Nachtzwaluw, Adder en de Lammergier

Avondwandeling op zoek naar de Nachtzwaluw

We maken gezellig kennis op het terras van het hotel en gaan om 18:00 genieten van een heerlijke maaltijd. Maar we komen hier voor de natuur en omdat we toch een dag eerder zijn hebben we een extra avond om op zoek te gaan naar de Nachtzwaluw. Geert heeft speciaal zijn geluidsapparatuur meegenomen om het specifieke geluid van deze gave soort op te nemen.

We maken een mooie wandeling over de heide en genieten van de vele vogels en een prachtige zonsondergang. Helaas vinden de muggen het ook fijn hier, dus we zullen het moeten bekopen met flink wat bulten.

Als de schemer goed inzet hoort Chris de eerste Nachtzwaluw al zingen, en dat worden er steeds meer. We positioneren ons op een punt waarbij we goed het geluid kunnen horen en ze kunnen zien vliegen tegen het laatste licht boven de heide. Wat een megaspektakel als ze klappend over je heen vliegen. Ze produceren ook nog een hoog geluid als ze in de lucht zijn. We hebben er echt van genoten en gaan met veel voldoening naar het hotel.

1e dag op de Drentse heide

Onze eerste dag begint al goed met een uitstekend ontbijt om 7 uur. Het wordt een warme dag en we gaan de heide op dus dat zal met de hitte best wel pittig zijn. In alle vroegte komen we aan waarbij we een heerlijk vogelconcert voorgeschoteld krijgen. Alles zingt uitbundig en vooral de Geelgors is goed vertegenwoordigt. Plots horen we de roep van de Zwarte specht en niet veel later vliegt hij voor ons langs, GAAF!

We zien en horen een hele lijst aan soorten voorbijkomen en ook de insecten en planten zijn hier prachtig. Zo komen we veel Groentjes en Meikevers (of zijn het al Junikevers??) tegen. Planten als Heidekartelblad, Hondsviooltje en Kleine Ratelaar bloeien hier prachtig. Super was de ontmoeting met de Adder die voor de voeten van Annemieke ineens wegkruipt. We kunnen er alle drie van genieten.

Nu de warmte toeneemt lopen we iets meer door de bosrand. We horen de Wielewaal en de goudvink. Terwijl we staan te genieten van een gekraagde roodstaart paartje ziet Annemieke ineens een grote rover aankomen vliegen. Een blik van Chris is voldoende om een Lammergier te determineren. WAUW!! Wat een gaaf moment, gelukkig draait ze bij en kunnen we er alle drie foto’s van maken en bewonderen. Deze Lammergier was al eerder waargenomen in Drenthe maar was de laatste week niet meer gezien in Nederland. Ze heet Eglazine en is een tweedejaars vogel uit Frankrijk.

Tweede avondwandeling

Door het warme weer besluiten we om na het overheerlijke diner een stuk van de wandeling van morgen nu al te doen.

Dat blijkt een goed idee want het is een prachtige avond. We wandelen over een ander heidegebied en dit ziet er ook schitterend uit. We genieten hier van de Grauwe Klauwieren die druk bezig zijn met nestbouw. We horen de Draaihals maar die laat zich niet zien.

Dan horen we Kraanvogels roepen en even later vliegen er drie stuks over ons heen. Schitterend om te zien in dit mooie avondlicht.

Na dat de zon is ondergegaan gaan we nog een keer naar de Nachtzwaluwen. Geert wil proberen om er dit keer foto’s van te maken. Ze laten zich weer goed horen en gelukkig ook zien. Hopelijk zijn de foto’s goed gelukt.

2e dag op de Drentse heide

Na ons ontbijt en uitcheck gaan we een ander natuurgebied bezoeken. Dit nattere deel van de heide staat bekend om de reptielen, amfibieën, planten en libellen. Het is wederom een prachtig landschap en met een klein beetje bewolking goed te doen met de warmte. We zien al diverse mooie libellen zoals de Platbuik en Viervlek. Later komt daar ook nog de Noordse witsnuitlibel en Smaragdlibel bij. De vele juffers zoals Azuurwaterjuffer en Vuurjuffer zijn in groten getale aanwezig.

Bijzondere planten als Heidekartelblad, Ronde Zonnedauw en Kleine Zonnedauw zijn fantastisch om te zien en te fotograferen. De Poelkikkers kwaken erop los en laten zich goed zien. Helaas lukt het ons niet om een Adder of andere slang te zien, maar dat zijn ook moeilijke waarnemingen.

Het was een fantastische tweedaagse tour in het Drentse landschap. Veel waarnemingen, mooie natuur, gezellig gezelschap en een goed verblijf en diner. Wilt u dit nu ook eens ervaren kijk op de tourinformatie Natuurwandeling in Drenthe naar het gehele programma en beschikbare data.

Soortenlijst van deze dagen

Soorten die we gezien of gehoord hebben

Vogelsoorten

NachtzwaluwZwarte spechtGrote bonte spechtGeelgors
MerelGroene spechtBoompieperGaai
RoodborsttapuitGekraagde roodstaartKoekoekSpreeuw
BoomkruiperVinkGrote LijsterVeldleeuwerik
WespendiefGoudvinkZwartkopLammergier
BuizerdZomertortelWielewaalKraanvogel
Grauwe klauwierPutterGrote zilverreigerBlauwe reiger
DraaihalsGroenlingLepelaarBruine kiekendief
Matkop   

Insecten/Libellen/Vlinders

Gewone meikeverGroentjeHooibeestjeCitroenvlinder
Kleine vuurvlinderBoomblauwtjeSmaragdlibelAtalanta
Grote populierenhaanKoevinkjeGroene zandloopkeverMug! (erg veel)

Planten/Paddenstoelen

MaretakMuizenoorHondsviooltjeHeidekartelblad
Gewone rolklaverSmalle weegbreeKleine ratelaarTormentil
Vroege houtzwamMannetjesereprijsVeenpluisKleine zonnedauw
Ronde zonnedauw   

Zoogdieren

Ree  

Reptielen/Amfibieën

AdderBruine kikkerLevendbarende hagedisPoelkikker

Een kleine impressie