Vogelparadijs Oderdelta en Brandenburg

Reisverslag Vogelreis Oderdelta en Brandenburg

Op een dag reizen met een comfortabele minibus stap je uit in het gemoedelijke Noord Oost Duitsland. Deze voormalige DDR regio staat garant voor een week vol met natuurbeleving. Het vogelparadijs langs de Oder en het iets westelijker gelegen, Brandenburg is een bezoek meer dan waard. Wij verbleven er eind mei een week en konden mooie vogelsoorten noteren. Ook de lijst met zoogdieren was niet mis! Maar bovenal hebben we genoten van de ongekende schoonheid van het landschap, vooral vroeg in de ochtend. De rust en de ruimte en de vriendelijke bevolking die, en terecht, trots zijn op hun streek.

De Oderdelta in de vroege morgen

‘Het is nog mistig als we op de brug staan te twijfelen of het wel nut heeft om het gebied in te gaan. Wat kunnen we zien met deze dichte mist? Ineens klinkt de roep van de Wielewaal, een prachtig melancholiek geluid rolt door de lucht. Overvliegende Kraanvogels roepen naar hun broedende partners in het gebied dat ze in aantocht zijn. Wat een bijzondere gewaarwording is het toch dat het ene zintuig, in dit geval het gehoor, krachtiger wordt als het zicht nihil is. Langzaam trekt de mist iets op en kunnen we in het water overzwemmende Bevers zien, wat een mooi begin van deze vroege morgen in de Oderdelta’

Vogels en zoogdieren

De lijst van vogelsoorten die we hebben kunnen waarnemen in de aantal dagen die we hier zijn is best lang en herbergt enkele bijzondere soorten. Persoonlijk wordt ik altijd erg blij van de Grote karekiet met zijn krassende geluid. Hoog in een rietstengel zingt hij zijn hoogste lied. Ook luid roepend maar niet te zien is de Kwartelkoning, de Crex Crex. Het geluid, wat erg lijkt op zijn naam uitgesproken na een nachtje in een rokerige ruimte. Maar ook zijn er soorten te zien als de Zwarte stern, Roodmus, Krekelzanger, Sperwergrasmus en de Noordse nachtegaal. Een waar concert aan vogelgeluiden met als “bas” het hoempen van de Roerdomp.

We hadden geluk om tijdens een vroege wandeling een Europese Otter te zien zwemmen, er zitten er best wel een aantal maar zien is lastig. Daarentegen tref je sneller de Europese Bever, die zich gemakkelijker laat zien in de waterrijke omgeving van de Oderdelta. Dan loop je ook zomaar tegen Reeën of Wilde zwijnen aan, en is de Wasbeer hier ook aanwezig. De wandelingen zijn hier alles behalve saai want met regelmaat vliegt er een Zeearend over, zoeven de Boeren- en Huiszwaluwen je om de oren. En hoor je overal de roffels van de verschillende soorten spechten.

Natuurgebied Westhavelland

Op de weg naar de natuur in de regio Brandenburg rijden we langs een bosgebied waar een bijzonder zeldzame roofvogel resideert. De Schreeuwarend, een prachtige roofvogel die hier met een aantal paartjes tot broeden komt. Na wat speurwerk van Chris kunnen we deze rover bijschrijven op onze soortenlijst. De enige Keizerarend die hier al enige jaren verblijft zien we ook mooi zitten in een boom. Deze vogel is als juveniel vanuit zuidoost Europa hierheen gekomen en voelt zich hier prima. De verwachting is dat als deze vogel geslachtsrijp de drang om voor te planten te groot wordt om hier te blijven.

We rijden door naar ons verblijf in een typisch Duits plaatsje. In de avond gaan we op pad om in een kijkhut uit te kijken naar de Grote trappen. Prachtige statige vogels paraderen door het veld, waar de zwaluwen overheen scheren. Enkele mannetjes showen hun bizarre baltsritueel, wat een gaaf gezicht.

Op zoek naar de Ortolaan

Vroeger veel voorkomend maar door bejaging bijna uitgestorven, helaas. De Ortolaan, spreekt tot je verbeelding zo prachtig is die. Oprecht vraag ik me af wat die “Fransen” bezielt om dit fraaie vogeltje als delicatesse te beschouwen. Maar het zijn natuurlijk niet alleen de Fransen, hele volksstammen doen aan jagen op vogels. Gelukkig kunnen ze hier rustig tot broeden komen en hun jongen groot brengen. De laan met monumentale Eiken zorgen voor voldoende voedsel voor de jongen.

Spektakel met de Arenden

Naast de Schreeuwarend en de Zeearenden bij de Oderdelta kun je ook in Westhavelland je lol op met de grotere roofvogels. Naast een grote populatie Zeearenden broeden hier ook veel Visarenden. Gewoon op elektriciteitspalen langs de kleinere weggetjes. Je kan in dit deel van Duitsland niet om de grote roofvogels heen. Het lijstje wordt aangevuld met Grauwe kiekendief, Rode wouw en Zwarte wouw. Valken zoals Boomvalk, Slechtvalk en Torenvalk maken de soortenlijst met roofvogels compleet.

Op de vele grote meren die je hier vindt jaagt de Zeearend op ganzen en eenden. Altijd een spektakel als een Zee of Visarend over vliegt en de vele watervogels het veiligere luchtruim kiezen.

Een compleet vogelparadijs

Het is een waar vogelparadijs, de Oderdelta en Brandenburg bij elkaar vormen een compleet plaatje. Er zijn zoveel mooie soorten waar te nemen, in zo’n beetje alle soortengroepen. De mooie landelijke en natuurlijke omgeving straalt rust en ruimte uit. De mensen zijn super aardig en behulpzaam, we hebben er echt van genoten. Bekijk de onderstaande soortenlijst maar eens wat we allemaal hebben kunnen waarnemen op het gebied van Vogels, Zoogdieren en Reptielen.

Soortenlijst:

KnobbelzwaanGrauwe gansKrooneend
TafeleendGrote zaagbekBrilduiker
PatrijsKwartelGrote trap
KoekoekZomertortelKwartelkoning
PorseleinhoenKlein waterhoenKraanvogel
RoodhalsfuutGeoorde fuutKievit
Kleine plevierBosruiterOeverloper
WitwangsternWitvleugelsternZwarte stern
Zwarte ooievaarOoievaarRoerdomp
Grote zilverreigerWoudaapVisarend
WespendiefSchreeuwarendKeizerarend
Bruine kiekendiefGrauwe kiekendiefHavik
Rode wouwZwarte wouwZeearend
BosuilHopDraaihals
IJsvogelMiddelste bonte spechtBijeneter
Middelste bonte spechtKleine bonte spechtZwarte specht
TorenvalkBoomvalkGrauwe klauwier
KlapeksterWielewaalBonte kraai
RaafGlanskopMatkop
BuidelmeesBaardmanKuifmees
Zwarte meesVeldleeuwerikBoomleeuwerik
KuifleeuwerikOeverzwaluwBoerenzwaluw
HuiszwaluwFluiterFitis
Grote karekietBosrietzangerSpotvogel
SprinkhaanzangerKrekelzangerSnor
SperwergrasmusGrasmusBoomklever
Taiga boomkruiperKramsvogelBlauwborst
Noordse nachtegaalGrauwe vliegenvangerKleine vliegenvanger
PaapjeZwarte roodstaartGele kwikstaart
BoompieperAppelvinkRoodmus
KneuEuropese kanarieGrauwe gors
GeelgorsOrtolaanRietgors
De vogelsoorten

HaasBeverBeverrat
EekhoornLaatvliegerRuige dwergvleermuis
Gewone dwergvleermuisWasbeerVos
OtterDasRee
Wild zwijn
Zoogdieren

Levendbarende hagedisHazelwormOostelijke ringslang
RoodbuikvuurpadBoomkikker
Reptielen en amfibieën