Reisverslag Dagvlinders zoeken in de Aostavallei 2021

Dag 1:

Na onze aankomst in de Aostavallei hebben we nog wat tijd om in de omgeving van onze Chambre d’hôtes een wandeling te maken. Vlakbij zit een klein natuurreservaat waarbij je vanaf een flinke pukkel een mooi uitzicht hebt over de vallei. Er vliegen wat leuke vlinders zoals een Koningspage en een Knoopkruidparelmoervlinder. Helaas zien we de regenwolken al samenpakken en besluiten we terug te lopen naar onze accommodatie.

In de avond eten we in een klein authentiek restaurant. Heerlijke Italiaanse gerechten die we goed kunnen ontcijferen met de vertaal app van Gé.

Dag 2:

Onze eerste volle dag in de Aostavallei benutten we gelijk goed door twee gebieden te bezoeken. We beginnen bij Pont d’ Ael, een mooie oude brug over het ravijn uit de tijd van keizer Augustus. We zijn er lekker vroeg dus nog geen toeristen. Wij gaan aan de overkant op de bergwand op zoek naar bijzondere dagvlinders.

Het Aosta-Esparcetteblauwtje

Het Aosta-Esparcette blauwtje komt alleen op deze plek voor en is toch wel een soort die je gezien moet hebben als je in Aosta bent. Gelukkig zien we al snel de eerste vlinders hangen aan de grashalmen en bloemen. Het Aosta- Esparcette blauwtje hangt er ook en we kunnen allemaal foto’s van dit mooie vlindertje maken.

Verder kunnen we onder andere genieten van de grote Boswachter en dagactieve nachtvlinders als de Phegeavlinder en oogvlek sint-jansvlinder.
Na een aantal uurtjes gaan we terug naar de auto om voor de middag een andere locatie te bezoeken. Aan de andere kant van de vallei lunchen we met uitzicht op de Mont Blanc. Helaas een beetje verscholen tussen de wolken maar zeker niet minder mooi.

De alpenweides langs de weg omhoog stellen ons niet teleur. Als de zon doorkomt wemelt het er van de vlinders. Bergluzernevlinder, Keizersmantel, Braamparelmoervlinder en blauwtjes met witte streepjes vliegen vol op.

Dag 3:

Deze dag begint met regen en dikke bewolking, gelukkig geven de weerkaarten beter weer op voor de rest van de dag. We rijden Val di Rhemes in en gaan tot het einde van de weg. Bij de parkeerplaats kunnen we al diverse slapende vlinders fotograferen.

Gran Paradiso Nationaal Park

Vanaf Thumel lopen we omhoog het Gran Paradiso NP in, de wolken lossen langzaam op en trekken verder het dal in. Als het zonnetje doorbreekt gaan de vleugeltjes open en zien we diverse blauwtjes als het morgenrood. Ook de aanwezige flora is schitterend om te zien. Zo staat er Grote Muggenorchis, Semperverium, Cipreswolfsmelk en veel gele Gentiaan in de bloemrijke weides. De Alpenmarmot laat zich veelvuldig zien en zeker horen.

We kunnen hier een aantal uur zoeken naar de vlinders en geweldige foto’s maken. Chris ziet nog een Steenarend vliegen boven de bergkam, maar helaas vliegt die erg hoog. Een hondendrol ☹ zorgt voor een grote concentratie van blauwtjes, dikkopjes en erebia’s. Zo zien we hier onder andere het Zwart blauwtje, Noordelijk manschildblauwtje en de Gewone glanserebia. Ondanks het regenachtige begin van deze dag hebben we veel en mooie soorten kunnen waarnemen en fotograferen. Tijdens het diner proberen we de vele soorten op naam te brengen.

Dag 4:

We gaan vandaag vanaf een andere vallei het Gran Paradiso NP in. Langs de weg vinden we nog Alpenmarmotten die zich leuk op de foto laten zetten. We maken een flinke klim omhoog via een bospad. Onder het genot van een prachtige waterval kunnen we op een tussenplateau al mooie soorten fotograferen. Ook de frêle blauwe bloempjes van de Gentiaan Nivalis en de knalroze bloemen van de Turkse lelie kunnen ons bekoren.

Het steile stuk naar het kruis bovenop is een prachtige maar pittige klim. Jan en Annemieke doen het rustig aan waar Gé en Chris als een stel berggeiten omhoogklimmen ?. Uiteindelijk zijn we allemaal boven en poseren we trots bij het kruis op de top. De uitzichten zijn magnifiek op de besneeuwde toppen, wat een natuurschoon! Petje af voor Jan die als oudste toch vrij gemakkelijk omhoog loopt.

Zwarte Apollo en het Veengeeltje

De flora en fauna op deze hoogte is ook weer anders. De Apollovlinder vliegt hier vol op en ook zien we de zeldzamere Zwarte Apollo vliegen. Gé is in zijn nopjes met het Veengeeltje die ook zeer zeldzaam is. Jan maakt schitterende foto’s van de vele wilde Orchideeën. Zo staan hier Grote muggenorchis en Zwarte vanilleorchis.

We vermaken ons een aantal uur boven op de berg en gaan bijtijds aan de afdaling beginnen. Het is de warmste dag tot nu toe en dat met de zware inspanning kost zo’n dag best veel energie. We kunnen terugkijken op een bijzondere dag met prachtig natuurschoon en veel mooie vlinders.

Dag 5:

Vallei de Cogne is ietwat toeristisch maar aan het einde van deze vallei is een schitterend gebied om te vlinderen. Daar gaan we dus vandaag naartoe. Al voor we bij onze bestemming zijn ziet Annemieke Gemzen langs de weg staan. Een buitenkansje om die van dichtbij te fotograferen. We krijgen hiervoor nog een herkansing als er in een mooi bloemenveld aan de voet van de berghelling een Gemsbok staat te grazen.

De bewolking maakt het perfect weer om de dag mee te beginnen. Er hangen veel parelmoervlinders, Apollovlinder en Groot geaderd witje te wachten tot de zon gaat schijnen. We profiteren van het zachte licht en de vele soorten die er zijn op deze bloemrijke weides. De doelsoort van Jan om een Apollovlinder te kunnen fotograferen is helemaal geslaagd.

Chris vindt de ene na de andere bijzondere vlinder en Gé ontdekt een mooie rups van de Wolfsmelkpijlstaart. We genieten geruime tijd en maken veel foto’s van de bijzonder fraaie onderwerpen.

In plaats van naar de watervallen van Lilaz te gaan kiezen we ervoor om naar Val di Rhemes te rijden. We gaan omhoog bij het eeuwenoude dorpje Frassinay (uit 1330) om op zoek te gaan naar de Grote IJsvogelvlinder. Dit is een soort die al lang op het wensenlijstje van Gé staat. We maken een wandeling en kijken uit naar deze grote vlinder. Helaas lukt het ons niet om deze beauty te vinden en moeten we het doen met de Keizersmantel, Boswitje en heel veel Dambordjes, wat natuurlijk ook niet verkeerd is.

We dineren in ons favoriete restaurant in het dorpje en genieten na van alles wat we gezien en beleefd hebben. Iedereen is tevreden over de foto’s die ze hebben kunnen maken.

Dag 6:

Na ons laatste gezamenlijke ontbijt van Stefano nemen we afscheid van elkaar. Gé blijft nog een aantal dagen in de Aostavallei en gaat zeker nog een poging doen voor de Grote IJsvogelvlinder. Jan, Chris en Annemieke reizen terug naar Nederland.

We zijn het er allemaal over eens dat we een toptijd hebben gehad in de Aostavallei. Het was gezellig met elkaar in een prachtige omgeving en met veel soorten bijzondere dagvlinders, planten en insecten. We hebben genoten! ?

Filmpje om een goede impressie te krijgen

Soorten die we gezien en of gehoord hebben tijdens deze reis

KnoopkruidparelmoervlinderBraamparelmoervlinderTweekleurige parelmoervlinderTitania’s parelmoervlinder
PurperstreepparelmoervlinderBergparelmoervlinderGrote parelmoervlinderZilvervlek
DuinparelmoervlinderAlpenparelmoervlinderWoudparelmoervlinderVeldparelmoervlinder
BosparelmoervlinderKleine parelmoervlinderKeizersmantelKeizersmantel f valezina
Bleek blauwtjeAdonisblauwtjeIcarusblauwtjeGetandblauwtje
WegedoornpageMorgenroodBruine vuurvlinderAosta-Esparcetteblauwtje
Vals bruin blauwtjeViolette vuurvlinderDwergblauwtjeZuidelijk dwergblauwtje
TijmblauwtjeVeenbesblauwtjeHeide blauwtjeVals heideblauwtje
AlpenblauwtjeBruin blauwtjeVals bruinblauwtjeZwart blauwtje
Zilver bruinblauwtjeKlaverblauwtjeTurkooisblauwtjeEsparcetteblauwtje
WitstreepblauwtjeZwartblauwtje  
VeengeeltjeBergluzerne vlinderZuidelijke luzernevlinderOranje luzernevlinder
Oostelijke resedawitjeBerg geaderd witjeScheefbloemwitjeKlein koolwitje
Groot geaderd witjeBoswitje  
KoningspageKoninginnepageApollovlinderZwarte apollovlinder
HooibeestjeTweekleurig hooibeestjeAlpenhooibeestjeGrote saterzandoog
Bruin zandoogjeGrauw zandoogjeArgusvlinderRotsvlinder
Berg erebiaKleine bergerebiaBlinde bergerebiaGewone glanserebia
AmandeloogerebiaGrote erebiaMarmer erebiaAlpenzijde erebia
Westelijk spikkeldikkopjeGroot dikkopjeGeelsprietdikkopjeDwergdikkopje
AlpenspikkeldikkopjeZuidelijke aardbeivlinderKalkgraslanddikkopjeKommavlinder
AndoorndikkopjeWit gezoomde spikkeldikkopjeGroot spikkeldikkopje 
AtalantaKoevinkjeGehakkelde aurelia 
Gouden torRouwende gouden torRoodvleugelsprinkhaanBlauwvleugelsprinkhaan
WrattenbijterLaddersprinkhaanBramensprinkhaanVeldkrekel
BokssprinkhaanWekkertjeKommawespenboktorKleine wespenboktor
Mierenleeuw onbekendVuurspringerWespenspinEikenbladspin
Vlinders, insecten en geleedpotigen

Rots zwaluwGierzwaluwItaliaanse musGroene specht
Grote bonte spechtBuizerdBergfluiterRaaf
Grijze gorsSteenarendAlpen beflijsterAlpengierzwaluw
RotskruiperZwarte roodstaartMerelMatkop
TorenvalkHuiszwaluwBoerenzwaluw 
Vogels

Grote muggenorchisParnassiaWilgenroosjeBevertjes
CipreswolfsmelkSteenanjerZwarte vanilleorchisRoze vaniileorchis
Centauri spec.HoningorchisValkruidGele gentiaan
Turkse lelieGentiaan nivallis  
    
Enkele bijzondere plantensoorten

AlpenmarmotGems
Zoogdieren

One Thought to “Reisverslag Dagvlinders zoeken in de Aostavallei 2021”

  1. Jan Huijbers

    Met het lezen van dit verslag beleef ik ons verblijf die prachtige week midden in de natuur opnieuw.
    Een bezoek aan de Aosta vallei stond al jaren op mijn verlanglijstje en heeft hiermee helemaal voldaan aan wat ik me er van had voorgesteld.
    Dit natuurlijk vooral dankzij de mensen achter Goldcrest Nature Tours. Echt elk plekje voor de mooiste natuurbeleving weten zij te vinden. Bedankt Annemieke en Chris om dit alles met jullie gasten te willen delen.

Comments are closed.