Dagvlinders zoeken in de Aosta vallei

1.275,00

Vlinderen tussen de bergreuzen in Noord Italië

✓ bekwame en enthousiaste gidsen ✓ kleine groep ✓ vervoer ter plaatse

U gaat zo genieten van deze tour, dagvlinders zoeken in de Aosta vallei, een echte must voor elke vlinder liefhebber. Een week  lang naar de mooiste alpenweides in Noord Italië om op zoek te gaan naar prachtige soorten als Aosta Esparcetteblauwtje, Zilverbruinblauwtje, Glanserebia, Alpenspikkeldikkopje, Paarse parelmoervlinder en zoveel meer. U verblijft in een leuke Chambres d’Hôtes, in een prachtig berglandschap. Inclusief alle maaltijden! Lees gauw verder voor het gehele programma.

Vertrekdatum:
25-07-2022 t/m 31-07-2022  vol
24-07-2023 t/m 30-07-2023 Bijna gegarandeerd

Wissen
Artikelnummer: AOS Categorieën: , , , Tags: ,

Beschrijving

✓ Macro en landschapsfotografie ✓ bekwame gids ✓ kleine groep

7 dagen/6 nachten – alle maaltijden – vervoer ter plaatse

€ 1275,00 p.p.

Vertrekdatum:
25-07-2022 t/m 31-07-2022 vol
24-07-2023 t/m 30-07-2023 Bijna gegarandeerd


minimaal 4 personen – maximaal 8 personen

Dagvlinders zoeken in de Aosta vallei

Dagvlinders zoeken in de Aosta vallei in het uiterste Noordwesten van Italië is een week lang je verwonderen over de grote verscheidenheid en aantallen dagvlinders. De Aosta vallei gelegen tussen het Zwitserse Wallis en de Franse Alpen is een prachtige regio van noord Italië om te bezoeken. De stad Aosta staat bekend om zijn Romeinse oudheden en in de winter is het een wintersport hotspot.

Wij bezoeken deze regio in de zomer wanneer het de beste tijd is voor de vele soorten dagvlinders. Het Nationaal park Gran Paradiso heeft diverse valleien waar de bloemweides vol staan met bloemen. Hoe hoger we komen hoe meer bijzonder en zeldzamer de planten en vlinders worden.

Geschikte biotoop voor Dagvlinders

De bloemrijke weilanden op de berghellingen zijn een zeer geschikt biotoop voor vlinders. Een lange lijst aan dagvlindersoorten zoals onder andere de Apollovlinder, Berg geaderd witje, Knoopkruidparelmoervlinder, Titiana’s parelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder kunnen we hier gaan vinden. Spikkeldikkopjes, Dambordje, Vals heideblauwtje, Kommavlinder en Glanserebia behoren ook tot de mogelijkheden. Het Aosta Esparcetteblauwtje is zeer zeldzaam, dit is de enige plek waar deze soort voorkomt.

De hellingen worden goed gesproeid om brandgevaar tegen te gaan, dit resulteert in mooie groene en bloemrijke weides. De koeien begrazen de velden op de hoger gelegen delen, maaien wordt hier maar mondjesmaat gedaan. Dit extensieve beheer van de weides is top voor de biodiversiteit.

Fotografie van Vlinders en Landschappen

Deze tour is een uitgelegen kans om vlinders te fotograferen. Ook kunnen hier de prachtige landschappen en vergezichten op de bergen worden vastgelegd. De Mont Cervino zoals de Italianen de Matterhorn noemen is zo hoog dat er vanaf een aantal locaties prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. We gaan als de omstandigheden dat voordoen met zonsondergang dit prachtige schouwspel in de bergen fotograferen. Ook de niet fotografen onder ons zullen dit zeker kunnen waarderen.

We bezoeken een aantal gebieden in de Aosta vallei waar veel soorten worden waargenomen. We gaan zoeken naar vlinders en ander natuurschoon. De fotografen kunnen hun hart ophalen en de tijd nemen om hun beste foto te maken. We gaan elke ochtend vroeg op pad om eventuele slapende vlinders te kunnen aantreffen. Als de zon doorbreekt gaan de vlindervleugeltjes open en komen er allerlei kleuren bij tussen de bloemen. De blauwtjes, parelmoervlinders of de knallende rode kleur van het Morgenrood, het is een prachtig kleurenpallet.

Dag 1:

Na aankomst op het verzamelpunt (Airport Milaan/ Milaan centraal) rijden we gezamenlijk in een comfortabele minibus naar de Aosta vallei. Na de incheck bij het hotel en een welkomstdrankje gaan we gelijk op pad. We maken een wandeling in een gebied vlakbij het hotel. Hier kunnen we gelijk al wat mooie vlindersoorten op ons lijstje noteren.

Dag 2:

Vandaag staat Val di Rhemes op het programma. Deze vallei die ligt in het Nationaal park Gran Paradiso biedt ons de mogelijkheid om diverse velden af te speuren naar dagvlinders. Ook maken we kans op de grappige Alpenmarmot.

Nabij Thumel komen we onder andere soorten tegen als Witstreepblauwtje, Wegedoornpage en Morgenrood. We wandelen ook een stuk het Nationaal park in en daarbij kunnen we ons verwonderen over dit prachtige berglandschap. Vlinders als Alpenhooibeestje, Violette vuurvlinder, Alpenspikkeldikkopje, Apollovlinder en Bleek blauwtje kunnen we hier vinden.

Ons lunch pakket nuttigen we onderweg met ongetwijfeld een adembenemend uitzicht. In de namiddag bent u weer terug bij het hotel, waar u de rest van de dag naar eigen keuze kunt invullen. Diner is in de omgeving van het hotel.

Dag 3:

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar de ingang van het Gran Paradiso Nationaal Park. Hier maken we een mooie wandeling in de bergen. Tijdens deze wandeling treffen we diverse alpenweides aan waar we weer andere soorten vlinders kunnen treffen. Soorten als Veengeeltje, Veenbesblauwtje, Zwart blauwtje of een Rotsvlinder behoren tot de mogelijkheden. De wandeling op zich is al zeer de moeite waard met een mooi gevarieerd bos, prachtige planten, watervallen en spectaculaire uitzichten op de bergen.

We lunchen weer “in het veld” en in de namiddag bent u weer bij het hotel. We dineren in het dorp en de avond kunt u verder zelf invullen. Als er behoefte voor is kunnen we gezamenlijk de soorten die we tot nu toe gezien hebben determineren. Ook het bekijken van enkele van de gemaakte foto’s behoort tot de mogelijkheden. Zo kunnen we de aankomende dagen met de eventuele tips & tricks aan de slag.

Dag 4:

Vallei de Cogne bied ons ook vele plekken waar we op zoek kunnen gaan naar dagvlindersoorten. We gaan in ieder geval naar het leefgebied van het Aosta Esparcetteblauwtje. Dit is een blauwtje die alleen hier voor komt en dus super zeldzaam is. We maken hier een mooie wandeling over de bergwand en kijken uit over prachtige natuur en eeuwenoude bouwwerken. Andere soorten die we hier kunnen zien zijn de Zwitserse Boswachter, Blauwe IJsvogelvlinder, Getand blauwtje en tweekleurige parelmoervlinder.

Na de lunch gaan we nog een keer naar Val di Rhemes. Dit keer bezoeken we een ander stuk van de vallei. Bij het zeer oude en authentieke dorp Frassinay wandelen we omhoog om op zoek te gaan naar de Grote IJsvogelvlinder. Onderweg kunnen we ons vermaken met de Keizersmantel, grote Saterzandoog, Paarse parelmoervlinder, Woudparelmoervlinder, Alpen saffierblauwtje en Bergluzernevlinder. Ook vliegen er hier met enige regelmaat Steenarend en Lammergier over, vogelsoorten die zeker de moeite waard zijn om in de gaten te houden.
U bent in de namiddag weer terug in uw hotel. We zoeken een restaurant op waar we heerlijk kunnen dineren.

Dag 5:

We gaan naar de andere kant van de Aosta vallei om op de noordelijke zijde de vlindergebieden af te zoeken. Hier kunnen we onder andere Vlagwikkeblauwtje, Alpenblauwtje, Alpenparelmoervlinder, Noordelijk Manschildblauwtje, Adonisblauwtje en Zuidelijke Aardbeivlinder verwachten. We maken een mooie wandeling in de bergen tussen de wilde bloemenweides.

Het meegebrachte lunchpakket word wederom genuttigd op een 5 sterren locatie. Ook blijven we in de omgeving voor onze avondmaaltijd. Hierna zullen we naar een geschikte locatie gaan om met zonsondergang de machtige Matterhorn te fotograferen.

Dag 6:

Vandaag gaan we ons vermaken in een van de valleien in het Nationaal park Gran Paradiso. Met uitzicht op een prachtige bergstroom, watervallen en alpenweides kan je hier wederom weer veel soorten vlinders en andere insecten vinden. Uw gidsen zoeken de soorten samen met u op en het genieten kan gaan beginnen. Als het warmer wordt vliegen de vlinders om u heen. De grote vlinders als de Apollovlinder, Keizersmantel en Groot geaderd witje zijn hier veelvuldig te zien.

Met wat geluk treffen we ook nog de Alpenmarmot of een Gems aan op de bergwand. Het zien van de grote roofvogels als Steenarend of Lammergier behoren ook tot de mogelijkheden.

In de middag zijn we terug bij ons hotel alwaar we gezamenlijk de soorten gaan determineren. Ook vragen over uw gemaakte foto’s en het werken met een fotobewerkingsprogramma komen aan bod. Het is leuk en leerzaam om elkaar te helpen met tips om zo verder te komen met uw fotografie. Heeft u geen camera, dan zult u versteld staan wat uw kunt fotograferen met uw mobieltje.

In de avond maken we er een gezellige laatste avond van in een authentiek Italiaans restaurant.

 

Dag 7:

Na het ontbijt rijden we richting het westen. Met uitzichten op de machtige Mont Blanc is het sowieso een fantastische plek om heen te gaan. Maar ons vlinderhart gaat hier zeker sneller kloppen met de aantallen en soorten die we hier kunnen zien. De prachtige bloemenvelden langs de berghellingen zijn fenomenaal en vol met leven. Hier vliegen onder andere de Koninginnepages, Koningspage, Rouwmantel, Esparcetteblauwtje, Braamparelmoervlinder, Grauw zandoogje, Scheefbloemwitje, Phegeavlinder en grote Saterzandoog.

We zullen hier goed de tijd nemen om te zoeken en te fotograferen. Er is een prachtige picknickplek met uitzicht op de Mont Blanc waar we onze lunch kunnen nuttigen.

In de namiddag rijden we naar Milaan. Daar kunt u zelf nog wat eten alvorens we op het vliegtuig of de trein naar huis stappen.

Hopelijk kunnen we met een voldaan gevoel terugdenken aan deze week dagvlinders zoeken in de Aosta vallei.

NB: Bovenstaand programma is een richtlijn en kan worden gewijzigd in verband met weersomstandigheden of organisatorische redenen. 

Filmpje

Praktisch

U kunt in nog geen twee uur naar Milaan vliegen vanaf Amsterdam Schiphol. U kunt bij ons ook uw vliegticket bestellen. Met de trein is Milaan ook goed te bereiken. De nightjet (nachttrein) brengt u in ruim 15 uur en 2x overstappen van Amsterdam naar Milaan Centraal. Voor meer informatie kijkt u op  NS internationaal .Vanaf daar kunnen we gezamenlijk in onze minibus naar het hotel reizen. U krijgt van ons bericht als we een gegarandeerd vertrek hebben. Dan zullen we u de precieze gegevens doorgeven en kunt u uw ticket gaan aanschaffen. Als u liever met eigen vervoer reist, spreken we af bij het hotel. Wij verwachten daar in de middag te zijn.

NB: Het programma kan aangepast worden in verband met de reistijden.

We overnachten in een Chambres d’Hôtes met uitzicht op de bergen. Op basis van logies -ontbijt met streekproducten. U heeft een eigen badkamer met toilet en alle kamers hebben airconditioning. Er zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar maar we verblijven in twee- en  driepersoonskamers. Koppels krijgen hun eigen kamer, alleenreizende deelnemers plaatsen we samen met mededeelnemers van hetzelfde geslacht in de superiorkamer met aparte bedden. Wilt u dit niet dan kunt u verblijven in een tweepersoonskamer met een eenpersoonstoeslag van € 150,00

 

De wandelingen zijn in bergachtig terrein op goed begaanbare paden. Er moet voor sommige weides wel wat hoogtemeters worden afgelegd.  De temperatuur en klimmetjes maken deze tour middelzwaar, een goede conditie is wenselijk.

Deze reis is geschikt voor iedereen met een hart en interesse voor de natuur. Elke natuur- en vlinderliefhebber, beginnend of gevorderd natuurfotograaf kan met deze reis zijn of haar hart ophalen.

NB: Deze reis staat in het teken van het zoeken naar bijzondere dagvlinders, natuurbeleving en natuurfotografie. Wij geven geen fotografieworkshop maar ondersteunen waar dat nodig is om tot mooie fotografische resultaten te komen.

Wat is inbegrepen

 

Inclusief:
 • Alle overnachtingen in een chambre d’hôtes met ontbijt
 • Diner (dag 1 t/m dag 6) inclusief water, frisdrank, huiswijn en tapbier tijdens het eten
 • Lunchpakketten vanaf dag 2 t/m 7
 • Vervoer ter plaatse in een comfortabele minibus vanaf Milaan airport/ Milaan Centraal
 • Een bekwame en ervaren Nederlandstalige natuurgids
 • Een ervaren Nederlandstalige reisbegeleider/gids
 • Gebruik van documentatie
 • Water tijdens de excursies
 • CO2 compensatie via Trees for All
Exclusief:
 • Heen en terugreis naar Milaan (vliegtickets kunt u bij ons bijbestellen)
 • Lunch dag 1(reisdag)
 • Diner dag 7 (reisdag)
 • (Alcoholische) drankjes en andere versnaperingen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis en annulering verzekeringen
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads

 

Gids Chris de Nooijer

Chris de NooijerUw gids Chris de Nooijer is een gepassioneerd natuurliefhebber met veel kennis van de vele dagvlindersoorten die we hier gaan tegenkomen.
Chris zal u met veel plezier en enthousiasme vertellen over zijn passie voor vlinders en hun leefgebied.
Mede door gedegen vooronderzoek kan hij u vele soorten vlinders laten zien.

Omdat Chris zelf ook graag fotografeert kan hij u met advies bijstaan. Door jarenlange ervaring met natuurfotografie zal hij u kunnen helpen met het kiezen van de juiste instellingen en zo tot mooie fotoresultaten komen. In de avond kunnen eventuele vragen met elkaar worden doorgenomen.

 

Reisbegeleider Annemieke Spoelman

AnnemiekeAnnemieke gaat mee als uw reisbegeleider en extra gids.
Zo wordt alles voor u geregeld en kunt u zich de hele dag richten op het dagvlinders zoeken in de Aosta vallei.

Annemieke is zelf ook een enthousiast natuurliefhebber en heeft veel kennis van de aanwezige flora. De Alpine planten in de Aosta vallei zijn van ongekende schoonheid. Het is altijd leuk om deze bijzondere en zeldzame soorten op naam te brengen en te fotograferen.

Naast macro fotografie houdt Annemieke zich ook bezig met natuurfilms maken.

Reisverslag 2021

Blog met foto’s en een soortenlijst van deze reis in juli 2021

Wat kunt u meenemen

 • Makkelijk zittende kleding (houd rekening met de zon en muggen)
 • Wandelschoenen/ sandalen (houd rekening met bergachtig terrein)
 • Kleding naar gelang de weersverwachting (zon, regen, kouder weer in de avond )
 • Antimuggen product (citronella is niet afdoende)
 • Zonnehoed, Zonnebrandcosmetica, zonnebril
 • Alles voor uw fotospullen (extra batterijen, SD kaartjes)
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

Verzamelpunt

Tijd en precieze locatie word gecommuniceerd via de e-mail.

 

Extra informatie

Vertrekdatum

25-07-2022 t/m 31-07-2022, 24-07-2023 t/m 30-07-2023

Beoordelingen

 1. Jan Huijbers

  De laatste week van juli 2021 met Goldcrest Nature Tours op zoek geweest naar vlinders in de Aosta vallei. Wat een prachtige en onvergetelijke gebeurtenis is dat geweest. Chris en Annemieke weten je mee te nemen naar de mooiste plekjes. De kennis die zij hebben van vlinders maar ook andere insecten, planten en vogels is ongeevenaard en willen zij maar al te graag met hun gasten delen. Heel veel gezien en met prachtige foto’s thuis kunnen komen. Ook het onderkomen van waaruit we de verschillende valleien bezochten voldoet aan de hoogste verwachtingen. Kleinschalig maar alles gericht op gebruik van lokale producten. Een nu en dan inspannende maar meer dan geslaagde reis is het geweest. Chris en Annemieke , nogmaals heel erg bedankt. Jan

  • admin

   Heel erg graag gedaan Jan! Bedankt voor je mooie bewoordingen. Wij vonden jou ook een zeer gezellige deelnemer en hopen jou graag nog een keer te mogen ontmoeten op een volgende reis. Groeten Chris & Annemieke

Een beoordeling toevoegen