Vogelreis: Winter in Extremadura

1.195,00

Overwinterende vogels op de steppen van Extremadura

Kans op 120 vogelsoorten
Spaanse Keizerarend, Grijze Wouw en Grote- en Kleine Trap
Tienduizenden Kraanvogels en steltlopers
 Bezoek aan de Gierenrots ‘ Salto de Gitano’
Begeleiding van twee enthousiaste Nederlandse vogelkenners

Vertrekdatum:
22-01-2024 t/m 27-01-2024

6 op voorraad

Beschrijving

Overwinterende vogels op de Spaanse steppes 

Prijs vanaf € 1195,00 p.p.

Vertrekdatum:
22-01-2024 t/m 27-01-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Een vogelreis winter in Extremadura - Spanje, dé plek waar we tienduizenden overwinterende vogels kunnen zien. Elk jaar weer vinden vele gave soorten vogels hier rust, ruimte en voedsel om de winter door te komen. Zo'n 10.000 Kraanvogels staan hier op de vochtige graslanden en rijstvelden, tezamen met groepen Grutto en Tureluur. De moerassige rivierbeddingen en waterreservoirs herbergen grote groepen Lepelaars, Kleine Zilverreigers en bijzondere eenden zoals de Ringsnaveleend en Witoogeend.

Deze Vogelreis: Winter in Extremadura staat garant voor een geweldig vogelspektakel. Op de steppen, waar de vegetatie nu heel kort is, kunnen we de Grote Trap, Kleine Trap en Zandhoenders vinden. De kleinere vogels zoals de Kuif- Kalander-, en Thekla's Leeuwerik zijn present in de winter. Als ook de huiszwaluw, Griel en de Rotsmus. En dan zijn er nog vele roofvogels te bewonderen in Extremadura. Havikarend, Rode Wouw, Spaanse Keizerarend en de Cirkelende Vale- en Monniksgieren.

Op een relaxte en rustige wijze genieten van de vele soorten vogels en landschappen. Alles onder deskundige begeleiding van Chris en Annemieke die u meenemen naar de beste en mooiste vogelplekken van Extremadura.

Extremadura een natuurparel in het Spaanse binnenland

Extremadura is een regio in het zuidwesten van Spanje, schuin onder Madrid en tegen de grens met Portugal aan. Het is een regio die zeer rijk is aan natuur omdat er in de agrarische en industriële sector niet veel te halen valt. Dit resulteert  in ongerepte stukken natuur met berglandschap, Mediterrane bossen, dehesa's, rivieren, waterreservoirs met wetlands en steppeachtige laagvlaktes. Elk gebied heeft zijn eigen charme en een lange lijst met soorten waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit afgewisseld met authentieke stadjes met interessante Spaanse cultuur en geschiedenis. Natuurlijk vergeten we niet om de traditionele keuken van Extremadura uit te proberen. Dit alles maakt dit een trip om niet gauw te vergeten.

Monfrague National Park

Dit Nationaal park mag niet ontbreken in ons winterprogramma. De soorten die we hier kunnen gaan zien liegen er niet om. Op de bekende Gierrots "Salto de Gitano" vinden we Vale gier, Monniksgier, en Aasgier. De Spaanse Keizerarend en de Oehoe hebben hier hun leef en broedgebied. We speuren met de telescoop de rotsen af op zoek naar deze bijzondere vogels en nemen rustig de tijd om ze te bewonderen.

Vogels als Grijze gors, Blauwe Rotslijster en Europese Kanarie komen met wat geduld dichtbij. Het Nationale park wordt doorkruist door de rivier de Taga. U vindt er Mediterraan bos, struikgewas en kliffen. Deze verschillende biotopen zorgt voor een diverse lijst aan soorten vogels en ook zoogdieren als Edelhert en Europese Otter.

Dehesa in de winter

Ongeveer een derde van het landschap in Extremadura wordt gevormd door een dehesa. Een dehesa is een bijzonder agrarisch landschap. Velden vol met steen- en kurkeiken staan zo uit elkaar dat het geen bos wordt. De dehesa wordt begraasd door schapen en varkens, die op hun beurt de smakelijke Iberico ham produceren. Deze weides zijn een paradijs voor flora en fauna, waar vooral in de winter de vogels overheersen. De Blauwe Ekster, Steenuil, Rode Patrijs en de Iberische Klapekster zijn prachtige soorten om naar uit te kijken.

Moerasland in Extremadura

Ondanks de hoge temperaturen is er toch veel water in Extremadura. De grote rivieren zijn ingedamd en daardoor ontstaan reservoirs en moerasgebieden. Dat de wateren in Extremadura gezond zijn bewijst de goede visstand en de aanwezigheid van de Europese Otter. We bezoeken enkele interessante wetlands met goede observatiepunten om de vele soorten in alle rust te kunnen bewonderen. Hier kunnen we soorten vinden zoals de Purperkoet, Zwarte Ibis, Lepelaar, Kraanvogel en verschillende soorten eenden.

De steppes van Extremadura

De laagvlaktes van Extremadura zijn ontstaan door de ontbossing van de mens. In de tijd van de Romeinen werden de Eiken op de dehesa’s gekapt voor het maken van huizen in de kleine steden en werd er graan verbouwt voor de bevolking. Dit heeft als resultaat dat tot de dag van vandaag er eindeloze steppes zijn waar geen boom op groeit. Dit heeft als voordeel dat het een uitstekend leefgebied is voor vele soorten vogels en insecten. Hier kunnen we soorten als de Griel, Kleine trap, Grote trap, zwartbuikzandhoen, witbuikzandhoen en Kalander Leeuwerik tegenkomen.  Het is goed opletten want op een steen kan zomaar een Steenuiltje zitten.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Extremadura?

De gidsen van Goldcrest Nature Tours zijn enthousiaste en gepassioneerde natuurliefhebbers. Met veel kennis over de omgeving en flora en fauna kunnen ze u veel laten zien. Ze reizen al jaren naar landen speciaal om vogels waar te nemen, ze hebben dus de ervaring en expertise.  U bent dus als beginnend of gevorderd vogelliefhebber helemaal op uw plek bij Goldcrest Nature Tours.

Gids Chris de Nooijer kent Extremadura zeer goed en weet feilloos de locaties te vinden om de bijzondere vogels te kunnen waarnemen. Met de extra informatie over de vogels en hun gedrag brengt hij uw  vogelkennis naar een hoger niveau. Annemieke heeft veel kennis over de aanwezige flora en omgeving. Een sterk team die u elke dag interessante natuurbeleving meegeeft.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie landschap. Het Spaanse binnenland is magisch, vind u ook niet?

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag - Madrid- Embalse de Arrocampo
  • Dag 2: De steppe van Cáceres en Truijllo
  • Dag 3: Monfrague NP
  • Dag 4: De steppe van La Serena
  • Dag 5: Embalse Sierra de Brava
  • Dag 6: Een reisdag, Embalse de Arrocampo- Madrid - Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een gezamenlijke reisdag naar onze bestemming in Extremadura. Vanaf Madrid airport rijden we met een comfortabele minibus naar ons verblijf voor de komende vijf nachten. Het vogelen kan al gelijk beginnen met het noteren van hopelijk groepen Kraanvogels op de velden. We houden de lucht goed in de gaten voor de grote Roofvogels zoals Monniksgier en Rode Wouw. We maken een stop bij een waterreservoir Embalse de Arrocampo. Vogelsoorten als Purperkoet, Buidelmees, Hop en Graszanger verwelkomen ons. Een jagende Bruine Kiekendief, Grijze Wouw of een overvliegende Vale Gier zou een goede start betekenen. Na aankomst bij ons hotel is het tijd voor een lekkere maaltijd met de kenmerkende smaken van Extremadura.

.

Dag 2:

We beginnen de dag met een vroeg ontbijt. We maken ons op voor een volle dag in dit natuurparadijs en het beloofd gelijk een soortenrijke dag te worden. We gaan de steppe tussen Trujillo en Cáceres bezoeken. Dit uitgestrekte gebied is zéér rijk aan vogelsoorten die van steppeachtig gebied houden. Soorten zoals de Kleine Trap en Grote Trap bijvoorbeeld. Deze tijd van het jaar is de vegetatie van grassen nog vrij kort zodat ze beter zichtbaar zijn. Daardoor maken we ook grote kans om de Witbuikzandhoen, Zwartbuikzandhoen en vele soorten Leeuweriken te kunnen waarnemen. We speuren op diverse locaties met de telescoop en maken een mooie rit met de minibus door dit immense natuurgebied.

We nemen ruim de tijd om de omgeving in ons op te nemen, we nuttigen onze picknicklunch "in het veld". In de late namiddag zijn we terug bij ons verblijf en heb je nog tijd om te rusten, foto's te bekijken of de geziene soorten in je op te nemen. In de avond gaan we lekker eten in een plaatselijk restaurant.

Voor we gaan dineren nemen we wat tijd om de geziene soorten op naam brengen en eventueel foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze fotografie en vogelkennis verbeteren, uiteraard geheel vrijblijvend.

Doelsoorten:

Rode patrijs, Grote trap, Kleine trap, Witbuikzandhoen, Zwartbuikzandhoen, Griel, Hop, Witgat, Groenpootruiter, Goudplevier, Vale gier, Monniksgier, Spaanse keizerarend, Kleine Torenvalk, Grijze Wouw, Iberische klapekster, Thekla's Leeuwerik, Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, Steenuil, Grauwe gors, Cirl Gors, Grijze Gors, Spaanse Mus,  Zwarte Tapuit, Graszanger.

 

Dag 3:

Een roofvogel special, wordt het vandaag. We gaan naar Monfrague NP. Dit prachtige Nationaal Park staat bekend om zijn vele soorten Roofvogels. Dit grote natuurgebied heeft ook alles, hoge rotsen met steile kliffen, genoeg stromend water afkomstig van twee grote rivieren en Mediterraan bos. We kunnen hier grote thermiek bellen met roofvogels waarnemen, iets waar we goed op zullen letten. Vale- en Monniksgier zijn de Gierensoorten in de winter. Met regelmaat vliegen hier Havikarend en de Spaanse Keizerarend over.

We maken een mooie route door dit Nationale park met de auto en maken kleine wandelingen. Op diverse uitzichtpunten als het Peña Falcón en Salto di Gitano heb je goed zicht op de Gieren en soorten als de Blauwe rotslijster, Blauwe Ekster of de Grijze gors. We turen met de telescoop op zoek naar de Oehoe. We bekijken de bosjes van stekelbrem goed omdat daar de Grasmussen te vinden zijn. Zoals de Provençaalse Grasmus en de Kleine Zwartkop.

 

 

Doelsoorten:

Rotsduif, Vale Gier, Monniksgier, Spaanse Keizerarend, Steenarend, Havikarend, Rode Wouw, Raaf, Oehoe, Blauwe Ekster, Rotszwaluw,  Provençaalse Grasmus, Kleine Zwartkop, Zwarte Tapuit, Europese kanarie, Grijze Gors, Blauwe Rotslijster.

 

Dag 4:

De steppe van La Serena is vandaag ons toneel voor het zien van mooie lijst aan vogels. Dit uitgestrekte steppegebied is zeer de moeite waard, zeker in het winter. We beginnen de route met een stop bij een waterreservoir. Hier kunnen we eenden als Ringsnaveleend, Krooneend en Witoogeend waarnemen. Lepelaars en Zwarte Ibissen worden geflankeerd door de kleinere steltlopers als Grutto en Tureluur. We zakken verder af richting het zuiden om zo bij de steppe uit te komen. Hier zoeken we de groepen met Grote- en Kleine Trappen op. De vele steenhoopjes zijn geschikt om een Steenuiltje treffen en komen de Rode patrijs en beide Zandhoenders hier voor. We houden de lucht in de gaten voor de grote rovers, zeker als er een kadaver ligt kunnen we ook hier veel roofvogelsoorten verwachten.

We passeren karakteristieke dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan. Ruïnes met Zwarte Tapuit, Blauwe Rotslijster en Alpenkraai proberen we deze dag te gaan bekijken. In de late namiddag zijn we terug bij ons verblijf, waar we in de avond weer een leuk restaurant opzoeken.

 

 

 

 

Doelsoorten:

Rode patrijs, Grote trap, Kleine trap, Griel, Vale gier, Monniksgier, Raaf, Steenuil, Hop, Iberische klapekster, Alpenkraai, Thekla's Leeuwerik, Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Kleine zwartkop, Zwarte spreeuw, Spaanse mus, Grauwe Gors, Zwarte Tapuit, Blauwe Rotslijster, Graszanger, Grote Gele Kwikstaart, Zwarte Ibis, Lepelaar, Steltkluut, Kleine plevier, Witgat, Groenpootruiter, Geoorde Fuut, Witoogeend, Kroon Eend, Ringsnaveleend, Zomertaling, Pijlstaart, Tafeleend, Blauwe Ekster.

 

Dag 5:

We rijden vandaag zuidwaarts en gaan bij Embalse de Sierra Brava op zoek naar watervogels. Soorten eenden als Krooneend, Witoogeend en grote groepen met Slobeenden kunnen we hier verwachten. In de begroeiing langs de oevers van dit waterreservoir vinden we soorten als Buidelmees en de Blauwborst. We rijden door naar de velden waar we grote groepen met Kraanvogels kunnen treffen. Er wordt hier rijst verbouwt op de velden en dat werkt als een magneet op de Kraanvogels, Koereiger, Grote Zilverreiger maar ook de Grutto's.

Met wat gelukkige weersomstandigheden kunnen we duizenden Kraanvogels op deze velden aantreffen. Vanuit goede observatoriums kunnen we rustig vogelen en fotograferen. Soms jaagt er een Blauwe- of Bruine Kiekendief. En het zou gaaf zijn als we de zeldzame Grijze Wouw aantreffen.

We rijden terug naar het noorden en zullen bij een prachtig berggebied een interessante plek bezoeken. Hier kunnen we de machtige Steenarend zien en rots minnende soorten als de Alpenheggemus, Alpenkraai en wellicht de Rotskruiper. Deze soorten zijn zeldzaam en niet altijd zichtbaar, maar zeker het proberen waard. In de avond werken we onze soortenlijst bij en kunnen we de soorten nog eens bespreken. We maken er een gezellige avond van met wederom een heerlijke maaltijd.

 

 

 

Doelsoorten:

Krooneend, Witoogeend, Tafeleend, Slobeend, Wintertaling, Rode Patrijs, Steltkluut, Kraanvogel, Lepelaar, Koereiger, Grote Zilverreiger, Grutto, Grijze wouw, Rode wouw, Steenarend, Vale Gier, Monniksgier, Raaf, Buidelmees, Blauwborst, Graszanger, Zwarte spreeuw, Europese kanarie, Rotszwaluw, Huiszwaluw, Kleine Zwartkop, Provençaalse Grasmus, Zwarte Roodstaart, Blauwe Rotslijster, Grijze Gors, Grauwe Gors, Alpenkraai, Alpenheggemus, Rotskruiper.

 

Dag 6:

Afhankelijk van onze vliegtijden gaan we op de terugreis naar Madrid langs het reservoir Embalse de Arrocampo. Hier kunnen we nog onze laatste soorten vogels bekijken, en wellicht nieuwe bijschrijven op onze lijst. Daarna zullen we toch echt aan de terugreis moeten beginnen.  Hopelijk kunnen we terugkijken op een geslaagde vogelreis winter in Extremadura en heeft u mooie waarnemingen in uw geheugen staan. 

Wij hopen dat Extremadura ook uw hart heeft gestolen, de soortenrijkdom en de natuur moet hier gekoesterd en beschermd worden. Ecotoerisme kan daar een belangrijke bijdrage aanleveren, zodat deze regio de industrie buiten de deur kan houden.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabel hotel / B&B
    (eenpersoon toeslag € 200,00 )

Alle maaltijden ter plaatse
    inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse (vanaf luchthaven Madrid)

Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vogelaars

✓ Dagelijkse determinatie en fotobespreking

✓ Gebruik van vogel en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

Gebruik van telescoop

Exclusief:

 Retour naar Madrid (vliegtickets kunnen wij voor u boeken)
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− 
Alle (alcoholische) dranken
− Uitgaven van persoonlijke aard
Reis en annuleringsverzekering (aanbevolen)
Bijdrage STO Garant € 13,00
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

We verblijven in een middelklasse hotel/B&B met alle voorzieningen zoals een eigen badkamer en toilet. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 200,00.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen (uiterlijk 1 maand voor vertrek), houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgidsen Chris en Annemieke begeleiden deze heerlijke vogelreis in de winter naar Extremadura. Hun kennis over Extremadura, de vogels en de overige flora en fauna garanderen u een onbezorgde natuur/vogelreis.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelreis: Winter in Extremadura” te beoordelen

Andere suggesties…