Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk

55,00

✓ Dag tour ✓ Ervaren gids ✓ Kleine groep

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als Privé excursie op maat

Deze dag tour Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk gaan we in diverse bossen op zoek naar de vijf spechtensoorten. Natuurlijk bezoeken we ook de steengroeve waar zich de Oehoe bevind. Een wandeling door de veengebieden met veel bijzondere planten, insecten, dagvlinders, reptielen en amfibieën mag niet ontbreken. Hopelijk kunnen wij het succesverhaal van de Kraanvogel terug in Nederland zelf ervaren met een waarneming. En behoren soorten als Wespendief, Rode Wouw, Geelgors, Grauwe klauwier en de Kortsnavelboomkruiper tot de mogelijkheden. Een dag met zeer gevarieerde natuur in een prachtig coulisselandschap waar we veel soorten kunnen gaan zien. Interesse? Boek alvast deze populaire tour!

Datums:
25-03-2022
26-03-2022
01-04-2022
02-04-2022
15-04-2022
29-04-2022

Wissen
Artikelnummer: S-NLW-1-2-3-4-5-6 Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

✓Dag tour 08:00 – 15:00 ✓100% natuurbeleving     €  55,00 p.p.

Ook als Privé excursie op maat te boeken

Minimaal 3 personen/ maximaal 8 personen

Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk

De landelijke omgeving van Winterswijk in het oosten van de Gelderse Achterhoek kent maar liefst vier Natura 2000 gebieden. Mogelijkheden genoeg om een mooie dag in de natuur te beleven en bijzondere flora en fauna te zien. Deze dag tour Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk bezoeken we een aantal van deze natuurgebieden. En gaan we speciaal op zoek naar de spechten die hier voorkomen. Zo komt hier de Grote, Middelste en Kleine Bonte Specht voor maar ook de Groene specht en de grootste van allemaal de Zwarte specht. Deze spechten hebben allemaal hun eigen gewoontes en geluiden, uw gids kent deze kenmerken allemaal. Zo maakt hij het voor u mogelijk om deze soorten te onderscheiden, en hopelijk goed te kunnen waarnemen.

Coulisselandschap

We combineren het bijzondere coulisselandschap met zijn houtwallen, heggen en kleine akkers met een wandeling in eeuwenoude loofbossen met kabbelende beekjes. Ook een wandeling op de heide en een bezoek aan het hoogveengebied ontbreekt niet in dit programma. Elk gebied heeft zijn eigen flora en fauna die wij kunnen gaan bewonderen. Door gedegen onderzoek weet uw gids het beste uit deze dag te halen.

Spechten en bosvogels

KuifmeesIn de omgeving van Winterswijk vindt je vele mooie loofbossen. Voor de vele holenbroeders zoals spechten zijn deze oude bomen van levensbelang. In deze omgeving zijn de spechten dan ook talrijk. Naast de spechten zijn er nog meer bosvogels die profiteren van de diversiteit aan boomsoorten. Vogels zoals de Boomklever, Boomkruiper, Grote lijster en de zeldzame Kortsnavelboomkruiper komen hier voor. En natuurlijk ook de mezen soorten zoals Pimpelmees, Koolmees, Staartmees, Glanskop en Kuifmees. In de kabbelende beekjes die het landschap en dus ook de bossen doorkruisen broeden de IJsvogel en de Grote gele kwikstaart. Ook komt er de zeldzame Beekprik en Waterspitsmuis voor.  Zangvogels trekken weer rovers aan zoals Boommarter en Havik.

Steengroeve

Oehoe, Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk
Oehoe

Uiteraard gaan we naar de steengroeve waar we uitkijken naar de grootste Uil van Europa, de Oehoe. Meer weten over de Oehoe kijk dan op Oehoe werkgroep Nederland.  Omdat dit een broedgebied van de Oehoe is, maken we best veel kans om deze machtige vogel te zien. We zullen de wand afspeuren naar deze rover van de nacht. Ook hier kunnen we nog meer vogelsoorten verwachten zoals onder andere Bonte vliegenvanger, Kortsnavelboomkruiper, Gekraagde roodsaart, Geelgors en Rode wouw. Rondom de groeve ligt een mooi natuurgebied met soorten als Hazelworm en Levendbarende hagedis. Dagvlinders als Grote vos, Citroenvlinder en Keizersmantel kunnen worden waargenomen.

Biodiversiteit in de veengebieden

Op het hoogveen van Korenburgerveen zijn weer andere bijzondere dieren en planten te vinden. Zoals diverse amfibieënsoorten en insecten die door het herstellen van dit hoogveen gebied zijn teruggekomen in de natuur. Soorten als Heikikker en Levendbarende hagedis. Dagvlinders als Zilveren maan, Bont dikkopje en Grote Weerschijnvlinder worden hier waargenomen. Een groot succes is de terugkeer van de Kraanvogel in de veengebieden, met wat geluk kunnen we ze zien als ze gaan foerageren in de omgeving.

Plantensoorten als het Moerasviooltje, Lavendelhei, Bekertjesmos, Blauwe Knoop, Galigaan, Gevlekte orchis, Rietorchis en zowel de Ronde Zonnedauw als de Kleine Zonnedauw kunnen we bijschrijven op de lange lijst met waarnemingen. Wat een genot om zoveel bijzondere inheemse planten te kunnen zien.

Door de diversiteit aan biotopen kunnen we best veel soorten verwachten. In het bos de genoemde spechten en andere bosvogels. Boven de landerijen vliegen vaak Roofvogels als Buizerd, Steenuil, Wespendief en Rode wouw maar ook is de Geelgors, Grasmus, Grauwe vliegenvanger, Roodborsttapuit en de Grauwe Klauwier  hier te vinden. In de houtwallen verschuilen Ree, Vos en marterachtigen zich.

Een kort filmpje over het landschap van Winterswijk en de Zwarte specht.

Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk behelst dus veel meer soorten dan de titel doet vermoeden. Naast al deze soorten is de omgeving prachtig en rustgevend. Ga mee! Boek deze mooie tour.
Lees hier een BLOG en een verslag  over deze dagexcursie.

Praktisch

We maken wandelingen in een aantal gebieden, we zullen ons met de (eigen) auto verplaatsen. Als het geregend heeft kan het in de veengebieden erg nat en modderig zijn, waterdichte schoenen of laarzen zijn handig om mee te nemen. Deze tour is geschikt voor elke natuurliefhebber, kennis van soorten is geen vereiste. Er is genoeg tijd om foto’s te maken tijdens deze tour.

NB: Het programma kan worden aangepast in verband met (weer) omstandigheden of organisatorische redenen.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Begeleiding van een ervaren en enthousiaste gids
 • Koffie, thee en koek
 • Gebruik van telescoop/optiek
 • Gebruik van documentatie
 • Digitale soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Lunchpakket (we lunchen “in het veld”)
 • Vervoer

Gids Chris de Nooijer

 

Chris de Nooijer gids Goldcrest Nature ToursUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de flora en fauna die er in deze gebieden te vinden zijn.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Al vele jaren fotografeert hij hobbymatig zijn favoriete onderwerp: De natuur!
Chris kijkt ernaar uit om met u samen deze dag Spechten in Nationaal Landschap Winterswijk te beleven.

 

 

 

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard en in het Korenburgerveen kan het nat zijn.

 • Zorg voor goede( waterdichte) wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (zon,kou,regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Lunch
 • Eten, drinken en een snack voor onderweg
 • Zonnebrandcrème, muggenmelk

Verzamelpunt

Parkeerplaats Frerikshof
Frerikshof
7103 CA Winterswijk
(u ontvangt de precieze locatie een week voor aanvang)

Winterswijk is goed met het OV te bereiken. Wij kunnen u ophalen bij het treinstation Winterswijk, graag aangeven bij de boeking.

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 25-03-2022, Tour 2: 26-03-2022, Tour 3: 01-04-2022, Tour 4: 02-04-2022, Tour 5: 15-04-2022, Tour 6: 29-04-2022

Beoordelingen

 1. Peter

  Vandaag vroeg op pad met Goldcrest Nature Tours op zoek naar spechten in omgeving van winterswijk (GE) met bevlogen vogel- en natuurkenner Chris
  en zijn sidekick Annemieke
  Het is een leuke en educatieve dag geworden waarbij wij velen soorten hebben gehoord en waarvan sommige zelfs gezien.
  Mijn doel was de zwarte specht en gevonden !!

  • admin

   Dankjewel Peter, het was een superdag! En die Zwarte specht werkte lekker mee 🙂

 2. Frits Schulte (geverifieerde eigenaar)

  Op 30 april samen met mijn vrouw Marja deze tour meegemaakt naar de prachtige omgeving van Winterswijk. Naast de bekende Oehoe familie en de spechtensoorten, welke we op de kleine bonte na (wel gehoord, niet gezien) ook daadwerkelijk hebben kunnen zien viel er nog veel meer te genieten van de flora en fauna. Naast de enthousiaste en deskundige begeleiding van vogelkenner Chris wist Annemieke ons ook het nodige te vertellen over de flora. We hebben ervan genoten en het smaakt naar meer!

  • admin

   Dankjewel Frits en Marja voor jullie review! Wij vonden het fijn dat we jullie zoveel konden laten zien. Het was een topdag!

 3. Ben Kooij

  Op donderdag 13 mei hebben mijn vrouw en ik deze excursie op maat gedaan met Chris en Annemieke.
  We hebben genoten en er is heel goed ingespeeld op mijn beperking in energie en lopen. Tijdens mijn rusten, zijn Chris en Annemieke alvast het volgende gebied gaan verkennen, zodat wij daar, na mijn rustpauze, direct naar toe konden. Het was een geweldige dag! Heel veel gehoord, gezien en bijgeleerd.
  Na afloop wederom thee/koffie en een stroopwafel. Chris en Annemieke, dankjulliewel wel. We houden contact, ik wil graag nog een keer terugkomen.

  • admin

   Dankjewel Ben voor je mooie review. Wij vonden het fijn dat we dit konden doen voor jullie. Het was een geslaagde dag. Graag tot een volgende keer

Een beoordeling toevoegen