Mallorca 2021

Op zoek naar de Eleonora’s valken

In september 2021 zijn we naar het prachtige eiland Mallorca gegaan. Doel van deze natuurreis was het zien en fotograferen van de Eleonora’s valk. Deze sierlijke valkensoort broedt op Mallorca en de kleine eilandjes Sa Dragonera en Cabrera. Nu het in Nederland al wat herfstig weer is verheugen we ons enorm op het warme zonnetje op de Balearen. Na ruim twee uurtjes vliegen stap je de zalige warmte in. Met het briesje vanuit zee is het zeer aangenaam. Ons verblijf is erg mooi gelegen met prachtig rondom uitzicht en de eerste wenssoort is al gelijk binnen. Vanuit ons hotel zien en horen we de Balearische Kruisbek, dat is nog eens geluk hebben.

S’Albufera en andere moerasgebieden

Op Mallorca zijn mooie nationale natuurparken. De druk van het massatoerisme is enorm maar de overheid is gelukkig overtuigd dat sommige natuur niet mag verdwijnen. Parc natural S’Albufera is zo’n nationaal park, een moeras en rietgebied in het Noorden van Mallorca. We hebben hier echt genoten van de vele Steltkluten, Purperkoet, Marmereend, Knobbelmeerkoet, Kleine plevier, Koereigers en het prachtige vlindertje Klein Tijgerblauwtje.

 

 

Sierra Tramuntana

Ook voor de roofvogel liefhebbers is er veel te beleven op Mallorca. Naast onze doelsoort de Eleonora’s valken kunnen we aardig wat mooie rovers op onze soortenlijst noteren. In de bergen van Sierra Tramuntana hebben we Vale Gier, Moniksgier, Dwergarend, Eleonora’s valk, Slechtvalk, Torenvalk, Rode Wouw en Visarend. De omgeving en de uitzichten zijn hier wonderschoon, en ook de zangers die we hier kunnen vinden zijn mooie soorten. Balearische Kruisbek, Sijs, Vink, Boompieper, Vuurgoudhaan en Pimpelmees. Het was een erg mooie excursie in de bergen. Schitterende natuur, de lekkerste koffie van het eiland in een plaatselijke bar en super gave waarnemingen.

Sa Dragonera

Een dag naar het natuureiland Sa Dragonera was zeer de moeite waard. Na een korte overtocht hebben we een mooie wandeling gemaakt over het eiland. De vele honderden Balearen hagedissen die hier op het eiland wonen hebben ons lekker bezig gehouden. Maar de hoofd attractie was voor ons het zien jagen van de Eleonora’s valken. En die hebben we prachtig kunnen waarnemen 🙂 . Ze vlogen van de kliffen af en aan met Libellen en kleine zangvogels om hun bedelende jongen tevreden te stellen. Na een heerlijke duik in de zee hebben we lekker gegeten in het gezellige plaatsje St’Elm.

2022

Deze natuurreis is een echte aanrader voor natuurliefhebbers die veel soorten vogels willen waarnemen. Omdat we veel verschillende soorten gebieden bezoeken is de lijst met soorten divers. Alle excursies zijn goed vol te houden ook met wat warmere temperaturen, we passen ons aan naar de relaxte manier van leven op dit Spaanse eiland. We zoeken naast al die mooie natuur ook de leuke authentieke restaurants op waar we heerlijk kunnen genieten van de Marjorcaanse keuken. Dit maakt deze natuurreis ook zeer geschikt voor meereizende partners die minder fanatiek vogelen.

We hebben over het algemeen naar de vele soorten vogels gekeken. Maar de natuurwaarnemingen zijn er talrijk, de planten hebben we dit keer niet genoteerd maar de vegetatie is ook in september nog erg interessant. Hieronder een opsomming van onze week op Mallorca 2021. Heb je interesse gekregen in deze natuurreis? In 2022 gaan we weer naar Mallorca om de Eleonora’s valken te zien. Bekijk de tourinformatie voor alle info Eleonora’s valken op Mallorca voor vragen kunt u ons altijd bereiken via Contact

Soortenlijst van onze waarnemingen

Vogels

BergeendZomertalingKrooneendWintertaling
SlobeendKrakeendTafeleendWilde eend
MarmereendMeerkoetWaterhoenKnobbelmeerkoet
PurperkoetFuutDodaarsFlamingo
GrielSteltkluutKluutKievit
BontbekplevierKleine plevierStrandplevierWulp
GruttoKemphaanKrombekstrandloperBonte strandloper
Kleine strandloperWatersnipOeverloperWitgat
TureluurBosruiterZwarte ruiterGroenpoot ruiter
VorkstaartplevierKokmeeuwAdouinsmeeuwGeelpootmeeuw
AalscholverKuifaalscholverZwarte IbisWoudaap
KoereigerBlauwe reigerPurperreigerGrote zilverreiger
Kleine zilverreigerVisarendVale gierMonniksgier
DwergarendHavikarendBruine kiekendiefGrauwe kiekendief
Rode wouwKleine torenvalkTorenvalkEleonora’s valk
SlechtvalkRode patrijsHoutduifTurkse tortel
ZomertortelHopIJsvogelDraaihals
Grote bonte spechtBalearische roodkopklauwwierRaafPimpelmees
KoolmeesThekla’s leeuwerikKortteenleeuwerikGierzwaluw
Vale gierzwaluwBoerenzwaluwRotszwaluwHuiszwaluw
Cetti’s zangerTjiftjafFitisZwartkoprietzanger
RietzangerKleine karekietGraszangerZwartkop
Kleine zwartkopBalearische grasmusGrasmusMoltonisch baardgrasmus
Westelijke baardgrasmusVuurgoudhaanWinterkoningSpreeuw
MerelGrauwe vliegenvangerBalearische vliegenvangerRoodborst
NachtegaalGekraagde roodstaartPaapjeRoodborsttapuit
TapuitBlauwe rotslijsterHuismusIberische kwikstaart
DuinpieperWitte kwikstaartBoompieperVink
GroenlingKneuPutterBalearische kruisbek
SijsEuropese kanarieGrauwe gorsCirlgors

Vlinders

KoninginnepageKlein koolwitjeReseda witjeCleopatra
Klein tijgerblauwtjeBoomblauwtjeAtalantaDistelvlinder
PasjaBont zandoogje

Reptielen/vissen/ongewervelden

Balearen hagedisMuurgekkoAdderringslangDiklipharder
Zilveren zeebrasemParelkwal

Libellen

Zuidelijke keizerlibelZadellibelZwervende heidelibel