Dagexcursie spechten in Nationaal Landschap Winterswijk

Verslag dagexcursie met Kjell en Erica

Boswandeling

Om 8 uur precies zijn we na de kennismaking en een warme kop koffie op pad gegaan in de bossen rondom Winterswijk

Deze bossen zijn erg rijk aan bosvogels. De spechtenroffels klinken als muziek in de oren. We kunnen ons al snel vermaken met een tweetal Zwarte mezen die leuk te fotograferen zijn. En een mooie Eekhoorn.

Kjell en Erica hebben veel kennis van planten en mossen, en kunnen ons interessante weetjes daarover vertellen.

We hebben zo’n vier uur gewandeld in een schitterend bos en daarbij alle spechten gehoord en/of gezien. De Kleine bonte liet zich alleen horen maar de andere spechten konden we ook daadwerkelijk zien. Vooral de Middelste bonte en de Zwarte specht kunnen we zeer goed bewonderen en fotograferen. We hebben zelfs twee Zwarte spechten aan het werk gezien bij hun vermoedelijke nestboom. Een stel Grote bonte zaten achter elkaar aan rondom de bomen, zeer vermakelijk.

In de beek zien we de Grote gele kwikstaart voorbij vliegen, en een Glanskop laat zich goed zien op de grond. Een Boomklever was druk aan het metselen om straks de perfecte plek te hebben om jongen groot te brengen. Ook een viertal reeën kruisten ons pad, wat een mooi gezicht om ze zo door het bos te zien lopen.

De steengroeve

Een bezoek aan de steengroeve in Winterswijk was niet voor niks. Het Oehoevrouwtje zit honkvast op haar nestkuil/richel. Ze is mooi te zien vanaf de kijkwand, een blik door de telescoop laat zien dat ze het best wel warm heeft in de brandende zon.

De hoogveengebieden rondom Winterswijk

Dit prachtige veengebied is een mooie aanvulling op deze dag vol met bosvogels. Een hele andere biotoop met weer andere soorten natuurschoon. We lopen langs de poeltjes en hopen een Ringslang te vinden, helaas lukt dat niet. Over een pad van planken loop je over de natte heide. We zien al gauw kikkerdril van de Heikikker, de kikker zelf is moeilijker te vinden. Gelukkig zien we ze toch nog op de terugweg. Tot ons genoegen horen we wel de roep van de Kraanvogel. We positioneren ons in de uitkijktoren en daar ziet Erica ze over de bomen aan komen vliegen. Wat een geluk! Twee Kraanvogels vliegen voor de toren langs en zijn zeer goed te bewonderen en te fotograferen. We lopen nog een stuk door over het pad om misschien nog een Heikikker te vinden. Kjell verteld over de Wilde Gagel en mos soorten. Dan ziet Chris ineens de Kraanvogels weer overvliegen, dit keer waren het er vijf in totaal. Ze kwamen nu zo dichtbij over ons heen dat Kjell zijn lens te groot was om ze goed te kunnen fotograferen, een luxe probleem! Wat een sensationeel moment om mee af te sluiten.

In mei gaan we met Goldcrest wederom naar Winterswijk. Ook dan zullen we een veelzijdige tour gaan aanbieden. In die periode zijn er weer andere soorten te bewonderen zoals vele dagvlinders, libellen en zangvogels. Zin om mee te gaan? Kijk hier voor het volledige programma Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk

Soortenlijst

De soorten die we gezien en gehoord hebben:

SpreeuwAppelvinkMerelBuizerd
Gr. Bonte spechtKortsnavelboomkruiperKoolmeesBoomklever
Rode EekhoornZwarte meesPimpelmeesZwarte Kraai
GaaiGrote lijsterHoutduifKauw
BoomkruiperZanglijsterSperwerHavik
Groene spechtMiddelste bonte spechtZwarte spechtRee
SchaafstroGrote gele kwikstaartOehoeKraanvogel
HeikikkerGrote zilverreigerBlauwe reigerBoomleeuwerik
Wilde gagelVermiljoenhoutzwamWitte kwikstaartGoudhaan
VuurgoudhaanHaarmos specBosanemoon Glanskop