Vlinderen in de Viroinvallei

495,00

✓ Meerdaagse tour All-In  ✓ Fotografiereis ✓ Kleine groep

Drie dagen vlinders en orchideeën kijken en fotograferen in zuid-België

In het zuiden van de Belgische Ardennen vindt je vlinders en orchideeën waar je hart sneller van gaat kloppen. Ben je een liefhebber van vlinders en wilde planten dan moet  je hier een keer geweest zijn.  Het kalkgesteente trekt vele soorten dagvlinders aan die je niet in Nederland treft. De extensief bewerkte Bloemweides met veel soorten bloemen en kruiden zorgen voor veel biodiversiteit. Dagvlinders als Kleine en Grote Weerschijnvlinder, Zilvervlek, Klaverblauwtje, Dambordje, Kalkgraslanddikkopje en Kaasjeskruiddikkopje komen hier voor. We maken kans op wilde Orchideeën als de Poppenorchis, Bosvogeltje, Hommelorchis en Grote Muggenorchis. Vervoer met een comfortabele minibus, overnachtingen en alle maaltijden zijn inbegrepen. En natuurlijk ontbreekt uw Nederlandstalige Goldcrest gids niet. Is uw interesse gewekt, ga met ons mee en beleef het!

Datum:
31-05-2022 t/m 02-06-2022
15-07-2022 t/m 17-07-2022

Wissen
Artikelnummer: VVV-1-2 Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

Vlinderen in de Viroinvallei  €  495,00 p.p.

✓ Driedaagse Tour  ✓ Ervaren gids ✓ Fotografiereis

Inclusief vervoer, verblijf en maaltijden

Minimaal 4 personen-maximaal 8 personen

De Viroinvallei

Kalkgraslanddikkopje Vlinderen in Viroinval
Kalkgraslanddikkopje

Vlinderen in de Viroinvallei is een driedaagse tour waarbij we vooral op zoek gaan naar bijzondere dagvlinders en wilde Orchideeën. Net boven de grens met Frankrijk in het meest westelijke deel van de Belgische Ardennen vindt je de streek Fagne-Famenne. In de Viroinvallei rondom de plaats Viroinval vindt je kalkheuvels, grotten, kloven en mini canyons van kalkrijk gesteente.

Wij bieden deze tour in drie verschillende maanden aan. Elk met zijn eigen soorten vlinders en orchideeën. Natuurlijk is de temperatuur bepalend voor bepaalde soorten flora en fauna, maar heeft u bepaalde wensoorten kunt u altijd eerst Contact met ons opnemen. Zo kunnen wij u adviseren welke tour voor u de meeste kans maakt op uw wenssoort.

Vlinderen

In de omliggende kalkbossen en kalkgraslanden zijn  dagvlindersoorten als Paarse parelmoervlinder, Braamparelmoervlinder, Dambordje, Dwergblauwtje, Kalkgraslanddikkopje, Kaasjeskruiddikkopje, Aardbeivlinder en Bosparelmoervlinder te vinden. Ook vliegen hier de grotere vlinders rond zoals de Grote Vos, Rouwmantel, Keizersmantel, Koninginnepage, Grote- en Kleine weerschijnvlinder en de Grote- en Kleine IJsvogelvlinder. De kleine vlinders zoals Pruimenpage, Bruine eikenpage en bijvoorbeeld de Wegedoornpage zijn soms lastig te vinden, maar met elkaar kom je al gauw op vele verschillende soorten.

Wilde Orchideeën

Hondskruid
Hondskruid

Het bijzondere microklimaat wat hier heerst zorgt voor een enorme diversiteit aan bijzondere flora. Er bloeien rond deze tijd ook diverse zeldzame wilde Orchideeën zoals Hondskruid, Bosorchis, Aangebrande orchis en Grote Muggenorchis. Uw gids brengt u naar de mooiste plekken waar deze soorten flora te vinden zijn.

Reptielen in de Viroinvallei

Dit klimaat is uitermate geschikt voor verschillende soorten reptielen en amfibieën. Zo kunnen we hier Gladde slang, Hazelworm, Muurhagedis, Levendbarende hagedis en Adder tegenkomen. Amfibieën als vuursalamander en Alpenwatersalamander proberen we met een avondexcursie te ontdekken.

Deze meerdaagse tour Vlinderen in Viroinval is dus een uitgelezen kans voor u om uw soortenkennis te vergroten of uw fotografische talenten te ontplooien. Voor iedere natuurliefhebber is dit gebied een lust voor het oog met prachtig landschap en rust om even helemaal los te komen van de beslommeringen van alledag.

Programma Vlinderen in de Viroinvallei

Dag 1

Vanaf het verzamelpunt vertrekken we met een comfortabele minibus richting het zuidenoosten van België waar we ongeveer drie uur later aankomen. Na aankomst in Viroinval gaan we in een van de vele Bloemweides op zoek naar Vlinders. Misschien lukt het ons om de Zuidelijke luzernevlinder, Bleek blauwtje, Dwergblauwtje, Adonisblauwtje, Klaverblauwtje en een Groot geaderd witje te zien en te fotograferen.

Op de weides zijn ook vele bijzondere planten te zien zoals wilde Orchideeën. Zo vind je hier Bergnachtorchis, Bijenorchis en Geelgroene Wespenorchis. Naast al dat moois op de grond kijken we ook af en toe in de lucht. Er vliegen regelmatig vogels over zoals de Rode Wouw of de Raaf.

In de namiddag gaan we naar ons hotel. We zullen een leuk restaurant in het plaatsje uitzoeken voor ons diner.

Dag 2
Kaasjeskruiddikkopje
Kaasjeskruiddikkopje

Na ons ontbijt gaan we op zoek naar de vlinders op een mooie locatie. Misschien lukt het om de  Zilvervlek en diverse dikkopjes zoals het Kalkgraslanddikkopje of Bont dikkopje te vinden. Na een aantal uur zoeken, genieten en fotograferen gaan we op deze schitterende locatie lunchen. Zo tussen de vele vlinders, orchideeën en het mooie landschap is dat een 5 sterren locatie.

Na de lunch vertrekken we naar de tweede locatie van deze dag. Na een kleine wandeling komen we bij de bloemweides waar we de Sleutelbloemvlinder, Purperstreepparelmoervlinder en Bosparelmoervlinder en vele andere soorten kunnen vinden. Naast de dagvlinders kunnen we hier ons hart ophalen met de wilde Orchideeën en andere bijzondere planten zoals Viltzegge, Armbloedige scheefkelk en de zeer zeldzame Kalkbedstro.

Na ons diner in het plaatsje gaan we in de avond op zoek naar amfibieën. Misschien hebben we geluk en zien we nog wat zoogdieren zoals Ree, Boommarter, Vos, Hazelmuis of Das. En natuurlijk vliegen er verschillende soorten Vleermuizen.

Dag 3

Ook deze derde dag gaan we weer op een prachtig kalkgrasland op zoek naar dagvlinders. In de ochtend kunnen we de vlinders nog slapend aantreffen zodat er rustig gefotografeerd kan worden. Ook hier treffen we verschillende zeldzame Orchideeën en kunnen we zomaar op een reptiel stuiten. We blijven opletten op alles wat groeit, bloeit, vliegt en rondkruipt.

We gebruiken onze lunch in het veld en zullen rond 14:00 uur weer richting Nederland vertrekken. Met hopelijk een SD kaart vol met foto’s en een hoofd vol met vlinders zullen we rond 18:00 uur  weer op ons verzamelpunt in Nederland zijn. Daar nemen we afscheid na een gezellig en succesvol weekend.

NB: Bovenstaand programma is niet bindend en kan worden aangepast door weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard. 

Praktisch

De wandelingen zijn niet lang maar wel op heuvel/bergachtig terrein. Een normale conditie is gewenst.

De overnachtingen zijn in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en toilet. Ontbijt is inbegrepen. Er zijn geen eenpersoonskamers. We zullen alleenreizende deelnemers samen plaatsen met een alleenreizende mededeelnemer van hetzelfde geslacht. Wenst u alleen op een kamer te overnachten dan geldt er een eenpersoonstoeslag van € 85,00. (indien kamers voorradig zijn) Gaarne aangeven bij uw boeking.

Tijdens deze tour is er veel tijd voor natuurfotografie en natuurbeleving. Deze tour is dus geschikt voor elke natuurliefhebber die interesse heeft in vlinders en flora.

Fotograferen kan prima met een (tele)lens vanaf 50 mm of een kitlens. Maar een macrolens is natuurlijk perfect als u die heeft. Een statief of een pittenzak is ook zeer handig om te gebruiken, heeft u geen statief dan kunt u die van ons lenen. Een polarisatiefilter kan de foto’s extra sfeer geven. De tour is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde natuurfotograaf. Uw gids kan u helpen om de juiste belichting, instellingen en compositie te bepalen.

Poppenorchis
Poppenorchis

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Overnachting in een middelklasse hotel met ontbijt, eenpersoonstoeslag € 85,00 p.p.
 • Vervoer met comfortabele minibus vanaf verzamelpunt
 • Lunch (picknick) 2e en 3e dag
 • Diners inclusief drankjes (water, fris, tapbier huiswijn)
 • Koffie, thee en koek
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Gebruik van vlinderdocumentatie
 • Gebruik van Orchideeën documentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Vervoer naar verzamelpunt
 • Eten en drinken voor onderweg
 • Lunch 1e dag
 • Diner 3e dag
 • Alle (alcoholische) dranken die niet tijdens de maaltijden worden genuttigd
 • Reis en annulering verzekering
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature ToursUw gids Chris is een echte natuurman en ervaren gids. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele vlinders en flora en fauna die dit gebied rijk is. Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Door al jaren zelf te fotograferen heeft Chris veel ervaring opgedaan. Macrofotografie is daar ook een onderdeel van.  Chris kijkt ernaar uit om met u samen te gaan Vlinderen in de Viroinvallei.

 

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn middelmatig zwaar en voor een groot deel onverhard en heuvelachtig

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan naar gelang de omstandigheden(zon,regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee (velden kunnen nat zijn van de dauw)
 • Plastic zak om op te liggen tijdens fotograferen
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg
 • Denk ook aan muggenmelk
 • Extra batterijen en SD kaart voor fotocamera

Verzamelpunt

 

Tijd en locatie wordt via de mail gecommuniceerd

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 31-05-2022 t/m 02-06-2022, Tour 2: 15-07-2022 t/m 17-07-2022

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vlinderen in de Viroinvallei” te beoordelen