Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden

65,00

✔Natuurbeleving ✔ Diversiteit aan soorten

Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel. 

Een soortenrijke dagtocht over land en over water in een laagveenmoeras met uitgestrekte rietvelden. Soorten als Roerdomp, Purperreiger, Sierlijke Witsnuitlibel, Vuurlibel, Zilveren maan en grote Vuurvlinder staan op onze wenslijst. En wat dacht je van een glimp of meer van een Europese Otter! Er valt veel te genieten met deze dagexcursie in de Weerribben- Wieden.

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als privé excursie op maat

Datums:
11-07-2022 vol
12-07-2022 vol
21-07-2022
22-07-2022 gegarandeerd

Wissen
Artikelnummer: VO-WW-1-2-3-4 Categorieën: , , , Tag:

Beschrijving

 

Dag tour vanaf 08:00 uur  €  65,00 p.p.

Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden met een ervaren gids

minimaal 3 personen/maximaal 6 personen

Deze dagexcursie staat in het teken van een ontspannen ontdekkingstocht in de Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel. In de ochtend maken we een mooie wandeling door de bossen op zoek naar bijzondere libellen, vlinders en vogels. Vanaf diverse observatiepunten kunnen we in alle rust naar vogels als de Purperreiger, Koereiger en misschien de schuwe Roerdomp kijken. Met wat geluk maak je ook kans op een ontmoeting met de Europese Otter.

Natuur beleven vanaf het water

In de middag gaan we met een fluisterboot door het gebied varen op zoek naar nog meer mooie natuurmomenten. De oevers staan vol met bloeiende beplanting. De ideale plek om vlinders en libellen te vinden. We gaan genieten van  Krabbenscheer, Gele plomp en bloeiende Waterlelie.

Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden is een zeer veelzijdige dagexcursie met veel natuurbeleving en mooie fotomomenten.

Weerribben-Wieden

Dit Nationale park van ongeveer 10.000 hectare is een laagveenmoerasgebied, het grootste van Noord West Europa.  Het waterrijke gebied met meren, plassen, sloten en grote rietvelden bevat een grote biodiversiteit. Water en land wisselen elkaar af en zo is er veel ruimte voor de natuurlijke flora en fauna. Zo komen er veel soorten vogels voor en is het een zeer belangrijk gebied voor zeldzame libellen.

Ook is de hier in 2002 uitgezette Europese Otter een succesverhaal, en dat zegt veel goeds over de waterkwaliteit van de Weerribben-Wieden. Onze beide tours in 2021 leverde een Europese Otter op tot veel genoegen van onze gasten.

Rietvogels als Blauwborst, Snor, Baardman,  Purperreiger en Roerdomp kunnen we gaan treffen. Deze vogels hebben in de Weerribben-Wieden hun broedgebied.

Libellen van de Weerribben-Wieden

In een gebied met zoveel water kan het haast niet anders dat je hier libellen en juffers kunt vinden. Maar in de Weerribben-Wieden komen heel bijzondere soorten voor zoals de Sierlijke Witsnuitlibel, Gevlekte Glanslibel, Bruine Korenbout en de Donkere Waterjuffer. Er zijn genoeg plekken in dit grote natuurgebied waar we deze soorten kunnen tegenkomen.

De hoeveelheid Heidelibellen is enorm en de fotogenieke Vuurlibel mag natuurlijk niet ontbreken. Zowel in het bos als vanaf het water kunnen we veel libellen en juffers waarnemen.

Bijzondere Dagvlinders

Bijzondere dagvlinders vind je hier ook. Soorten als de Grote Vuurvlinder, Zilveren maan en de Grote Weerschijnvlinder zijn op zich al een tour naar dit gebied waard. De Grote Vuurvlinder is erg kieskeurig op zijn leefgebied en komt alleen hier en op een andere locatie in Nederland voor. Een erg zeldzame en ook zeer mooie vlinder om te zien.

De Grote Weerschijnvlinder is een grote vlinder die zich niet gemakkelijk laat zien. Meestal houdt deze soort zich op in de toppen van de bomen. Als het warmer wordt komt deze vlinder lager zitten, en is dan beter zichtbaar.

Uw gids houd nauwlettend de recente waarnemingen in de gaten zodat hij weet waar u de meeste kans maakt om deze zeldzaamheden te zien. Maar ook de algemenere soorten dagvlinders zijn een genot om naar te kijken.

Trilveen, een zeldzame biotoop

Het bijzondere trilveen is een goede biotoop voor vele bijzondere planten zoals Groen Knolorchis, Moeraswolfsmelk en Parnassia. De Bloemrijke hooilanden staan vol op te bloeien met echte Koekoeksbloem, Moeraskartelblad en verschillende soorten orchideeën. Hier komen natuurlijk ook weer mooie insecten op af en de vogels volgen dan vanzelf. Dit soort ecosystemen zijn erg waardevol en zeer interessant om te bekijken.

Vele soorten wantsen, sprinkhanen en spinnensoorten kunnen we hier tegenkomen. De grote Oeverspin is bijvoorbeeld een interessant onderwerp om te fotograferen.

Het word een dag met een diverse soortenlijst en een mooie ervaring om de natuur zowel vanaf het land als vanaf het water te bewonderen.

Natuurfotografie

Deze tour is uitermate geschikt om bijzondere soorten flora en fauna te fotograferen. Zowel met de telelens of de macrolens kan elke fotograaf zijn of haar hart ophalen. Uw gids kan u helpen met het kiezen van de juiste instellingen en compositie. Dit maakt deze dag geschikt voor de beginnende en de gevorderde natuurfotograaf.

NB: Deze dagexcursie is geen fotografieworkshop, de klemtoon ligt op de natuurbeleving.

Praktisch

Om alles uit de dag te halen lunchen we onderweg “in het veld” dus gelieve een lunchpakket meenemen. We maken korte ritten met de auto (zoveel mogelijk carpoolen) en korte wandelingen naar de verschillende observatiepunten en gaan in de middag varen met een fluisterboot.

Na afloop kan er nog wat genuttigd worden (niet inbegrepen) in de aanwezige horeca.

Deze dagexcursie is geschikt voor elke natuurliefhebber, veel kennis is niet noodzakelijk. 

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Begeleiding van een ervaren gids
 • Middag varen met een fluisterboot
 • Koffie/thee met een koek
 • Gebruik van telescoop
 • Gebruik van documentatie
 • Bijdrage natuurbescherming via NM
Exclusief:
 • Vervoer
 • Lunchpakket (gaarne onderweg meenemen voor “lunch in het veld”)
 • Eventuele drankjes en/of versnaperingen na afloop in de aanwezige horeca

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer
Uw gids Chris is een ervaren vogelaar en een natuurliefhebber in hart en nieren. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die dit gebied rijk is.
Hij is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Hij kan zeer goed overweg met zowel de macro als de telelens.
Hij kijkt ernaar uit om met u samen te gaan varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden.

 

Wat kunt u meenemen

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (kou, regen , zon)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Veel water betekent veel muggen! Bescherm uzelf met lange mouwen en een antimuggen product
 • Zonnehoed/pet, zonnecosmetica
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Buitencentrum De Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Liever zonder groep op pad? Boek deze tour als een privé excursie op maat

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 11-07-2022, Tour 2: 12-07-2022, Tour 3: 21-07-2022, Tour 4: 22-07-2022

Beoordelingen

 1. admin

  Superleuke dag in de Weerribben met Chris De Nooijer van Goldcrest Nature Tours . Van de vogels (geen foto’s, ik reken op chris) vormden purperreigers, koereigers en vele wielewalen het hoogtepunt. Verder grote aantallen zwarte, bloedrode en Kempense heidelibellen; bij de juffers overheersten de pantserjuffers. Weinig grote libellen maar de bruine korenbouten waren dan wel weer leuk natuurlijk. De vlinders kwamen pas laat op dreef, maar wel de zilveren maan gevonden, mijn wenssoort. En ik vond de sprinkhanen, kevertjes, spinnen etc ook zo ontzettend leuk! En oeps, vergeet ik nog bijna de otter te noemen, ook al een hoogtepunt!
  Carolien van Bruggen

Een beoordeling toevoegen