Reisverslag vogelen in Extremadura-voorjaar 2022

In april 2022 gingen we met een gezellig en leuke groep van zes mensen vogelen in het Spaanse Extremadura. De vogel hotspot van Europa, en droom van iedere vogelliefhebber. Ik heb er een leuk reisverslag over geschreven, met een indrukwekkende soortenlijst aan het eind.

Veel leesplezier, Annemieke

Vogelen in Extremadura gaat van start

Na een goede vlucht kunnen we aan de andere kant van het vliegveld de bus ophalen. Alle bagage past erin en Chris zet koers naar Extremadura, VAMOS!

Onderweg kunnen we al diverse vogels op onze lijst noteren. De Rode en vooral de Zwarte wouw kunnen we al veel waarnemen. Na tweeënhalf uur rijden komen we aan bij ons landelijk gelegen hotel. Er is een prachtig uitzicht op het Gredos gebergte vanuit onze kamers. De toppen zijn nog bedekt met een laag sneeuw. We kunnen gelijk genieten van het gezang van de Zwarte spreeuw, Nachtegaal en Europese kanarie. Het geluid van de Koekoek brengt ons gelijk in het voorjaar.

De eerste avond dineren we twee plaatsjes verderop in een leuk restaurant. We zijn de enige bezoekers dus de eigenaar geeft ons alle aandacht. Heerlijke authentieke streekgerechten worden vertaald en uitgelegd. Terug bij ons hotel roept een Steenuil om zijn vrouwtje, gaaf! De wekker zetten we bijtijds, om op pad te gaan voor onze eerste vogel dag in Extremadura.

Monfrague Nationaal park

Vandaag rijden we naar Monfragüe Nationaal Park. Het gebied van de Gieren, Roofvogels en nog veel meer. We rijden een mooie rit door de “dehesa” om het NP vanaf de zuidkant in te gaan. Onderweg vermaken we ons met veel Zwarte wouwen en Blauwe eksters. Die laatste blijkt nog lastig vast te leggen zoals later zou blijken.

Bij het inrijden van het NP zien we al grote vogels in de lucht, de eerste Vale gieren kondigen zich al aan. Als er steeds meer verschijnen besluit Chris om te stoppen. Een goede keus want er is een karkas neergelegd in een weide achter een heuvel. Roofvogels komen massaal aanvliegen om ter plaatse een graantje mee te pikken. We zien Rode en Zwarte wouwen en steeds meer Vale gieren en Monniksgieren cirkelen. Als daar ook nog een Aasgier bijkomt hebben we het trio Gieren al binnen. Raven laten zich goed zien en horen, wat een brutale bengels zijn dat toch. Wat een buitenkans om dit mee te maken, honderden vogels vliegen af en aan en cirkelen boven ons op een thermiekbel. We kunnen veel foto’s maken, soms weet je niet waar je moet kijken zoveel is er te zien.

We rijden door naar “Salto del Gitano” waar we ook de nesten van de Vale gieren kunnen zien. De Blauwe rotslijster laat zich daar ook mooi bewonderen, een mooie soort met dito zang. Cirlgors, Grijze gors zijn van die bijzonderheden die je niet dagelijks ziet. De Zwarte ooievaar geeft een mooie flybuy en zo ontdekken we gelijk hun nest op de rots.

Al rijdend door Monfragüe NP zien en horen we nog veel meer vogels. Ook het algehele plaatje is wonderschoon met prachtige flora en de rivieren de Taag en de Tietar. We vervolgen de route naar “Mirador de la portilla del Tietar” ook een rots waar Vale gier, Zwarte ooievaar en de Oehoe broedt. Deze laatste vinden we niet vandaag, maar Chris ziet een Slangenarend als die over ons heen vliegt, en ook de Spaanse Keizerarend. Hij vliegt hoog maar goed, dit is dé roofvogel die we allemaal graag willen zien. Deze zeldzame roofvogel laat zich niet gemakkelijk vinden.

Langs het “Klauwierenlaantje” zien we veel Roodkopklauwieren en Bijeneters. Altijd gaaf om dit soort vogels te zien en te fotograferen. De vreemd gevormde Kurkeiken maken het plaatje compleet, wat een topdag!

Een regenachtige dag op de steppe

Alle weerapps geven aan dat we slecht weer krijgen vandaag. Helaas maar niets aan te doen, we gaan evengoed op pad. Chris besluit dat we op de steppen tussen Trujillo en Cacéras de beste kans maken op mooie waarnemingen. Na een heerlijk ontbijt gaan we op pad voor een mooie rit. Van de berg af rijden we door het bos, dehesa en komen we uiteindelijk op de steppe terecht. Het valt op hoe weinig verkeer er is op de wegen in Extremadura, heerlijk.

Op de steppe worden we gelijk verwelkomd door de Grauwe gors, Kuifleeuwerik en de Kalanderleeuwerik. Vanuit de bus lukt het iedereen om foto’s te maken. Onze eerste stop hebben we gelijk twee knallers in de scoop. De grote en Kleine trap gemoedelijk naast elkaar op de steppe. Onze tweede stop zien we nog meer Grote trappen die bovenop een heuvel staan. In de scoop landen er Zwartbuikzandhoenders naast een Kleine trap. Helaas voor ons zit het ver weg en lukt het niet om er mooie foto’s van te maken.

Dat lukt dan weer wel van een Ooievaar en de Rode steenpatrijs. Van de laatste zien we een geheel verregent mannetje zitten onder een boom. Jan ziet later vlak naast de auto twee stuks, die bleven gelukkig zitten voor de foto. Een Steenuil midden in een bergje met stenen wordt opgemerkt door Annemieke en iedereen kan dit kleine uiltje goed bewonderen en fotograferen. Een kletsnatte Iberische klapekster, gezien door Jaap geeft goed weer wat een natte en barre dag het is vandaag. Een rit langs de nestkasten voor de Scharrelaar levert ons naast uiteraard de Scharrelaars ook nog een Steenuiltje op.

Best wel verkleumd gaan we in Trujillo lunchen en vooral opwarmen. Dit authentieke Spaanse stadje is het decor van onder andere de hit serie Game of Thrones. Mooie oude kerktorens, smalle straatjes en het plaza Major brengt ons terug in de tijd van de Romeinen, Moren en andere bezetters van deze streek. De “Conquistador” prijkt op zijn voetstuk midden op het plein van het plaza Major. Tja, zo heeft ieder land zijn “helden”. Na een gezellig maaltijd met diverse streekgerechten zijn we weer opgewarmd en klaar voor nog meer vogels.

En meer vogels krijgen we gauw in het vizier als Dorien één Monniksgier ontdekt. Achter de heuvel blijken er nog veel meer te zitten, samen met Vale gieren, Zwarte wouwen en Raven. Een dood Merinoschaap is waar ze op af komen op deze regenachtige dag. Een mooi moment om deze grote rovers van dichtbij aan het werk te zien.

Op zoek naar de Kuifkoekoek

Het is een koude ochtend en er is verse sneeuw gevallen op de Sierra de Gredos. Een prachtig gezicht als de zon doorkomt en de bergtoppen belicht. We stopen onderweg om dit mooie plaatje vast te leggen. Vandaag staat de steppe van Belén op het programma. Dit is een kleiner steppegebied dan waar we gisteren waren, vol met kruidenrijk grasland. Het paars van de Kuiflavendel in combinatie met geel en roze is prachtig om te zien. Helaas staat er een koude wind dus lang buiten blijven op een vlakte als de steppe is niet prettig. Een baltsende Grote trap mannetje is fantastisch om de dag mee te beginnen. Zingende Kuif, Kalander en Kortteenleeuwerik geven een prachtig concert. Uiteraard doet de Grauwe gors ook nog een duit in het zakje. Hoeveel foto’s we daarvan niet gemaakt hebben…. ?

Bij een stop ontdekt Chris diverse orchideeën zoals Tongorchis en de zeldzame Wantsenorchis. We kijken bij Goldcrest Nature Tours niet alleen naar vogels, daar is de omgeving gewoonweg te bijzonder voor. Als de thermiek toeneemt zien we diverse Wouwen en gieren cirkelen. Een man en vrouw Grauwe Kiekendief laten zich prachtig zien en fotograferen.

Chris rijdt naar een locatie waar we kans maken om de Kuifkoekoek te zien. Na wat speurwerk zien we er een langs vliegen, achterna gezeten door Eksters. De Kuifkoekoek legt haar eieren in de nesten van de Eksters, dat verklaart het vijandige gedrag van de Eksters. Gelukkig voor ons gaat de Kuifkoekoek op een hek zitten en kan iedereen deze mooie en bijzondere soort goed bekijken door de telescoop.

Voor het nuttigen van onze picknicklunch rijden we naar een mooie locatie langs de rivier. Onder de brug nestelen vele zwaluwen zoals Boerenzwaluw en ook de Roodstuitzwaluw. De bloeiende Waternavel in de rivier is prachtig om te zien en we vinden ook nog bewijs van de aanwezigheid van de Europese Otter, in de vorm van uitwerpselen. Een mooie thermiekbel brengt ons weer veel over cirkelende Monniksgieren, Vale gieren en een lichte fase Dwergarend. Wat een prachtplek om een lunch te doen!

In de middag rijden we naar een mooie locatie om Bijeneters te fotograferen. We vinden een mooie plek waar een aantal Bijeneters al druk zijn met hun nesten. Ze vliegen af en aan en zoeven over de bloemvegetatie, met enige regelmaat gaan ze er goed voor zitten. Dorien is blij als haar wenssoort, de Hop, in vervulling gaat. We hadden er al meerdere gehoord en gezien maar deze ging er eens goed voor zitten. Hoep-hoep, hoep-hoep ?

Veel foto’s worden gemaakt en de nodige tips&tricks worden uitgewisseld. Er zijn nog wel wat wenssoorten om beter op de foto te zetten, maar iedereen krijgt steeds meer “feeling” met de omgeving en de omstandigheden. Het diner is weer een genot voor de smaakpapillen. En met een té volle buik  gaan we wéér te laat ons bed in. Maar het is ook zo gezellig ?

Kleine Torenvalk, Grijze wouw en de Graszanger

De Grijze wouw is een zeldzame kleine wouw die we heel graag aan jullie willen laten zien. Bij Saucedilla maken we een goede kans omdat er in de buurt een broedlocatie zit. Chris heeft weer een mooie dag in elkaar gezet en het weer werkt uitstekend mee. Als we er één zien vliegen zit de spanning er gelijk goed in, waar gaat hij heen, kunnen we er achteraan. De Grijze wouw gaat in een mast zitten dus proberen we zo dichtbij mogelijk te komen. Helaas, we vinden hem niet meer terug, het blijft bij een glimps van deze mooie vogel.

Op naar het plaatsje Saucedilla, waarbij de plaatselijke Iglesia de San Juan een broedlocatie van Kleine torenvalken herbergt. Het licht is prachtig en de vogels werken goed mee. We kunnen veel foto’s maken van deze zeldzame Torenvalk, soms lijken het wel Engeltjes in de lucht. Ook de Zwarte spreeuw broedt in de muren van de kerk evenals de Kauw en de Rotsduif. Het heerlijke geluid van de baltsende Zwarte spreeuw en de Kleine torenvalken maken het helemaal af. Als de kerkklokken luiden dat de kerk open gaat is het voor ons tijd om te vertrekken.

Het nabijgelegen riet en moeras gebied Embalse de Arrocampo is onze volgende bestemming. Dit gebied gelegen naast de kerncentrale herbergt veel riet en moerasvogels. We zien hier Purperreiger, een glimps van een Purperkoet, Lachsterns, Rietzanger en de Woudaap. Meerdere keren laat deze kleine reigersoort zich zien, echt prachtig. Op een ander stuk zien we een Zwarte ibis en wat Steltkluten en kruipt er een Roodgestreepte oliekever over de weg. De Moorse beekschildpad zit op de kant te genieten van de zon.

Chris geeft nog een “masterclass” over de Graszanger. Dit kleine zangertje heeft een prachtige zang en interessant gedrag. De baltsvluchten van dit bruinig gestreepte vogeltje gaan over en weer, met mooie boogjes vliegt hij over het struweel om het vrouwtje te imponeren en andere mannetjes op afstand te houden. Zjit, zjit, zjit herhaalt hij keer op keer. Frits is verkocht, de Graszanger is vanaf nu zijn favoriete vogel.

De Tongorchissen in de bermen zijn een mooi onderwerp voor detailfotografie. Marja en Dorien vermaken zich uitstekend, en proberen verschillende instellingen uit. De middag besteden we in een mooie boomgaard vol met wilde bloemen waaronder de Italiaanse orchis en de Gele orphys. Iedereen duikt heerlijk in zijn of haar eigen bubbel, even alles op je in laten werken en lekker creatief met fotografie bezig zijn. Met de telelens, telefoon of macrolens het maakt niet uit, de bloemen en insecten zijn prachtig om te zien. De hop en de Wielewaal zorgen voor een constant concert op de achtergrond. Bij terugkomst in het hotel genieten in de tuin we nog even na met een hapje en een drankje.

Het diner werd wederom een latertje, we komen hier gewoon niet weg ?. Na de diverse gratis desserts die we toch echt moesten proeven, krijgen we ook nog een potje Pimenton mee. Een kruid van een speciale paprika, wat hier wordt verwerkt én gebruikt in de vele streekgerechten. Het is erg gezellig in de groep, echt een feest om met elkaar op stap te zijn.

Een topdag voor roofvogels

Een aantal van de groep wilde graag roofvogels zien. Extremadura staat bekent om de grote dichtheid van roofvogels, en we hebben er deze week ook al flink veel gezien. Vandaag gaan we nog een keer naar Monfragüe NP, alleen nu vanaf de noordzijde. Voordeel van deze route is dat je vroeg bij de broedlocatie van de Oehoe bent. Bij aankomst wijzen twee vriendelijke Spaanse vogelaars ons op een prachtige Oehoe. Deze zit heerlijk in de ochtendzon en laat zich door iedereen bewonderen en fotograferen. We nemen rustig de tijd en worden beloond met Slangenarend, Havikarend, Dwergarend, een overtrekkende Steppenkiekendief, Bruine kiekendief en een adult Spaanse Keizerarend. Wow, dat zijn nog eens roofvogels.

Natuurlijk zijn de drie gierensoorten ook van de partij als de thermiek in de lucht toeneemt. Evenals de Zwarte ooievaar en de Zwarte wouw. We vervolgen onze weg en zien ook wat Grasmus soorten in de struweel van Gaspeldoorn en Kleverig zonneroosje. De Provençaalse grasmus en de Westelijke baardgrasmus zijn lastig te fotograferen maar beauty’s om te zien. Edelherten lopen langs de rivierlijn in het dal en laten zich weer wel fotograferen. Net als een Monniksgier die imposant poseert in een nestboom van deze soort.

Bij Salto del Gitano zitten de Vale gieren erg dichtbij op de rotsen, dit levert mooie scherpe foto’s op voor iedereen. De Rotszwaluwen vliegen voorbij en zijn altijd een flinke uitdaging om te fotograferen. Een Roodstuitzwaluw laat zich ook nog even mooi zien. Europese kanarie en de Blauwe rotslijster zijn ook hier weer van de partij, maar zitten soms net niet lang genoeg stil om te fotograferen. Als de middag vordert komen de Vale gieren terug naar de rots en vliegen ze vlak voorbij, echt super om deze grote vogels voorbij te zien zoeven. Ook de Zwarte ooievaar geeft regelmatig een show weg. We kunnen er maar geen genoeg van krijgen, maar we moeten toch echt weer richting het noorden gaan rijden. Op de terugweg bekijken we het bijzondere nest van de Spaanse Keizerarend, het vrouwtje zit op het nest. We vinden het een beetje tricky gebouwd, hopelijk houdt het stand.

Onze laatste dag vogelen in Extremadura

Onze laatste vogel dag besteden we op de steppe tussen Trujillo en Cacéras. Het is een mooie dag vandaag en aangezien we de vorige keer hier met regen waren zien we de steppen nu in haar volle glorie. Als we uitstappen horen we overal het geluid van de Kuif, Kalander, Thekla en Kortteenleeuweriken. De Grauwe gors zingt zijn hoogste lied en de insecten zoemen. Heerlijk om zo te vogelen. Als dan ook nog eens twee Spaanse Keizerarenden langs vliegen kan de dag helemaal niet meer stuk.

We rijden een stuk verder waar andere vogelaars Grote en Kleine trappen hebben waargenomen. Helaas voor ons zijn ze al over de heuvel gelopen en kunnen we ze niet zien. De kwartel laat zich hier goed horen, en het lukt Marja om deze schuwe vogel zelfs te zien. Als we ook nog een tweede kalenderjaar Spaanse Keizerarend zien is de euforie compleet. Wat een prachtige vogel en wat een geluk om deze te zien. Dorien en Gerard worden nog extra verwent met twee Hoppen, al is natuurlijk iedereen blij met deze soort.

De middag besteden we bij een mooie locatie met veel Ooievaarsnesten. Jan maakt mooie foto’s van de grote nesten waarop al volop gebroed wordt. Een mooie bijkomstigheid is de aanwezigheid van de Spaanse mus. Die broedt in een mooie cocon die in de bomen hangt of in de onderkant van de Ooievaarsnesten verstopt zit. Het lukt ons om mooie foto’s te maken van deze mooie mus.

We rijden een mooie route terug naar ons hotel. We eten vanavond “tapas alá Goldcrest” in de eetzaal van het hotel. Lekkere hapjes met een biertje en een wijntje. We evalueren de week en iedereen is tevreden met de waarnemingen, de natuur, de foto’s, de groep, het eten en de gezelligheid. De groep heeft nog een speciaal bedankje voor de gidsen Chris en Annemieke, die op hun beurt de groep bedanken voor hun inbreng aan deze zeer geslaagde week.

Soortenlijst van Extremadura in het voorjaar-2022

Wilde eendKrakeendKwartelBlauwe reiger
KoereigerKleine zilverreigerGrote zilverreigerPurperreiger
WoudaapOoievaarZwarte ooievaarLepelaar
Zwarte ibisAalscholverRode patrijsMonniksgier
AasgierVale gierSpaanse KeizerarendSteenarend
DwergarendSlangenarendHavikarendRode wouw
Grijze wouwZwarte wouwBruine kiekendiefBlauwe kiekendief
Grauwe kiekendiefSteppekiekendiefBuizerdSperwer
TorenvalkKleine torenvalkRotsduifHoutduif
HolenduifTurkse tortelZomertortelKoekoek
KuifkoekoekGrote trapKleine trapZwartbuikzandhoen
WaterralWaterhoenMeerkoetPurperkoet
GierzwaluwVale gierzwaluwAlpengierzwaluwIJsvogel
BijeneterHopScharrelaarOehoe
SteenuilKuifleeuwerikKalanderleeuwerikKortteenleeuwerik
TheklaleeuwerikRotszwaluwOeverzwaluwBoerenzwaluw
HuiszwaluwRoodstuitzwaluwWitte kwikstaartKoekoek
NachtegaalZwarte roodstaartRoodborsttapuitMerel
Blauwe rotslijsterZanglijsterGrote lijsterKramsvogel
ZwartkopKleine zwartkopWestelijke baardgrasmusProvençaalse grasmus
KoolmeesPimpelmeesIberische staartmeesWielewaal
GaaiWinterkoningGraszangerCetti’s zanger
RietzangerKleine karekietGrote karekietSnor
Iberische klapeksterEksterBlauwe eksterRoodkopklauwier
Zwarte spreeuwKauwRaafVink
Spaanse musHuismusRotsmusEuropese kanarie
GroenlingPutterRietgorsGrauwe gors
CirlgorsGrote bonte spechtDodaarsLachstern
FuutKievitGrijze gorsRoodborst
BlauwborstKneu  
De vogelsoorten

Moors bruinblauwtjeSpaans bloemenblauwtjeSpaanse pijpbloemvlinderArgusvlinder
Kleine parelmoervlinderOranje luzernevlinderResedawitjeMoors dambordje
ScheefbloemwitjeGestreept marmerwitjeGroene klaverpageKleine vuurvlinder
Snuitvlinder   
Zwarte houtbijEgyptische treksprinkhaanZadellibelZuidelijke heidelibel
Roodgestreepte oliekever   
Enkele vlinders/insecten en libellen

Lupines angustiflorusAfodilKleverig zonneroosjeZonneroosje
SlangenkruidKuiflavendelKuifhyacintTongorchis
WantsenorchisItaliaanse orchisGele orphysBlauwe guichenheil
KurkeikSteeneikKersenboomVijgenboom
BremGaspeldoorn  
Enkele planten en bomen

Iberische haasReeEdelhert
Europese otter (sporen)Boom/SteenmarterVos
ZandhagedisGrote zandloperMoorse beekschildpad
Enkele zoogdieren/reptielen en amfibieën

2 Thoughts to “Reisverslag vogelen in Extremadura-voorjaar 2022”

  1. Dorien van den Berg

    Geweldig reis! Fantastische begeleiding! 1e keer op pad met een vogelaars groep, maar was heel interessant en bovenal gezellig. Met hartelijke groet, Dorien

    1. Dankjewel Dorien,

      Super dat je zo’n goede 1e ervaring met een vogelreis hebt beleefd. Het was een mooie reis met veel gave vogels en een zeer gezellige groep.

Comments are closed.