Vlinderen in de Zwitserse Alpen

1.695,00

Op zoek naar de Alpine vlinders

 Op reis met dé vlinderreizen specialist
 Bloemende weides met bloemen, kruiden en Alpine planten
Begeleiding van twee ervaren gidsen, vlinderspecialisten
Veel ruimte voor fotografie met nabesprekingen
Eco! Reis met de trein en gezamenlijke minibus
Kleine groep = 100% natuurbeleving en persoonlijke aandacht

Datum:
10 t/m 16 juli 2023
vol

08 t/m 14 juli 2024

Deze vlinderreis is erg populair- Wij raden aan om vroegtijdig te boeken om teleurstelling te voorkomen. Interesse in deze reis? Kom in Contact

 

Artikelnummer: VIZ Categorieën: , , , Tag:

Beschrijving

Op zoek naar de vlinders van de Alpen

Prijs vanaf € 1695,00 p.p. 

Vertrekdatum:
10-07-2023 t/m 16-07-2023 vol
08-07-2024 t/m 14-07-2024

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

De Zwitserse Alpen is één van de beste plekken om bijzondere vlinders te zien. We gaan een week lang op zoek naar de vlinders van het hooggebergte. De vlinders in de Alpen zijn gespecialiseerd om in moeilijke omstandigheden te overleven. Een plek waar het in de winter koud en ijzig is en de bloemenweides bedekt onder meters sneeuw. En in de korte zomer, als alles tot bloei komt, er geen tijd te verliezen is om voor nageslacht te zorgen.

Je vindt hier soorten die alleen boven een bepaalde hoogtegrens voorkomen en soms alleen in een bepaalde regio. Vanaf twee prachtig gelegen locaties bezoeken we elke dag een mooi vlindergebied. We maken korte wandelingen en maken gebruik van de aanwezige kabelbanen om hoger op de berg te komen. Het wordt een heerlijke ontspannen week in een fantastische omgeving omringt door veel natuurschoon.

Vlinderrijkdom

De bloemenweides worden in de Zwitserse Alpen extensief beheert. Doordat alles een korte periode van groei heeft is het een korte tijd alles of niets. De vele soorten wilde bloemen bloeien bijna allemaal tegelijk. Soorten Margrieten, Ooievaarsbek, Paardenbloemen worden afgewisseld met echte alpine soorten. Gentiaanblauwtje, Sedum, en Edelweiss zijn echte planten van het hooggebergte. En dan zijn er nog de wilde orchideeën die de bloemenpracht compleet maken.

De vlinders en insecten maken er dankbaar gebruik van de aanwezige nectar en waardplanten om hun eitjes af te kunnen zetten. We kunnen een grote lijst aan diverse soorten vlinders verwachten. Zo maken we kans op Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Alpensaffierblauwtje en Oranje bonteparelmoervlinder. Dit zijn toch wel vlinders waar je iets meer moeite voor wil doen. Chris  en Annemieke  brengen je naar de verschillende weides en we zoeken samen naar de soorten vlinders en planten.

Natuurschoon op grote hoogte

Vlinderen in de Zwitserse Alpen staat garant voor fantastische locaties in de natuur. Vergezichten over de hoogste pieken vanaf bloemrijke weides. Kletterende watervallen en stromende rivieren vol met leven op de oevers maken elke dag anders. Zo zijn er naast de vlinders en bijzondere flora ook veel libellen en vogels te bewonderen. Elke natuurliefhebber wordt hier op zijn of haar wenken bedient.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Zwitserland?

De gidsen van Goldcrest Nature Tours zijn gespecialiseerde vlinderaars en hebben veel kennis over de plantenrijkdom in de Alpen. Zo maken ze elk jaar diverse soorten vlinderreizen naar verschillende gebieden. Goldcrest NT is met recht een vlinderreisspecialist te noemen. Je bent dus als beginnend of gevorderd vlinderliefhebber helemaal op je plek bij Goldcrest NT.

Gids Chris de Nooijer kent de Alpen zeer goed en weet feilloos de locaties te vinden om bijzondere vlinders te kunnen waarnemen. En dan is het zoeken en determineren van de vele soorten. Soms is dat lastig omdat soorten maar kleine verschillen hebben. Gezamenlijk komen we er wel uit, er is documentatie voor handen en speciale app's kunnen ons ook helpen.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie landschap. De bergen zijn magisch, vind je ook niet?

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag naar ons verzamelpunt in Zwitserland
  • Dag 2: Vlinderweides Simplon vallei
  • Dag 3: Vlinderweides Riederalp/Betmeralp
  • Dag 4: Natuurgebied Pfyn Finges - verplaatsen naar Arolla
  • Dag 5: Vlinderweides  Arolla vallei
  • Dag 6: Vlinderweides Arolla op hoogte
  • Dag 7: Een reisdag vanaf ons verzamelpunt naar Nederland

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Een reisdag naar de Zwitserse Alpen met de trein of met eigen vervoer. We ontmoeten elkaar op een verzamelpunt op het station van Bern. Vandaar rijden we met een comfortabele minibus of twee ruime auto's naar ons verblijf. We hebben een prachtig gelegen accommodatie gereserveerd in Wallis, omgeven door hoge bergtoppen en bloemenweides. Na de gebruikelijke incheck kunnen we in de nabije omgeving een eerste wandeling maken. Een mooie vlinderweide met uitzicht op de imposante Alpen strekt zich voor ons uit. Zo kunnen we al even proeven van wat ons deze week te wachten staat.

Dag 2:

We beginnen onze eerste dag vlinderen in de Simplonvallei. Meerdere bloemenweides met bijzondere soorten vlinders en planten liggen voor ons. Soorten als Darwin hooibeestje, Alpenhooibeestje, Grauwe zandoogje, Zwitserse glanserebia en Alpensaffierblauwtje zijn knallers van vlindersoorten. We gaan ons een dag lang vermaken in deze prachtige vallei, waarbij we onze picknick lunch ter plaatse nuttigen.

In de avond kunnen we de geziene soorten op naam brengen en eventueel gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren.

Doelsoorten:

Morgenrood, Violette vuurvlinder, Watererebia, Grote erebia, Darwins Hooibeestje, Zwitserse glanserebia, Rotsvlinder, Kleine bergerebia, Titania's parelmoervlinder, Apollo vlinder, Bergspikkeldikkopje, Tijmblauwtje, Vals bruinblauwtje, Marmererebia, Woudparelmoervlinder, Grote satarzandoog, Dwergblauwtje, Klaverblauwtje.

Dag 3:

We bezoeken een gebied waarbij we met een kabelbaan naar hoger gelegen weides gaan. Wederom bevinden we ons op prachtige Alpenweides vol met bloemen en kruiden. De vlinders hangen nog op te warmen aan de stengels. Gezamenlijk zoeken we naar de verschillende speciale soorten die op deze hoogte voorkomen. Er is weer ruim de tijd om de soorten te bewonderen en te fotograferen. De wandelingen bergop en bergaf zijn middelzwaar. De aanwezige hoogtemeters kan je in jouw eigen tempo lopen. We stoppen zeer regelmatig om de aanwezige vlinders te bekijken en te fotograferen.

De uitzichten op de aanwezige bergtoppen en de Aletsch gletsjer zijn adembenemend, met recht bevinden we ons op het dak van Europa. Wat een prachtige locatie om de dag door te brengen, indrukwekkende landschappen met alpine planten en vlinders.

 

Doelsoorten:

Alpenspikkeldikkopje, Zuidelijke aardbeivlinder, Apollovlinder, Berg geaderd witje, Bergresedawitje, Veengeeltje, Bergluzernevlinder, Noordelijk manschildblauwtje, Vlagwikkeblauwtje, Bergparelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Zilvervlek, Witbonte parelmoervlinder, Bergerebia, Zwitserse glanserebia, Gletsjervlinder, Heivlinder, Alpenhooibeestje, Kleine boswachter.

Dag 4:

In de ochtend bezoeken we het natuurgebied Phyn Finges, een waterrijk gebied gelegen in het dal van Wallis. Naast vlinders kunnen we hier ook andere insecten tegenkomen zoals enkele bijzondere Libellen. De middag besteden we aan een mooie rit omhoog. We klimmen tot 2000 meter hoogte naar ons tweede verblijf in Arolla. Op deze grote hoogte kunnen we weer andere soorten vlinders verwachten. We maken hier kans op vlindersoorten als Witgezoomd spikkeldikkopje, Kleine Apollovlinder, Bergluzernevlinder en Zwart blauwtje.

De vlindergebieden rondom Arolla zijn talrijk. Door de hoogte wordt er hierboven maar weinig of laat gemaaid. Koeien begrazen de weides veelal dicht bij de rivierbedding. Ons hotel voor drie nachten bevindt zich midden in de vlinderweides. We kunnen dus alle tijd nemen om te vlinderen op deze grote hoogte.

 

 

 

Doelsoorten:

Phyn Finges: Zuidelijk staartblauwtje, Grote saterzandoog, Argusvlinder, Amandeloogerebia, Blauwe ijsvogelvlinder, Dambordje, Knoopkruidparelmoervlinder, Grote parelmoervlinder, Berg geaderd witje, Groot geaderd witje, Kempense heidelibel, Zwarte heidelibel, Vuurlibel, Blauwe breedscheenjuffer, Ringslang, Bijeneter, Hop, Draaihals, Bergfluiter, Grote karekiet, Woudaap.

Dag 5:

We gaan al vroeg op pad om zo de slapende vlinders gemakkelijker te kunnen vinden. We bevinden ons op 2000 meter hoogte en gaan op deze hoogte op zoek naar aanwezige vlinders van het hooggebergte. Tijdens deze wandeling maken we niet heel veel extra hoogtemeters. De weides langs de snelstromende rivier staan vol met wilde bloemen, het ziet er prachtig uit.

Ook in de rivierbedding kunnen we op drooggevallen plaatsen vlinders vinden. De mineralen die vlinders nodig hebben vinden ze gemakkelijk op de kalkrijke bodem. Soms wel met tientallen bij elkaar drinken ze mineralen met hun roltong. In de ochtend en in de schaduw hangen de vlinders aan de aanwezige bloemen en grassen. We nemen ruim de tijd om de soorten te determineren en te fotograferen.

Onze lunch gebruiken we in het veld, dat is geen straf om op deze locatie te eten. Na een dag op de vlinderweides kunnen we voor ons diner even bijkomen in ons hotel. Met goed weer kan je met uitzicht op de bergen buiten zitten.

 

Doelsoorten:

Donker spikkeldikkopje, Aambeeldspikkeldikkopje, Andoorndikkopje, Dwergdikkopje, Zwarte apollovlinder, Kleine apollovlinder, Koninginnepage, Koningspage, Bergluzernevlinder, Morgenrood, Sleedoornpage, Zuidelijk dwergblauwtje, Veenbesblauwtje, Zwartblauwtje, Tijmblauwtje, Alpensaffierblauwtje, Groot tragantblauwtje, Bergparelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder, Blauwe ijsvogelvlinder, Blinde bergerbia, Alpenzijde erebia, Amandeloogerebia, Marmererebia, Roeterebia, Gletsjervlinder, Alpenhooibeestje.

Dag 6:

Weer een hele dag om de vlinders in het hooggebergte te bewonderen. We blijven in de omgeving van ons hotel om op de bloemenweides te zoeken naar mooie en zeldzame soorten vlinders. Er is weer ruim de tijd om te determineren en te fotograferen. We maken er een ontspannen laatste dag van met veel natuurschoon, prachtige vlinders en gezelligheid.

Lunch gebruiken we in het veld, en voor het diner kunnen we aanschuiven in ons hotel restaurant. In de avond kunnen we eventueel nog soorten determineren. Gezamenlijk gaat dat een stuk gemakkelijker en het is leerzaam.

Doelsoorten:

Westelijk spikkeldikkopje, Zuidelijke aarbeivlinder, Alpenspikkeldikkopje, Apollovlinder, Bergresedawitje, Veengeeltje, Violette vuurvlinder, Wegedoornpage, Berggentiaanblauwtje, Turkooisblauwtje, Witstreepblauwtje, Getand blauwtje, Braamparelmoervlinder, Zilvervlek, Titania's parelmoervlinder, Oranje bonteparelmoervlinder, Woudparlemoervlinder, Alpenbergerebia, Gewone zijdeerebia, Gewone dauwerebia, Watererebia, Kleine rotsvlinder, Zwitserse boswachter, Zuidelijke bosparelmoervlinder, Tweekleurig hooibeestje, Zuidelijk dwergblauwtje.

Dag 7:

Vandaag reizen we weer naar Nederland en komt er einde aan deze vlinderen in de Zwitserse Alpen. Hopelijk zijn er soorten gezien die nieuw voor je waren of heb je prachtige foto's kunnen maken. Het belangrijkste is dat we kunnen terugkijken op een mooie week in de Zwitserse Alpen.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in twee comfortabele hotels
    (eenpersoon toeslag € 200,00 )

Alle maaltijden ter plaatse
    inclusief water, frisdrank, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse (vanaf verzamelpunt)

✓ Tickets voor kabelbanen en natuurparken

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vlinderspecialisten

✓ Gebruik van vlinder en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

✓ Bijdrage aan natuurbescherming zie ook Natuurbehoud

Exclusief:

 Retour naar Zwitserland, verzamel locatie Bern Hauptbahnhof (vlieg- of treintickets zijn los bij ons te boeken)
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− 
Alle alcoholische dranken en andere versnaperingen
− Uitgaven van persoonlijke aard
Bijdrage STO Garant € 13,00
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

We verblijven in twee klasse hotels in de bergen met alle voorzieningen. Typische Zwitserse accommodaties met eigen badkamer en toilet. Er zijn tweepersoonskamers en een enkele eenpersoons kamer beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 200,00.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids en vlinderspecialist Chris kan u alles vertellen over de vele soorten vlinders die hier te vinden zijn. Zijn kennis over deze bergen en de flora en fauna zorgen ervoor dat je een onbezorgde vlinderreis kan gaan beleven.

Reisbegeleider, natuurgids en natuurfotograaf. Annemieke neemt de praktische zaken voor haar rekening en helpt u bij het zoeken naar de vele vlinders. Op het gebied van macro en detailfotografie heeft zij veel ervaring. Gezamenlijk brengen we jouw fotografie naar een hoger niveau.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Meer bijzondere vlinderreizen van Goldcrest Nature Tours

Extra informatie

Vertrekdatum

10 t/m 16 juli 2023, 08 t/m 14 juli 2024

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vlinderen in de Zwitserse Alpen” te beoordelen