Natuurwandeling in Drenthe

225,00

✓ 2 dagen/ 1 nacht ✓ All-In ✓eigen vervoer ✓ begeleiding van een bekwame gids ✓kleine groep

Natuurwandeling in Drenthe is een tweedaagse wandeltour door de prachtige natuur van Drenthe. Het Holtingerveld en Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Bijzondere soorten als Draaihals, Grauwe klauwier, Kraanvogel, Adder, Veenbesparelmoervlinder, Veenhooibeestje. En zeldzame planten als Klokjesgentiaan en Dennenorchis kunnen we hier tegenkomen. Een tour waar u uw ogen uitkijkt in dit schitterend stuk natuur van Nederland. Twijfel niet langer en ga met ons mee! Boek deze tour vandaag nog!

Datum:
tour 1: 01-06-2021 t/m 02-06-2021
tour 2: 17-06-2021 t/m 18-06-2021
tour 3: 01-07-2021 t/m 02-07-2021

Wissen
Artikelnummer: NW-DR-1-2-3 Categorieën: , , , Tags: ,

Beschrijving

Natuurwandeling in Drenthe

✓ Meerdaagse Tour ✓2 dagen/1 nacht ✓ kleine groep  ✓ervaren gids

€ 225,00 p.p. extra toeslag 1 persoonskamer € 35,00

Datum:
01-06-2021 t/m 02-06-2021
17-06-2021 t/m 18-06-2021
01-07-2021 t/m 02-07-2021

vertrek om 08:00 uur (07:45 aanwezig)

Minimaal 4 personen maximaal 8 personen

We gaan wandelen door het natuur en cultuur landschap van de Drents-Friese grensstreek in twee prachtige natuurgebieden. Het Holtingerveld en Dwingelderveld in Drenthe. Omdat er zoveel te zien is in deze gebieden nemen we voor elk gebied een dag en overnachten we in de omgeving. Een Natuurwandeling in Drenthe zal je verwonderen.

Dag 1 – Holtingerveld

We verzamelen bij de poort van Holtingerveld en starten vanaf daar met onze wandeling. We nemen de Havelterberg ook mee in onze wandeling. Deze heuvel van 19 meter hoog is ontstaan in de voorlaatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden. Het door gletsjers voortgestuwde gesteente en modder is blijven liggen en heeft de bodem gevormd met wat we nu keileem noemen. Hierdoor is bovenop de heuvel een natte heide biotoop ontstaan die een unieke plantencombinatie aantrekt.

Zeldzame planten in Drenthe

Zeldzame soorten als Knollathyrus, Dopheide en Klokjesgentiaan komen hier voor. Maar ook planten als veenbies, bochtige klaver, Valkruid, Gelobde maanvaren, Dennenorchis, Fraai Hertshooi, Grondster en kleine Bevernel. Deze diversiteit aan planten trekt weer veel insecten aan waarvan de vogels, reptielen en amfibieën weer kunnen profiteren.

In de vennen kunnen we de Dodaars zien. En op de drogere laag gelegen heide vind je de Adder, kleine Vuurvlinder, Geelsprietdikkopje, Gentiaanblauwtje, Heideblauwtje, Heivlinder en Roodborsttapuit.

Bosgebieden in Drenthe

Draaihals, Zomer op de Poesta
Draaihals

De Es bossen zijn een goede leefomgeving voor Ree, Bunzing, Wezel en Hermelijn. De spechten zoals de Zwarte specht, Middelste Bonte specht en Draaihals zullen nu zeer actief zijn. Misschien horen we nog de Wielewaal of zien we een jagende Grauwe Klauwier. Ook de Roofvogels hebben het hier reuze naar hun zin waaronder Wespendief, Buizerd, Torenvalk en Havik. Een overvliegende Raaf of Slangenarend behoren ook tot de mogelijkheden.

Cultuur geschiedenis

Bij een natuurwandeling in Drenthe mogen de Hunebedden niet ontbreken, er zijn in dit gebied twee grafheuvels te bekijken.

In de namiddag checken we in bij ons hotel voor de nacht. Na ons gezamenlijk diner zullen we nog proberen om de Nachtzwaluw te horen. En met de bat-detector gaan we ontdekken welke Vleermuizen er rond vliegen. Soorten als Rosse vleermuis, Laatvlieger en Gewone Grootoorvleermuis.

Dag 2 – Dwingelderveld

Na een lekker ontbijt gaan we richting Nationaal park Dwingelderveld. Dit is een prachtig Natura 2000 gebied met het grootste aaneengesloten natte heide gebied van West-Europa. Verder vind je er naast uitgestrekte heidevelden mooie bossen, zandvlaktes met Jeneverbesstruiken en vennen.

Ook hier is een grote biodiversiteit aan soorten. Planten zoals Gele Beenbreek, Gevlekte orchis, Lavendelheide, Waterlobelia en Rode Zonnedauw. Reptielen zoals de Adder, Gladde slang en Zandhagedis komt hier allemaal voor.

Vlindersoorten als Aardbeivlinder, Veenbesblauwtje, Grote weerschijnvlinder en Eikenpage hopen we te gaan zien. In de vennen vinden we bijzondere libellen en juffers zoals Noordse witsnuitlibel, Venwitsnuitlibel, Koraaljuffer en Tengere pantserjuffer.

Kraanvogel in Drenthe

En dan nog de vele soorten vogels die hier hun broedgebied hebben. Soorten zoals de Roodborsttapuit, Paapje, Wulp, Geoorde fuut, Grauwe Klauwier, Zomertortel en natuurlijk de Kraanvogel. Die laatste is recent aan het broeden in Nederland, dus extra bijzonder als we die kunnen waarnemen.

Misschien hebben we nog geluk om een Rode Wouw of een Boomvalk waar te nemen als ze over het gebied jagen.

Na een heerlijke dag in het Dwingelderveld sluiten we in de namiddag af met koffie, thee of iets fris en nemen we afscheid. Hopelijk blijft de natuurwandeling in Drenthe u nog lang bij.

NB: Er is ontzettend veel te zien in deze gebieden en afhankelijk van ons vooronderzoek en recente waarnemingen uit het veld plannen wij de routes die we gaan lopen. 

Praktisch

U krijgt de beschikking over een tweepersoonskamer met eigen badkamer en toilet. Er geld een meerprijs van € 35,00 voor een eenpersoonskamer (u dient dit aan te geven op het factuur/boekingsformulier) Als er geen eenpersoonskamer meer beschikbaar is zullen we alleenreizende deelnemers samen plaatsen met een mededeelnemer. Uiteraard van hetzelfde geslacht en in een tweepersoonskamer met twee losse bedden. De lunch gebruiken we “in het veld”. Zo blijft er meer tijd over om in de natuur te zijn. Ons diner gebruiken we in het hotel. Heeft u dieet wensen? Geef ze door bij de boeking (factuur/boekingsformulier)

Er zal gestopt worden bij diverse observatieplekken waarbij er ook tijd genomen wordt om te fotograferen.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Overnachting met ontbijt in een middenklasse hotel met eigen badkamer en toilet (eenpersoonskamer + €35,00 toeslag)
 • Diner
 • Lunchpakket op de tweede dag (in het veld)
 • Koffie, thee en een koek
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van documentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst
Exclusief:
 • Vervoer (uiteraard kunnen we u ophalen van het station als u met het OV komt, u kunt dit aangeven bij de boeking)
 • Lunchpakket eerste dag (in het veld)
 • Extra drinken en snacks voor onderweg
 • Verzekeringen(reis, annulering)
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
www.sto-garant.nl/downloads.

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (kou, zon, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer

 

Uw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens.

Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die dit gebied rijk is. Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Chris kijkt ernaar uit om met u samen een onvergetelijke natuurbeleving te beleven.

 

Verzamelpunt

Parkeerplaats Poort Holtingerveld
van Helomaweg 18
7971 PX Havelte

Graag om 7:45 uur aanwezig zijn zodat we 0m 8:00 uur kunnen vertrekken.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 01+02-06-2021, Tour 2: 17+18-06-2021, Tour 3: 01+02-07-2021

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Natuurwandeling in Drenthe” te beoordelen