Vogelreis Lapland en Varanger

2.095,00

Beleef het voorjaar in het noorden van Lapland en het Varanger schiereiland

Roofvogels als Giervalk, Steenarend en Zeearend
Papegaaiduiker en Kortbekzeekoet op Hornøya
Hoenders en zangvogels van het hoge noorden
Zes deelnemers en twee bevlogen gidsen
 Prachtige Arctische toendra en ander natuurschoon
Walvissen als Vinvissen en Bultrug

8 dagen, vogelspektakel en adembenemende natuurbeleving

Vertrekdatum: 16-05-2024 t/m 23-05-2024  vol

In 2025 maken we de 12-daagse vogelreis naar Finland en Varanger Vogels kijken in Finland en Varanger

Uitverkocht

Artikelnummer: VLV Categorieën: , ,

Beschrijving

Vogelreis naar Fins en Noors Lapland en schiereiland Varanger

8- daagse vogelreis naar het uiterste noorden van het Europese vasteland

Prijs vanaf € 2095,00 p.p.

Vertrekdatum:
16-05-2024 t/m 23-05-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Vogels kijken boven de Poolgrens

Een bijzondere natuurreis waarbij we vogels gaan kijken in Fins en Noors Lapland en het schiereiland Varanger. Hier kunnen we in het voorjaar een magische lijst met broedvogels gaan waarnemen. Tel daar de adembenemende landschappen en kans op Walvissen, Sneeuwhaas en Eland bij op en u begrijpt dat dit een natuurreis van de buitencategorie is. We starten onze reis in Fins Lapland, ruim boven de Poolcirkel. We vervolgen onze weg naar Noorwegen en gaan meerdere dagen vogelen op het schiereiland Varanger en aan de zuidzijde van het Varangerfjord, het Sør Varanger. Gelegen aan het 100 kilometer lange Varangerfjord is dit een magneet voor zangvogels, steltlopers, zeevogels en roofvogels.

Een vogel en natuurreis met een mooie lijst aan vogelsoorten en (zee)zoogdieren. Het ongerepte landschap met uitgestrekte dennenbossen, stromende beken, veengebieden en grote meren is in centraal Europa niet meer terug te vinden. Vlaktes met veen en lage vegetatie, ijs en sneeuw op de toendra's en bergen op Varanger. De dunbevolkte gebieden en spaarzame landbouw maken van Lapland en Varanger eigenlijk één groot natuurgebied. We hebben in deze tijd van het jaar veel daglicht, de middernachtzon om gebruik van te maken. Dit bijzondere fenomeen dat hier de zon niet onder gaat, is een extra aspect van deze natuurreis.

Fins en Noors Lapland

Het noordelijk deel van Finland en Noorwegen wordt Lapland genoemd en ligt boven de Poolcirkel. De bomensoorten worden schaarser en er komt ruimte voor veengebieden en vochtige toendra's met lagere vegetatie. Hier hopen we Rendieren of Elanden te zien in een prachtige omgeving. De hoenders worden hier soms vlak langs de weg waargenomen, en we houden constant de lucht in de gaten voor soorten als Steenarend, Ruigpootbuizerd, Velduilen en Kraanvogels.

Alles in Lapland is groot en uitgestrekt. Zo vindt je Finland het meer van Inari wat onmetelijk groot is met ontelbare kleine eilandjes. Uitgestrekte wildernis met dennen, heuvels, meren en watervallen kenmerken dit oer landschap. Finlands grootste Nationale parken vindt je hier, het Lemmenjoki en het iets kleinere Urho kekkonen. Dit is ook de plek voor Beer, Wolf, Lynx en Veelvraat. Deze grote predatoren doen het hier goed en houden de juiste balans tussen de grazers in dit gebied.

We bezoeken een aantal interessante veengebieden waarbij uitkijken naar de vogels die dit gebied tot hun leefgebied kiezen. Soorten als de Kraanvogel, Kemphaan, Breedbek strandloper, Bonte strandloper en Goudplevier kunnen we hier gaan waarnemen. In de grote meren vinden we wellicht IJseend, Zwarte zee eend en Grote zee eend. Jagende Blauwe kiekendief, de Ruigpootbuizerd en Smelleken zijn de roofvogels die hier met regelmaat worden gezien.

Het Noorse Sør Varanger ligt aan de zuidzijde van het Varangerfjord. Hier kunnen we in het Taigabos specialiteiten als de Haakbek, Pestvogel, Witstuitbarmsijs en Bruinkopmees vinden. Een schuwe maar prachtige soort is de Taigagaai, daar gaan we zeker naar uitkijken. De uilen als Sperweruil en Velduil kunnen we ook hier waarnemen. We houden onze oren en ogen open om de Laplanduil te kunnen ontdekken. Spechtensoorten als de Drieteenspecht en Kleine bonte specht leven ook in deze dichte oerbossen.

Schiereiland Varanger

Het schiereiland Varanger gelegen aan het Varangerfjord is van ongekende schoonheid. Dit vogelrijke gebied met toendra, veengebied, bergen en meren mogen we niet missen als vogelkijker. De soortenlijst loopt hier aardig op met soorten als Kleine Jager, Kleinste Jager, Roodkeelpieper en Moerassneeuwhoen. We maken kans op soorten als Roodsterblauwborst, Grauwe franjepoot en Temmincks strandloper treffen, als ook de Grote- en Witstuitbarmsijs. We gaan het schiereiland met haar kliffen, uitgestrekte veengebieden en fjorden uitgebreid bekijken op zoek naar mooie vogelsoorten. De magische en zeer zeldzame Giervalk is een soort waar we zeker naar op zoek gaan.

In de haventjes aan de kant van het fjord en de Barentszzee maken we kans op de Grote burgemeester en ook wat achtergebleven Stellerseiders, en Koningseiders. Hier gaan we ook zeker uitkijken naar de Geelsnavelduiker, Roodkeelduiker, IJseend en de Zwarte Zeekoet.

Zeevogelkolonie op Hornøya

Een dag naar het kleine broedeiland Hornøya staat ook op ons programma. Hier vinden we zéér grote aantallen zeevogels die broeden op dit eiland. Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Alk , Zeekoet, Kuifaalscholver en Drieteenmeeuw gaan we zeker zien. Dit is ook het jachtterrein van de Giervalk en de Zeearend. Rondom dit eiland worden regelmatig zeezoogdieren waargenomen, zoals Dwerg-, Gewone- en Blauwe Vinvis, Bultrug en Orka's. Het wordt dus goed opletten op alles wat er vliegt en zwemt in deze Arctische wateren van de Barentszzee.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Finland?

Dat Finland en Varanger veel bezocht wordt door vogelaars uit alle delen van de wereld is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over waar en hoe je de vogels kunt vinden. Waarom loont het dan toch om deze vogelreis Lapland en Varanger met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw gidsen.

Ondanks de indrukwekkende lijst met vogelsoorten die gezien worden in Finland en Varanger, is het alles behalve gemakkelijk om deze soorten ook daadwerkelijk te kunnen vinden. De zéér korte periode die de vogels hebben om te reproduceren wordt efficiënt benut. Anders dan in Centraal en het Zuiden van Europa zijn de vogels minder zichtbaar als ze eieren en jongen hebben. Deze reis doen we veel interessante gebieden aan waarin we op zoek gaan naar mooie soorten vogels. Doordat we verschillende biotopen bezoeken is de soortenlijst ook erg divers. Met name Finland heeft zeer uitgestrekte landschappen, onderzoek van de gidsen zorgt ervoor dat we op de goede plekken gaan vogelen. Daardoor maken we meer kans om de vogels te kunnen horen en ook te kunnen zien.

Passie en ervaring

Uw Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in vogelmigratie herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. Hun scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat je alleen zou kunnen ontdekken.

Uw gidsen zijn op de hoogte van de laatste waarnemingen en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen zien. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis.  Deze vogelreis Lapland en Varanger wordt zo een bijzondere ervaring waar u nog lang plezier van zult hebben.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groep gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie en bijzondere landschap. Doordat wij altijd reizen met een kleine groep van maximaal zes personen krijgt u alle aandacht. Er is veel ruimte om te vragen en te ontdekken, evalueren van de soorten vogels door middel van determinatie en het bijhouden van de soortenlijsten staat vast op het dagprogramma.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag van Brussel naar Ivalo - Vadsø
  • Dag 2: Varanger
  • Dag 3: Varanger
  • Dag 4: Varanger
  • Dag 5: Varanger
  • Dag 6: Varanger
  • Dag 7: Vadsø - Inari
  • Dag 8: Een reisdag van Ivalo naar Brussel

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag van Brussel naar Ivalo in Fins Lapland. We rijden met een comfortabele minibus al vogelend naar ons eerste verblijf. Onderweg en bij ons verblijf kunnen we al mooie soorten gaan waarnemen. Zo maken we kans op hoenders als Auerhoen langs de weg en vliegen er regelmatig Kramsvogels en Pestvogels over. We maken een extra stop om op een speciale locatie de Taigagaai te kunnen gaan zien. Onze koffiestop is gericht op natuur en vogelliefhebbers, we kunnen soorten als Haakbek, Bruinkopmees, Keep, Sijs, Noordse Goudvink, Taigagaai en heel veel Groenlingen zien. Als de Eekhoorns zich laten zien vliegt alles de bomen in.

In Vadsø aangekomen kunnen we gelijk aanschuiven voor het diner. In de omgeving van ons hotel zijn al veel vogelsoorten te vinden. De soorten eenden in de haven van Vadsø zijn altijd de moeite van het bekijken waard, wellicht zien we de Stellers eider of een late Konoingseider zwemmen tussen de Eidereenden. Een korte wandeling brengt je op een mooi stukje natuur met soorten als Goudplevier, Kemphaan, Roodsterblauwborst en Grauwe Franjepoot. Met zicht op het fjord kunnen we zomaar walvisachtigen zoals een Bultrug zien.

 

Dag 2:

Na ons ontbijt gaan we al vogelend rijden langs het Varangerfjord in Noorwegen. We houden diverse pauzes op interessante locaties waar vogels zich ophouden. Langs de weg maken we altijd kans op hoenders maar ook roofvogels als Ruigpootbuizerd en Smelleken kunnen we onderweg tegenkomen. Een mooi veengebied voor steltlopers als Watersnip, Zwarte ruiter, Goudplevier en Regenwulp. Kraanvogel en Noordse kwikstaart hopen we ook te zien in deze gebieden.

Het is een mooie rit met veel natuurschoon. Een prachtig en megagroot fjord van wel 100 kilometer lang en 70 kilometer breed als het uitmond in de Barentszzee. Hopelijk gaan we de eerste Zeearenden tegenkomen langs het fjord, als ze foerageren of op de uitkijk zitten op de rotsen.

Als we in de middag terug zijn bij ons verblijf is er altijd weer de mogelijkheid om zelf een wandeling te maken. Boven het fjord houden zich grote groepen Drieteenmeeuwen op die vervolgens belaagd worden door Kleine en soms Kleinste jagers. Een schouwspel waar je dus niet ver voor hoeft te lopen en dus alle tijd voor krijgt om te gaan bekijken.

Doelsoorten:

Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs,  Nonnetje,  Bosruiter, Auerhoen, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Zeearend, Steenarend, Grauwe franjepoot, Kemphaan, Goudplevier, Rosse grutto, Koningseider, Steller's eider, Eider, Drieteenmeeuw, Kleine jager, Kleinste jager, Roodsterblauwborst, Koperwiek, Noordse Goudvink, Velduil, Sneeuwhaas, Eland, Rendier, walvisachtigen.

Dag 3:

Deze dag op Varanger gaan we na het ontbijt rijden richting Berlevåg. Zeearenden die langs het fjord zitten in de ochtend laten zich goed fotograferen. Deze "vliegende deur" is zeer goed vertegenwoordigt langs het Varangerfjord met tientallen broedparen. Als we het fjord achter ons laten komen we in het gebied van de Ruigpootbuizerd en de Sperweruil. Langs de rivier de Tana zoeken we al rijdend naar deze fantastische vogels. Langzaam gaat het gebied over in een Arctische toendra met prachtige vergezichten en deels bevroren meren, we kunnen zelfs het blauwe ijs waarnemen.

Op de meren die open zijn kunnen we IJseenden, Roodkeelduikers en Parelduikers treffen, hun broedseizoen gaat net beginnen. Op de uitgestrekte fjell's kunnen we Kleine jager en Kleinste jager verwachten en ook opvliegende Velduilen of Ruigpootbuizerd. Kemphanen en Goudplevieren scharrelen op de sneeuw loze stukken naar voedsel en in het spaarzame struweel zitten vogels als de Witstuitbarmsijs, Sneeuwgors en IJsgors.

Op de kliffen speuren we naar de langsvliegende zeevogels. Soorten als Noordse stormvogels in twee kleurfase, alle vier de jagersoorten, IJseenden en de Geelsnavelduiker kunnen we gaan waarnemen. Vergeet ook niet te kijken naar de aanwezige Walvissen, Bruinvissen en Grijze zeehonden. Een roofvogel die hoog op onze wensenlijst staat is de Giervalk, zeer zeldzaam en een magische vogelsoort. Dit is de plek waar deze rover foerageert, opletten dus 🙂

Doelsoorten:

IJseend, Koningseider, Stellers eider, Eider, Geelsnavelduiker, Parelduiker, Roodkeelduiker, Giervalk, Slechtvalk, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Kleine jager, Kleinste jager, Middelste jager, Grote jager, Grote Burgemeester, Drieteenmeeuw, Raaf, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Kemphaan, Velduil, Sperweruil, Sneeuwhaas, Rendier, Eland en Zeezoogdieren.

Dag 4:

Voor de kust van Varanger ligt het kleine vogelbroedeiland Hornøya. Een bezoek aan dit eiland staat uiteraard op ons programma. Vanuit Vardo varen we in 10 minuten naar deze overweldigende plek met zijn duizenden broedende zeevogels. Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Kuifaalscholver, Noordse stormvogel, Zwarte zeekoet en de Kortbekzeekoet kunnen we hier gaan waarnemen en fotograferen. Kleine zangvogels als Frater, Oeverpieper, Roodkeelpieper en Strandleeuwerik scharrelen rond op het groene gedeelte van dit eiland. De Giervalk jaagt hier op de zeevogels die druk zijn om hun jongen te voorzien van voedsel. Wat zou het gaaf zijn om deze bijzonder zeldzame rover te kunnen zien. We nemen ruim de tijd om op dit eiland de vogels te bekijken en eventueel te fotograferen, pas op want de vogels kruipen bijna in je lens. Vanaf het eiland kunnen we ook veel Walvissen treffen. Soorten als Gewone, Dwerg en zelfs de Blauwe Vinvis trekken hier in deze periode langs. De koele wateren van de Barentszzee is rijk aan voedsel voor deze reuzen van de oceaan.

Na dit vogelgeweld van heb ik jou daar gaan we na de lunch in een rustig terugrijden naar Vadsø. Onderweg komen we nog vele mooie soorten tegen waar we ruimschoots de tijd voor gaan nemen. Een hele dag vogels kijken met kans op bijzondere (vogel)soorten, ongerepte ruige natuur en veel indrukken.

 

Doelsoorten:

Zeearend, Giervalk, Ruigpootbuizerd, Velduil, Kleine jager, Kleinste jager, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte zeekoet, Kortbekzeekoet, Kuifaalscholver, Papegaaiduiker, Noordse stormvogel, Frater, Roodkeelpieper, Oeverpieper, Sneeuwgors, IJsgors, Grote burgemeester, Koningseider, Stellers eider, IJseend, Geelsnavelduiker, Temminck strandloper, Goudplevier, Rosse Grutto, Kanoet, Moerassneeuwhoen,  Rendier, Eland, Sneeuwhaas, Lemming, Otter, Zeezoogdieren.

Dag 5:

De zuidzijde van het Varangerfjord, Sør Varanger, is een gebied met taigabossen. Vandaag willen we hier rondkijken voor taigasoorten. Vogels als Auerhoen, Korhoen en Moerassneeuwhoen zijn soorten die we vandaag kunnen treffen. Witstuitbarmsijs, Haakbek en Taigagaai kunnen we vinden in de bossen. We maken er een mooie dag vol met gave vogelsoorten van, een mooie rit afgewisseld met korte wandelingen. De natuur is hier overweldigend en weer heel anders dan de noordzijde van het Varangerfjord.

Een dag die voor veel afwisseling in soorten zorgt. Spechtensoorten als de Drieteenspecht, Kleine bonte en Grote bonte specht, kleine zangvogels en Hoenders. Roofvogels als Ruigpootbuizerd, Smelleken en uilensoorten als Velduil, Sperweruil en met geluk de Laplanduil. We brengen u naar de beste locaties om deze vogelsoorten te kunnen gaan zien, ter plaatse gaan we met elkaar vogels zoeken door te luisteren en te observeren.

Doelsoorten:

Velduil, Sperweruil, Laplanduil, Drieteenspecht, Kleine bonte specht, Auerhoen, Korhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Witstuitbarmsijs, Taigagaai, Haakbek, Keep, Bruinkopmees, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Sperwer.

Dag 6:

De route van Vadsø naar Hamingberg is niet alleen één van de mooiste routes van de wereld, het is ook zeer rijk aan vogelsoorten. We kijken hoever we kunnen komen en hoeveel we kunnen stoppen voor de aanwezige soorten. We kunnen ons vergapen aan prachtige uitzichten op de fjell's, bergen, het fjord en de Barentszzee. Roofvogels als Zeearend, Ruigpootbuizerd en de Steenarend kunnen we gaan waarnemen. Hoenders als Moerassneeuwhoen laten zich goed bewonderen als de sneeuw weg is en zij zelf nog veel wit in de veren hebben. Steltjes en kleine zangvogels, watervogels en zeevogels van alles komt voorbij op onze laatste dag op Varanger.

We sluiten ons verblijf op Varanger uiteraard weer af met een heerlijke maaltijd in ons favoriete restaurant in Vadsø

Doelsoorten:

Zeearend, Steenarend, Ruigpootbuizerd, Giervalk, Sperweruil, Velduil, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Witstuitbarmsijs, Frater, Sneeuwgors, IJsgors, Bosruiter, Kemphaan, Temmincksstrandloper, Grauwe franjepoot, Auerhoen, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Drieteenmeeuw, Kleine jager, Kleinste jager, Grote burgemeester, Roodkeelduiker, Parelduiker, Geelsnavelduiker.

Dag 7:

We verlaten het Varangerfjord en rijden al vogelend naar Finland. We maken een stop in Kaamanen voor koffie en kunnen ons daar uitstekend vermaken met de vogels op de birdfeeders. We maken een wandeling in de omgeving om soorten als Nonnetje, Taigagaai, Drieteenspecht en Bosgors te treffen. Onder het genot van het geluid van Wilde Zwaan, Kraanvogel en Keep kunnen we lekker de benen strekken. In de veengebieden kunnen we nog uitkijken naar steltlopers als Bosruiter, Groenpootruiter en Kemphaan. We overnachten in het hotel in de omgeving van Inari, waar we in het grote meer nog kunnen kijken naar watervogels. In de avond na de maaltijd kunnen we luisteren of we de aanwezige uilen kunnen horen. In de omgeving leven Ruigpootuil, Dwerguil en Velduil.

 

 

 

Doelsoorten:

Grote kruisbek, Witbandkruisbek, Drieteenspecht, Bruinkopmees, Pestvogel, Noordse kwikstaart, Zwarte zee eend, Grote zee eend, Wilde zwaan, Parelduiker, Blauwe kiekendief, Kraanvogel, Breedbek strandloper, Temminck strandloper, Goudplevier,

Dag 8:

Een reisdag vanaf Ivalo met een tussenstop in Helsinki naar Brussel, bij het ontbijt kunnen we nog even genieten van de vogels rondom het hotel. Helaas moeten we dan toch echt dit bijzondere land achter ons gaan laten. Hopelijk hebben we mooie herinneringen kunnen maken en kan je met veel plezier terugdenken aan deze vogelreis Lapland en Varanger


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De doelsoorten zijn een indicatie van soorten die we die dag kunnen gaan waarnemen. Voedselaanbod of voedselschaarste spelen een grote rol in de dichtheid van vogels, dit fluctueert elk jaar. Natuur laat zich niet regisseren, en dat geldt zeker in landen met veel ongerepte natuur.


 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in twee verschillende hotels
(eenpersoon toeslag +  € 250,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse vanaf de luchthaven

✓ Begeleiding van een twee Nederlandse gidsen/vogelaars/natuurfotografen

Boottocht naar Hornøya

✓ Gebruik van optiek en documentatie

✓ Digitaal verslag en soortenlijst na afloop

 CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

Retour Brussel - Ivalo (tickets zijn los bij te boeken)

Maaltijden tijdens de vluchten en op het vliegveld

 Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen

Alle uitgaven van persoonlijke aard

− Reis en annuleringsverzekeringen (aanbevolen)

− Boekingskosten € 15,00 per boeking

Bijdrage STO Garant € 13,00

Praktisch

Hotel in omgeving Inari: Een driesterren hotel met alle voorzieningen op loopafstand van bos en een groot meer, vogels kijken vanuit het hotel gegarandeerd.

Hotel in Vadsø (Varanger): Een driesterren hotel met alle voorzieningen. Op wandelafstand van de uitgestrekte toendra en het fjord, met alle wildlife die daarbij hoort. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet.

De eenpersoonstoeslag voor deze reis bedraagt € 250,00

Wifi is gratis beschikbaar in alle hotels.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke begeleiden jou op deze bijzondere vogelreis. Ze brengen je naar mooie en unieke locaties om een gave lijst aan vogels te kunnen waarnemen. Samen met een kleine groep vogelliefhebbers en de deskundigheid van de gidsen ga je een onvergetelijke vogelreis beleven.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelreis Lapland en Varanger” te beoordelen

Andere suggesties…