Buizerd is bijna het haasje

Delta Tour op Goeree Overflakkee

Om 8:30 afgesproken met Ingrid, bij de kanaalweg voor een Delta tour/ privé excursie op maat. Zo houden we ons aan de huidige richtlijnen betreffende Covid-19. Doelsoorten van vandaag zijn de Zeearend en de Roerdomp. Vanaf het verzamelpunt zijn we richting Stellendam gereden om daar te kijken naar meeuwen. Die zaten er niet maar wel diverse Steenlopers en een IJsvogel.

Door de polder richting Markenje, waar we al grote groepen vogels zien vliegen. Als dit gebeurt zijn er meestal Roofvogels aan het jagen. Op het uitkijkpunt zag Ingrid een grote roofvogel zitten, Chris zag gelijk dat het een Zeearend betrof. En er zat er nog een, dus twee vliegende deuren. De eerste doelsoort is binnen!

Buizerd is bijna het haasje

Ook vloog er nog een IJsvogel langs die er eens goed voor ging zitten. Met de verrekijkers en telescoop was de IJsvogel zeer goed te bewonderen.

Toen begon er een waar spektakel met de Zeearenden. Ze gingen achter een Buizerd aan die ze duidelijk uit hun gebied wilde hebben. Was het spelen, leren jagen of voor de fun, je weet het nooit helemaal zeker. Spannend was het zeker wel, de jonge Zeearend tikt de Buizerd meerdere malen aan. Die daardoor in het water plonst, beide Arenden gaan erboven hangen. Dan komt de Buizerd los uit het water en gaan ze beide achter de Buizerd aan. De Buizerd vloog onze richting op en misschien was dat ook wel zijn redding. De Arenden breken de jacht af en gaan op een strekdam zitten.

Als er even later nog een Bruine Kiekendief overvliegt jagen ze die ook weg. Maar de Kiekendief gaat hoger vliegen zodat ze haar niks kunnen maken, lekker territoriaal bezig die zeearenden.

Zeearenden, blogbericht buizerd is bijna het haasje

Zeearenden jagen de Buizerd het water in

Zeearend, blogbericht Buizerd is bijna het haasje

Zeearenden zetten de achtervolging in, de buizerd is duidelijk aangeslagen maar vliegt voor zijn leven.

Zeearend

De volwassen Zeearend vindt het wel best maar de jongere Zeearend jaagt nog even door.

Zeearend

De twee “vliegende deuren” boven elkaar. Adult onder, jongere vogel boven.

Roerdomp

Bij de Koudehoek proberen we langs het riet een Roerdomp te ontdekken. Helaas lukt het ons niet, dus deze doelsoort moeten we een andere keer goedmaken 🙂

Brouwersdam

Natuurlijk mag in een Deltatour de Brouwersdam niet ontbreken. Hier rijden we langs het water en speuren de zee af naar mooie soorten. We zien hier Parelduiker, IJsduiker, Kuifduiker, Brilduiker, Middelste zaagbek en Eider. Bij de Spuisluis zien we drie Grijze zeehonden en heel veel Aalscholvers.

De Flamingo’s

In de Grevelingen staan in de wintermaanden al jaren een steeds groter wordende groep Europese en Chileense Flamingo’s. Dit is natuurlijk altijd de moeite waard om te gaan bekijken. Gelukkig staan ze niet al te ver weg en kunnen we ze goed bewonderen.

Na nog een tweede bakkie koffie gaan we richting Voorne Putten voor een laatste verassing.

Ransuilen

In Zuidland zitten in een treurwilg acht Ransuilen te roesten. Dat is natuurlijk erg bijzonder om te zien. Nu er weinig blad aan de boom zit zijn ze goed te bekijken. Een fantastische afsluiter van een vogelrijk dagje.

Fotografisch was het lastig omdat het erg bewolkt weer was. Maar gelukkig was het droog en kunnen we terugkijken op een schitterende vogeldag.

Flamingo's blogbericht Buizerd is bijna het haasje

Europese en Chileense Flamingo’s (de fellere roze zijn Chileense)

Ransuil

Ransuil

Soorten die we vandaag gezien hebben

SteenloperIJsvogelKuifeend
ZilvermeeuwKokmeeuwAalscholver
FuutWilde eendMeerkoet
WaterhoenGraspieperBuizerd
ZeearendBergeendGoudplevier
Bonte strandloperScholeksterWulp
KnobbelzwaanKievitParelduiker
IJsduikerTureluurKuifduiker
RotgansPaarse strandloperGrijze zeehond
BrilduikerEiderFlamingo
Chileense flamingoOoievaarRansuil