Verslag dagexcursie Spechten in Winterswijk

Nog voor we bij de parkeerplaats zijn zien we vanuit de auto meerdere reeën, dat begint al goed. Om 8 uur precies zijn we na een warme kop koffie op pad gegaan in het bos.

Dit bos is erg rijk aan bosvogels. De spechtenroffels klinken als muziek in de oren. We kunnen ons al snel vermaken met baltsende Vuurgoudhaantjes.

We hebben zo’n 3,5 uur gewandeld in dit schitterende bos en daarbij alle spechten gehoord en/of gezien. De Kleine bonte en de Groene lieten zich alleen horen maar de andere spechten konden we ook daadwerkelijk zien. Vooral de Middelste bonte en de Zwarte specht kunnen we zeer goed bewonderen en fotograferen. We hebben zelfs twee Zwarte spechten aan het werk gezien bij hun vermoedelijke nestboom.

In de beek zien we de Grote gele kwikstaarten aan het baltsen. Boomklever en Boomkruipers horen en zien we regelmatig. De Kortsnavelboomkruiper horen we wel maar het lukt ons niet om deze zeldzaamheid te zien.

De steengroeve

Een bezoek aan de steengroeve in Winterswijk was niet voor niks. Het Oehoevrouwtje zit honkvast op haar nestkuil/richel. Ze is mooi te zien vanaf de kijkwand, een blik door de telescoop laat zien dat ze het best wel warm heeft in de brandende zon.

Het Korenburgerveen

Dit prachtige veengebied is een mooie aanvulling op deze dag vol met bosvogels. Een hele andere biotoop met weer andere soorten natuurschoon. Over een pad van planken loop je over de natte heide. We zien al gauw kikkerdril van de Heikikker, de kikker zelf is moeilijker te vinden. We horen ze gelukkig wel. Tot ons genoegen horen we ook de roep van de Kraanvogel. We positioneren ons in de uitkijktoren en daar ziet Chris ze staan. Wat een geluk! Twee Kraanvogels vliegen voor de toren langs en zijn zeer goed te bewonderen en te fotograferen.

Vanaf de andere kant van het veengebied klimmen we op de daar aanwezige uitkijktoren. Daar zien we een vrouwtje Blauwe kiekendief bakkeleien met een Buizerd. En na wat speurwerk ziet Annemieke een Kraanvogel staan in het gebied.

Onder het genot van een Geelgors en een kop warme thee sluiten we een geslaagde excursie dag af. In mei gaan we met Goldcrest wederom naar Winterswijk. Ook dan zullen we een veelzijdige tour gaan aanbieden. In die periode zijn er weer andere soorten te bewonderen zoals vele dagvlinders, libellen en zangvogels. Zin om mee te gaan? Kijk hier voor het volledige programma Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk

Soortenlijst

De soorten die we gezien en gehoord hebben:

SpreeuwGlanskopMerelBuizerd
Gr. Bonte spechtKortsnavelboomkruiperKoolmeesBoomklever
KuifmeesKleine bonte spechtPimpelmeesZwarte Kraai
GaaiHolenduifHoutduifRaaf
BoomkruiperZanglijsterMatkopHavik
Groene spechtMiddelste bonte spechtZwarte spechtRee
SchaafstroGrote gele kwikstaartOehoeKraanvogel
HeikikkerWinterkoningBlauwe reigerEcht Judasoor
Wilde gagelBlauwe kiekendiefWitte kwikstaartGoudhaan
VuurgoudhaanVinkBosanemoonBosgeelster