Reisverslag Dagvlinders in de Aostavallei 2022

 Reisverslag Dagvlinders in de Aostavallei

25 juli t/m 31 juli 2022

25 juli – Onze eerste dag vlinderen in de Aosta vallei

Nu we de afgelopen dagen allemaal gearriveerd in Aosta, kan vandaag de eerste dag vlinderen vroeger beginnen. We ontbijten om zes uur met lekkere streekproducten en de “Daily cake” van Stefano. Om zeven uur vertrekken we naar onze eerste locatie, helaas met één deelnemer minder omdat hij zich niet lekker voelt.

Bij aankomst op het vlinder/geiten pad is het schrikken geblazen. De droogte en de hete zon heeft de vegetatie verpieterd en er bloeit bijna niks meer. Er zijn weinig vlinders te bespeuren en we maken ons grote zorgen om de populatie van het zeer zeldzame Aosta Esparcetteblauwtje.

We besluiten om onze dag anders in te delen en rijden verder de vallei in op zoek naar bloeiende weides. Het einde van deze vallei is hoger gelegen en er wordt meer water gesproeid. Het ziet er goed uit en de vlinders fladderen volop. Het is overweldigend wat er vliegt. Heel veel parelmoervlinders zoals Tweekleurige, Titania’s en Grote Parelmoervlinder. Maar ook ontelbaar veel Dambordjes, Erebia’s, Blauwtjes en Apollovlinders. De eerste foto’s worden gemaakt door iedereen maar het is vooral genieten van zo’n grote hoeveelheid vlinders.

Voor het diner houden we een uurtje gezamenlijke determinatie. Zo kijken we met elkaar naar de gemaakte foto’s en soorten. Op deze manier leer je gelijk waar je op moet letten en weet je ook een naam bij de foto’s te zetten. De nodige tips & tricks om de fotografie te verbeteren worden gedeeld. Iedereen heeft vandaag nieuwe soorten gezien en we gaan dan ook tevreden naar ons favoriete restaurant, Taverne, beneden in het dorp.

26 juli – Alpenmarmotten en heel veel Witstreepblauwtjes

We bezoeken vandaag een andere vallei. Een prachtige rit door een vallei met hoge bergwanden en een bergrivier die daar doorheen snijdt. We lopen een korte route naar boven waar we langs het pad al veel mooie vlinders tegenkomen. Op de weide hebben we een prachtig uitzicht op de bergen en de omringende weides. Onder het genot van de fluitende Alpenmarmotten, een soort die de groep erg graag wilde zien, noteren we tientallen Witstreepblauwtjes en is ook het Morgenrood goed vertegenwoordigt.

Twee Steenarenden zorgen voor veel vertier en ook landschapsfoto’s maken is hier fantastisch. Na de picknicklunch in de schaduw van een grote boom bekijken we de weides en de bedding van de rivier rondom de parkeerplaats. Op de rivierbedding zit een wolk van tietallen blauwtjes te drinken. Tijdens het fotograferen fladderen ze om ons heen.

Op de berghelling vinden we het mooie Alpenhooibeestje en ook een ietwat rafelig Zilverbruinblauwtje. Op de terugweg bekijken we een grote groep met Distels , Distels zijn altijd goed voor Keizersmantels en Apollovlinders. Ook nu stelt deze plek niet teleur, er vliegen naast de grote hoeveelheid Keizersmantels ook Braamparelmoervlinder en Luzernevlinders rond.

Een ijsje op de terugweg gaat er altijd wel in en voldaan komen we aan het einde van de middag aan bij La Moraine Enchantee. Het determinatieuurtje is zowat te kort om de verschillende twijfelgevallen op naam te brengen. Leuke discussies en veel kennisoverdracht naar elkaar.

Het avondeten bij “ Old Grizly” is top en zéér gezellig. Vooral de Tiramisu zorgt voor de nodige opschudding 😉

27 juli – We zijn compleet 😊

Omdat onze zieke deelnemer genoeg hersteld is kan hij vandaag met ons mee, en dat betekent dat we met de complete groep op pad gaan. We steken de vallei over om te gaan vlinderen aan de Noordkant. Het is een flinke klim omhoog, gelukkig met het busje. In de weides is het zo vroeg in de ochtend nog rustig. Pluspunt, er staan in ieder geval genoeg bloemen. Onze botanist in de groep vermaakt zich prima met het determineren van de vele soorten. Als het warmer wordt komen er steeds meer vlinders tevoorschijn.

De soort van de dag is de Grote en/of Zwitserse Boswachter. Deze moeilijke soort laat zich vanochtend uitgebreid fotograferen, wat een geluksmoment! Ze gaan op de bomen zitten en op de bloemen, iedereen kan ze prachtig fotograferen. Zelfs met de telefoon worden er foto’s en filmpjes gemaakt, een buitenkans.

Tijdens het fotograferen van een Scheefbloemwitje trek een Slangenarend onze aandacht. Als daar dan nog twee Wespendieven bijkomen is dat natuurlijk een megabonus. Als fotograaf ben je dan blij dat je een “vogelknop” op je toestel hebt geïnstalleerd, zo kan je snel de Slangenarend prachtig vastleggen. We lunchen op een mooie picknickplek met uitzicht op de gletsjers van de prachtige Alpenreuzen.

In de middag zoekt Chris een ander weide op langs de route. Er vliegen hier een ontelbare hoeveelheid vlinders. Soorten als Koninginnepage, Koningspage, Keizersmantel, meerder soorten Luzernevlinder, Bleek blauwtje, Dambordjes, enz.

Supergaaf om omringt te zijn met zoveel vlinders. We nemen rustig de tijd om te fotograferen en de soorten te determineren. Af en toe bijkomen in de schaduw is geen overbodige luxe want de temperatuur is behoorlijk opgelopen. Een ijsje op de terugweg is een welkome verkoeling en zelfs bij het ijszaakje zien we een Grote Boswachter vliegen, niet te geloven.

28 juli – Slapende vlinders fotograferen

In de vroege ochtend hangen de vlinders nog aan de bloemen. Nu is het hier niet echt vochtig, dus dauwdruppels valt wat tegen, maar gelukkig hangen er nog genoeg te rusten. Zo lukt het iedereen om een slapende Apollovlinder en verschillende soorten  parelmoervlinders zoals de Tweekleurige en Titiana’s te fotograferen. Als de eerste Dambordjes gaan vliegen weet je dat het warm genoeg wordt voor de vlinders om te gaan opwarmen. Langzaam gaan de vleugeltjes open en dicht. Overal waar je kijkt zie je oranje en blauw oplichten tussen de bloemen, wauw 😊.

De ochtend zijn we meer dan zoet met de grote hoeveelheid soorten. Bruine en Oranje zandoogjes, Grote Satarzandoog, Oranje Luzernevlinders, Spikkeldikkopjes, Zwart en Geelsprietdikkopjes, Vlinderhaften, enz. enz. De sprinkhanen en krekels springen voor je uit, het zijn er megaveel en ook veel verschillend soorten. En als je geen dichte broekspijpen hebt springt er wel eens in je broek, zoals Annemieke die bezoek kreeg van een flinke sprinkhaan. Gelukkig was Chris ter plaatste om de geschrokken sprinkhaan te bevrijden 😉

Na de lunch maken we een wandeling op een andere weide waar ook nog Adderwortel, Vierrijige ogentroost en veel Wilgenroosje staat. Ook hier vliegen weer ontzettend veel soorten vlinders en zien we mooie insecten. Hier treffen we de Violette vuurvlinder, Bosparelmoervlinder, Witgezoomd spikkeldikkopje en Turkooisblauwtje aan. De zeldzame Knoopkruidschildwants, Plat beertje rups, Walstropijlstaartrups, Zwartborstelwolzwever en Grote gele kwikstaart maken er een mooie diverse dag lijst van. Verschillende deelnemers maken “werk” van de verschillende soorten Luzernevlinders. Het lukt ze zelfs om mooie vlieg foto’s te maken.

Na ons gebruikelijke stop voor een ijsje onderweg kunnen we lekker bijkomen in onze chambre. Het determineren van de geziene soorten is weer ontzettend leerzaam. Iedereen is zeer te spreken over de gemaakte foto’s tot nu toe. Na een heerlijke maaltijd gaan we allemaal moe maar voldaan naar bed.

29 juli – Een regenachtig dagje

De weersvoorspelling belooft niet veel goeds vandaag, alhoewel de natuur staat te springen om regen natuurlijk. Maar als je vlinders wilt kijken en fotograferen zit je niet op regen te wachten, een dubbel gevoel dus. Het is niet anders en met de weer app als leidraad heeft Chris een mooi dag programma bedacht. We bezoeken een mooi gebied aan de andere kant van de vallei. Na een kleine rit met veel natuurschoon onderweg parkeren we op de parkeerplaats en wandelen we verder.

Het is een prachtige wandeling en door de bewolking is het minder warm dus zeer goed te doen voor iedereen. De eerste fraaie vlinders worden langs de route gevonden, zoals een Witstreepblauwtje,  Apollovlinder en slapende Dambordjes.

Een mooie Steenarend vliegt vlak over ons heen om vervolgens weer snel achter de bergkam te verdwijnen. De Slangenarend laat zich gelukkig wat langer bewonderen. Chris vindt nog een slapende Apollovlinder en iedereen kan er mooie foto’s van maken. Maar het wordt nog mooier als Annemieke door de verrekijker nog een slapende Apollovlinder vindt. Alleen is dit geen gewone Apollovlinder maar de veel zeldzamere Kleine Apollovlinder. Het is ook nog eens een gaaf exemplaar en hij hangt rustig tussen de mooie halmen van Bevertjes. Wat een geluk, iedereen is in zijn en haar nopjes om deze soort te zien.

De mooie wandeling wordt onderbroken doordat de regen sneller komt dan de verwachting van de weerapp. We zijn net op tijd beneden als de regen naar beneden klettert. Tijd voor koffie, en bedenken hoe we dag verder gaan invullen. We steken de vallei weer over en rijden het Gran Paradiso NP in. Een prachtige rit door een groene vallei. We stoppen bij een parkeerplaats langs de rivier om te lunchen. Gelukkig blijft het net lang genoeg droog om buiten te eten.

We rijden nog iets verder de vallei in en als het weer droog is stoppen we bij een leuke weide. Er zit genoeg in de Wilgenroosjes en andere beplanting. Grote Parelmoervlinder, Spikkeldikkopjes, Morgenrood en diverse soorten blauwtjes. Waaronder ook de minder voorkomende Zilverbruinblauwtje en het zeldzame Rood spikkeldikkopje.

Een Lammergier scheert een aantal keer over de bergkam en er wordt een mooie Gems op de bergwand gespot. We kunnen er zelfs wat foto’s van maken. Nu de regen toch echt met baken uit de hemel komt wordt het tijd voor de terugweg. Langs de weg zien we nog een Gems, die iedereen goed kan bewonderen. Zo zie je maar dat je op een regenachtige dag toch nog heel veel moois kan tegenkomen.

De determinatie levert weer nieuwe soorten op voor iedereen. En de heerlijke avondmaaltijd smaakt ons weer verrukkelijk.

30 juli – Een koud begin van een stralende dag

We rijden vandaag de vallei in waar we gisteren tot halverwege zijn gekomen. Doordat we flink in hoogtemeters stijgen is het op de parkeerplaats behoorlijk fris. De wandeling begint al goed als we bij de rivier een Waterspreeuw zien. De fanatieke fotografen gaan erachteraan met de camera’s.  Het lukt een aantal om deze soort te fotograferen.

Het mooie van de koude is dat de vlinders dauwdruppels hebben. Dus voor ze opgewarmd en droog zijn door de zon kunnen we allemaal prachtige foto’s maken.

Er is zoveel moois te zien, Parelmoervlinders, Dikkopjes, Blauwtjes en Erebia’s hangen aan de vegetatie. We ontdekken rupsen, kevers en mooie planten als de Blauwe Monnikskap. Het is genieten van deze wandeling langs de rivier. We leven ons uit met de macrofotografie. En determineren de planten en leuke kevers die we tegenkomen.

Als we de rivier oversteken naar de zonnige kant zien we weer een Lammergier, Raven en Alpenkauwen. Grote groepen blauwtjes drinken van de mineralen op de grond, er zitten verschillende soorten tussen. Het Zilverbruinblauwtje is een mooie vondst omdat we deze nog niet veel hebben gezien deze week.

Nu de zon volop schijnt fladderen de vlinders er weer vrolijk op los. We vermaken ons prima met de vele Erebia’s en Parelmoervlinders. Na de lunch waarbij we vergezeld worden door twee Muurhagedissen, vlinderen we nog even op de plek waar we gisteren geweest zijn. Chris spot een Rupsendoder die zojuist een rups van de Rietvink heeft gedood. We zijn getuige hoe deze rover te werk gaat om zijn prooi (twee keer zo groot als hijzelf) te verplaatsen, wat een interessant beestje.

Een ijsje gaat er vandaag wel weer in, want het is behoorlijk warm. Op de terugweg stoppen we bij het lokale tuincentrum om een aardigheidje voor Stefano en Francesca te kopen. We kopen vlinderstruiken en planten voor bij de nieuwe “ pool & garden”, een beetje eigenbelang kan geen kwaad 😉

In de avond na de determinatie gaan we eten op het terras van de Chambre. Francesca heeft voor ons een traditionele maaltijd gekookt. Zuppa di Fontina en vooraf wat hapjes met Bleekselderij blauwader kaas en een tortilla. Heel erg smakelijk met bier en wijn van de eigen wijngaard. Na het fruit als “Dolci” komen de digestieven op tafel. Allemaal drankjes in mooie flessen met felle kleurtjes en hoge alcoholpercentages 😊 Tja, en zeg dan maar eens nee….. sommige proberen het nog maar iedereen moet eraan geloven. En als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer…… Gelukkig hoeven we niet ver te lopen om ons bed te vinden.

Het is een zéér gezellige avond én ook nog eens onze laatste met de voltallige groep. Om dan zo mooi te kunnen afsluiten met dit heerlijke eten, lieve mensen en een top locatie, stemt ons zeer dankbaar. We nemen vast afscheid van één deelnemer, die morgen op zijn gemak over de Bernardpas richting huis gaat rijden.

31 juli – Een mooie laatste dag op een nieuwe locatie

Eigenlijk is deze dag bestempelt als reisdag in de reisinformatie. Omdat de meeste van de groep een aantal dagen langer blijft, gaan we er toch een hele dag op uit. We hebben een nieuwe locatie die we graag willen onderzoeken. Iedereen zit om zes uur “fris en fruitig “ aan het ontbijt. Ook bij Stefano zijn de drankjes van de avond ervoor hem niet aan te zien 😊. Na een heerlijk ontbijt gaan we met de nodige tips van Stefano vroeg op pad. We moeten een stukje rijden naar de andere kant van de vallei.

Het is nog rustig als we op de plaats van bestemming aankomen en beginnen aan een flinke wandeling. De uitzichten op het meer en de omringende bergen zijn adembenemend. Mooie planten langs de bergwand met van tijd tot tijd kleine en ook grotere watervalletjes. Ook de aantallen vlinders vallen ons reuze mee. We zien mooie soorten als Zwitserse Glanserebia en een Alpenzijde erebia.

Ook de hoeveelheid Keizersmantels, Grote parelmoervlinders, Oranje zandoog enz. enz. op de Distels zijn echt fantastisch om te zien. Uren doen we erover om op onze lunchbestemming te komen. Een leuke berghut waar je naast een lekker bakkie koffie ook een heerlijke voedzame maaltijd kan nuttigen. We zijn net op tijd want we zijn niet de enige die dit pareltje in de bergen ontdekt hebben. De wandeling terug gaat wat sneller dan de heenweg al zien we nog genoeg om regelmatig te stoppen.

De warmte is pittig te noemen en we zijn dan ook blij dat we in de middag onze koele kamers kunnen opzoeken. We sluiten de dag af met een heerlijke pizza in een restaurantje in Gressan. Deze reisdag werd uiteindelijk een mooie volle dag in de prachtige natuur van de Aosta-vallei. Wat een genot om hier te zijn, en wat jammer dat er een eind is gekomen aan deze vlinderreis “Dagvlinders zoeken in de Aostavallei”.

 

Waargenomen dagvlinders

Koninginnenpage Koningspage Apollovlinder Kleine Apollovlinder
Groot koolwitje Klein koolwitje Oostelijk Resedawitje Scheefbloemwitje
Kleine berg geaderd witje Groot geaderd witje Berg luzerne vlinder Gele luzerne vlinder
Oranje luzerne vlinder Zuidelijke luzernevlinder Citroenvlinder Boswitje
Wegedoornpage Kleine vuurvlinder Morgenrood Bruine vuurvlinder
Violette vuurvlinder Rode vuurvlinder Geraniumblauwtje Dwergblauwtje
Zuidelijk dwergblauwtje Berggentiaanblauwtje Klein tijmblauwtje Heide blauwtje
Vals heideblauwtje Bruin blauwtje Vals bruinblauwtje Zilverbruinblauwtje
Witstreepblauwtje Klaverblauwtje Wikkeblauwtje Esparcette blauwtje
Aosta- esparcette blauwtje Turkooisblauwtje Adonisblauwtje Icarusblauwtje
Bleek blauwtje Vlagwikkeblauwtje Grote IJsvogelvlinder Blauwe IJsvogelvlinder
Dagpauwoog Atalanta Kleine vos Distelvlinder
Kleine parelmoervlinder Gehakkelde Aurelia Keizersmantel Keizersmantel f Valezina
Grote parelmoervlinder Bosrandparelmoervlinder Duinparelmoervlinder Braamparelmoervlinder
Titiania’s parelmoervlinder Purperstreep parelmoervlinder Bergparelmoervlinder Knoopkruid parelmoervlinder
Woudparelmoervlinder Tweekleurige parelmoervlinder Alpen parelmoervlinder Zuidelijke bosparelmoervlinder
Bosparelmoervlinder Westelijke parelmoervlinder Steppe parelmoervlinder Dambordje
Grote boswachter Zwitserse boswachter Kleine heivlinder Gletsjervlinder
Grote saterzandoog Boserebia Grote erebia Grote bergerebia
Kleine bergerebia Blinde bergerebia Gewone zijde-erebia Zomererebia
Amandeloog erebia Zwitserse glanserebia Gewone glanserebia Alpenglanserebia
Watererebia Marmererebia Donkere erebia Bruin zandoogje
Grauw zandoogje Koevinkje Oranje zandoogje Hooibeestje
Tweekleurig hooibeestje Alpen hooibeestje Argusvlinder Rotsvlinder
Aardbeivlinder Zuidelijke aardbeivlinder Groot spikkeldikkopje Bretons spikkeldikkopje
Alpen spikkeldikkopje Westelijk spikkeldikkopje Aambeeld spikkeldikkopje Witgezoomd spikkeldikkopje
Bergspikkeldikkopje Donker spikkeldikkopje Rood spikkeldikkopje Kalkgrasland dikkopje
Kaasjes kruiddikkopje Andoorndikkopje Pluimdikkopje Dwergdikkopje
Zwartsprietdikkopje Geelsprietdikkopje Kommavlinder Groot dikkopje

Overige waarnemingen

Vogelsoorten

Gierzwaluw Turkse tortel Houtduif Blauwe reiger
Lammergier Wespendief Slangenarend Steenarend
Sperwer Torenvalk Zwarte specht Grijskopspecht
Groene specht Gr Bonte specht Grauwe klauwier Gaai
Notenkraker Alpenkauw Zwarte kraai Raaf
Zwarte mees Kuifmees Glanskop Matkop
Pimpelmees Koolmees Boerenzwaluw Rots zwaluw
Huiszwaluw Bergfluiter Tjiftjaf Zwartkop
Taigaboomkruiper Spreeuw Alpenbeflijster Kramsvogel
Merel Grote lijster Roodborst Zwarte roodstaart
Paapje Roodbuikwaterspreeuw Italiaanse mus Huismus
Grote gele kwikstaart Witte kwikstaart Waterpieper Vink
Goudvink Kneu Kleine barmsijs Kruisbek
Putter Europese kanarie Grijze gors  
       

 

Insecten: Sprinkhanen/Bijen/Vliegen/Kevers/Nachtvlinders/Libellen

Italiaanse Rozevleugel Grote bandsprinkhaan Blauwvleugelsprinkhaan Roodvleugelsprinkhaan
Laddersprinkhaan Bokssprinkhaan Wrattenbijter Grote groene sabelsprinkhaan
Bramensprinkhaan Boomsprinkhaan Zwart Wekkertje Zoemertje
Veldkrekel Honingbij Steenhommel Akkerhommel
Grashommel Weidehommel Zandhommel Rode koekoekshommel
Bombus Mesomelas Breedbandgroefbij Roodpotige Groefbij Asbij
Blauwzwarte houtbij Pluimvoetbij Grote roetbij Ranonkelbij
Grote Rupsendoder Bergveldwesp Franse veldwesp Wesp
Zwartborstelwolzwever Gele hommelroofvlieg Borstelroofvlieg Schorsvlieg
Donkere fopwesp Snorzweefvlieg Blinde bij Witte halvemaanzweefvlieg
Variabel elfje Witte reus Kleine bijvlieg Gewone bloemdaas
Rozenkever Gouden tor Meeldauwlieveheersbeestje Bijenkever
Behaarde bijenwolf Gewone smalboktor Geringelde smalboktor Gestreepte kniptor
Rouwende gouden tor Knoopkruidschildwants Bessenschildwants  
Gouden langsprietmot Grote beer Wolfsmelkpijlstaart Sint-Jacobsvlinder
Sint-Jansvlinder Nonvlinder Walstropijlstaart Vijfvlek St’Jansvlinder
Kleine rietvink Zygeaena occitanica Plat beertje  

 

Planten

Parnassia palustris Herfststijloos Karthuizer anjer Echte guldenroede
Bergandoorn Wilgenroosje spec. Zijdeplantgentiaan Gele gentiaan
Wit vetkruid Steenbreekvaren Bosrank Gewone klit
Echt bitterkruid IJzerhard Veldsalie Zeepkruid
Wilde marjolein Groene amarant Dagkoekoeksbloem Borstelkrans
Luzerne Gewone margriet Vogelwikke Gewoon Duizendblad
Gewone rolklaver Cichorei spec. Rode klaver Valkruid
Blaassilene Bosooievaarsbek Vierrijige ogentroost Adderwortel
Knoopkruid Spaanse zuring Blauwe monnikskap Vetblad
Purple gentian Wildemanskruid spec. Engelwortel spec. Rood peperboompje
Sint-Janskruid Kandelaartje Esparcette Duifkruid

 

Zoogdieren

Alpenmarmot Gems Vos (gehoord en sporen)
Das (sporen) Vleermuis onbekend  

 

 

 

 

Nachtvlinders

Twee deelnemers hebben ook de Nachtvlinders gemonitord met een led-emmer. Klik op de button om hun resultaat te bekijken.

Leave a Comment