Vogelexcursie in de Delta

79,50

Vogels kijken in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta

Dag excursie van 9:00 tot 15:30 uur
We bezoeken de vogelrijke gebieden van de Delta
Kans op IJsduiker, Zwarte zeekoet en Zeearend
Grote groepen ganzen en steltlopers
Begeleiding van een enthousiaste en ervaren natuurgids en vogelaar
Vervoer met een minibus

Ook als privé excursie te boeken kijk op privé excursie op maat

Datums:
Nieuwe datums staan binnenkort op de site

 

Artikelnummer: VED Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Vogels kijken in de Delta

Prijs € 79,50 p.p. 

Datums binnenkort op de site

 

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 7 personen

Dagexcursie 9:00-15:30 - Vervoer met een comfortabele minibus. 

Wat gaan we doen?

Vogelexcursie in de Delta is vogels kijken op de vogelrijke plekken in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta. Jouw gids en vogelaar Chris de Nooijer laat je de mooiste plekken zien van Goeree Overflakkee, Schouwen Duivenland en de Oosterschelde kering. We rijden vanaf het verzamelpunt gezamenlijk in een minibus en stoppen op diverse vogel hotspots waar je goed de aanwezige vogels kunt waarnemen. Na een vogelexcursie in de Delta, onder leiding van Chris weet je zoveel meer over de vogels die hier overwinteren.

De Brouwersdam, de grens van Zuid-Holland en Zeeland

Natuurlijk gaan we met deze vogelexcursie in de Delta over de Brouwersdam. En speuren we op een aantal plaatsen de zee af naar soorten als IJsduiker, Roodkeelduiker, Zwarte zeekoet, IJs-eend en Zwarte zee-eenden. Steenlopers en Drieteenstrandlopers zijn er altijd om je te vermaken. Tussen de meeuwen zit nog wel eens een verrassing zoals een Pontische meeuw of een Kleine of Grote Burgemeester. De twee soorten zeehonden laten zich altijd zien rondom de sluis. En met wat geluk zien we nog een Bruinvis in dit visrijke water.

De Patrijs vind je ook in de Delta

Zeer de moeite waard is een bezoek aan de Stolpweg op Schouwen-Duivenland. Daar loopt al enige jaren met groot succes een project om de Patrijs van de ondergang te redden. Het Europees gesponseerde Euro Partridge Project zorgt voor een grote diversiteit aan insecten en zaden. Met bloemrijke akkers en keverbanken is er een grote hoeveelheid aan kleine vogels zoals Putters en Kneu. Ook leven er veel muizen wat weer  zeldzaamheden als Velduil of de zeldzame Ruigpootbuizerd met zich meebrengt. De Patrijs doet zich hier tegoed aan het vele voedsel. Ze zijn lastig te ontdekken maar we gaan het zeker proberen. Chris verteld waar je op moet letten om deze schuwe vogelsoort ook zelf te kunnen ontdekken.

Plan Tureluur hoort in deze vogelexcursie

Ook bezoeken we plan Tureluur in de Prunjepolder. Er zijn diverse plekken om met de telescoop rustig de gebieden af te turen op zoek naar soorten als Goudplevier, Tureluur en Kievit. Soms zitten er grote groepen van deze soorten, en als ze massaal de lucht ingaan schitteren ze als diamantjes in de zon. Diverse eenden soorten als Pijlstaart, Nonnetje, Grote zaagbek en Wintertaling kunnen we door de scoop bewonderen.

Steltlopers als Zwarte ruiter en de kleine Zilverreiger met zijn grappige foerageergedrag zijn altijd leuk om te zien. De achtergebleven Lepelaars zoeken hier hun kostje bij elkaar. Deze zijn met hun witte verenkleed makkelijk te ontdekken.

Chris zal hier over de aanwezige soorten en hun gedrag vertellen. Natuurlijk is er ruim de gelegenheid om foto’s te nemen van de aanwezige vogels en de prachtige vergezichten.

Markenje, Zuid-Hollandse delta

Het vernieuwde Markenje op Goeree Overflakkee is een goede plek voor steltlopers op de kleine eilandjes in de Grevelingen. Binnendijks maken we kans op Nonnetje en Grote Zaagbek en roofvogels als Blauwe Kiekendief en Slechtvalk. Dit deel van de Delta is onder andere het foerageergebied van de Zeearend. Regelmatig worden ze hier waargenomen, we hopen dat we deze grootste roofvogel van Nederland kunnen laten zien.

In de polders op beide eilanden foerageren altijd grote groepen met ganzen. Uiteraard zoeken we de groepen Rotganzen en Brandganzen op. Eventuele zeldzaamheden als Zwarte Rotgans, Witbuikrotgans en Roodhalsgans behoren tot de mogelijkheden. Chris houd de recente waarnemingen in de gaten en zal eventueel bij bijzondere meldingen de route aanpassen.

Kleine en Wilde zwanen behoren ook tot de wintergasten van het Deltagebied. Deze soorten willen we jou zeker niet ontnemen. Ook de Europese Flamingo's die in de Grevelingen overwinteren zijn een bezoekje waard. Langs de route zullen we in de aanwezige slootjes kijken of we een IJsvogel of de Roerdomp kunnen ontdekken.

Het Deltagebied in Zuid-Holland en Zeeland is een mooi open landschap. De elementen hebben er vrij spel en dat is merkbaar. Overal is water en veel ruimte voor de natuur. De aanwezige vogels maken dankbaar gebruik van dit landschap. Dat maakt deze regio in de winter tot de vogel "hotspot" van Nederland.

Nb: Bovenstaande gebieden kunnen worden meegenomen in het programma, de weersomstandigheden en recente waarnemingen bepalen de uiteindelijke route.

 

 

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Vervoer met een minibus vanaf verzamelpunt.

Koffie/thee met een koek 

✓ Begeleiding van een bekwame gids/vogelaar

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop

 

 

 

 

 

 

Exclusief:

Vervoer naar verzamelpunt

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Twee korte filmpjes

Praktisch

Wat kun je meenemen:

 • Kleding naar gelang de weersverwachting. De wind heeft soms vrij spel in Zeeland, het kan dan fris aanvoelen.
 • Water en winddichte kleding, muts en handschoenen.
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

Onderweg zorgen we voor een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze vogelexcursie in de Delta is een uitgelezen kans om foto's te maken van vogels en landschappen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als je een zoomlens of een telelens hebt kun je de vogels van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens zeer geschikt.

NB: Deze vogelexcursie is geen fotografieworkshop, de klemtoon van deze excursie ligt bij het ontdekken van vogels in de Delta.

Super leuke excursie en goed verzorgd door Chris en Annemieke!
Ze zijn goed geïnformeerd over wat er in de omgeving te vinden is en Chris kan heel snel schakelen op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld als het weer omslaat.
Hierdoor hebben we veel mooie soorten gezien en ook goed de tijd kunnen nemen om er van te genieten.

∼ Paul

De gidsen

Klik op de naam ↓

Chris & Annemieke begeleiden de vogelexcursie in de Delta. Twee ervaren natuurgidsen en vogelaars die vele uren op deze vogelrijke eilanden hebben doorgebracht. Zij brengen jou naar de beste plekken om vogels te zien en informeren je met interessante vogelweetjes.

Verzamelpunt

Precieze locatie wordt met de laatste informatie via de e-mail gecommuniceerd. U ontvangt deze e-mail ongeveer een week voor aanvang.

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum

29-12-2023, 13-01-2024

Beoordelingen

 1. admin

  Dankjewel Chris en Annemieke voor jullie kundige uitleg. Heel veel gezien en de toppers waren voor mij de IJsvogel en de Zeearenden

 2. admin

  Wat een onvergetelijke dag hebben we gehad! Even helemaal los van alledaagse dingen. Chris en Annemieke hebben ons meegenomen en met veel enthousiasme vertelde ze over de natuur en dieren die we zagen. Voor ons als ultieme droom: de ijsvogel zien! En we zagen er twee tegelijk! Zo mooi!!
  Dank aan Chris en Annemieke voor deze mooie dag! – Anja en Herman –

 3. Paul

  Super leuke excursie en goed verzorgd door Chris en Annemieke!
  Ze zijn goed geïnformeerd over wat er in de omgeving te vinden is en Chris kan heel snel schakelen op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld als het weer omslaat. Hierdoor hebben we veel mooie soorten gezien en ook goed de tijd kunnen nemen om er van te genieten.

  • admin

   Hoi Paul
   Mooi om te horen dat jullie een leuke excursie dag hebben gehad. Dankjewel voor jouw review! Hopelijk tot een volgende keer.
   Groet,
   Chris en Annemieke

 4. admin

  Wij hebben een geweldige dag gehad. Ondanks het weer waardoor we bang waren dat er geen vogel te zien zou zijn, hebben Chris en Annemieke ons veel laten zien.
  Ze wisten de goede plekken te vinden en mooie vogels te spotten. Zo hebben we zeker meer dan 35 soorten gezien.
  Bijzonder leerzaam en een mooie excursie
  We gaan zeker nog eens mee!
  Groet, Rik en Jorita

  • admin

   Dankjewel Rik en Jorita

   Ondanks het weer, wat niet echt meezat, Hebben we veel gezien. Jullie waren een leuk gezelschap! Graag tot een volgende keer.

   Hartelijke groet,
   Chris en Annemieke

 5. Wil Weerd

  Chris & Annemieke, hartelijk dank voor deze geweldige vogelexpeditie door de Zeeuwse Delta! Inmiddels heb ik al wat ervaringen opgedaan hoe en waar je vogels kunt spotten. Maar van alles heb je een overtreffende trap: jullie dus! Wat een kennis en kunde van de natuur in deze regio in het algemeen en in dit geval van de vogels in het bijzonder hebben jullie beiden, waar je elkaar ook nog eens completeert qua specifieke waarnemingen. In 1 dag tijd heb ik bijzondere plekken voor vogelaars in de Delta mogen ervaren. En dat juist op een dag, dat je zou zeggen “binnen blijven” gezien de weersomstandigheden. Waar ik zat te wachten op een afmelding, zijn jullie er in geslaagd Tineke, Tonny, Wilma en mij een geweldige dag voor te schotelen. Een dag na de excursie hebben we de digitale lijst met alle waarnemingen ontvangen: 85 verschillende soorten op 1 dag! Een groot succes! En nog 1 bijzonder compliment voor Chris: wat een fantastisch waarnemingsvermogen heb jij zonder ons tijdens het rijden in gevaar te brengen! Heel veel respect en ik wens jullie beiden heel veel succes toe met jullie jonge organisatie Goldcrest Nature Tours. Jullie mogen van mij goudhaantje-de-voorste zijn met zo’n uitgebreid scala qua aanbod van natuurreizen.

  • Annemieke Spoelman

   Beste Wil,
   Dankjewel voor jouw mooie review 🙂 Dit is waar wij het voor doen, mensen blij maken met genieten van de natuur. En dat je daar in de Hollandse Delta op het goede adres bent is een feit. Elk jaar weer is het in de wintermaanden genieten van de vele soorten vogels die hier verblijven. We hadden een topdag, juist als je het door de weersomstandigheden niet verwacht; een cadeautje! Wij vonden het erg gezellig dat je met ons mee was, ook jouw mooie verslag is zeer de moeite waard om te lezen verslag van deze excursie door Wil Weerd
   Graag tot een volgende keer!
   Groetjes,
   Chris en Annemieke

 6. Marjoleine (geverifieerde eigenaar)

  Ik heb echt een fantastische dag gehad in de Delta. We hebben heel veel bijzondere soorten vogels gezien en het enthousiasme van Chris en Annemieke werkt aanstekelijk.
  Ik kan er uren over schrijven, maar beter kan je het zelf meemaken. Top dag!!!!

  • Annemieke Spoelman

   Hoi Marjoleine,
   Dankjewel voor jouw review! Super tof om te horen dat je genoten hebt van onze vogelexcursie in de Delta. We hebben erg leuke soorten gezien en het was reuze gezellig dat je weer met ons mee was. Graag tot een volgende keer.
   Groetjes Annemieke en Chris

Een beoordeling toevoegen