Natuurschatten in de Belgische Ardennen – deel III

545,00

Voorjaar in de Belgische Ardennen

Een driedaagse vol optimale natuurbeleving in het vroege voorjaar
 Begeleiding twee ervaren natuurgidsen en natuurfotografen
Kans op Visarend, Rode Wouw en Zwarte Ooievaar
 Avondexcursie met warmtebeeldkijker voor het ontdekken van zoogdieren
Kans op uilen zoals Dwerg uil, Ruigpootuil en Oehoe
Voorjaarsbloeiers in de bossen
Prijs inclusief met vervoer vanuit NL, verblijf en maaltijden

Datum: 05-04-2024 t/m 07-04-2024 vol 

 

 

Uitverkocht

Artikelnummer: NBA-3 Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

 Visarend, Rode Wouw, Waterspreeuw én veel meer

Prijs vanaf € 545,00 p.p. 

Vertrekdatum:
05-04-2024 t/m 07-04-2024

 

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

Natuurschatten in de Belgische Ardennen deel III, we gaan het vroege voorjaar en de Kraanvogelmigratie ontdekken! We maken mooie wandelingen in de ontluikende bossen. En struinen door het hoogveen van de Hoge Venen. Daar waar de Korhoen zijn balts houdt en de Klapekster jaagt. Horen we het getrompetter van honderdplus migrerende Kraanvogels. Rust én ruimte in de ongerepte natuur van de Oostkantons.

In de avonden gaan we op pad om de aanwezige uilensoorten te horen en wellicht lukt het ons om ze te zien. Iedere uilensoort maakt zijn specifieke geluiden, de gids Chris de Nooijer is een expert in vogelgeluiden. Dat gaat hierbij zeer goed van pas komen. Ook is de avond dé beste tijd om zoogdieren te ontdekken. Het wordt een driedaagse vol ontdekkingen aan natuurschatten in het vroege voorjaar.

Migratie van de Kraanvogels

Twee keer per jaar vliegen er honderden Kraanvogels over de Oostkantons. Op weg naar hun broed en overwinteringsgebieden leggen de Kraanvogels gezamenlijk vele kilometers af. Veelal met tientallen maar soms slierten van duizenden Kraanvogels. Windrichting en weersomstandigheden zijn van grote invloed op de vogelmigratie.

De Hoogveengebieden zijn aantrekkelijk om te rusten tijdens de migratie. De Hoge Venen zijn in het voorjaar en het najaar een "hotspot" om Kraanvogels te kunnen zien. Maar in het hele gebied van de Belgische Ardennen maken we kans op overvliegende Kraanvogels. We houden de lucht goed in de gaten en zullen op "de route" van de Kraanvogels uitkijken naar dit bijzonder gave fenomeen. Het geluid, getrompetter, van de Kraanvogels is onmiskenbaar en klinkt ons als muziek in de oren.

De bossen in de voorjaar

Het bosrijke gebied in de Belgische Ardennen staat bekend om zijn vele dennen en loofbomen. Taiga van de Lage landen, met de bijbehorende bosbewoners. De groenblijvende dennen zorgen voor een mooie plek voor rustende uilen. De loofbomen zijn geschikt om in te nestelen. De spechten roffelen en hakken erop los, zelfs de zeldzame Grijskopspecht komt hier voor. De mezen laten zich al goed horen en zelf ook de kleine Goudhaantjes zingen vol op. De bossen herbergen vele natuurschatten. Naast vogels is er interessante flora te ontdekken zoals de eerste voorjaarsbloeiers die de bosbodem kleur geven.

Meerdere snelstromende beken zijn dé plek om een Roodbuikwaterspreeuw te ontdekken. Deze specialisten kunnen onder water hun voedsel bij elkaar zoeken. Het is een grappige vogel die zijn Engelse benaming "the Dipper" eer aan doet als hij heen en weer wipt op een steen in het water. Samen met de Grote gele kwikstaart en de IJsvogel zijn het dé soorten van de rivieren en beken in de Belgische Ardennen.

Een weekend vol met natuurschatten

Ons weekend begint op zaterdag als we na aankomst ons gelijk in een prachtig bos gaan begeven. Soorten als Boomklever, Taigaboomkruiper, Goudvink, Zwarte specht, Middelste bonte specht of de Kleine bonte specht kunnen zomaar voorbijkomen. We maken een mooie wandeling in de bossen waar de eerste ontluikende knoppen al zichtbaar zijn.

Op de zondag en maandag gaan we diverse natuurgebieden en biotopen bekijken. Overal in dit gedeelte van de Belgische Ardennen maken we kans op vogelmigratie. We zullen meerdere bossen opzoeken, snelstromende beken en we gaan naar de Hoge venen. Dit ongerepte Hoogveengebied is het leefgebied van de onder andere de Korhoen en de Klapekster. Hier gaan we uitkijken naar de overtrekkende Kraanvogels, Zwarte ooievaar en wellicht vliegen er al Rode wouwen.

Sporen  zoeken van zoogdieren die in de uitgestrekte Hoge Venen voorkomen hoort ook bij de natuurbeleving. Zo komt hier Das, Vos, Edelhert, Wild zwijn, Wilde kat en de Wolf voor. Pootafdrukken, haren en uitwerpselen geven ons een goede indruk van wat er hier allemaal leeft.

Naast al deze natuurschatten in de Belgische Ardennen mag ook de inwendige mens niet vergeten worden. In België kan je nu eenmaal heerlijk bourgondisch eten met een lekker speciaal biertje of een mooie wijn uit de nabije omgeving.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar de Belgische Ardennen?

De Belgische Ardennen is niet ver rijden vanuit Nederland en wandelen in de bossen levert altijd wel mooie vogels op. Waarom loont het dan toch om dit weekend in de natuur met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, de GIDSEN!

Vogels zien en horen is één, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. Onze Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in vogelmigratie herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. Ook de kennis van het gedrag van vogels draagt bij tot mooie waarnemingen waar je anders aan voorbij zou lopen. Hun scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat je alleen kunt ontdekken.

Met de extra informatie over vogelsoorten en hun leegwijze breng je ook jouw vogelkennis naar een hoger niveau. Determinatie van de geziene soorten, uitleg en ruimte voor vragen in de avond maken dit een compleet weekend vogelen.

Chris  en Annemieke kennen de gebieden in de Belgische Ardennen goed en weten feilloos de locaties te vinden om de aanwezige vogels en ander natuurschoon te kunnen waarnemen. Het zoeken naar planten, mossen, insecten en paddenstoelen is hun op het lijf geschreven. Ze hebben oog vóór alles wat groeit en bloeit in de natuur.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van de mooie bossen en natuur in de Belgische Ardennen.

 

Reisprogramma

 • Dag 1:  Reisdag, boswandeling en avondschemerexcursie
 • Dag 2: Hoge venen, boswandeling en avondschemerexcursie
 • Dag 3: Hoge venen, boswandeling en reisdag

 

Programma van dag tot dag

 

Dag 1:

Vanaf het verzamelpunt rijden we gezamenlijk in een comfortabele minibus richting de Oostkantons van de Belgische Ardennen. Als we in de Ardennen zijn aangekomen maken we onze eerste boswandeling. We maken kans op leuke soorten als Kruisbek, Taigaboomkruiper, Boompieper, Kleine Barmsijs, Kuifmees, Appelvink, Keep en Spechten. Zo komen hier de Zwarte specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Grote bonte specht, Groene specht en de zeldzame Grijskopspecht voor.

We houden de lucht in de gaten voor onze eerste Kraanvogels. Als de trek goed op gang is maken we kans op grote overvliegende groepen met Kraanvogels. Ook terugkerende Rode wouwen en Zwarte ooievaars vliegen rond deze tijd over de Belgische Ardennen.

Na ruim de tijd te hebben genomen in het bos gaan we inchecken in ons hotel. Een heerlijk verblijf in een natuurlijke omgeving. Na een eenvoudige avondmaaltijd willen we nog van de mogelijkheid gebruik maken om uilen zoals Bosuil, Ruigpootuil, Dwerg uil en de Oehoe te horen of te zien in een nabijgelegen gebied. In de avondschemering maken we ook nog kans om zoogdieren als Vos, Das, Wild Zwijn, Wilde kat en Edelhert waar te nemen. Met behulp van een warmtebeeldkijker kunnen we de velden afspeuren op zoek naar deze bijzondere waarnemingen.

Voor de nacht plaatsen we de nachtcamera in de buurt van een interessante locatie. Zo kunnen we zien wat er zich allemaal afspeelt als wij liggen te slapen.

Doelsoorten:

Kraanvogel, Rode wouw, Zwarte ooievaar, Blauwe kiekendief,  Korhoen, Taiga boomkruiper,  Boomklever, Klapekster,  Grote lijster, Kramsvogel, Koperwiek, Keep, Matkop, Kuifmees, Zwarte mees, Kleine Barmsijs, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Grijskopspecht, Groene specht, Dwerg uil, Ruigpootuil, Bosuil, Ransuil, Das, Vos, Wasbeer, Edelhert, Wild zwijn, Wolf, Wilde kat.

 

Dag 2:

We ontbijten vroeg en maken ons op voor een mooie dag op zoek naar de natuurschatten in de Belgische Ardennen. De Hoge venen is een bijzonder Hoogveengebied met veel natuurwaarde. Dit grote grensoverschrijdende gebied wordt goed beschermt. De planten, mossen, insecten en vogels krijgen alle ruimte om te leven. Niet alle stukken van dit natuurgebied zijn toegankelijk, en dat komt de natuur alleen maar ten goede. Als door de droogte gebieden niet toegankelijk zijn, want brandgevaar, hebben wij genoeg alternatieven om de doelsoorten te kunnen waarnemen.

De Korhoen

Hier is ook het leefgebied van de Korhoen, een prachtige hoender die we graag willen zien. in de vroege ochtend maken we de meeste kans om deze soort waar te nemen. We zullen vanaf diverse punten uitkijken naar deze bijzondere vogel. De Korhoenders staan ook hier erg onder druk en staan op de rode lijst. Alle voorzichtigheid is dus geboden om deze soort niet te verstoren.

De vogelmigratie is op gang aan het komen en de Kraanvogels rusten vaak in de Hoge Venen. Als ze in de vroege ochtend vertrekken maken ze een hoop kabaal. Een mooi schouwspel wat supergaaf zou zijn om mee te kunnen maken. Alle ingrediënten moeten kloppen dus er is geen garantie dat dit ook lukt. We vullen onze dag met een mooie wandeling en turen op verschillende uitkijkpunten naar mooie waarnemingen. Een dag met veel natuurbeleving in dit mooie stuk van België.

In de avond dineren we in het restaurant van ons hotel. Nagenietend van de mooie soorten die we hebben kunnen waarnemen. Na onze maaltijd rijden we langs interessante gebieden waar we weer kans maken op het zien van zoogdieren en uilen.

Doelsoorten:

Kraanvogel, Rode wouw, Zwarte ooievaar, Blauwe kiekendief,  Korhoen, Taiga boomkruiper,  Boomklever, Klapekster,  Grote lijster, Kramsvogel, Koperwiek, Keep, Matkop, Kuifmees, Zwarte mees, Kleine Barmsijs, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Grijskopspecht, Groene specht, Dwerg uil, Ruigpootuil, Bosuil, Ransuil, Das, Vos, Wasbeer, Edelhert, Wild zwijn, Wolf, Wilde kat.

 

Dag 3:

Onze laatste dag in de Belgische Ardennen. Na ons ontbijt en uitcheck staat er weer een interessante vogel dag op het programma. We bezoeken diverse gebieden voor het waarnemen van migrerende Kraanvogels, Zwarte ooievaar en Rode Wouwen.

Van de Roodbuikwaterspreeuw, Grote gele kwikstaart en de IJsvogel krijgen we nooit genoeg. Een bezoek aan een snelstromende beek is een mooie afsluiter van dit natuurweekend vol met vogels en ander natuurschoon in de Belgische Ardennen. Met een mooie lijst aan "Natuurschatten" gaan we in de middag terug naar ons verzamelpunt. En komt er een einde aan een heerlijke driedaagse in de bossen van onze zuiderburen.


NB: Bovenstaand programma is niet bindend. Omstandigheden zoals het weer of zaken van organisatorische aard kunnen een aanpassing aan het programma geven. Bijzondere waarnemingen uit het veld zullen indien mogelijk worden ingepast in het programma.

 

Doelsoorten:

Roodbuikwaterspreeuw, Grote gele kwikstaart, IJsvogel, Kraanvogel, Rode wouw, Zwarte ooievaar, Blauwe kiekendief,  Korhoen, Taiga boomkruiper,  Boomklever, Klapekster,  Grote lijster, Kramsvogel, Koperwiek, Keep, Matkop, Kuifmees, Zwarte mees, Kleine Barmsijs, Zwarte specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Grijskopspecht, Groene specht.

Chris weet van ieder tripje iets bijzonders te maken. Hij ziet werkelijk alles, heeft een enorme database aan vogelgeluidjes in zijn hoofd en weet altijd de leukste plekjes te vinden met zijn enorme voorbereiding.

∼ Clements

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabel hotel
(exclusief eenpersoon toeslag € 100,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

Transport vanaf verzamelpunt in Nederland

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vogelaars/natuurfotografen

✓ Gebruik van optiek (telescoop) en documentatie

 CO2 compensatie via Trees for All

Digitale soortenlijst na afloop

Exclusief:

Vervoer naar verzamelplaats in Nederland
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis en annuleringsverzekeringen
Bijdrage STO Garant en boekingskosten € 21,00

Praktisch

We verblijven in een middelklasse hotel met alle voorzieningen op de ruime kamer. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een toeslag van € 100,00 voor het alleen gebruik van een tweepersoonskamer. Een kamer delen met een deelnemer van hetzelfde geslacht kan worden aangevraagd. U wordt tijdig geïnformeerd als er iemand een kamer wil delen. Houdt er rekening mee dat als het niet lukt de extra toeslag alsnog wordt berekent.

Er is een gezellige lounge en bar waar jezelf allerlei warme en koude drankjes kan nuttigen. Het hotel ligt in een klein plaatsje, de natuur is in de nabije omgeving. Het maken van een leuke wandeling is dus mogelijk. Het hotel is gelegen in Duitsland net over de grens met de Belgische Ardennen.

Wifi is gratis beschikbaar.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke begeleiden jouw graag door de uitgestrekte natuur van de Oostkantons in de Belgische Ardennen. Ze brengen je naar de beste locaties voor het zien van Kraanvogeltrek, vogels van het bos en zoogdieren. Beleef de 100% natuurbeleving met veel persoonlijke aandacht in een kleine groep van maximaal zes personen.

Verzamelpunt

P+R Transferium Meerhoven
Sliffertsestraat 304
5657 AS Eindhoven

Precieze tijd wordt via de Email gecommuniceerd 10 dagen voor vertrek.

Beoordelingen

 1. Ellen Vreugdenhil

  Ik zit er nog vol van…zoveel gezien, gehoord en vast kunnen leggen. Wat een reis, echt een aanrader. Een prachtig gebied, veel soorten vogels, wild, sporen en fauna. Van roodbuikwaterspreeuw (wat een geweldig gedrag) tot rode wouwen. Veel geleerd mbt geluiden, gedrag van de diverse soorten. Waanzinnig zoveel als Chris en Annemieke weten van de natuur en met hun enthousiasme kunnen overbrengen.
  Een uitstekend hotel, wat ook zeker genoemd mag worden. Goede bedden en heerlijk gegeten.

  • Annemieke Spoelman

   Wauw 😉 dankjewel voor jouw mooie woorden. We hebben het ook superleuk gehad in de Ardennen. Veel gezien en kunnen vertellen, leuke foto’s kunnen maken en lekker gegeten. Kortom drie dag genieten in de Belgische Ardennen met veel natuurschoon en vogels.
   Graag tot een volgende keer,
   Groetjes Chris en Annemieke

Een beoordeling toevoegen