoogdieren.

Dag 8:

Onze laatste ochtend in Varanger waarbij we al vogelend terugrijden naar Kaamanen in Fins Lapland. We genieten nog een keer van de Sneeuw en IJsgorzen vlakbij ons hotel. Misschien treffen we de Grauwe franjepoot nog voor een laatste fotografeersessie. Onderweg houden we de lucht in de gaten voor overvliegende Ruigpootbuizerd of Steenarend.

We verblijven in hetzelfde hotel in Kaamanen als op de heenweg. Dat wordt weer genieten als er op de voederplanken Haakbek, Bruinkopmees en Taigagaai neerstrijken. Als er nog tijd voor is kan er in de avond nog een gebied in de omgeving van Kaamanen worden bezocht.

 

Doelsoorten:

Ruigpootbuizerd, Zeearend, Velduil, Sperweruil, Smelleken, Giervalk, Bonte kraai, Raaf, Strandleeuwerik, Kramsvogel, Roodsterblauwborst, Tapuit, Roodkeelpieper, Frater, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, IJsgors, Sneeuwgors, Haakbek, Bruinkopmees.

Dag 9:

Een reisdag vanaf Ivalo met een tussenstop in Helsinki naar Amsterdam. In de vroege ochtend en onderweg kunnen we nog wat mooie laatste waarnemingen noteren. Helaas moeten we dan dit bijzondere land achter ons gaan laten. Hopelijk hebben we mooie herinneringen kunnen maken en zult u met veel plezier terugdenken aan het voorjaar in Finland en Varanger.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De recente waarnemingen worden door uw gids goed in de gaten gehouden. 

NB: De doelsoorten zijn een indicatie van soorten die we die dag kunnen gaan waarnemen. Voedselaanbod of voedselschaarste spelen een grote rol in de dichtheid van vogels, dit fluctueert elk jaar.


 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in drie verschillende hotels
(eenpersoon toeslag +  € 215,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, frisdrank, huiswijn, tapbier

✓ Vervoer ter plaatse vanaf Kuusamo airport

✓ Begeleiding van een Nederlandse gids/vogelaar/natuurfotograaf

Begeleiding van een Finse gids/vogelaar/natuurfotograaf

Boottocht naar Hornøya

✓ Gebruik van optiek en documentatie

✓ Digitaal verslag en soortenlijst na afloop

 CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

 Retourvlucht Amsterdam- Oulu / Ivalo-Amsterdam(tickets zijn los bij te boeken)

Maaltijden tijdens de vluchten en op het vliegveld

 Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen buiten de maaltijden

Alle uitgaven van persoonlijke aard

− Reis en annuleringsverzekeringen

Bijdrage STO Garant € 12,00

Praktisch

Hotel in Kuusamo; Een middelklasse hotel met alle voorzieningen. Er zijn tweepersoonskamers met een eigen badkamer met toilet. En twee kamers voor eenpersoonsgebruik (+ toeslag) met een gedeelde badkamer en toilet.

Hotel in Kaamanen: Een eenvoudig hotel in een natuurlijke omgeving met veel vogels rondom het hotel. Er zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar met een eigen badkamer en toilet. We zullen hier dus kamers moeten delen met deelnemers van hetzelfde geslacht. (2 x 1 nacht)

Hotel in Vadsø (Varanger): Een eenvoudig "birders" hotel met alle voorzieningen. Uitzicht op de uitgestrekte toendra en een fjord, met alle wildlife die daarbij hoort. Er zijn tweepersoonskamers en een enkele eenpersoonskamer beschikbaar. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet.

De eenpersoonstoeslag voor deze reis bedraagt € 215,00

Wifi is gratis beschikbaar in Kuusamo en Vadsø. In ons hotel in Kaamanen is er geen internet.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf

Reisbegeleider, gids en natuurfotograaf

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Vertrekdatum

06-06-2022 t/m 14-06-2022, 15-05-2023 t/m 23-05-2023

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogels kijken in Finland en Varanger” te beoordelen