Vroege vogelwandeling in de Beningerslikken

27,50

✓Vogelgeluiden “the dawn chorus” ✓ervaren gids ✓ kleine groep

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als een Privé excursie op maat

Speciaal voor “de vroege vogels” een vroege vogel wandeling in het getijdegebied de Beningerslikken. Met een ervaren en enthousiaste gids wandelt u door het gebied en kunnen we vanaf diverse punten de watervogels zoals Pijlstaart, Wintertaling of Zomertaling waarnemen.  Steltlopers zoals Zwarte ruiter, Grutto en Krombekstrandlopers zien. En Rietvogels zoals Baardman, Blauwborst en Rietzanger bekijken. Ook maken we grote kans op Bruine Kiekendief, Slechtvalk en de Zeearend. Heeft u er ook zin in gekregen? Boek deze tour.

Datums:
tour 1: 28-03-2022
tour 2: 10-04-2022
tour 3: 11-04-2022
tour 4: 18-04-2022

Wissen
Artikelnummer: VV-BS Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

✓Halve dag  7:00-11:00 €  27,50 p.p. ✓kleine groep ✓ervaren gids

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als een Privé excursie op maat

min. 3 personen max. 8 personen.

Vroege vogelwandeling in de Beningerslikken

We maken een Vroege vogelwandeling in de Beningerslikken. De wandeling van ongeveer 5 km in een getijde natuurgebied. Vanaf ons vertrekpunt lopen we naar de uitkijktoren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied, het Spui en het Haringvliet. Omdat we zo vroeg zijn maken we het ochtendconcert van de vele soorten vogels mee.

De Beningerslikken

Het natuurgebied de Beningerslikken is een onderdeel van het plan Deltanatuur, en ligt op Voorne Putten nabij Zuidland. Het is een dynamisch waterrijk gebied met invloeden van eb en vloed. Langs het Haringvliet ligt een groot rietgebied en ruigte wat niet toegankelijk is. Diverse kreken staan in verbinding met het Haringvliet, wat door het kierbesluit zout water invloeden met zich meebrengt.

Al deze diverse biotopen geven een grote biodiversiteit aan flora en fauna. Zo zijn hier al ongeveer 240 soorten vogels gezien. Ook de zoogdieren zoals Ree, Vos, Hermelijn en Wezel zijn goed vertegenwoordigd. Er groeien hier diverse zeldzame planten zoals Heemst, Goudknopje, Kleine Ratelaar en Bijenorchis. Zeldzame insecten als de Moshommel en de Zandhommel vind je hier ook. We letten dus overal op!

Kijk hut

We wandelen  in een rustig tempo naar de kijk hut. Onderweg maken we diverse stops om te kijken en te luisteren of we al een Blauwborst, Rietzanger,Cetti’s zanger, Baardman of kleine Karekiet kunnen ontdekken. Vanuit de kijk hut hebben we mooi zicht op de vele soorten ganzen en eenden zoals Casarca, Pijlstaart, Winter, Zomertaling, Tafeleend en kuifeend. Bij laag water foerageren er vele soorten steltlopers bijvoorbeeld Tureluur, Grutto, Kluut, Groenpootruiter, Zwarte ruiter en kleinere soorten als Bonte strandloper, Krombek strandloper of Bontbekplevier.

We vervolgen onze weg over de dijk richting het trekpontje om ons over de kreek te brengen. Hier hebben we grote kans om de IJsvogel te zien en het is de plek waar de Bever zich vaak ophoud, misschien hebben we geluk.

De Zeearend in de Beningerslikken

We maken de ronde af en houden de lucht goed in de gaten, we komen op de plek waar we regelmatig de Zeearend zien jagen. Ook de Blauwe kiekendief, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Havik, Smelleken en Torenvalk zijn hier vaak te vinden. Het laatste stuk lopen we langs de buitenkant van het gebied, dit geeft ons goed de kans om op diverse plaatsen met de telescoop het water af te speuren. Diverse reigerssoorten, eenden en steltlopers kunnen we hier goed zien. En zo komen we aan het eind van de vroege vogelwandeling in de Beningerslikken. Er is onderweg genoeg ruimte om te fotograferen ook al is het niet het hoofddoel van deze excursie.

“Het kijken naar vogels word nog leuker als je weet wat je ziet

Wilt u meer kennis vergaren over vogels of beter worden in vogelsoorten herkennen aan hun zang? Of bent u toe aan een leerzame wandeling in alle rust van de vroege ochtend dan is deze tour echt iets voor u.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Koffie, thee en koek na afloop
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Gebruik van telescoop
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Eten en drinken onderweg
 • Vervoer naar vertrekpunt

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature ToursUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt buitenmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele vogels die dit gebied rijk is.
Al vele jaren bestudeert Chris de flora en fauna in de Beningerslikken. Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie vroege vogelwandeling in de Beningerslikken te geven.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Zelf fotografeert hij al vele jaren hobbymatig de flora en fauna van dit gebied.
Chris kijkt ernaar uit om met u samen een geweldige natuurbeleving te beleven.

 

 

Wat kunt u meenemen

De wandeling is niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting(zon, regen, kou)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Parkeerplaats Uitkijktoren Beningerwaard/Spuimonding west
Zuidoordsedijk , Zuidland
(Beneden aan de dijk ziet u de parkeerplaats liggen)

 

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 28-03-2022, Tour 2: 10-04-2022, Tour 3: 11-04-2022, Tour 4: 18-04-2022

Beoordelingen

 1. Ingrid

  Ik kan iedereen deze mooie tour aanbevelen; met de juiste omstandigheden (droog weer en niet te veel wind) zijn er veel soorten waar te nemen.

 2. Rika

  Vanmorgen was ik vroeg op. Er stond een vogelexcursie in de Beningerslikken op mijn programma. En oh, wat heb ik hiervan genoten.
  Bedankt Chris De Nooijer en Annemieke Spoelman voor jullie enthousiasme over dit mooie gebied en de vogels. Ik geniet na, het weer was een cadeautje.🦅🦆🦢

 3. Herman en Anja (geverifieerde eigenaar)

  Op 3 April namen we deel aan de vroege wandeling, het was een hele mooie ervaring op dit tijdstip in de natuur te zijn bij de Beninger slikken. Chris en Annemieke vertellen enthousiast en dat maakt de tocht compleet. Een ochtend om niet te vergeten.

  • admin

   Dankjewel voor jullie mooie review. Wij vonden het ook weer erg leuk om met jullie op pad te gaan.

 4. Tjeerd

  Zelf kom ik af en toe in dit natuurgebied om te wandelen, maar heb de kennis/kunde niet om te weten wat er allemaal leeft in het gebied. Chris en Annemieke kunnen enthousiast en goed vertellen over wat er allemaal waar te nemen is in dit mooie natuurgebied om de hoek. Een aanrader om een keer mee te gaan op excursie.

  • admin

   Dankjewel Tjeerd voor jouw feedback 🙂 Wij vonden het gezellig dat je meeging.

 5. Yvon &Erwin (geverifieerde eigenaar)

  Samen lopen wij velen malen per jaar door de Beningerwaard. Chris heeft ons laten ervaren dat er veel meer te zien en te horen is. Het was een heerlijke wandeling. Chris is een goede gids die heel veel weet te vertellen. De toer is een echte aanrader. Chris een dikke 10

  • admin

   Dankjewel Yvon en Erwin voor jullie review. Het was een hele gave ochtend met heel veel mooie soorten, zeker de Bever en de Zeearend 🙂

Een beoordeling toevoegen