Verslag Delta tour

Vandaag in verband met de lockdown niet met een groep maar een “privé excursie” dag tour door de Delta gedaan. We hebben het delta gebied van Goeree Overflakkee en Schouwen-Duivenland meegenomen. Het weer begon regenachtig en koud, gelukkig ging de zon schijnen en werd het iets aangenamer.

Zuid-Hollandse Delta

Door de polder gaan we naar Markenje. Eerst turen over de Koudehoek naar een mooie Buizerd die het aan de stok heeft met twee Kraaien. Bovenop kijken we over de eilandjes die vol met vogels zitten. Bergeenden, Kievit en een grote groep Goudplevieren. Die laatste stelen de show door in groepsformatie heen en weer te vliegen. Dat is altijd een mooi gezicht over het water. Een Bruine Kiekendief zit lekker te rusten op een eilandje, helaas zien we hier niet de Zeearenden.

Natuurlijk mag in een Deltatour de Brouwersdam niet ontbreken. Hier rijden we langs het water en speuren de zee af naar mooie soorten. We zien hier Parelduiker, Kuifduiker, Middelste zaagbek en Herman ziet een grote duiker achter de strekdam. Dat blijkt een IJsduiker te zijn die goed te zien is door de telescoop. Het mannetje Middelste zaagbek vermaakt ons door uitgebreid te gaan badderen. Ook vliegt er een jagende Grote stern voorlangs, lekker duikend naar een visje.

De volgende stop levert ons Brilduiker, Eider en vier prachtige IJseenden op. Ook scharrelen er Drieteenstrandlopers, Scholeksters en Steenlopers langs de kant. Bij de Spuisluis zien we drie Grijze zeehonden hun kop boven water uitsteken.

IJsvogels

Inmiddels rijden we in Zeeland en gaan naar de Stolpweg. We komen langs een plekje waar we regelmatig IJsvogels zien. En gelukkig werkt die blauwe rakker lekker mee, Hij zit er! Communicerend via de telefoon lukt het om de IJsvogel aan te wijzen en kunnen we hem allemaal mooi bewonderen. Dan ziet Anja er nog een zitten, wat een geluk gewoon twee IJsvogels.

We rijden door over de Stolpweg maar zien helaas geen zangertjes in de Kaardenbollen. Ook mislukt de zoektocht naar de Zwarte Rotgans tussen een grote groep Rotganzen. Als we aankomen vliegt de hele groep weg en gaat achter de dijk. We rijden door naar de volgende locatie in Zeeland, de Prunjepolder.

De Prunjepolder is een uitgestrekt wetland waar zich heel veel vogels bevinden. Vanuit de auto zien we al veel kieviten waarvan de mannetjes al Baltsgedrag vertonen. Ook hier weer veel groepen Goudplevier, Smient en Bergeend. Ook lopen er al diverse Tureluur vliegt er een Nonnetje voorbij en zien we een leuke waarneming voor de winter, 10 stuks Lepelaar.

Wilde en Kleine zwanen

In de winter kan je het geluk hebben dat je Wilde en Kleine zwanen kan waarnemen in Nederland. Deze soorten gaan hard in aantallen achteruit, dus het wordt steeds zeldzamer om ze te zien. In Zeeland zit er een grote gemengde groep met Wilde zwanen en Kleine zwanen. Via de telescoop is het verschil in geel op de snavel goed te zien. Chris ziet er ook nog de zeldzame Toendrarietgans tussen lopen. Een bijzonder akkertje zo in het Zeeuwse landschap.

In de Grevelingen staan in de wintermaanden al jaren een steeds groter wordende groep Europese en Chileense Flamingo’s. Dit is natuurlijk altijd de moeite waard om te gaan bekijken. Gelukkig staan ze niet al te ver weg en kunnen we ze goed bewonderen.

Na nog een laatste bakkie thee sluiten we deze geslaagde dag af. Helaas de Zeearend blijft nog op het wens soortenlijstje staan. Maar de vele andere soorten maken dat het toch een geslaagde dag is geworden.

De soorten die we vandaag gezien hebben

SteenloperIJsvogelKuifeend
ZilvermeeuwKokmeeuwAalscholver
FuutWilde eendMeerkoet
WaterhoenGraspieperBuizerd
KolgansBergeendGoudplevier
Bonte strandloperScholeksterWulp
KnobbelzwaanKievitParelduiker
IJsduikerTureluurKuifduiker
RotgansPaarse strandloperGrijze zeehond
BrilduikerEiderFlamingo
Chileense flamingoOoievaarBruine kiekendief
BrandgansGrauwe gansSmient
Middelste zaagbekGrote sternDrieteenstrandloper
EiderIJseendZwarte zee-eend
Kleine zilverreigerLepelaarNonnetje
Kleine zwaanWilde zwaanToendrarietgans
Stormmeeuw  
   

One Thought to “Verslag Delta tour”

  1. Anja de Graaf

    Wat een onvergetelijke dag hebben we gehad! Even helemaal los van alledaagse dingen. Chris en Annemieke hebben ons meegenomen en met veel enthousiasme vertelde ze over de natuur en dieren die we zagen. Voor ons als ultieme droom: de ijsvogel zien! En we zagen er twee tegelijk! Zo mooi!!
    Dank aan Chris en Annemieke voor deze mooie dag!

Comments are closed.