Spechten in Limburgs Heuvelland

62,50

Spechten en bosvogelexcursie in Zuid-Limburg

 Kans op vijf soorten spechten waaronder de Zwarte specht
Kortsnavelboomkruiper, Kraanvogel en Roodbuikwaterspreeuw
✓ Kans op het waarnemen van uilen zoals Bosuil, Steenuil en Oehoe
Mooie uitzichten over het Limburgs Heuvelland
Op pad met twee enthousiaste en ervaren natuurgidsen/vogelaars
 Kleine groep ⇒ veel persoonlijke aandacht
Bijdrage natuurbehoud via Natuurmonumenten

Datums:
21-02-2025

29-03-2025

Combineer de dagexcursie van 21 februari met de tweedaagse Kraanvogelmigratie in Limburg

Artikelnummer: SLH Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Spechten en andere vogels in het Zuid-Limburgse Heuvellandschap

Prijs € 62,50 p.p.

Datums:
21-02-2025

29-03-2025

 

 

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 8 personen

Dagexcursie 9:00-15:00

Wat gaan we doen?

Spechten in Limburgs Heuvelland, een vogelexcursie waarbij we op zoek gaan naar de vijf soorten spechten én andere vogels. Een dag vogelen in de bosrijke omgeving van Zuid-Limburg, samen met ervaren vogelaar Chris de Nooijer

Voordelen van de eerste maanden in het jaar zijn dat het relatief rustig is in de gebieden, er geen bladeren aan de bomen zitten en de mogelijkheid tot winterse omstandigheden, zoals sneeuw of rijp. Dus ook voor landschapsfotografie en macrofotografie is er veel moois te beleven.

De datum van deze excursies geven ook kans op het waarnemen van de Kraanvogelmigratie. Als er groepen met Kraanvogels luid trompetterend overvliegen kunnen we ze niet missen. Wellicht zie jij één van de eerste Rode wouwen, ook een soort die terugkomt van de overwinteringsgebieden.

Spechtensoorten in Limburg

Dit is de tijd om op zoek te gaan naar spechten. Ze roffelen en roepen erop los, de start van de balts. Territoria moeten worden veroverd en verdedigd, partners moeten worden verleid. Ze hebben het razend druk, we maken dus veel kans op het waarnemen van dit schouwspel.

De grootste van de vijf spechtensoorten die we hier kunnen tegenkomen is de Zwarte specht. Onmiskenbaar met het donkere kleed en rode pet. Zijn roffel klinkt als een "Hilti" door het bos, met zijn roep verraad hij zijn aankomst. Want ook al is de Zwarte specht groot en donker, het blijft lastig om ze te zien.

De drie bonte spechtensoorten zijn herkenbaar aan hun geluid en uiterlijke kenmerken. Na deze vogelexcursie weet jij precies welke verschillen de Grote, Middelste en Kleine bonte specht onderscheiden. Gemakkelijker is de Groene specht die je doorgaans kan vinden op grasveldjes in en aan de rand van het bos. Hier zoekt hij naar zijn favoriete voedsel, mieren.

Alle spechten hebben de neiging om rustig aan de achterkant van een boom te wachten tot jij bent doorgelopen. Kennis van het gedrag en geduld helpen jou om deze mooie vogelsoorten te kunnen zien. Chris leert jou precies hoe je deze vogels kunt observeren en eventueel fotograferen.

Kortsnavelboomkruiper

Andere bosvogels die we kunnen tegenkomen tijdens onze wandeling zijn; Appelvink, Boomklever, Glanskop, Zwarte mees, Grote Lijster, Raaf, Kruisbek en de zeldzame Kortsnavelboomkruiper. Deze zeldzaamheid lijkt erg op een gewone Boomkruiper en is te herkennen aan het kenmerkende geluid wat deze soort maakt. Hier komt de kennis van vogelgeluiden, die Chris beheerst goed van pas.

Supermooie soorten om onze dag mee te vullen. Naast de vele soorten vogels maken we ook kans op zoogdieren zoals de Eekhoorn of een Boommarter. Of vinden we de sporen van Ree, Wild zwijn, Das en Vos. Stuk voor stuk schuwe dieren die vooral in de nacht actief zijn.

Roodbuikwaterspreeuw

Met de auto verplaatsen we ons naar de volgende locatie waar we in een stromende beek proberen de Roodbuikwaterspreeuw te ontdekken. We nemen ook hier de tijd om foto’s te kunnen maken en het leuke gedrag van deze vogelsoort te observeren. Met wat geluk treffen we ook nog een IJsvogel en Grote Gele Kwikstaart aan.

Dit zijn soorten die afhankelijk zijn van stromend water. Op zoek naar larven van insecten of kleine visjes die ze uit het water halen. De Waterspreeuw gaat zelfs kopje onder om iets lekkers te bemachtigen, dit is de enige zangvogel die dat kan. Zijn hele lijf is er op gebouwd om onder water te foerageren. Over het oog schuift een vlies en met zijn poten en gestroomlijnd lijf houdt hij zich goed staande in de soms sterke stroming.

Mooi Limburgs Heuvelland

Er is veel moois te beleven in het Limburgs Heuvelland. Langs de weilanden kijken we uit naar de Geelgors en de zeldzamere Grauwe gors. Naast de leuke soorten vogels én misschien nog wat zoogdieren zijn ook de uitzichten over het Limburgse heuvellandschap prachtig. Kortom Spechten in Limburgs Heuvelland wordt een mooie leerzame dag in de natuur. We nemen ruim de tijd om de gebieden te ontdekken. Ook is er genoeg tijd om de aanwezige vogels te fotograferen.


NB: Bovenstaand programma staat niet vast en kan worden aangepast in verband met (weer)omstandigheden, recente waarnemingen of om organisatorische redenen.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van twee bekwame gidsen/vogelaars

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek (telescoop), documentatie

Digitale soortenlijst na afloop

Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden Natuurbehoud

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Praktisch

Wat kun je meenemen:

  • Kleding naar gelang de weersverwachting. We zijn de hele dag buiten houdt daar rekening mee (thermokleding is prettig)
  • Water en winddichte kleding, muts en handschoenen.
  • Goede wandelschoenen (waterdicht is handig als er sneeuw ligt)
  • Een verrekijker vergroot het kijkplezier (wij hebben twee verrekijkers te leen)

De wandelingen zijn door het heuvelachtige landschap middelzwaar, een basisconditie is wenselijk.

Onderweg zorgen we voor een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze dagexcursie Spechten in Limburgs Heuvelland is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maakt u graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn of haar hart ophalen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Een zoomlens of telelens is gemakkelijker om de vogels van een grotere afstand te fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details te fotograferen.

Ook op het gebied van natuurfotografie kunnen we je de nodige tips & tricks geven. Doordat wij zelf al vele jaren hobbymatig fotograferen hebben wij veel ervaring met onder andere vogelfotografie. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Wij helpen graag met het vinden van de juiste instellingen.


NB: Deze vogelexcursie is geen fotografie-excursie/workshop, de klemtoon van deze excursie ligt bij het ontdekken van de Spechten in Limburgs Heuvelland.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Een dag op pad met Chris met Annemieke levert jou naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Gepassioneerd en enthousiast vertellen we over de vele flora en fauna van Zuid-Limburg. Jouw de natuur laten beleven en de vijf spechten laten zien is ons doel voor deze vogel dag!

Verzamelpunt

Precieze tijd en locatie wordt 7 dagen voor aanvang via de e-mail gecommuniceerd.
Deze e-mail kan in de spamfolder terechtkomen, onze excuses daarvoor.

Zijn er nog méér vogelexcursie? Ja, die zijn er!

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum:

21-02-2025, 29-03-2025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Spechten in Limburgs Heuvelland” te beoordelen

Andere suggesties…