De Middelste Bonte Specht steelt de show

Vandaag beloofd het een mooie dag te worden in de overgang van Koning winter naar de lente. We hebben ons voorgenomen om naar Winterswijk te rijden om onderzoek te doen voor onze aanstaande dag tours. Voor ons vanuit het westen is het toch dik twee uur rijden, dus gaan we extra vroeg op pad. We beginnen in het bosgedeelte van onze tour, op zoek naar spechten en de Kortsnavelboomkruiper. Het is er heerlijk rustig zo vroeg in de ochtend en een concert van vogelzang is al heerlijk bezig. De Boomklevers, mezen en Merels laten zich goed horen maar al gauw zijn we afgeleid want we zien een Boomkruiper. Na goed kijken, want helaas geen geluid, kunnen we deze determineren als een Kortsnavelboomkruiper. Dat begint al goed!

Zen moment

Het beekje wat hier door het bos slingert is erg mooi en bezorgt ons een “zenmoment”, wat een prachtige omgeving is dit loofbos. We horen de Groene specht en zien een Grote Bonte, en Chris meent al een Middelste Bonte te horen. Maar wederom worden we afgeleid door wat Staartmezen en een Kuifmees die zich vermaken in een Dennenboom. Dan valt ons oog op een grote zwarte vogel die door het bos komt aanvliegen. Het is een Zwarte specht die al hakkend op zoek gaat naar iets lekkers te eten. Wat een joekel van een specht is het toch, we konden er op ons gemak naar kijken en van genieten. Dit is zo’n soort waar je vroeg je bed voor uitkomt. Later zagen we zelfs twee Zwarte spechten die al grootse plannen hadden, kijk maar naar het korte filmpje onderaan de blog.

Middelste Bonte specht

Langs de beek proberen we een glimp op te vangen van een IJsvogel of een Grote gele kwikstaart maar die zien we helaas nu niet. Wel zien we nu waar het geluid van de Middelste Bonte vandaan kwam, want we zien er een die zit te plukken aan het mos hoog in een boom. Al snel klinkt het klagende geluid van de Middelste bonte en zien we er nog twee, luid roepend zitten ze achter elkaar aan. Als ze op de boom landen zetten ze hun rode kuif op wat er echt schitterend uitziet. We horen ook nog het geluid van de Kleine Bonte maar die laat zich helaas niet zien. Een stuk verder vliegen er nog een aantal Middelste Bonte spechten, allemaal bezig om hun territorium te verdedigen. Ze maken er een heuse show van met veel kabaal en acrobatiek rondom de boomstammen.

De Oehoe

Natuurlijk gaan we met ons tour programma langs de groeve waar zich een Oehoe bevindt. Deze broedt hier al verscheidende jaren en is te zien via de camera’s van beleef de lente. We moeten heel wat speurwerk doen om er een te vinden, ongelofelijk wat een schutkleur. Maar het is gelukt, en als we hier volgende maand en in mei naar toe gaan zal het waarschijnlijk iets makkelijker zijn. Het natura 2000 gebied er om heen wordt onder handen genomen dus daar kunnen we helaas niet in. Hopen dat het in mei toegankelijk is want hier zijn best wel een aantal mooie waarnemingen te zien.

Veengebied rondom Winterswijk

De veengebieden staan hoog op mijn lijstje en zijn ook opgenomen in de tour. Het is er erg nat en modderig maar zeker een bezoek waard. Er worden al Kraanvogels gezien maar wij hebben helaas geen geluk, hopen dat we met de tour een foeragerende of overvliegende Kraanvogel gaan treffen. Er is hier straks veel te zien en vooral in mei kunnen we hier enkele supermooie planten en dagvlinders waarnemen. Nu natuurlijk nog niet maar we hebben ons uitstekend vermaakt met twee mannetjes Geelgors en een Glanskop.

Rond vier uur zijn we weer terug naar huis gereden, waarbij we konden terugkijken op een geslaagd werkbezoek :-)). Zeker het schouwspel van de Middelste Bonte spechten was erg super om te zien. Laten we hopen dat we met een leuk klein groepje mensen deze dag tours “Spechten in het Nationaal Landschap Winterswijk” kunnen gaan beleven. We hebben heel veel om te laten zien!

Een kort filmpje…

Een kleine impressie van het Nationaal Landschap Winterswijk
Twee Zwarte spechten hard aan het werk

Soortenlijst van deze dag in februari

KortsnavelboomkruiperZanglijsterGrote Bonte spechtBuizerd
BoomkruiperGrote lijsterMiddelste Bonte spechtSperwer
BoomkleverKoperwiekKleine Bonte spechtHavik
KoolmeesMerelGroene spechtGeelgors
PimpelmeesKuifmeesZwarte spechtGlanskop
GoudhaantjeVuurgoudhaantjeWitte Kwikstaart