Vlinderen in de Zwitserse Alpen

1.795,00

Op zoek naar de Alpine vlinders

 Op reis met dé vlinderreizen specialist
 Bloemende weides met bloemen, kruiden en Alpine planten
Begeleiding van twee ervaren gidsen, vlinderspecialisten
Veel ruimte voor fotografie met nabesprekingen
Eco! Reis met de trein en gezamenlijke minibus
Kleine groep = 100% natuurbeleving en persoonlijke aandacht

Datum:
08 t/m 14 juli 2024 vol
07 t/m 13 juli 2025

Deze vlinderreis is erg populair- Wij raden aan om vroegtijdig te boeken om teleurstelling te voorkomen. Interesse in deze reis? Kom in Contact

 

Artikelnummer: VIZ Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Op zoek naar de vlinders van de Alpen

Prijs vanaf € 1795,00 p.p. 

Vertrekdatum:
08-07-2024 t/m 14-07-2024
07-07-2025 t/m 13-07-2025

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

De Zwitserse Alpen is één van de beste plekken om bijzondere vlinders te zien. We gaan een week lang op zoek naar de vlinders van het hooggebergte. De vlinders in de Alpen zijn gespecialiseerd om in moeilijke omstandigheden te overleven. Een plek waar het in de winter koud en ijzig is en de bloemenweides bedekt onder meters sneeuw. En in de korte zomer, als alles tot bloei komt, er geen tijd te verliezen is om voor nageslacht te zorgen.

U vindt hier soorten die alleen boven een bepaalde hoogtegrens voorkomen en soms alleen in een bepaalde regio. Vanaf twee prachtig gelegen locaties bezoeken we elke dag een mooi vlindergebied. We maken korte wandelingen in de bergen om op mooie Alpenweides te komen. Het wordt een heerlijke ontspannen week in een fantastische omgeving omringt door veel natuurschoon.

Vlinderrijkdom

De bloemenweides worden in de Zwitserse Alpen extensief beheert. Doordat alles een korte periode van groei heeft is het een korte tijd alles of niets. De vele soorten wilde bloemen bloeien bijna allemaal tegelijk. Soorten Margrieten, Ooievaarsbek, Paardenbloemen worden afgewisseld met echte alpine soorten. Gentiaan, vetplanten, Tijm en Edelweiss zijn echte planten van het hooggebergte. En dan zijn er nog de wilde orchideeën die de bloemenpracht compleet maken.

De vlinders en insecten maken dankbaar gebruik van de aanwezige nectar en waardplanten om hun eitjes af te kunnen zetten. We kunnen een grote lijst aan diverse soorten vlinders verwachten. Zo maken we kans op Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Alpensaffierblauwtje en Oranje bonteparelmoervlinder. Dit zijn toch wel vlinders waar we iets meer moeite voor wil doen. Chris  en Annemieke  brengen u naar de verschillende weides en we zoeken samen naar de soorten vlinders en planten.

Natuurschoon op grote hoogte

Vlinderen in de Zwitserse Alpen staat garant voor fantastische locaties in de natuur. Vergezichten over de hoogste pieken vanaf bloemrijke weides. Kletterende watervallen en stromende rivieren vol met leven op de oevers maken elke dag anders. Zo zijn er naast de vlinders en bijzondere flora ook nog libellen en vogels te bewonderen. Elke natuurliefhebber wordt hier op zijn of haar wenken bedient.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Zwitserland?

De gidsen van Goldcrest Nature Tours zijn gespecialiseerde vlinderaars en hebben veel kennis over de plantenrijkdom in de Alpen. Zo maken ze elk jaar diverse soorten vlinderreizen naar verschillende gebieden. Goldcrest NT is met recht een vlinderreisspecialist te noemen. U bent dus als beginnend of gevorderd vlinderliefhebber helemaal op uw plek bij Goldcrest Nature Tours.

Gids Chris de Nooijer kent de Alpen zeer goed en weet feilloos de locaties te vinden om bijzondere vlinders te kunnen waarnemen. En dan is het zoeken en determineren van de vele soorten. Soms is dat lastig omdat soorten maar kleine verschillen hebben. Gezamenlijk komen we er wel uit, er is documentatie voor handen en speciale app's kunnen ons ook helpen. Elke dag worden de geziene soorten gedetermineerd en bijgehouden op de soortenlijst.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie landschap. De bergen zijn magisch, vind u ook niet?

 

Reisverslag en soortenlijsten

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag naar ons verzamelpunt in Zwitserland
  • Dag 2: Vlinderweides Simplon vallei
  • Dag 3: Vlinderweides Simplon vallei
  • Dag 4: Vlinderweides Simplon vallei - verplaatsen naar Arolla
  • Dag 5: Vlinderweides  Arolla vallei
  • Dag 6: Vlinderweides Les Haudrés
  • Dag 7: Een reisdag vanaf ons verzamelpunt naar Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag naar de Zwitserse Alpen met de trein. de gezamenlijke minibus of met eigen vervoer. We ontmoeten elkaar op een verzamelpunt bij het station van Bern. Vandaar rijden we met een comfortabele minibus naar ons eerste verblijf. We hebben een prachtig gelegen accommodatie gereserveerd in Wallis, omgeven door hoge bergtoppen en bloemenweides. Na de gebruikelijke incheck kunnen we in de nabije omgeving een eerste wandeling maken. Een mooie vlinderweide met uitzicht op de imposante Alpen strekt zich voor ons uit. Zo kunnen we al even proeven van wat ons deze week te wachten staat.

Dag 2:

We beginnen onze eerste dag vlinderen in de Simplonvallei. Meerdere bloemenweides met bijzondere soorten vlinders en planten liggen voor ons. Soorten als Darwin hooibeestje, Alpenhooibeestje, Grauwe zandoogje, Zwitserse glanserebia en Alpensaffierblauwtje zijn knallers van vlindersoorten. We gaan ons een dag lang vermaken in deze prachtige vallei, waarbij we onze picknick lunch ter plaatse nuttigen.

In de avond kunnen we de geziene soorten op naam brengen en eventueel gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren.

Doelsoorten:

Westelijk spikkeldikkopje, Morgenrood, Violette vuurvlinder, Watererebia, Grote erebia, Darwins Hooibeestje, Alpen hooibeestje, Zwitserse glanserebia, Rotsvlinder, Simplon bergerebia, Kleine bergerebia, Titania's parelmoervlinder, Apollo vlinder, Bergspikkeldikkopje, Tijmblauwtje, Vals bruinblauwtje, Adonisblauwtje, Vals heideblauwtje, Zwart blauwtje, Klaverblauwtje, Zuidelijk dwergblauwtje, Marmererebia, Alpenzijde - erebia, Woudparelmoervlinder, Zilvervlek, Grote satarzandoog.

Dag 3:

Wederom bevinden we ons op prachtige Alpenweides in de Simplon valleivol met bloemen en kruiden. De vlinders hangen nog op te warmen aan de stengels. Gezamenlijk zoeken we naar de verschillende speciale soorten die op deze hoogte voorkomen. Er is weer ruim de tijd om de soorten te bewonderen en te fotograferen. De wandelingen bergop en bergaf zijn middelzwaar. De aanwezige hoogtemeters kan je in jouw eigen tempo lopen. We stoppen zeer regelmatig om de aanwezige vlinders te bekijken en te fotograferen. Wat een prachtige locatie om de dag door te brengen, indrukwekkende landschappen met alpine planten en vlinders.

 

Doelsoorten:

Alpenspikkeldikkopje, Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Berg geaderd witje, Bergresedawitje, Veengeeltje, Bergluzernevlinder, Rode vuurvlinder, Morgerood, Noordelijk manschildblauwtje, Vlagwikkeblauwtje, Vals heideblauwtje, Bergparelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Zilvervlek, Witbonte parelmoervlinder, Knoopkruidparelmoervlinder, Simplon bergerebia, Bergerebia, Zwitserse glanserebia, Gletsjervlinder, Heivlinder, Alpenhooibeestje, Kleine boswachter.

Dag 4:

In de ochtend kunnen we nog vlinderen in de Simplon vallei, we zoeken nog naar de speciale soorten die in deze regio voorkomen. Het Alpensaffierblauwtje en de Simplon bergerebia vinden we hier en die willen we u graag laten zien. In de middag verplaatsen we ons naar een andere locatie in Wallis. We klimmen tot 2000 meter hoogte naar ons tweede verblijf in Arolla. Een unieke locatie met prachtig uitzicht op hoge pieken en gletsjers. Op deze grote hoogte kunnen we weer andere soorten vlinders verwachten. We maken hier kans op vlindersoorten als Witgezoomd spikkeldikkopje, Kleine Apollovlinder, Bergluzernevlinder en Zwart blauwtje.

De vlindergebieden rondom Arolla zijn talrijk. Door de hoogte wordt er hierboven maar weinig of laat gemaaid. Koeien begrazen de weides veelal dicht bij de rivierbedding. Ons hotel voor drie nachten bevindt zich midden in de vlinderweides. We kunnen dus alle tijd nemen om te vlinderen op deze grote hoogte.

Doelsoorten:

Alpensaffierblauwtje, Simplonbergerebia, Darwins hooibeestje, Alpenspikkeldikkopje, Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Berg geaderd witje, Bergresedawitje, Veengeeltje, Bergluzernevlinder, Noordelijk manschildblauwtje, Vlagwikkeblauwtje, Bergparelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Zilvervlek, Witbonte parelmoervlinder, Bergerebia, Zwitserse glanserebia, Gletsjervlinder, Heivlinder, Alpenhooibeestje, Kleine boswachter, Boswitje, Vals heideblauwtje, Oranjebonte parelmoervlinder.

Dag 5:

We gaan al vroeg op pad om zo de slapende vlinders gemakkelijker te kunnen vinden. We bevinden ons op 2000 meter hoogte en gaan op deze hoogte op zoek naar aanwezige vlinders van het hooggebergte. Tijdens deze wandeling maken we we nog wat extra hoogtemeters. De weides op de grens en boven de boomgrens staan vol met wilde bloemen, het ziet er prachtig uit.

We kijken langs de stroompjes kalkhoudend water uit de bergen of we ' drinkgezelschappen' van vlinders kunnen vinden. De mineralen die vlinders nodig hebben vinden ze gemakkelijk op de kalkrijke bodem. Soms wel met tientallen bij elkaar drinken ze mineralen met hun roltong. In de ochtend en in de schaduw hangen de vlinders aan de aanwezige bloemen en grassen. We nemen ruim de tijd om de soorten te determineren en te fotograferen.

Onze lunch gebruiken we in het veld, dat is geen straf om op deze locatie te eten. Na een dag op de vlinderweides kunnen we voor ons diner even bijkomen in ons hotel. Met goed weer kunt u met uitzicht op de bergen buiten zitten.

 

Doelsoorten:

Donker spikkeldikkopje, Aambeeldspikkeldikkopje, Andoorndikkopje, Dwergdikkopje, Zwarte apollovlinder, Kleine apollovlinder, Apollovlinder, Koninginnepage, Koningspage, Bergluzernevlinder, Morgenrood, Sleedoornpage, Zuidelijk dwergblauwtje, Veenbesblauwtje, Zwartblauwtje, Tijmblauwtje, Alpensaffierblauwtje, Groot tragantblauwtje, Noordelijk manschildblauwtje, Bergparelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder, Oranjebonte parelmoervlinder, Witbonte parelmoervlinder, Blauwe ijsvogelvlinder, Blinde bergerbia, Alpenzijde erebia, Amandeloogerebia, Marmererebia, Roeterebia, Gletsjervlinder, Alpenhooibeestje.

Dag 6:

Weer een hele dag om de vlinders in het hooggebergte te bewonderen. We rijden naar een naastgelegen vallei om op de hooggelegen bloemenweides (+2100 meter) te zoeken naar mooie en zeldzame soorten vlinders. Er is weer ruim de tijd om te determineren en te fotograferen. We maken er een ontspannen laatste dag van met veel natuurschoon, prachtige vlinders en gezelligheid.

Lunch gebruiken we in het veld, en voor het diner kunnen we aanschuiven in ons hotel restaurant. In de avond kunnen we de geziene soorten determineren. Gezamenlijk gaat dat een stuk gemakkelijker en het is leerzaam.

Doelsoorten:

Westelijk spikkeldikkopje, Zuidelijke aarbeivlinder, Alpenspikkeldikkopje, Apollovlinder, Bergresedawitje, Veengeeltje, Violette vuurvlinder, Wegedoornpage, Berggentiaanblauwtje, Turkooisblauwtje, Witstreepblauwtje, Getand blauwtje, Braamparelmoervlinder, Zilvervlek, Titania's parelmoervlinder, Oranje bonteparelmoervlinder, Woudparlemoervlinder, Alpenbergerebia, Gewone zijdeerebia, Gewone dauwerebia, Watererebia, Kleine rotsvlinder, Zwitserse boswachter, Zuidelijke bosparelmoervlinder, Alpenhooibeestje, Zuidelijk dwergblauwtje.

Dag 7:

In de ochtend is er nog tijd om zelf op de naastgelegen weides te vlinderen. Eind ochtend reizen we weer naar Nederland en komt er een einde aan deze vlinderen in de Zwitserse Alpen. Hopelijk zijn er soorten gezien die nieuw voor u waren of heeft u prachtige foto's kunnen maken. Het belangrijkste is dat we kunnen terugkijken op een mooie week in de Zwitserse Alpen.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in twee comfortabele hotels (prachtige locaties)
    (eenpersoon toeslag € 200,00 )

Alle maaltijden ter plaatse, inclusief water

✓ Vervoer ter plaatse (vanaf verzamelpunt in Bern)

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vlinderspecialisten

✓ Gebruik van vlinder en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

✓ Bijdrage aan natuurbescherming zie ook Natuurbehoud

Exclusief:

 Retour naar Zwitserland, verzamel locatie Bern Hauptbahnhof
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− 
Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen
− Uitgaven van persoonlijke aard
Bijdrage STO Garant € 13,00
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

We verblijven in twee klasse hotels in de bergen met alle voorzieningen en magnifieke uitzichten. Typische Zwitserse accommodaties met eigen badkamer en toilet en goede bedden. Er zijn tweepersoonskamers en een enkele eenpersoons kamer beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 200,00.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids en vlinderspecialist Chris kan u alles vertellen over de vele soorten vlinders die hier te vinden zijn. Samen met Annemieke delen zij graag hun kennis over deze bergen en de flora en fauna zorgen ervoor dat u een onbezorgde vlinderreis kan gaan beleven.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Meer bijzondere vlinderreizen van Goldcrest Nature Tours

Extra informatie

Vertrekdatum

08 t/m 14 juli 2024, 7 t/m 13 juli 2025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vlinderen in de Zwitserse Alpen” te beoordelen