Natuurexcursie in Brabant

62,50

Natuurbeleving in een veelzijdig landschap

Kans op Koninginnepage en Pimpernelblauwtje
Enthousiaste en ervaren natuurgids
Kleine groep ⇒ veel aandacht
Kans op Grauwe klauwier en Wespendief
Bosbeekjuffer en Bandheidelibel
Bijdrage Natuurbehoud via Natuurmonumenten

Excursiedatum:
03-08-2024 vol
18-08-2024 laatste plaats

Artikelnummer: NB Categorieën: ,

Beschrijving

 

 

Natuurbeleving in Brabant

Prijs € 62,50 p.p.

Datum:
03-08-2024
18-08-2024

 

 

 

 

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 8 personen

Dagexcursie 8:00 - 15:00

Wat gaan we doen?

Het wordt een heerlijke dag in hét mooie Brabant. Natuurexcursie in Brabant staat garant voor een dag genieten van de vele natuurparels die deze provincie te bieden heeft. Dagvlinders, Libellen en bijzondere planten in verschillende interessante natuurgebieden, wij kijken naar de recente waarnemingen en maken zo één prachtige route. We kijken naar de vogels en hun uitgevlogen jongen. Gaan op zoek naar de Boomkikker, wordt dit jouw kans op een mooie macro opname?  En bezoeken een gebied speciaal voor het Pimpernelblauwtje.

Mooie broekbossen met meanderende beken, heidevelden met droge en natte vegetatie, vennetjes en stuifduinen, Brabant heeft het allemaal. Het Groene Woud gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg is met zijn meer dan twintig natuurgebieden uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Hier kunnen we vogelsoorten als Wielewaal, Wespendief en Grauwe klauwier zien. En maken we grote kans op Boomkikker, Bandheidelibel en Pimpernelblauwtje. De enorme biodiversiteit maakt déze Natuurexcursie in Brabant zeer de moeite waard.

Blauwgrasland

Dit Blauwgrasland word gevormd door blauwe zegge en blauwe knoop. Dit zijn zeldzame planten die goed zijn voor vele insectensoorten en het ecosysteem wat daar bij hoort. Andere zeldzame planten zijn Klokjesgentiaan, Stekelbrem, Kleine- en Ronde zonnedauw en Moerashersthooi. Tijdens een wandeling gaan we op zoek naar planten, insecten en dagvlinders.

Zo gaan we van grasland naar bos met misschien wel kuifmees, Wielewaal of een Wespendief in de kijker. De spechten zijn hier in het bos ook goed vertegenwoordigt met de Zwarte specht, Groene specht, Grote bonte specht, Middelste bonte specht en de kleine bonte specht. Regelmatig worden hier overvliegende Raven gezien en zijn de Bonte vliegenvangers altijd een genot om naar te kijken.

In een gebied met natte heide met talloze vennetjes geven de kikkers zoals Poelkikker, Groene kikker en Bruine kikker een gratis concert. Verder lopend kom je op de heide waar je Levendbarende Hagedis, Hazelworm en een op Libellen jagende Boomvalk kan tegenkomen. Fraaie juffers en libellen komen zijn hier goed waar te nemen en te fotograferen.

Blues in the marshes

Een succesvolle herintroductie van het Pimpernelblauwtje van het LIFE+Nature project. Samenwerkende natuurorganisaties en de Vlinderstichting hebben in een klein natuurgebied vlakbij Den Bosch deze prachtige kleine vlinder uitgezet. Er is een gebied gecreëerd met Blauwgrasland waar ook de Grote Pimpernel kan groeien. Als waardplant van het Pimpernelblauwtje is de Grote pimpernel onmisbaar voor de rupsen om zich vol te eten. De symbiose met de aanwezige mieren is een bijzonder verhaal, waarbij het belang van een goed werkend ecosysteem van levensbelang is. De rups laat zich meenemen door de mieren en wordt daar, aangezien als mierenlarve, verzorgt tot hij zich ontpopt als vlinder. Lees HIER het hele verhaal over de Blues in the marshes op de site van de Vlinderstichting.

Natuurlijk brengen wij ook een bezoek aan dit bijzondere gebied en hopelijk kunnen we het Pimpernelblauwtje met eigen ogen zien. De aanwezige vegetatie maakt dit gebied sowieso een feest om doorheen te lopen.

De Beerze

De natuurlijke beek de Beerze stroomt door een aantal natuurgebieden en zorgt voor de natte vegetatie in het beekdal. De droogte van afgelopen jaren heeft zijn sporen nagelaten en er wordt hard gewerkt om de Beerze en daarmee de natte moerassige vegetatie in het hele regio te waarborgen voor de toekomst.

Het is een prachtige meanderende beek met kans op een IJsvogel, Weidebeekjuffer en Bosbeekjuffer. Ook komen hier dagvlinders als Kleine IJsvogelvlinder, Grote weerschijnvlinder en de Distelvlinder voor en ook daar gaan we naar op zoek


NB: De route wordt bepaalt door de recente veldwaarnemingen. Uw gids is op de hoogte waar u de mooiste en interessante soorten kan zien.

Reacties van onze deelnemers

Ik ben met Chris en Annemieke op stap geweest en een VIP-behandeling gehad. Hun enthousiasme is aanstekelijk! Leuke toer! Zowel flora als fauna, zeer afwisselend en leerzaam.

∼ Peter

 Wat hebben we weer prachtige soorten gezien én wat kunnen Chris en Annemieke er veel over vertellen. Dat Nederland zoveel mooie plekken heeft!

We hebben weer wat om naar toe te gaan....

∼Jorita van der Mey

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een enthousiaste natuurgids

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek (telescoop en leenverrekijkers)

Digitale soortenlijst na afloop

Bijdrage aan Natuurbehoud

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

 • Kleding naar gelang de weersverwachting. We zijn de hele dag buiten houdt daar rekening mee
 • Water en winddichte kleding
 • Een hoed of pet en andere zon beschermende middelen
 • Muggenmelk tegen stekende insecten (Deet werkt goed, maar is wel giftig en slecht voor fotoapparatuur)
 • Goede wandelschoenen (waterbestendig is aan te raden))
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

 


We rijden met de eigen auto door het "Groene Woud " en doen daarbij interessante natuurgebieden aan voor een wandeling. Al struinend en turend kunnen we heel veel soorten waarnemen. De wandelingen zijn op goed begaanbare paden en niet zwaar, een basisconditie is wenselijk. De tijd van het jaar bepaalt de soorten fauna en flora die we kunnen gaan waarnemen.

We lunchen "in het veld". Neem een lunchpakket mee, wij zorgen voor warme koffie/thee en extra water.

Onderweg bezoeken we een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

De gidsen van deze natuurexcursie

Klik op de naam ↓

Natuurgidsen met passie Een dag op pad met Chris en Annemieke levert u naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Zij kunnen u met veel passie en enthousiasme vertellen over de flora en fauna van de Brabantse natuur. Al jaren struinen zij hier op zoek naar vogels en ander natuurschoon. Als ervaren vogelaar kan Chris veel vertellen over de soorten die we tijdens de natuurexcursie in Brabant gaan tegenkomen. Ook nemen we ruim de tijd om naar insecten, amfibieën en planten te kijken.

Verzamelpunt

Locatie en precieze tijd wordt via de email gecommuniceerd en is afhankelijk van de recente waarnemingen. Deze email ontvangt u een week voor vertrek en kan in de spamfolder terechtkomen, onze excuses daarvoor.
p.s. Voeg ons toe aan uw adressenbestand en ontvang de email zonder problemen.

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursie datum

03-08-2024, 18-08-2024

Beoordelingen

 1. admin

  Vandaag op pad geweest met Goldcrest Nature Tours in het mooie brabant. Reisgids Chris liet ons kennis maken wat hier allemaal te zien is . Bijvoorbeeld de Wespenspin ,met zijn opvallende web ( zigzag patroon )
  Peter van de Ende

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…