Vogelreis: Voorjaar in Extremadura

1.345,00

Vogelen in het Spaanse Extremadura

” The place to be” voor elke vogel- én natuurliefhebber!

Vogels van de bergen, dehessa’s, steppe- en moerasgebied
Kans op Spaanse Keizerarend, Grijze wouw en Grote Trap
Genieten van de Bijeneter, Scharrelaar en Kleine Torenvalk
Bezoek aan de Gierenrots ‘ Salto de Gitano’
Orchideeën als Gewone Tongorchis, Italiaanse Orchis en Wolzweverorchis
Begeleiding van twee enthousiaste Nederlandse gidsen

Vertrekdatum:
12-04-2023 t/m 19-04-2023

Wissen
Artikelnummer: V-EXTR Categorieën: , , Tags: , ,

Beschrijving

✔ Nederlandstalige gidsen ✔ kleine groep

8 dagen/ 7 nachten
vertrekdatum:
12-04-2023 t/m 19-04-2023

€ 1345,00  p.p. eenpersoonstoeslag € 200,00

minimaal 4 personen – maximaal 6 personen 

Vogelen in het Spaanse Extremadura

Geniet met ons mee van de prachtige natuur in het Spaanse Extremadura. Een vogelaars bestemming bij uitstek.

Deze Vogelreis: voorjaar in Extremadura staat garant voor een geweldig vogelspektakel. Als naast de standvogels ook alle vogels uit hun overwinteringsgebieden terug zijn breekt de tijd van het broedseizoen aan. De natuur en haar bewoners doen er alles aan om te kunnen reproduceren. De flora is op zijn mooist en de fauna is druk bezig met partners en een geschikte broedgelegenheid te zoeken. Precies in deze tijd kunnen wij als natuur- en vogelliefhebbers getuige zijn van dit wonderlijke schouwspel.

Extremadura is een regio in het zuidwesten van Spanje, schuin onder Madrid en tegen de grens met Portugal aan. Het is een regio die zeer rijk is aan natuur omdat er in de agrarische en industriële sector niet veel te halen valt. Dit resulteert  in ongerepte stukken natuur met berglandschap, Mediterrane bossen, dehesa’s, rivieren, waterreservoirs met wetlands en steppeachtige laagvlaktes. Elk gebied heeft zijn eigen charme en een lange lijst met soorten waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit afgewisseld met authentieke stadjes met de interessante Spaanse cultuur en natuurlijk niet te vergeten de Spaanse keuken wordt dit een trip om niet gauw te vergeten.

Goldcrest Nature Tours gaat een week met u op pad om de mooiste plekken van dit immense gebied te ontdekken. De vele soorten vogels, vlinders, insecten, reptielen en zeldzame planten komen aan bod. Fotografeert u graag de natuur en haar bewoners dan bent u ook aan het goede adres. Een veelzijdige vakantie in de natuur met gelijkgestemden.

Natuurlijk brengt uw gids u naar de bekende highlights maar ook zullen we gebieden aandoen die minder bekend zijn. Door de kennis van uw gids van de vele soorten vogels en andere natuur gaan we onderweg ook veel zien. Er is letterlijk overal mooie natuur en soorten om ons heen. We nemen de tijd om de gebieden te ontdekken. Waarbij we al kijkend en luisterend u de mooiste dingen kunnen laten zien.

Monfrague

Deze bergrug mag niet ontbreken in ons programma. De vele soorten die we hier kunnen gaan zien liegen er niet om. Vale gier, Monniksgier, Zwarte Ooievaar en de Spaanse Keizerarend hebben hier hun leef en broedgebied. Maar ook kleinere vogels als Grijze gors, Blauwe rotslijster en de vele soorten Gierzwaluwen die hier voorkomen. Zo broeden er Rotszwaluwen en kunnen we ook de Roodstuitzwaluw zien vliegen.

Het Nationale park wordt doorkruist door de rivier de Taga. Je vindt er Mediterraan bos, Struikgewas en Kliffen. Deze diversiteit zorgt voor een lange lijst aan soorten vogels, planten, vlinders, reptielen en amfibieën.

Dehesa in het voorjaar

Ongeveer een derde van het landschap in Extremadura wordt gevormd door een dehesa. Een dehesa is een bijzonder agrarisch landschap. Velden vol met steen- en kurkeiken staan zo uit elkaar dat het geen bos wordt. Tussen al deze bomen door groeien de prachtigste wilde bloemen zoals Orchideeën en Grasklokjes. Soorten als de Hop, Bijeneter, Thekla’s Leeuwerik, Spaanse mus, Kuifkoekoek, Scharrelaar  en overvliegende Slangenarend zijn hier veel voorkomend.

Moerasland in Extremadura

Ondanks de hoge temperaturen is er toch veel water in Extremadura. De grote rivieren zijn ingedamd en daardoor ontstaan reservoirs en moerasgebieden. Dat de wateren in Extremadura gezond zijn bewijst de goede visstand en de aanwezigheid van de Otter.

We brengen een bezoek aan een door de mens gecreëerd moerasgebied. Het koelreservoir voor een kerncentrale is een fantastisch natuurgebied geworden met de jaren. Diverse goede observatiepunten zijn er voor ons om de vele soorten in alle rust te kunnen bewonderen. Hier kunnen we soorten vinden zoals de Purperkoet, Zwarte Ibis en verschillende soorten sterns. IJsvogel, Kuifkoekoek laten zich goed zien. Reigersoorten als Ralreiger, Purperreiger en Woudaap scharrelen hier door het riet. Ook voor amfibieën zijn hier uitstekende leefgebieden, waardoor ze in groten getale voorkomen. Orchideeën soorten als Gewone Tongorchis, Soldaatje en ijle moerasorchis komen op deze Alkaline rijke bodem voor.

Steppes

De laagvlaktes van Extremadura zijn ontstaan door de ontbossing van de mens. In de tijd van de Romeinen werden de Eiken op de dehesa’s gekapt voor het maken van huizen in de kleine steden en werd er graan verbouwt voor de bevolking. Dit heeft als resultaat dat tot de dag van vandaag er eindeloze steppes zijn waar geen boom op groeit. Dit heeft als voordeel dat het een uitstekend leefgebied is voor vele soorten vogels en insecten. Hier kunnen we soorten als de Griel, Kleine trap, Grote trap, zwartbuikzandhoen, witbuikzandhoen en Kalander Leeuwerik tegenkomen. Ook de steeds zeldzamer wordende Grauwe Kiekendief jaagt hier. Het is goed opletten want op een steen kan zomaar een Steenuiltje zitten.

Het Gredosgebergte

Het Gredosgebergte is een schitterende bergrug die precies op de rand van Extremadura ligt. Prachtige bossen, boomgaarden met Kersenbomen, bergriviertjes met watervallen kenmerken dit gebied. Het hoogste punt waar we met de auto kunnen komen ligt op 1440 meter hoogte. Tussen de bloeiende Bremstruiken maken we daar grote kans op Ortolaan, Grijze gors, Cirlgors en Grauwe gors. Monumentale bomen waaronder een Kastanjeboom van 700 jaar oud vinden we hier ook in een Kastanje gaard. Ertussen zoeken we naar de zonnende Hagedissen zoals de Groene smaragdhagedis. In de valleien en langs de riviertjes is het genieten van de wilde Orchideeën en dagvlinders. Grote rovers als Steenarend, Zwarte wouw, Vale gier, Monniksgier en Havikarend vliegen hier veelvuldig over.

Programma

Dag 1:

Een reisdag naar onze bestemming in Extremadura. Vanaf Madrid airport rijden we met een comfortabele minibus naar ons verblijf voor deze week. Na het instaleren en opfrissen kan er al een kleine verkenning worden gedaan in de nabije omgeving. Aangezien we aan de voet van het Gredosgebergte verblijven is de natuur nooit ver weg. Misschien zien we al onze eerste Vale gier of Blauwe rotslijster.

Dag 2 

We beginnen de dag vroeg zodat we met het eerste licht in het natuurgebied kunnen zijn. Vandaag gaan we ons opmaken voor onze eerste volle dag in dit natuurparadijs en het beloofd gelijk een mooie dag te worden. We gaan de steppen tussen Trujillo en Caceres bezoeken. Dit gebied is zeer rijk aan vogelsoorten die van steppenachtig gebied houden zoals de Griel, Kleine Trap, Grote Trap, Witbuikzandhoen, Zwartbuikzandhoen en vele soorten Leeuweriken. Hier komen Kortteen, Kuif, Thekla’s en Kalanderleeuwerik voor.

Het tweede steppengebied van vandaag zijn de Steppen van Belén hier komen soorten als Iberische Klapekster, Steenuil en Kuifkoekoek voor. We rijden zoveel mogelijk kleine weggetjes in en turen regelmatig door de kijker. Lunchen doen we ter plaatse met een meegebracht lunchpakket. In de avond zoeken we een geschikt restaurant op voor een heerlijke maaltijd.

Dag 3 en 4

Vandaag gaan we wederom vroeg op pad om naar Monfrague te gaan. Deze bergketen staat bekend om zijn roversoorten. Gieren en Spaanse Keizerarend broeden op de kliffen en zijn goed waarneembaar. Zwarte Ooievaars cirkelen boven de rotsen en de Blauwe Rotslijster en Grijze gors laten zich goed horen en zien. De soorten gieren zijn Vale gier, Aasgier en monniksgier. Ook de Oehoe broedt op de kliffen en we hopen dat we die ook kunnen waarnemen.

We maken een mooie route door dit Nationale park met de auto en maken kleine wandelingen. De verschillende soorten Zwaluwen vliegen over ons hoofd, dat wordt opletten voor de Alpengierzwaluw en de Roodstuitzwaluw. Bij de ruïne kunnen we Alpenkraai verwachten en de Zwarte Tapuit, Rotsmus en Cirlgors. Weer vele soorten waar we de hele dag de tijd voor nemen.

Als er nog animo voor is kunnen we in de avond een poging wagen voor de Moorse Nachtzwaluw.

Dag 5

Een heel ander soort gebied staat vandaag op het programma. We bezoeken het moerasgebied Embalse de Arrocampo. Hier kunnen we moerasvogels als Grote Karekiet, Buidelmees, Baardmannetje en Purperkoet treffen. Ook kijken we naar de vele soorten wilde Orchideeën die hier bloeien. Er is hier zoveel te zien dat we ons hier een hele dag kunnen vermaken.

Reigersoorten als Kleine- en Grote Zilverreiger, Purperreiger, Ralreiger, Woudaap en Kwak ontbreken niet in dit moerasgebied. Maar ook de vele soorten sterns als Witwangstern, Zwarte stern en Witvleugelstern. IJsvogels en Kuifkoekoek worden hier ook veel waargenomen.

Het dorpje Almaras herbergt een broedkolonie Kleine torenvalken en zwarte spreeuwen en in Saucedilla kijken we uit naar de Grijze Wouw. Over de graslanden treffen we Bijeneter, Hop, Blauwe ekster en Iberische Klapekster.

In deze omgeving gaan we  op zoek naar wilde Orchideeën. Het kalkzandsteen en de Alkalinerijke grond zorgt voor wel 11 soorten bijzondere Orchideeën zoals onder andere Gewone tongorchis, Soldaatje, Wolzweverorchis, Italiaanse orchis, Sniporchis, Gele orchis en IJle moerasorchis. Deze tijd is de bloeitijd van vele soorten wilde bloemen en planten. Een genot voor elke natuurliefhebber en helemaal voor een plantenliefhebber.

We bezoeken weer een fijn restaurant voor onze maaltijd.

Dag 6

Vandaag maken we een mooie tocht door het Gredosgebergte. Twee mooie valleien en prachtige uitzichten kleuren onze dag. De vele soorten zangvogels, roofvogels, bijzondere planten en reptielen kunnen we gaan waarnemen. We rijden met de auto en maken korte wandelingen op bergachtig terrein. Zo kunnen we soorten als Ortolaan, Cirlgors en Grijze gors goed kunnen waarnemen.

Regelmatig vliegen hier bijzondere roofvogels over. Soorten als de Spaanse Keizerarend, Dwergarend, Steenarend en Havikarend. In de Kastanje en Kersengaarden kijken we uit naar de Hop, een fotogenieke vogel. Maar hier maken we ook grote kans op hagedissen.

We verblijven hier de gehele dag en lunchen onderweg. In de avond na onze maaltijd is er wellicht nog een mogelijkheid om uilen of de Moorse Nachtzwaluw te treffen.

Dag 7

Deze dag vullen we nog niet in, uiteraard gaan we op pad om mooie soorten te zien. Zo zijn we flexibel als er nog wenssoorten niet gelukt zijn. Misschien rijden we nog een keer naar Monfrague of bezoeken we een van de vele Dehesa’s in de omgeving. Men kan nooit genoeg foto’s maken van de Hop, de Bijeneter, Blauwe ekster of de Scharrelaar. En wat dacht u van de Grijze Wouw, Grauwe Kiekendief of Steenuil. Er zijn teveel soorten om op te noemen, zo soortenrijk is de Extremadura. Aangezien het onze laatste avond is in Extremadura maken we er een gezellig diner van.

Dag 8

Afhankelijk van onze vliegtijden kunnen we nog wat vogelsoorten bekijken in de nabije omgeving. De rest van de dag staat in het teken van de terugreis naar Nederland. Hopelijk kunt u terugkijken op een geslaagde natuurreis en heeft u een geheugenkaart vol met foto’s. In ieder geval heeft u er weer een mooie herinnering bij.

Wij hopen dat u Extremadura in uw hart heeft gesloten, de soortenrijkdom moet hier gekoesterd worden. Eco-toerisme kan daar een belangrijke bijdrage aanleveren, zodat deze regio de industrie buiten de deur kan houden.

NB: Bovenstaand programma is een richtlijn en kan worden aangepast door (weer)omstandigheden of organisatorische redenen.

Praktisch

We reizen per vliegtuig naar Madrid. Vandaar reizen we verder in een comfortabele minibus naar onze bestemming in Extremadura. De vliegreis is niet inbegrepen en dient u zelf los te boeken. U kunt een vliegticket bij ons bijboeken, dit staat los van deze pakketreis en wordt apart gefactureerd. Meer informatie leest u in de Reisvoorwaarden . Bij gegarandeerd vertrek ontvangt u een e-mail.

We staan elke dag vroeg op om het mooiste licht te treffen, ook zijn de meeste vogels in de ochtend actiever. Halverwege de middag bent u weer terug bij het hotel om wat te kunnen rusten zodat we eventueel in de avond nog even op pad kunnen. Het staat u vrij om een excursie over te slaan, als u daar behoefte aan heeft.

We maken korte wandelingen op soms bergachtig terrein, een goede basisconditie is wenselijk. Deze reis is geschikt voor de beginnende en gevorderde vogelaar/natuurliefhebber/natuurfotograaf. Uw gidsen staan u bij om soorten te zien en op naam te brengen. Ook is er ruim de tijd om foto’s te maken, maar de klemtoon van deze reis voorjaar in Extremadura ligt op de natuurbeleving.

Het ontbijt nuttigen we in het hotel, lunch is onderweg in de vorm van een pakket of restaurant(niet op dag 1). Voor het diner zoeken we goede en authentieke restaurants op voor een eenvoudige maar heerlijke Spaanse maaltijd (niet op dag 8).

Wij hebben tweepersoonskamers gereserveerd in een gezellig hotel met zwembad(geopend in het seizoen). De kamers hebben een eigen toilet, badkamer en airconditioning. Er zijn enkele eenpersoonskamers beschikbaar in dit hotel, er geldt een eenpersoonstoeslag van + € 200,00. Om kosten te besparen is het mogelijk om een kamer met een mededeelnemer te delen, u beschikt dan over een kamer met twee losse bedden. Graag aangeven op het factuur/boekingsformulier.

Meer informatie vindt u in onze Reisvoorwaarden

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

 • 6 overnachtingen in een middenklasse hotel met ontbijt (eenpersoonstoeslag + €200,00)
 • Lunchpakket vanaf dag 2 t/m dag 7 (picknick)
 • Diners inclusief drankjes tijdens de maaltijd (koffie, thee, water, fris, tapbier of huiswijn)
 • Water gedurende de tour
 • Vervoer ter plaatse in een comfortabele minibus vanaf Madrid
 • Nederlandstalige reisbegeleiding/natuurfotograaf
 • Nederlandstalige ervaren gids/vogelaar/natuurfotograaf
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Digitaal verslag met en soortenlijst na afloop
 • CO2 compensatie via Trees for All. Meer informatie zie Natuurbehoud

Exclusief:

 • Heen en terugreis naar Madrid
 • Lunch dag 1
 • Diner dag 8
 • Alle (alcoholische) dranken, frisdranken en extra versnaperingen buiten de maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 15,00 per boeking
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Gids Chris de Nooijer

Uw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die hij  al vele jaren bestudeert. Door zijn brede kennis van de natuur zal u veel meer kunnen ontdekken dan als u alleen op pad gaat. De ervaring leert ons ook dat we van elkaar kunnen leren als je met natuurliefhebbers en gelijkgestemden reist.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Chris heeft zich gespecialiseerd in vogelfotografie en beoefent deze hobby al vele jaren.
Hij kijkt ernaar uit om met u samen dit voorjaar in Extremadura te beleven.

Reisbegeleider Annemieke Spoelman

Annemieke gaat mee als reisbegeleider en als extra gids. Zij zal zich vooral richten op het determineren van de aanwezige flora.
Alles wordt voor u geregeld en u kunt zich de hele dag richten op de natuurbeleving tijdens u reis naar Extremadura.
Annemieke fotografeert ook hobbymatig en richt zich vooral op macrofotografie en vogelfotografie.

Tezamen vormen Chris en Annemieke een bevlogen team die u een onvergetelijke natuurbeleving en een gezellige trip wil laten ervaren

 

Wat kunt u meenemen

 

De wandelingen zijn middel zwaar en soms op bergachtig terrein, we zullen geen lange wandelingen maken. De temperatuur kan al heerlijk zijn rond deze tijd van het jaar, niet te warm en in de ochtend nog een beetje fris. Soms valt er een bui, het voorjaar kan wat wisselvallig zijn.

 • Zorg voor goede wandelschoenen (ook geschikt voor bergachtig terrein)
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (zon, kou, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Zonnehoed, zonnebril en zonnebescherming
 • Muggenmelk
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Tijd en locatie communiceren wij via de e-mail ruim voor vertrek.

Extra informatie

Vertrekdatum

20-04-2022 t/m 27-04-2022, 12-04-2023 t/m 19-04-2023

Beoordelingen

 1. Jaap van Elst

  Een prachtige reis, alles uitstekend geregeld en dus genoten: een fijn hotel, heerlijk gegeten. Maar vooral: deskundig en behulpzame begeleiding en veel , heel veel gezien!!

  • admin

   Beste Jaap,
   Dankjewel voor jouw mooie review. Het is erg fijn om te horen dat je het als een prachtige reis hebt ervaren. Jij ook bedankt voor jouw inbreng aan deze geweldige week in Extremadura.

 2. D. van den Berg

  Van begin tot eind helemaal fantastisch verzorgd. Veel soorten vogels, bloemen, insecten enz. gezien. Tips bij het maken van de foto’s. Heerlijk gegeten in het plaatselijke authentiek Spaanse restaurant. Alles heel relaxt. Fijne groep.
  Hartelijk dank voor de begeleiding, de verzorging en aandacht die we hebben mogen ontvangen. Gaan zeker nog een keer terug naar Extramadura.

  • admin

   Beste Dorien en Gerard,
   Super fijn dat jullie zo genoten hebben. Dankjewel voor jullie gezelligheid en enthousiasme, wij vonden het erg fijn om deze leuke groep te begeleiden. Dank voor de mooie review!

 3. Frits en Marja Schulte

  Wat een prachtige reis naar het vogelparadijs Extremadura! Van begin tot het eind wederom uitstekend verzorgd met een prima hotel in een prachtige omgeving, geweldig eten en een leuke sfeer. De persoonlijke begeleiding van Chris en Annemieke maakte het helemaal af. Weer enorm veel geleerd van zowel de vogels als de overige dieren, insecten en plantensoorten. Van harte aanbevolen!

  • admin

   Beste Frits en Marja,
   Wat fijn om te horen dat jullie het een prachtige reis vonden. Jullie woorden geven ons een enorme boost, en we zullen zeker zo door gaan. Ook wij hebben enorm genoten van de sfeer en het enthousiasme in de groep. Dankjewel voor deze review.
   Groeten Chris en Annemieke

Een beoordeling toevoegen