Natuurwandeling in Drenthe

245,00

✓ 2 dagen/ 1 nacht ✓ All-In ✓ begeleiding van een bekwame gids

Natuurwandeling in Drenthe is een tweedaagse ontdekking door de prachtige natuur van Drenthe. Al wandelend gaan we door grote natte heidegebieden, bossen, zandverstuivingen en langs vennen.  We zoeken naar bijzondere soorten als Draaihals, Grauwe klauwier, Kraanvogel, Adder, Veenbesparelmoervlinder en Veenhooibeestje. Zeldzame planten als Klokjesgentiaan, kleine zonnedauw en Dennenorchis kunnen we hier tegenkomen. Een tour waar u uw ogen uitkijkt in dit schitterend stuk natuur van Nederland. Twijfel niet langer en ga met ons mee! Boek deze tour vandaag nog!

Datum:
tour 1: 16-04-2022 t/m 17-04-2022
tour 2: 13-05-2022 t/m 14-05-2022
tour 3: 09-06-2022 t/m 10-06-2022 vol
tour 4: 07-07-2022 t/m 08-07-2022

Wissen
Artikelnummer: NW-DR-1-2-3-4 Categorieën: , , , Tags: ,

Beschrijving

Natuurwandeling in Drenthe

✓2 dagen/1 nacht ✓ kleine groep  ✓All-In

€ 245,00 p.p. extra toeslag 1 persoonskamer € 35,00

Datum:
16-04-2022 t/m 17-04-2022
13-05-2022 t/m 14-05-2022
09-06-2022 t/m 10-06-2022 vol
07-07-2022 t/m 08-07-2022

vertrek om 08:00 uur vanaf het verzamelpunt

Minimaal 4 personen maximaal 8 personen

We gaan wandelen door het natuur en cultuur landschap van de Drents-Friese grensstreek in prachtige natuurgebieden. Omdat er zoveel te zien is in deze natuurgebieden nemen we er de tijd voor  en overnachten we in de omgeving. Een Natuurwandeling in Drenthe zal je verwonderen.

Drents landschap
Drents landschap
Dag 1 

We verzamelen bij het Holtingerveld en starten vanaf daar met onze wandeling. We nemen de Havelterberg ook mee in onze wandeling. Deze heuvel van 19 meter hoog is ontstaan in de voorlaatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden. Het door gletsjers voortgestuwde gesteente en modder is blijven liggen en heeft de bodem gevormd met wat we nu keileem noemen. Hierdoor is bovenop de heuvel een natte heide biotoop ontstaan die een unieke plantencombinatie aantrekt.

Zeldzame planten in Drenthe

Zeldzame soorten als Knollathyrus, Dopheide en Klokjesgentiaan komen hier voor. Maar ook planten als veenbies, bochtige klaver, Valkruid, Gelobde maanvaren, Dennenorchis, Fraai Hertshooi, Grondster en kleine Bevernel. Deze diversiteit aan planten trekt weer veel insecten aan waarvan de vogels, reptielen en amfibieën weer kunnen profiteren.

In de vennen kunnen we de Dodaars zien. En op de drogere laag gelegen heide vind je de Adder, kleine Vuurvlinder, Geelsprietdikkopje, Gentiaanblauwtje, Heideblauwtje, Heivlinder en Roodborsttapuit.

Bosgebieden in Drenthe

Draaihals, Zomer op de Poesta
Draaihals

De Es bossen zijn een goede leefomgeving voor Ree, Bunzing, Wezel en Hermelijn. De spechten zoals de Zwarte specht, Middelste Bonte specht en Draaihals zullen nu zeer actief zijn (meeste kans op baltsgedrag van deze soorten is met de tour in april). Misschien horen we nog de Wielewaal of zien we een jagende Grauwe Klauwier. Ook de Roofvogels hebben het hier reuze naar hun zin waaronder Wespendief, Buizerd, Torenvalk en Havik. Een overvliegende Raaf of Slangenarend behoren ook tot de mogelijkheden.

Cultuur geschiedenis

Bij een natuurwandeling in Drenthe mogen de Hunebedden niet ontbreken, er zijn in dit gebied twee grafheuvels te bekijken.

Nachtzwaluw vliegend in de schemer
Nachtzwaluw tijdens de avondexcursie

In de namiddag checken we in bij ons hotel voor de nacht. Na ons gezamenlijk diner zullen we nog proberen om de Nachtzwaluw te horen en met wat geluk ook te zien. Met de bat-detector gaan we ontdekken welke Vleermuizen er rond vliegen. Soorten als Rosse vleermuis, Laatvlieger en Gewone Grootoorvleermuis (vanaf de tours in mei)

Dag 2 

Na een lekker ontbijt gaan we richting een groot heidegebied, hier zullen we onze dag beginnen. Met het grootste aaneengesloten natte heide gebied van West-Europa zeker een bezoek waard. Verder vind je er naast uitgestrekte heidevelden mooie bossen, zandvlaktes met Jeneverbesstruiken en vennen.

Noordse witsnuitlibel
Noordse witsnuitlibel

Ook hier is een grote biodiversiteit aan soorten. Planten zoals Gele Beenbreek, Gevlekte orchis, Lavendelheide, Waterlobelia en Ronde en Kleine Zonnedauw. Reptielen zoals de Adder, Gladde slang en Zandhagedis komen hier allemaal voor. Amfibieën zoals de Poelkikker kwaken erop los, bekijk het onderstaand filmpje maar eens en vergeet het geluid niet aan te zetten.

Vlindersoorten als Aardbeivlinder, Veenbesblauwtje, Grote weerschijnvlinder en Eikenpage hopen we te gaan zien. In de vennen vinden we bijzondere libellen en juffers zoals Noordse witsnuitlibel, Venwitsnuitlibel, Smaragdlibel, Koraaljuffer en Tengere pantserjuffer (vanaf mei).

Kraanvogel in Drenthe

En dan nog de vele soorten vogels die hier hun broedgebied hebben. Soorten zoals de Roodborsttapuit, Paapje, Wulp, Geoorde fuut, Houtsnip, Grauwe Klauwier, Zomertortel en natuurlijk de Kraanvogel. Die laatste is recent aan het broeden in Nederland, dus extra bijzonder als we die kunnen waarnemen.

Misschien hebben we nog geluk om een Rode Wouw of een Boomvalk waar te nemen als ze over het gebied jagen.

Na weer een heerlijke dag in de Drentse natuur sluiten we in de namiddag af met koffie, thee of iets fris en nemen we afscheid. Hopelijk blijft de natuurwandeling in Drenthe u nog lang bij.

Rode Wouw
Rode Wouw

NB: Er is ontzettend veel te zien in deze gebieden en afhankelijk van ons vooronderzoek en recente waarnemingen uit het veld plannen wij de routes die we gaan lopen. Sommige soorten zijn afhankelijk van de tijd van het jaar en misschien niet aanwezig op elke tourdatum.

Lees HIER een reisverslag van deze tour met een soortenlijst.

Een korte impressie

Praktisch

U krijgt de beschikking over een tweepersoonskamer met eigen badkamer en toilet. Er geld een meerprijs van € 35,00 voor een eenpersoonskamer (u dient dit aan te geven op het factuur/boekingsformulier) Als er geen eenpersoonskamer meer beschikbaar is zullen we alleenreizende deelnemers samen plaatsen met een mededeelnemer. Uiteraard van hetzelfde geslacht en in een tweepersoonskamer met twee losse bedden. De lunch gebruiken we “in het veld”. Zo blijft er meer tijd over om in de natuur te zijn. Ons diner gebruiken we in het hotel. Heeft u dieet wensen? Geef ze door bij de boeking (factuur/boekingsformulier)

Er zal genoeg tijd zijn om te fotograferen maar de klemtoon van deze tour ligt op de natuurbeleving. Voor de avondexcursie is het aan te raden om een statief te gebruiken in verband met langere sluitertijd. Heeft u die zelf niet dan kan u die van ons lenen. Een telelens is erg handig voor het fotograferen van de vogels. Een macrolens of kitlens voor de libellen, planten en vlinders. Wij kunnen u helpen met het kiezen van de juiste instellingen, vraag het gerust!

Deze tour is geschikt voor iedereen die graag in de natuur is.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Overnachting met ontbijt in een middenklasse hotel met eigen badkamer en toilet (eenpersoonskamer + €35,00 toeslag)
 • Diner
 • Lunchpakket op de tweede dag (in het veld)
 • Koffie, thee en een koek
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van documentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst
Exclusief:
 • Vervoer (uiteraard kunnen we u ophalen van het station als u met het OV komt, u kunt dit aangeven bij de boeking)
 • Lunchpakket eerste dag (in het veld)
 • Extra drinken en snacks voor onderweg
 • Verzekeringen(reis, annulering)
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
www.sto-garant.nl/downloads.

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (kou, zon, regen)
 • Draag lange mouwen tijdens de avondexcursie ivm de muggen
 • Muggenmelk en iets verzachtends als je toch nog geprikt wordt
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Als je fotografeert denk dan aan extra batterijen, SD kaartjes en statief

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer

 

Uw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens.

Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die dit gebied rijk is. Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Chris kijkt ernaar uit om met u samen een onvergetelijke natuurbeleving te beleven.

 

Verzamelpunt

Parkeerplaats Hunebeddenweg
Hunebeddenweg
Darp

Komt u met het OV dan kunnen we u bij station Steenwijk ophalen, graag aangeven bij uw boeking.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 16+17-04-2022, Tour 2: 13+14-05-2022, Tour 3: 09+10-06-2022, Tour 4: 07+08-07-2022

Beoordelingen

 1. Folkert Smidt

  Prachtige natuurwandeling met Chris de Nooijer en Annemieke Spoelman, die veel weten over diverse vogelsoorten en andere dieren en planten die voorkomen in Drenthe.
  Zeker de moeite waard voor personen die interesse hebben in de natuur en van wandelen houden. Ook interessant voor (amateur) natuurfotografen.

  • admin

   Dankjewel Folkert en Hanny, het waren gezellige en mooie dagen met veel bijzondere soorten. Graag tot een volgende keer

 2. Peter (geverifieerde eigenaar)

  Ik ben ook met Chris en Annemieke op stap geweest. VIP-behandeling gehad. Hun enthousiasme is aanstekelijk! Leuke toer! Zowel flora als fauna. Zeer afwisselend.

  • admin

   Dankjewel Peter, fijn om te horen dat je leuke dagen hebt gehad. Graag tot een volgende keer. Groetjes Chris en Annemieke

Een beoordeling toevoegen