Veelzijdig Drenthe

Verslag van onze tours in Drenthe

Drie keer zijn we in 2021 naar de provincie Drenthe geweest voor onze tweedaagse tour. En wat een mooie tours zijn dit geweest! Elke tour hebben we ontzettend veel gezien ondanks de verschillende weersomstandigheden.

We hebben gekeken naar bijzondere planten, waarbij hele zeldzame. Soorten als Ronde- en Kleine zonnedauw bijvoorbeeld, maar ook Drijvende egelskop. De libellen vlogen ons soms letterlijk om de oren, wat een genot :-). En de kwakende Poelkikkers en andere amfibieën lieten zich prima fotograferen. We ontdekte zonnende Adders en dat is altijd bijzonder. Dat kunnen delen met andere natuurliefhebbers is erg fijn.

De vele soorten vogels die we gezien hebben is fenomenaal, wat een lijst! We hebben de Kraanvogel goed kunnen waarnemen en ook de Draaihals mogen zien. Onze avondexcursie naar de Nachtzwaluwen was een groot succes. Het geluid wat ze produceren en hun sierlijke vlucht is prachtig om mee te maken.

Onze eerste tour konden we nog een megabonus soort bijschrijven. De Lammergier besloot een prachtige vliegshow te geven boven ons hoofd, wat een adrenaline kick gaf dat.

Na deze succesvolle reeks gaan we uiteraard in 2022 weer naar deze streek toe. We zullen nog wat andere gebieden in deze omgeving toevoegen zodat het elke keer een verrassende tour blijft. We zullen iets vroeger in het jaar gaan zodat de balts van bijvoorbeeld de Draaihals beter kan worden waargenomen.

Goldcrest blijft zijn best doen om zoveel mogelijk natuurbeleving te kunnen aanbieden aan onze gasten. Met een veelzijdige tweedaagse tour naar Drenthe zit dat wel goed. Heeft u er ook zin in gekregen bekijk dan via deze link Natuurwandeling in Drenthe het gehele tourprogramma.

Soorten die we gezien en/of gehoord hebben tijdens deze tour

Vogelsoorten

BoomleeuwerikFitisBoompieperGeelgors
GrasmusRoodborsttapuitGekraagde roodstaartAppelvink
Witte kwikstaartGrote lijsterWespendiefGraspieper
WielewaalBoomkleverZanglijsterRoodborst
VinkKoekoekSperwerVeldleeuwerik
KraanvogelDraaihalsLammergierBuizerd
NachtzwaluwRansuilKwartelGrauwe klauwier
NijlgansGrauwe vliegenvangerGeoorde fuutKuifeend
WaterralDodaarsOoievaarLepelaar

Insecten/Libellen/Vlinders

JunikeverHooibeestjeRozenkeverBosmestkever
Groene eikenbladrollerGewone oeverlibelGrote rupsendoderGroene glazenmaker
GroentjePenseelkeverZilverhaakViervlek
PlatbuikWatersnuffelGrote KeizerlibelGewone meikever
AtalantaKlein koolwitjeIcarusblauwtjeGroot koolwitje

Planten/Paddenstoelen

ReigersbekMuizenoorGrasmuurBoterbloem
Liggend walstroKoningsvarenParelamanietGewone dophei
TormentilGewoon biggenkruidSlangenkruidGewone waternavel
VeenpluisRonde zonnedauwKleine zonnedauw 

Zoogdieren

ReeAdderGroene kikker
PoelkikkerHaasBruine kikker
Rugstreeppad

We zijn er vast een aantal vergeten te noteren 🙂