Lente in de Camargue

1.595,00

Vogelen in het zuiden van Frankrijk

Eco-Tour met de trein of meerijden met de minibus
Vogelen in drie top natuurgebieden: Les Alpilles, Camargue en de Crau
✓ Kans op Havik arend, Kuifkoekoek en de Kleine Trap
Natuurbeleving met vogels, insecten, vlinders, reptielen, planten en zoogdieren
Begeleiding door twee enthousiaste Nederlandse natuurgidsen

Datum: 22-04-2024 t/m 28-04-2024 vol en gegarandeerd

Interesse in deze vogelreis, geef het door via Contact

Uitverkocht

Artikelnummer: LIC Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

 

Ga mee, en ontdek de vogelrijkdom van de Rhônedelta

Prijs vanaf € 1595,00

Vertrekdatum:
22-04-2024 t/m 28-04-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Lente in de Camargue, in het zuiden van Frankrijk. Daar gaan we een week lang vogels kijken in drie fenomenale natuurgebieden met elk een eigen karakter. Dé Camargue met de zoutvlaktes, wetlands, rietgebieden en kleinschalige landbouw. Les Alpilles met haar grillige rotsformaties en de Crau, een steppeachtig kiezelgebied op de oude rivierbedding van de Durance. Een divers programma met gegarandeerd veel mooie vogelwaarnemingen én 100% natuurbeleving.

De Camargue

Vogelreservaat en het oudste Nationaal park van Frankrijk, en dát is niet voor niets. Wat een soortenrijkdom kunnen we hier vinden. Vogels als Bijeneter, Ralreiger, Vorkstaartplevier, Zwarte Ibis, Graszanger, Kuifkoekoek, Hop, Slangenarend en natuurlijk de Flamingo’s. We hebben verschillende routes uitgewerkt zodat u niets hoeft te missen in dit schitterende Rhône delta gebied.

De wetlands van dit delta gebied hebben enorm veel te bieden voor de vogels. Er is genoeg voedsel en de landbouw is er kleinschalig. Het reservaat wordt goed beheert en er is veel rust en ruimte voor de vogels. We gaan met de auto het gebied in en zullen op diverse locaties uitkijken naar mooie soorten. Enkele korte wandelingen brengen ons soms wat dichterbij wat het maken van foto's makkelijker maakt. De paarden en stieren van de Camargue mogen natuurlijk ook niet ontbreken op de foto's, en die gaat u zeker tegenkomen.

Les Alpilles

Tussen de Middellandse zee en het Luberon gebergte ligt Les Alpilles. Een prachtig bergachtig gebied met liefelijke plaatsjes als St ’Remy de Provence en Les Baux de Provence, bekent onder de Vincent van Gogh kenners. Mooie vergezichten en prachtige kleuren in het landschap met een heleboel soorten vogels die wij op verschillende wandelingen gaan ontdekken.

Soorten als Blauwe rots-lijster, Rode rots-lijster, Baardgrasmus, Bergfluiter en de Bonelli arend (Havik-arend) komen hier voor. Maar ook reptielen als Westelijke Smaragd hagedis en Adder ringslang behoren tot de mogelijkheden. Enkele fraai Dagvlinders van het voorjaar zoals het Geel oranjetipje, is leuk voor de afwisseling.  Want de vogels zijn ons hoofddoel, zo kunnen we op dit terrein gave soorten grasmussen treffen. De Provençaalse grasmus zou een gave waarneming zijn. Maar ook zwaluwen zoals Rotszwaluw en Alpengierzwaluw broeden in dit berggebied. De wandelingen zijn op bergachtig terrein en met een gezonde basisconditie goed te doen. Al wandelend luisteren en kijken we of we mooie soorten kunnen waarnemen.

De Crau

Een uniek kiezelgebied wat ontstaan is door het verschuiven van de rivierbedding van de Durance. Een groot gedeelte is een natuurreservaat waar we doorheen kunnen wandelen naar diverse observatiehutten. Zo kunnen we hier op Griel, Kuifleeuwerik, Kortteenleeuwerik, en Kleine Torenvalk stuiten. Maar ook de Kleine Trap, en de Zwartbuikzandhoen ,die hier extra bescherming genieten om de soorten voor uitsterven te behoeden, kunnen we hier tegenkomen. Natuurlijk vinden we hier ook de Scharrelaar en over ons hoofd zoeven de vele Zwaluwen en sluit dan ook een Roodstuitzwaluw niet uit.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar de Camargue?

Dat dit deel van Frankrijk veel bezocht wordt door vogelaars, uit alle delen van de wereld, is geen geheim. Er is dan ook de nodige documentatie geschreven over waar en hoe u de vogels kunt vinden. Waarom loont het dan toch om deze natuurreis met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, de gidsen!

Vogels zien en horen is één, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. Onze Goldcrest Nature Tours gids Chris de Nooijer is een zeer bekwame natuurgids en vogelaar. Met veel ervaring in vogelmigratie herkent hij snel geluiden en silhouetten van vogels. Zijn scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat u alleen zou kunnen ontdekken. Met de extra informatie over vogelsoorten brengt hij ook uw vogelkennis naar een hoger niveau. Op het gebied van planten, insecten en ecologie kan natuurgids Annemieke Spoelman veel vertellen en zo de natuurbeleving compleet maken.

Chris en Annemieke weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vogels te kunnen waarnemen. Zo komt u met een mooie lijst aan soorten en bijzondere foto's thuis van deze vogelreis Lente in de Camargue.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie stuk van Frankrijk. Daar hoort ook de Franse keuken bij, met een traditioneel hapje en drankje nagenieten van de schitterende natuur die ons ten deel valt.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag naar Avignon - Camargue
  • Dag 2: Camargue
  • Dag 3: Les Alpilles
  • Dag 4: De Crau
  • Dag 5: Les Alpilles - Vauvert
  • Dag 6: Camargue
  • Dag 7: Een reisdag

 

Dwergoooruil Lente in de Camargue

Programma van dag tot dag

Dag 1:

De eerste dag is een reisdag met de trein/minibus of eigen auto naar onze verzamel locatie in Zuid-Frankrijk. Daarvandaan vertrekken we met onze minibus naar onze B&B voor deze week. Landelijk gelegen in de Camargue en van alle gemakken voorzien. In de middag kunnen we in de nabije omgeving een mooie wandeling gaan maken. En op die manier onze eerste soorten van deze week noteren. Met wat geluk is de Hop in de tuin te vinden of zingt de Europese kanarie op het terras. We eten in een plaatselijk restaurant, een tweegangen diner. In de avond kunnen we misschien de Dwergooruil, Bosuil of de Boomkikkers horen roepen.

Dag 2:

We maken er een mooie dag vogelen in de Camargue van. Al bij binnenkomst van dit immens grote gebied kijken we uit naar leuke vogelsoorten. Zo kan er zomaar een Kuifkoekoek zitten te bedelen bij zijn surrogaat moeder, of vliegt er een Slangenarend over. In de wetlands treffen we groepen met steltlopers als Steltkluut en Krombekstrandloper. De moerasachtige stukken zijn de geschikte locaties voor Witwangstern, Lachstern, Purperreiger, Zwarte ibis en Ralreiger te zien.

De zoutvlaktes zijn natuurlijk de plek om Flamingo's te bewonderen. Het moet gek lopen als we deze soort niet gaan zien. Er zitten vele broedparen in de Camargue van deze bijzonder fraaie vogel. Insecten als diverse soorten sprinkhanen en dagvlinders komen veelvuldig voor in de Camargue.

We rijden diverse routes met de auto en zullen op strategische plekken de telescoop neerzetten en uitkijken naar mooie soorten. Ook maken we enkele korte wandelingen in dit natuurgebied. In de namiddag zijn we terug bij ons verblijf, waar u even wat tijd voor uzelf heeft. De natuur en de vogels zijn dichtbij, zelfs in de tuin van de B&B. Voor we gaan eten verzorgen Chris en Annemieke een determinatie sessie. Hierbij brengen we de soorten die we gezien hebben op naam, en u krijg uitleg over deze soorten vogels. Ook houden we per dag een soortenlijst bij, die vullen we gezamenlijk in.

Doelsoorten:

Slangenarend, Zwarte wouw, Kuifkoekoek, Scharrelaar, Bijeneter, Hop, Steltkluut, Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Witwangstern, Lachstern, Dunbekmeeuw, Vorkstaartplevier, Purperreiger, Zwarte ibis, Ralreiger, Flamingo, Graszanger, Grote karekiet, Vos, Beverrat, diverse bijzondere insecten, vlinders en planten.

Dag 3:

Na een vroeg ontbijt maken we vandaag een mooie wandeling in Les Alpilles. Deze bergwandeling is over een goed begaanbaar pad. Vele vogels hebben hier hun broed locatie en we maken dus grote kans om bijvoorbeeld de Havik-arend te zien. Soorten als Bergfluiter, Blauwe rots-lijster en Europese kanarie behoren ook tot de mogelijkheden. We houden de lucht goed in de gaten voor een Dwergarend of Zwarte wouw. Ook de Bijeneters en Zwaluwen vliegen rond om op de vliegende insecten te foerageren. We lunchen in het veld om zoveel mogelijk uit de dag te kunnen halen. Zo zullen we zeker proberen om de Scharrelaar te vinden.

Verder kijken we naar de vlinders die op de berghelling op zoek zijn naar nectar. Er kunnen zomaar hele speciale soorten vlinders tussen zitten. Zoals Tweekleurige parelmoervlinder, Klein tijgerblauwtje, Blauwe ijsvogelvlinder en Bretons spikkeldikkopje. Een heerlijke dag in de bergen van Les Alpilles. Bij terugkomst in de B&B kunt u nog een wandeling maken in de nabije omgeving en dus de Camargue. De Zwarte ibis en Steltkluten zitten meestal niet ver weg, en dan hebben we nog de "tuinhop".

Doelsoorten:

Havikarend, Dwergarend, Steenarend, Bergfluiter, Blauwe rotslijster, Rode rotslijster, Europese kanarie, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Tweekleurige parelmoervlinder, Kleine tijgerblauwtje, Blauwe IJsvogelvlinder, Bretons spikkeldikkopje, Koningspage, Koninginnepage, diverse interessante insecten en rotsplanten.

Dag 4:

Het kiezelgebied de Crau is de moeite waard om een dag te struinen en te posten. Bijzondere soorten als de Kleine torenvalk broedt hier en heeft op dit moment grote jongen die nog flink bijgevoerd moeten worden. Dit resulteert in veel heen en weer vliegen van deze zeldzame Torenvalk. In de vroege ochtend zoeken we met de telescoop naar soorten als de Witbuikzandhoen en de Kleine trap. Misschien scharrelt er een Griel of Kortteenleeuwerik dichtbij het pad. De vele zwaluwen zijn altijd leuk om te bekijken en te fotograferen. De grotere roofvogels weten dit gebied ook goed te vinden. Havikarend, Slangenarend en Dwergarend zou gaaf zijn om te kunnen zien. Maar ook de Zwarte en Rode wouw en Aasgier worden waargenomen. In 2023 hadden we zelfs het geluk om hier Vale gieren te spotten.

In de ochtend is er ook kans op het zien van reptielen. Dit natuurgebied is goed voor maar liefst acht soorten slangen! En ook diverse hagedissoorten zoals de prachtige Westelijke smaragdhagedis. Ook de Europese Tarantula komt hier voor, altijd gaaf om zo'n bijzondere spin te kunnen waarnemen.

We lunchen ter plaatse zodat we veel tijd in dit gebied kunnen steken. We zullen diverse kanten van dit grote gebied bezoeken, vooral voor de steppe vogels is dit een goed gebied. In de avond, na de determinatie,  dineren we in een gezellig restaurant in de omgeving.

Doelsoorten:

Slangenarend, Zwarte wouw, Kleine torenvalk, Grauwe kiekendief, Kleine trap, Witbuikzandhoen, Griel, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Roodstuitzwaluw, Steenuil, Orpheusspotvogel, Rode Patrijs, Wielewaal, Westelijk dambordje, Witband zandoog, Veldparelmoervlinder, Parelhagedis, Westelijke smaragdhagedis, diverse interessante reptielen, insecten en planten.

Dag 5:

Vandaag gaan we het weer hogerop zoeken in de bergen van Les Alpilles. Een mooie wandeling waarbij we uitkijken naar bijzondere vogels. Vogelsoorten als Ortolaan, Kleine zwartkop en Provençaalse grasmus laten zich misschien horen en misschien zelfs zien. Roofvogels als de Vale gier en zelfs Steenarend kunnen hier over vliegen, we houden de lucht in de gaten. Als de Scharrelaar nog niet goed is gezien eerder deze week zullen we daar ook vandaag tijd in steken.

Prachtige vergezichten tonen de omgeving van de Provence, mooie onderwerpen voor landschapsfoto's. Alpine planten en Libellen als de Witpunt oeverlibel, Vuurlibel en Kempense heidelibel komen hier ook voor.In de middag bezoeken we een wand waar we mogelijk Bijeneters kunnen fotograferen. Deze prachtige kleurrijke soort graaft een holletje in een steile zanderige wand waarin ze broeden. Deze kolonie broeders zijn altijd een genot om te zien. Mocht het lukken met de tijd brengen we nog een bezoek aan een moerasgebied. Hier kunnen we soorten als de Purperkoet, Zwartkoprietzanger en Grote Karekiet treffen. Maar ook diverse soorten reigers zoals de Purper- en Ralreiger.

Een hele diverse dag vogels kijken. In de avond voor het diner werken we de soortenlijst bij, en krijgt u uitleg over de vogelsoorten van de dag.

Doelsoorten:

Havikarend, Dwergarend, Steenarend, Slangenarend, Ortolaan, Bijeneter, Hop, Scharrelaar, Grauwe klauwier, Kleine zwartkop, Provençaalse grasmus, Spaanse eikenpage, Provençaals bleekblauwtje, Dwerg dikkopje, Witpunt oeverlibel, Vuurlibel, Kempense heidelibel, Westelijke smaragdhagedis, Esculaapslang en andere reptielen, diverse interessante insecten en planten.

Dag 6:

We bezoeken vandaag de andere kant van de Camargue. In de wetlands treffen we groepen met steltlopers als Steltkluut en Krombekstrandloper. De moerasachtige stukken zijn de geschikte locaties voor Witwangstern, Lachstern, Purperreiger, Zwarte ibis en Ralreiger te zien. Vorkstaartplevier is een soort waar we graag wat tijd in steken. Een prachtige soort die broedt op de akkers in de Camargue. Natuurlijk kijken we uit naar de diverse roofvogelsoorten die kunnen overvliegen. Bijeneters, Kuifkoekoek en Hop kunnen we ook vandaag weer treffen

We rijden diverse routes met de auto en zullen op strategische plekken de telescoop neerzetten en uitkijken naar mooie soorten. Ook maken we enkele korte wandelingen in dit natuurgebied. Als er nog doelsoorten zijn die niet gelukt zijn, is er vandaag nog de mogelijkheid om op herhaling te gaan. Zo bepaalt Chris welke gebieden er eventueel nog een keer bezocht gaan worden. We maken er een mooie laatste dag in de Camargue van!

In de avond zullen we de voorlopige balans opmaken, en de laatste determinatie ronde doen. Aansluitend gaan we gezellig eten in een authentiek restaurant.

Doelsoorten:

Slangenarend, Zwarte wouw, Kuifkoekoek, Scharrelaar, Bijeneter, Hop, Steltkluut, Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Witwangstern, Lachstern, Dunbekmeeuw, Vorkstaartplevier, Purperreiger, Zwarte ibis, Ralreiger, Flamingo, Graszanger, Grote karekiet, Vos, Beverrat, diverse bijzondere insecten, vlinders en planten.

Dag 7:

Onze laatste dag in de Provence. Voor het ontbijt is er nog wat tijd om een wandeling te maken in de omgeving van onze B&B. Na ons ontbijt en uitcheck nemen we afscheid met hopelijk een voldaan gevoel en een mooie lijst waarnemingen die u in de schitterende natuur van de Camargue, les Alpilles en de Crau gezien heeft. Wij hopen dat de Lente in de Camargue u gebracht heeft wat u ervan verwacht had, of meer. Er is in ieder geval veel voorbij gekomen, soorten die u misschien nog nooit gezien had. We genieten na tijdens de reis terug naar Nederland.


Let op!
Bovenstaand reisprogramma is niet bindend, het geeft u een idee van een week vogels kijken in de Camargue. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma.

Deze vogelreis is geen fotografiereis/workshop, het ontdekken van vogelsoorten is leidend in onze dagindeling. Uiteraard is het fotograferen van vogels, ook voor determinatie, goed mogelijk (zie ook tab. fotografie)

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Alle overnachtingen in een comfortabele B&B
(eenpersoon toeslag € 275,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse

✓ Begeleiding van twee bekwame gidsen/vogelaars/natuurfotografen

✓ Gebruik van optiek (telescoop), topklasse leenverrekijkers en documentatie

✓ Tickets natuurparken

Digitale soortenlijst en verslag na afloop

✓ CO2 compensatie via Trees for All

 

Exclusief:

Vervoer naar Avignon per trein of eigen vervoer (meerijden vanuit Nederland is optioneel)
Uitgaven van persoonlijke aard
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen 
− 
Boekingskosten € 15,00 per boeking
− Bijdrage STO Garant € 13,00
Reis en annuleringsverzekering

 

Praktisch

We verblijven in een klasse B&B . De sfeervolle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en toilet. Er zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 275,00 indien op voorraad. De B&B is landelijk gelegen in de Camargue. We kunnen gebruik maken van een (seizoen)zwembad, ruime tuin en gezellige zitgelegenheden.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra toeslag bijkomt. Meer informatie vind u in onze Reisvoorwaarden 

De natuur is op loopafstand, zo kunt u voor het ontbijt of later op de avond al een heerlijke wandeling maken.
Wifi is gratis beschikbaar.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke zijn enthousiaste natuurgidsen en vogelaars. Ze begeleiden u op deze heerlijke vogelreis naar Zuid-Frankrijk. Hun jarenlange reiservaring naar dit vogelparadijs delen ze graag.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Vertrekdatum

22-04-2024 t/m 28-04-2024

Beoordelingen

  1. Martin Toonen

    Was een heerlijke reis met een fijn gezelschap. Veel nieuwe soorten gezien. Bustocht naar en van de Camargue ook perfect georganiseerd.

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…