Dagvlinders zoeken in de Aosta vallei

1.395,00

Vlinderen tussen de bergreuzen in Noord-Italië

Enthousiaste begeleiding van twee Nederlandse vlinderspecialisten
Aosta-esparcetteblauwtje en Kleine apollovlinder
Zwart blauwtje en Alpenparelmoervlinder
Bijzondere dagvlinders van het hooggebergte
Leerzaam door dagelijkse gezamenlijke determinatie moment
Kleinschalige authentieke accommodatie en restaurants

Vertrekdatum:
22-07-2024 t/m 28-07-2024 vol

21-07-2025 t/m 27-07-2025 Laatste 2 plaatsen beschikbaar

Reis 2025: Er zijn geen kamers meer beschikbaar voor 1-persoonsgebruik.

Deze vlinderreis is erg populair- Wij raden aan om vroegtijdig te boeken om teleurstelling te voorkomen. Interesse in deze reis? Kom in Contact

Artikelnummer: AOS Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Dagvlinder 'hotspot' in de Italiaanse Alpen

Prijs vanaf € 1395,00 p.p. 

Vertrekdatum:
22-07-2024 t/m 28-07-2024 vol
21-07-2025 t/m 27-07-2025

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Dagvlinders zoeken in de Aosta vallei; In het uiterste Noordwesten van Italië gaat u een week lang uzelf verwonderen over de grote verscheidenheid én aantallen dagvlinders. De Aosta vallei gelegen tussen het Zwitserse Wallis, Franse Alpen en het Gran Paradiso National park is de dagvlinder hotspot van de Alpen. Wij bezoeken deze bijzonder fraaie Italiaanse regio in de zomer wanneer het de beste tijd is voor de vele soorten dagvlinders. Het Nationaal park Gran Paradiso heeft diverse valleien waar de bloemweides nog vol staan met wilde bloemen. Hoe hoger we komen hoe meer bijzonder en zeldzamer de vlinders worden. We bezoeken elke dag een ander interessant gebied waarbij u genoeg tijd krijgt voor het bestuderen en fotograferen van de aanwezige soorten. Ontspannen genieten van de vlinders, plantenrijkdom en het imposante landschap.

Geschikte biotoop voor Dagvlinders

De bloemrijke weilanden op de berghellingen zijn een zeer geschikt biotoop voor vlinders. Een lange lijst aan dagvlindersoorten zoals de Apollovlinder, Berg geaderd witje, Knoopkruidparelmoervlinder en Grote Saterzandoog kunnen we hier gaan vinden. Diverse soorten Spikkeldikkopjes, Blauwtjes en meerdere Erebia soorten vliegen in grote getale rond. Het Aosta Esparcetteblauwtje is zéér zeldzaam, dit is de enige plek waar deze soort voorkomt. Uiteraard zoekt vlinderspecialist Chris de Nooijer  deze zeldzame vlinder voor u op.

De berghellingen en weides worden goed gesproeid om brandgevaar tegen te gaan en de koeien te voorzien van kruidenrijk hooi in de wintermaanden. Dit resulteert in mooie groene en bloemrijke weides vol met leven. De koeien begrazen de velden op de hoger gelegen delen, maaien wordt hier maar mondjesmaat gedaan. Dit extensieve beheer van de weides is top voor de biodiversiteit.

De Italiaanse Alpen is één van de beste plekken om bijzondere vlinders te zien. We gaan een week lang op zoek naar de vlinders van het hooggebergte. De vlinders in de Alpen zijn gespecialiseerd om in moeilijke omstandigheden te overleven. Een plek waar het in de winter koud en ijzig is en de bloemenweides bedekt onder meters sneeuw. En in de korte zomer, als alles tot bloei komt, er geen tijd te verliezen is om voor nageslacht te zorgen.

Natuurschoon in de Aosta-vallei

Dagvlinders zoeken in de Aosta-vallei staat garant voor een onvergetelijke natuurvakantie. Elke vallei ziet er weer anders uit, groen met weids uitzicht wordt afgewisseld met grillige rotspartijen. Vergezichten over de hoogste pieken vanaf bloemrijke weides. Kletterende watervallen en stromende rivieren vol met leven op de oevers maken elke dag anders. Zo zijn er naast de vlinders en bijzondere flora ook libellen en vogels te bewonderen. Elke natuurliefhebber wordt hier op zijn of haar wenken bedient.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Italië?

De gidsen van Goldcrest Nature Tours zijn gespecialiseerde vlinderaars en hebben veel kennis over de plantenrijkdom in de Alpen. Zo maken ze elk jaar meerdere vlinderreizen naar verschillende gebieden in Europa. Goldcrest Nature Tours is mét recht een vlinderreisspecialist te noemen. U bent dus als beginnend of gevorderd vlinderliefhebber helemaal op uw plek bij Goldcrest Nature Tours.

Chris de Nooijer en Annemieke Spoelman  komen al jaren in de Alpen en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vlinders te kunnen waarnemen. Hun kennis van de bergen zorgt voor een veilige vakantie in het hooggebergte.

Naast het zoeken van de vele soorten vlinders is het determineren (op naam brengen) soms een lastige klus. De soorten hebben maar kleine verschillen, gezamenlijk komen we er wel uit, er is documentatie voor handen en speciale app's kunnen ons ook helpen. Elke dag nemen we een uur de tijd om de geziene soorten op naam te brengen. Erg leerzaam en gezellig. En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie landschap. De bergen zijn magisch, vind u ook niet?

 

Deze reis kan ik echt aanraden als je van Italie, bergen, natuur en vlinders houdt. Het was een mooie reis, we hebben ontelbaar veel vlinders gezien en genoten in de mooie natuur. Annemieke en Chris weten heel veel te vertellen over het gebied, de bloemen, vlinders en vogels. Ze zijn heel enthousiast en behulpzaam. Ons verblijf in de B&B was ronduit geweldig, heel vriendelijke gastvrouw en gastheer.

∼ Francien

Reisprogramma

 • Dag 1: Een reisdag naar ons verzamelpunt in Italië
 • Dag 2: Vlinderweides Val di Rhemes
 • Dag 3: Vlinderweides vallei in Gran Paradiso NP
 • Dag 4: Vlinderweides vallei in Gran Paradiso NP
 • Dag 5: Vlinderweides aan de Noordzijde van de Aosta vallei
 • Dag 6: Vlinderweides vallei in Gran Paradiso NP
 • Dag 7: Een reisdag vanaf ons verzamelpunt naar Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

De reisdag: Na aankomst bij ons verblijf in de Aosta vallei en incheck is er nog de mogelijkheid om een wandeling in de omgeving te maken. Hier kunnen we gelijk al wat mooie vlindersoorten op ons lijstje noteren. Ons verblijf in een authentieke Chambre des Hôtes is prachtig gelegen met uitzicht op de Aostavallei, de bergen en de stad Aosta zelf. Er is een klein bad om verkoeling te zoeken en een tuin om van de buitenlucht en het uitzicht te genieten. Op de vlinderstruiken vinden we soorten als Koningspage, Koninginnepage, Blauwe ijsvogelvlinder en Keizersmantel. De vakantie kan beginnen!

 

Dag 2:

Vandaag staat Val di Rhemes op het programma, we gaan vroeg op pad om slapende vlinders te treffen. Deze vallei, die ligt in het Nationaal park Gran Paradiso biedt ons de mogelijkheid om op diverse weides naar dagvlinders te zoeken. Ook maken we hier kans op de grappige Alpenmarmot, die zijn hol heeft op de vlinderweides. Als we ze niet zien gaan we zeker hun gefluit horen.

We wandelen ook een stuk het Nationaal park in en kunnen we genieten in dit prachtige berglandschap. Vlinders als Alpenhooibeestje, Violette vuurvlinder, Alpenspikkeldikkopje, Apollovlinder en Bleek blauwtje kunnen we hier vinden.

Ons lunch pakket nuttigen we "in het veld". In de namiddag bent u weer terug bij ons verblijf, waar u de rest van de dag naar eigen keuze kunt invullen. Ons diner gebruiken we in een authentiek restaurant in de omgeving. Voor het diner gaan we de geziene soorten op naam brengen en eventueel gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren.

Doelsoorten:

Morgenrood, Violette vuurvlinder, Watererebia, Grote erebia, Alpenhooibeestje, Rotsvlinder, Kleine bergerebia, Titania's parelmoervlinder, Apollo vlinder, Westelijk spikkeldikkopje, Bergspikkeldikkopje, Tijmblauwtje, Vals bruinblauwtje, Witstreepblauwtje, Wegedoornpage, Marmererebia, Woudparelmoervlinder, Grote saterzandoog, Dwergblauwtje, Klaverblauwtje.

Dag 3:

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar een andere vallei van het Gran Paradiso Nationaal Park. Hier maken we een mooie wandeling in de bergen of langs de rivier. Tijdens deze wandeling treffen we diverse alpenweides aan waar we ook andere soorten vlinders kunnen treffen. Soorten als Veengeeltje, Veenbesblauwtje, Zwart blauwtje of een Rotsvlinder behoren tot de mogelijkheden. De wandeling op zich is al zeer de moeite waard met een mooie rivierbedding, prachtige planten, watervallen en spectaculaire uitzichten op de bergen.

We lunchen weer "in het veld" en in de namiddag bent u weer bij ons verblijf om bij te komen van een soortenrijke dag. We dineren gezamenlijk in een gezellig restaurant in de omgeving. Een uur voor het diner proberen we gezamenlijk de soorten die we gezien hebben te determineren. Ook het bekijken van enkele van de gemaakte foto's behoort tot de mogelijkheden. Zo kunnen we de aankomende dagen met de eventuele tips & tricks aan de slag.

 

Doelsoorten:

Alpenspikkeldikkopje, Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Berg geaderd witje, Bergresedawitje, Veengeeltje, Bergluzernevlinder, Noordelijk manschildblauwtje, Vlagwikkeblauwtje, Bergparelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Zilvervlek, Witbonte parelmoervlinder, Bergerebia, Zwitserse glanserebia, Gletsjervlinder, Heivlinder, Alpenhooibeestje, Grote en Zwitserse boswachter.

Dag 4:

Na een vroeg ontbijt, rijden we naar een nieuwe vallei om dagvlinders te zoeken. We maken een wandeling in het leefgebied van het Aosta-Esparcetteblauwtje. Dit is een blauwtje die alleen hier voor komt en dus super zeldzaam is. Andere soorten die we hier kunnen zien zijn de Zwitserse en Grote Boswachter, Blauwe IJsvogelvlinder, Getand blauwtje en Koningspage.

Na de lunch bewandelen we de andere kant van de bergwand om zo nog meer soorten vlinders te kunnen waarnemen. Ook vinden we hier reptielen zoals Muurhagedis en de Smaragdhagedis. Leuke soorten die we natuurlijk graag willen zien en fotograferen. Na een dag in deze mooie omgeving kunnen we in de namiddag heerlijk relaxen in de tuin van ons verblijf. Heb je nog energie over vind je in de tuin ook leuke soorten zoals het Geraniumblauwtje, Koninginnenpage en Keizersmantel.

 

Doelsoorten:

Aosta-esparcetteblauwtje, Esparcetteblauwtje, Getand blauwtje, Rotsvlinder, Grote saterzandoog, Argusvlinder, Amandeloogerebia, Grote erebia, Marmererebia, Westelijke glanserebia, Blauwe ijsvogelvlinder, Koningspage, Koninginnenpage, Dambordje, Knoopkruidparelmoervlinder, Grote parelmoervlinder, Tweekleurige parelmoervlinder, Braamparelmoervlinder, Boswitje, Berg geaderd witje, Groot geaderd witje, Oostelijk resedawitje, Muurhagedis, Smaragdhagedis, Europese Bidsprinkhaan.

Dag 5:

We gaan naar de andere kant van de Aosta vallei om op de noordelijke zijde de vlindergebieden af te zoeken. Hier kunnen we onder andere Vlagwikkeblauwtje, Alpenblauwtje, Alpenparelmoervlinder, Noordelijk Manschildblauwtje, Adonisblauwtje en Zuidelijke Aardbeivlinder verwachten. We maken een adembenemend mooie wandeling in de bergen, waarbij we al wandelend vele soorten vlinders kunnen treffen.

Het meegebrachte lunchpakket word wederom genuttigd op een 5 sterren locatie. Zo hebben we alle tijd om ons in de bergen te vermaken. Wellicht lukt het vandaag om de Kleine Apollovlinder te zien of de nog zeldzamere Zwarte Apollovlinder. Hoe dan ook het wordt een prachtige dag in de natuur. In de namiddag kunnen we lekker bijkomen met een koud drankje bij ons verblijf. Voor het diner hebben we, geheel vrijblijvend, een uurtje determinatie/fotobespreking.

Doelsoorten:

Donker spikkeldikkopje, Aambeeldspikkeldikkopje, Andoorndikkopje, Dwergdikkopje, Zwarte apollovlinder, Kleine apollovlinder, Koninginnenpage, Koningspage, Bergluzernevlinder, Morgenrood, Sleedoornpage, Zuidelijk dwergblauwtje, Veenbesblauwtje, Zwartblauwtje, Tijmblauwtje, Alpensaffierblauwtje, Groot tragantblauwtje, Bergparelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder, Blauwe ijsvogelvlinder, Blinde bergerbia, Alpenzijde erebia, Amandeloogerebia, Marmererebia, Roeterebia, Gletsjervlinder, Alpenhooibeestje.

Dag 6:

Vandaag gaan we ons vermaken in één van de valleien in het Nationaal park Gran Paradiso. Met uitzicht op een prachtige bergstroom, watervallen en alpenweides kan je hier wederom weer veel soorten vlinders en andere insecten vinden. Mooie soorten als het Alpensaffierblauwtje of het Blazenstruikblauwtje kunnen zo maar voorbij komen. Jouw gidsen zoeken de soorten op en het grote genieten kan gaan beginnen. Als het warmer wordt vliegen de vlinders om je heen. De grote vlinders als de Apollovlinder, Koningspage, Keizersmantel en Groot geaderd witje zijn hier veelvuldig te zien.

Met wat geluk treffen we ook nog de Alpenmarmot of een Gems aan op de bergwand. Het zien van de grote roofvogels als Steenarend of Lammergier behoren ook tot de mogelijkheden.

In de avond maken we er een gezellige laatste avond van in een authentiek Italiaans restaurant.

Doelsoorten:

Westelijk spikkeldikkopje, Zuidelijke aarbeivlinder, Alpenspikkeldikkopje, Apollovlinder, Bergresedawitje, Veengeeltje, Violette vuurvlinder, Wegedoornpage, Berggentiaanblauwtje, Turkooisblauwtje, Witstreepblauwtje, Getand blauwtje, Braamparelmoervlinder, Zilvervlek, Titania's parelmoervlinder, Woudparlemoervlinder, Alpenbergerebia, Gewone zijdeerebia, Alpenzijde-erebia, Gewone glanserebia, Kleine rotsvlinder, Zwitserse boswachter, Zuidelijke bosparelmoervlinder, Tweekleurig hooibeestje, Zuidelijk dwergblauwtje.

Dag 7:

De reisdag: Vandaag reizen we terug naar Nederland en komt er einde aan deze dagvlinders zoeken in de Aosta-vallei. Hopelijk zijn er soorten gezien die nieuw voor je waren of heb je prachtige foto's kunnen maken. Het belangrijkste is dat we kunnen terugkijken op een mooie week in de Italiaanse Alpen.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een knus en comfortabel Chambre des hôtes
    (een-persoon toeslag € 250,00)

Alle maaltijden ter plaatse
    inclusief water

✓ Vervoer ter plaatse (vanaf verzamelpunt)

✓ Tickets natuurparken

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vlinderspecialisten

✓ Gebruik van vlinder en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

✓ Bijdrage aan natuurbescherming zie ook Natuurbehoud

Exclusief:

 Retour naar Italië, verzamel locatie Aosta station (vlieg- of treintickets kunnen wij verzorgen)
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− 
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen
− Uitgaven van persoonlijke aard
Reis en/of annuleringsverzekeringen
Bijdrage STO Garant € 13,00
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

We verblijven in een kleinschalig Chambre des hôtes. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet en een airconditioning. Er zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 250,00 indien voorradig.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar. Er is een tuin met een klein "zwembad" om in af te koelen en leuke zitjes. Een knusse binnenruimte waar we het ontbijt nuttigen en de gezamenlijke determinatie uurtjes houden.

Reis 2025: Er zijn geen kamers beschikbaar voor 1-persoonsgebruik, wel twee persoonskamer en op indeling.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids en vlinderspecialisten Chris en Annemieke kunnen je alles vertellen over de vele soorten vlinders die hier te vinden zijn. Hun ervaring en kennis over deze bergen en de flora en fauna zorgen ervoor dat je een onbezorgde vlinderreis kan gaan beleven. Een verantwoorde natuurvakantie die je bijblijft! Klik op de naam om meer te lezen.

Meer bijzondere vlinderreizen van Goldcrest Nature Tours

Extra informatie

Vertrekdatum

22-07-2024 t/m 28-07-2024, 21-07-2025 t/m 27-07-2025

Beoordelingen

 1. Jan Huijbers

  De laatste week van juli 2021 met Goldcrest Nature Tours op zoek geweest naar vlinders in de Aosta vallei. Wat een prachtige en onvergetelijke gebeurtenis is dat geweest. Chris en Annemieke weten je mee te nemen naar de mooiste plekjes. De kennis die zij hebben van vlinders maar ook andere insecten, planten en vogels is ongeevenaard en willen zij maar al te graag met hun gasten delen. Heel veel gezien en met prachtige foto’s thuis kunnen komen. Ook het onderkomen van waaruit we de verschillende valleien bezochten voldoet aan de hoogste verwachtingen. Kleinschalig maar alles gericht op gebruik van lokale producten. Een nu en dan inspannende maar meer dan geslaagde reis is het geweest. Chris en Annemieke , nogmaals heel erg bedankt. Jan

  • admin

   Heel erg graag gedaan Jan! Bedankt voor je mooie bewoordingen. Wij vonden jou ook een zeer gezellige deelnemer en hopen jou graag nog een keer te mogen ontmoeten op een volgende reis. Groeten Chris & Annemieke

 2. Francien Everard

  Deze reis kan ik echt aanraden als je van Italie, bergen, natuur en vlinders houdt. Het was een mooie reis, we hebben ontelbaar veel vlinders gezien en genoten in de mooie natuur. Annemieke en Chris weten heel veel te vertellen over het gebied, de bloemen, vlinders en vogels. Ze zijn heel enthousiast en behulpzaam. Ons verblijf in de B&B was ronduit geweldig, heel vriendelijke gastvrouw en gastheer.

 3. Jurgen Maassen

  Ik heb genoten van een prachtige tour, onder de prima en enthousiaste begeleiding van Chris en Annemieke. Hun kennis van het gebied, flora en fauna is van zeer grote waarde.

  Veel nieuwe en mooie soorten kunnen noteren. Ook de B&B in Gressan was top met zeer vriendelijke eigenaren.

  Ik ben nog aan het nagenieten…

  Kortom, een aanrader deze reis. Groetjes, Jurgen

 4. Ruud Kolijn (geverifieerde eigenaar)

  Juli ’22 een geweldige reis gedaan naar Aosta met een kleine groep en Chris en Annemiek van Goldcrest als reisleiders. Als je veel vlinders wil zien moet je hier naar toe gaan. Niet normaal…soms wist je niet waar je moest kijken, en welke vlindersoort je nu weer ging fotograferen, echt overweldigend. Het was ook heerlijk in de bergen, met prachtige vergezichten. B&B was prima, leuke groep, bekwame reisleiders en ook nog prachtig weer. Een aanrader dus

  • Annemieke Spoelman

   Hoi Ruud,
   Dankjewel voor deze gave review! Wat hebben we een geweldige week gehad in de Aostavallei-Italië. Het is daar een waar vlinderparadijs, en soms inderdaad overweldigend veel vlinders en soorten. Dan is het reuze handig dat je niet alleen bent en we met elkaar de soorten goed konden determineren. Ook achteraf via de app zijn er nog best veel nieuwe soorten uitgekomen.
   Leuk dat je in 2023 weer met ons op pad gaat naar ook een gave vlinderbestemming, ook wij kunnen niet wachten tot het vlinderseizoen weer gaat beginnen.
   Groetjes,
   Chris en Annemieke

Een beoordeling toevoegen