Vlinderen in de Viroinvallei

495,00

Drie dagen vlinders en orchideeën kijken en fotograferen in Zuidoost-België

Een voorjaar en een zomer editie
 Bloemweides en kalkgraslanden
Grillige rotsformaties van de Calestienne
Van de grote Weerschijnvlinder tot het Kalkgraslanddikkopje
Mannetjesorchis, Poppenorchis en Hommelorchis
Enthousiaste en ervaren gidsen
Kleine groep ⇒ veel persoonlijke aandacht

Datum:7 t/m 9 juni 2024
voorjaareditie

Interesse in deze vlinderreis voor 2025? Laat het ons weten via Contact

 

5 op voorraad

Beschrijving

Op zoek naar vlinders in de Viroinvallei

Prijs vanaf € 495,00 p.p. 

Vertrekdatum:
07-06-2024 t/m 09-06-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

De Viroinvallei

Vlinderen in de Viroinvallei is een driedaagse natuurreis waarbij we vooral op zoek gaan naar bijzondere dagvlinders en wilde Orchideeën. Net boven de grens met Frankrijk in het meest westelijke deel van de Belgische Ardennen vindt je de streek Fagne-Famenne. In de Viroinvallei in het natuurpark Viroin-Hermeton vindt je kalkheuvels, grotten, kloven en mini canyons van kalkrijk gesteente. De kalkgordel die dwars door de Ardennen loopt, de zogenoemde Calestienne, zorgt voor een bijzonder landschap met een uitstekend klimaat voor vlinders, insecten en interessante flora.

Wij bieden deze natuurreis in twee verschillende maanden aan, in het voorjaar en in de zomer. Elk met zijn eigen soorten vlinders en orchideeën. Natuurlijk is de temperatuur bepalend voor bepaalde soorten flora en fauna, maar heeft u bepaalde wensoorten kunt u altijd eerst Contact met ons opnemen. Zo kunnen wij u adviseren met welke natuurreis u de meeste kans maakt op uw wenssoorten.(Let bij uw boeking op de datum)

Elk jaar stellen wij ons reisprogramma op om zoveel mogelijk diversiteit in ons aanbod aan vlinderreizen te kunnen aanbieden. In het voorjaar staan de voorjaarsvlinders centraal en bloeien de meeste wilde Orchideeën. In de zomer stelen de zomervlinders als Grote en Kleine Weerschijnvlinder, Grote en Kleine IJsvogelvlinder en Koninginnepage de show in de Viroinvallei.

Vlinderen

In de omliggende kalkbossen en kalkgraslanden zijn dagvlindersoorten als Paarse parelmoervlinder, Braamparelmoervlinder, Dambordje, Dwergblauwtje, Kalkgraslanddikkopje, Kaasjeskruiddikkopje, Aardbeivlinder en Bosparelmoervlinder te vinden. Op de kalkrijke heuvels gaan we op zoek naar deze bijzonder fraaie vlinders, we nemen hier ruim de tijd voor zodat we in alle rust de vlinders kunnen bestuderen en fotograferen.

In de zomer vliegen hier de grotere vlinders rond zoals de Rouwmantel, Keizersmantel, Koninginnepage, Grote- en Kleine weerschijnvlinder en de Grote- en Kleine IJsvogelvlinder. De tweede generatie vlinders komen nu ook tevoorschijn, hierdoor lopen de aantallen met soorten flink op. De feller gekleurde bloemenvelden met Sterbloem, Valkruid en vele soorten distels zorgen voor genoeg nectar. Er is een grote diversiteit aan vlinders en insecten die we zoveel mogelijk zullen proberen in kaart te brengen.

We gaan in de vroege ochtend op pad zodat we de meeste kans hebben om slapende vlinders te treffen. In de namiddag heeft u de tijd om wat uit te rusten. In de avond is er wellicht nog kans om wild te spotten tijdens een wandeling of autorit in de omgeving.

Wilde Orchideeën in het voorjaar

Het bijzondere microklimaat wat hier heerst zorgt voor een enorme hoeveelheid aan bijzondere flora. Er bloeien in het voorjaar diverse zeldzame wilde Orchideeën zoals Hondskruid, Bosorchis, Aangebrande orchis en Grote Muggenorchis. De vroege voorjaarsbloeiers als Pinksterbloemen en wilde Akelei zorgen voor prachtige pasteltinten in de velden. Hier komen de voorjaarsvlinders en insecten op af. Naast mooie soorten vlinders als het Adonisblauwtje, Aardbeivlinder, Paarse parelmoervlinder en Bruine eikenpage kunnen we ons ook vergapen aan de prachtige velden vol met bloemen. Uw gids brengt u naar de mooiste plekken waar deze soorten flora te vinden zijn.

Reptielen in de Viroinvallei

Dit klimaat is uitermate geschikt voor verschillende soorten reptielen en amfibieën. Zo kunnen we hier Gladde slang, Hazelworm, Muurhagedis, Levendbarende hagedis en Adder tegenkomen. We letten dus ook altijd goed op als we langs muurtjes of zanderige paadjes lopen. De koudbloedige reptielen moeten zich opwarmen in de zon en dat is voor ons de mogelijkheid om deze soorten waar te nemen. Amfibieën als vuursalamander en Alpenwatersalamander proberen we met een avondexcursie te ontdekken. In de avond kruipen ze uit hun schuilplaatsen op zoek naar eten en een partner.

Voor wie is deze natuurreis geschikt?

Deze natuurreis Vlinderen in Viroinval is een uitgelezen kans om uw soortenkennis van dagvlinders en planten te vergroten of om uw fotografische talenten te ontplooien. Voor iedere natuurliefhebber is dit gebied een lust voor het oog. Als uw interesse heeft in vlinders, insecten, planten en mooie landschappen is deze reis echt iets voor u. Voorkennis van soorten flora en fauna is niet nodig, uw gids kan met zijn kennis en enthousiasme van alles vertellen over de mooie soorten die we gaan tegenkomen. Bent u al gevorderd dan zijn er wellicht specifieke soorten die u graag aan uw lijst zou willen toevoegen.

Voor de natuurfotografen is er veel te beleven. Macro onderwerpen zijn er in overvloed en ook voor landschapsfotografie is er veel moois te fotograferen. Zelfs met de telefoon kan je mooie plaatjes maken, uw gids helpt u graag.

Naast al deze prachtige vlinders in de Belgische Ardennen mag ook de inwendige mens niet vergeten worden. In België kan je nu eenmaal heerlijk bourgondisch eten met een lekker speciaal biertje uit de nabije omgeving. We zullen in ieder geval één avond de tijd nemen om in een gezellig restaurant te gaan eten. Met al het prachtig landschap en rust om je heen kom je helemaal los van de beslommeringen van alledag.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar de Viroinvallei?

De Viroinvallei is niet ver rijden vanuit Nederland en wandelen in deze omgeving levert altijd wel mooie natuurwaarnemingen op. Waarom loont het dan toch om dit weekend in de natuur met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, uw GIDS!

Vlinders zien is een, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. Uw Goldcrest Nature Tours gids is een zeer bekwame natuurgids met veel ervaring op het gebied van dagvlinders en orchideeën. Ook de kennis van het gedrag van vlinders draagt bij tot mooie waarnemingen waar u anders aan voorbij zou lopen. Zijn scherpe blik en kennis zorgen voor veel meer vlinders dan dat u alleen kunt ontdekken. Met de extra informatie over de soorten flora en fauna brengt u ook uw kennis van de natuur naar een hoger niveau.

Uw gids kent de gebieden in de Viroinvallei goed en weet feilloos de locaties te vinden om de aanwezige vlinders en ander natuurschoon te kunnen waarnemen.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van de mooie bloemenvelden, bossen en natuur in de Belgische Ardennen.

 

Programma van dag tot dag

 

Dag 1:

Vanaf het verzamelpunt vertrekken we met een comfortabele minibus richting het zuidenoosten van België waar we ongeveer drie uur later aankomen. Na aankomst gaan we in een van de vele bloemweides op zoek naar vlinders. Misschien lukt het ons om de Zuidelijke luzernevlinder, Bleek blauwtje, Dwergblauwtje, Adonisblauwtje, Klaverblauwtje en een Groot geaderd witje te zien en te fotograferen.

Op de weides zijn ook vele bijzondere planten te zien.  Zo vind je hier Bergnachtorchis, Bijenorchis en Geelgroene Wespenorchis. Naast al dat moois op de grond kijken we ook af en toe in de lucht. Er vliegen regelmatig vogels over zoals de Rode Wouw of de Raaf.

In de namiddag gaan we naar onze accommodatie. Na de avondmaaltijd kunnen we in de nabije omgeving een autorit of wandeling maken en uitkijken naar de dieren van de schemering. Zoogdieren zien als diverse soorten Vleermuizen, Steenmarter, Ree of een Wilde kat behoren tot de mogelijkheden. Bij diverse poeltjes kunnen we gaan kijken voor amfibieën.

 

Doelsoorten:

Voorjaar: Adonisblauwtje, Heideblauwtje, Klaverblauwtje,  Groot geaderd witje, Groot dikkopje, Kalkgraslanddikkopje, Aardbeivlinder, Pruimen page, Paarse parelmoervlinder, Purperstreepparelmoervlinder, Zilveren maan, Gouden tor, Witte Engbloem, Kogelbloem, Zonneroosje, Mannetjesorchis, Grote muggenorchis, Bergnachtorchis, Bokkenorchis, Poppenorchis, Welriekende nachtorchis.

Zomer: Bleek blauwtje, Heideblauwtje,  Zilveren maan, Zilvervlek, Braamparelmoervlinder, Bosparelmoervlinder, Keizersmantel, Koningspage, Koninginnepage, Grote en Kleine weerschijnvlinder, Grote en Kleine IJsvogelvlinder, Rotsvlinder, Rouwmantel, Iepenpage, Sleedoornpage, Eikenpage, Boswitje, Grote Muggenorchis, Geel zonneroosje, Borstelkrans, Grote centaurie, Muurhagedis, Gladde slang, Adder

 

Dag 2:

We staan vroeg op en gaan na ons ontbijt op zoek naar dagvlinders op weer een mooie locatie. Misschien lukt het om de  Zilvervlek en diverse dikkopjes zoals het Kalkgraslanddikkopje of Bont dikkopje te vinden. Na een aantal uur zoeken, genieten en fotograferen gaan we op deze schitterende locatie lunchen. Zo tussen de vele vlinders, planten en het mooie landschap is dat een 5 sterren locatie!

Na de lunch vertrekken we naar de tweede locatie van deze dag. Na een kleine wandeling komen we bij de bloemweides waar we weer andere soorten kunnen vinden. Sleutelbloemvlinder, Purperstreepparelmoervlinder en Bosparelmoervlinder en vele andere soorten kunnen we gaan vinden. Naast de dagvlinders kunnen we hier ons hart ophalen met de bijzondere planten zoals orchideeën, Viltzegge, Armbloedige scheefkelk, Witte engbloem en de zeer zeldzame Kalkbedstro. 

Sprinkhanen en torren zijn er altijd wel te vinden en een mooi onderwerp voor macrofotografie.

Na ons diner in een knus restaurant maken we een mooie autorit of wandeling.  Misschien hebben we geluk en zien we nog zoogdieren zoals Ree, Boommarter, Vos of een Wilde kat. En natuurlijk vliegen er verschillende soorten Vleermuizen die we met de Bat detector kunnen determineren. Met wat geluk roept er een uil in deze natuurlijke omgeving.

 

Doelsoorten:

Voorjaar: Adonisblauwtje, Heideblauwtje, Klaverblauwtje,  Groot geaderd witje, Groot dikkopje, Kalkgraslanddikkopje, Aardbeivlinder, Pruimen page, Paarse parelmoervlinder, Purperstreepparelmoervlinder, Zilveren maan, Witte Engbloem, Zonneroosje, Mannetjesorchis, Grote muggenorchis, Bergnachtorchis, Bokkenorchis, Poppenorchis, Welriekende nachtorchis, Gouden tor, Muurhagedis, Adder, Gladde slang, Hazelworm.

Zomer: Bleek blauwtje, Heideblauwtje,  Zilveren maan, Zilvervlek, Braamparelmoervlinder, Bosparelmoervlinder, Keizersmantel, Koningspage, Koninginnepage, Grote en Kleine weerschijnvlinder, Grote en Kleine IJsvogelvlinder, Rotsvlinder, Rouwmantel, Iepenpage, Sleedoornpage, Eikenpage, Witte rapunzel, Gele monnikskap, Kogelbloem, Penseelkever, Bidsprinkhaan, Muurhagedis, Gladde slang, Adder

 

Dag 3:

Ook deze derde dag gaan we weer op een prachtig kalkgrasland op zoek naar dagvlinders. In de ochtend kunnen we de vlinders nog slapend aantreffen zodat er rustig gefotografeerd kan worden. Ook hier treffen we verschillende zeldzame planten en kunnen we zomaar op een reptiel stuiten. We blijven opletten op alles wat groeit, bloeit, vliegt en rondkruipt.

We zullen elke dag een ander vlindergebied aandoen zodat we meer kans maken op verschillende soorten vlinders en planten. Elk gebied herbergt andere flora en fauna, die elke keer weer de moeite waard zijn. De mooie uitzichten op de heuvels met soms grillige rotsen zijn altijd mooi om te bekijken en te fotograferen.

We gebruiken onze lunch in het veld en zullen begin middag weer richting Nederland vertrekken. Met hopelijk een geheugen kaart vol met foto's en een hoofd vol met vlinders zullen we in de namiddag op ons verzamelpunt in Eindhoven zijn. Daar nemen we afscheid na een gezellig en succesvol vlinderweekend.

 

 

Doelsoorten:

Voorjaar: Adonisblauwtje, Heideblauwtje, Klaverblauwtje,  Groot geaderd witje, Groot dikkopje, Kalkgraslanddikkopje, Aardbeivlinder, Pruimen page, Paarse parelmoervlinder, Purperstreepparelmoervlinder, Zilveren maan, Witte Engbloem, Zonneroosje, Mannetjesorchis, Grote muggenorchis, Bergnachtorchis, Bokkenorchis, Poppenorchis, Welriekende nachtorchis. Muurhagedis, Adder, Hazelworm, Gouden tor.

Zomer: Bleek blauwtje, Heideblauwtje,  Zilveren maan, Zilvervlek, Braamparelmoervlinder, Keizersmantel, Koningspage, Koninginnepage, Grote en Kleine weerschijnvlinder, Grote en Kleine IJsvogelvlinder, Rotsvlinder, Rouwmantel, Iepenpage, Sleedoornpage, Eikenpage, Grote Muggenorchis, Bruinrode wespenorchis, Witte rapunzel, Gele monnikskap, Kogelbloem, Borstelkrans, Muurhagedis, Gladde slang, Adder, Bidsprinkhaan.

 


NB: Bovenstaand programma is niet bindend. Omstandigheden zoals het weer of zaken van organisatorische aard kunnen een aanpassing aan het programma geven. Bijzondere waarnemingen uit het veld zullen indien mogelijk worden ingepast in het programma.


 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabele accommodatie
(eenpersoon toeslag € 85,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, frisdrank, koffie en thee

Transport vanaf verzamelpunt

✓ Begeleiding van een bekwame natuurgids en natuurfotograaf

✓ Gebruik van optiek, documentatie (vlinders, bijen, orchideeën)

 CO2 compensatie via Trees for All

Digitaal verslag met soortenlijst na afloop

Exclusief:

Vervoer naar verzamelplaats
Lunch dag 1 en diner dag 3
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis en annuleringsverzekeringen
− Bijdrage STO Garant en boekingskosten € 21,00

Praktisch

We verblijven in een ruim opgezet vrijstaand huis met alle voorzieningen, er zijn twee badkamers met douche en toilet en een extra toilet. De natuurlijke ligging maakt het mogelijk om Vleermuizen te beluisteren met de Bat detector of een led emmer voor nachtvlinders te plaatsen.

Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een toeslag van € 85,00 voor het alleen gebruik van een tweepersoonskamer. Een kamer delen met een deelnemer van hetzelfde geslacht kan worden aangevraagd. U wordt tijdig geïnformeerd als er iemand een kamer wil delen. Houdt er rekening mee dat als het niet lukt de extra toeslag alsnog wordt berekent.

Wifi is gratis beschikbaar.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke nemen je mee naar de beste gebieden in de Viroinvallei. Ze zoeken de mooie dagvlinders, planten en andere insecten voor je op en jij kan naar hartenlust de soorten bekijken of fotograferen. Ook op het gebied van detailfotografie kunnen Chris en Annemieke je bijstaan. Vele jaren ervaring in het gidsen en fotograferen in de natuur garanderen jou een fantastisch weekend Vlinderen in de Viroinvallei.

Interesse in nog meer vlinderreizen?

Verzamelpunt

P+R Transferium Meerhoven
Sliffertsestraat 304
5657 AS Eindhoven

Precieze tijd wordt via de Email gecommuniceerd 14 dagen voor vertrek.
Parkeren kost ongeveer € 10,00 totaal

Deze locatie is ook goed met het OV te bereiken.

 

 

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

15-07-2022 t/m 17-07-2022

Beoordelingen

 1. admin

  Het was een super mooie, goedverzorgde en vooral ook gezellige reis
  Complimenten hoe alles was geregeld en voor het enthousiasme van jou en Annemieke
  Een absolute aanrader. ??
  Jolanda

  • admin

   Dankjewel Jolanda,

   Fijn om te horen dat je een mooie en gezellige reis hebt mogen ervaren.
   Graag tot een volgende keer

   Groet,
   Chris & Annemieke

 2. admin

  Het was een heel leuk weekend. Prima georganiseerd en gezellig. Chris en Annemieke deden er alles aan om ons zoveel mogelijk soorten te laten zien en wisten ook veel van de diverse soorten vlinders/planten.
  Marion

  • admin

   Dankjewel Marion,

   Het was erg gezellig om met jou op pad te gaan. Graag tot een volgende keer.

   Chris & Annemieke

 3. Mariëtte de Kreij – Wouterlood

  Het was een mooie ervaring, deze vlinderreis met Chris & Annemieke. Nieuwe soorten gezien en kunnen fotograferen en filmen. Chris een ervaren gids met arendsogen en veel kennis van vlinders en andere (dier)soorten. Annemieke vult hem goed aan . De organisatie is goed en o.a. voortreffelijk gegeten in het restaurant. Een aanrader.

Een beoordeling toevoegen