Beschrijving
Vogelreis Cyprus: een paradijs voor vogelaars
Op zoek naar trek-, stand- en endemische vogelsoorten
Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen
Wat gaan we doen?
Dankzij de gunstige ligging op de vogeltrekroute tussen Afrika en Europa, komen er jaarlijks meer dan 300 vogelsoorten op het eiland voor. In het voorjaar, wanneer de vogeltrek op zijn hoogtepunt is, is Cyprus een waar walhalla voor vogelaars. De ideale bestemming voor een vogelreis Cyprus in het voorjaar. Alles onder deskundige begeleiding van Chris en Annemieke die u meenemen naar de beste en mooiste vogelplekken op het zuidelijke deel van Cyprus. Een week lang gaan we op zoek naar trek-, stand- en endemische vogelsoorten. Zoals de Cyprus Dwergooruil, Cyprus Tapuit, Cyprus Grasmus en verschillende ondersoorten van onder andere de Gaai, Boomkruiper en Merel. Allemaal soorten die alleen op dit eiland voorkomen.
Waarom is Cyprus zo'n geweldige bestemming voor vogelaars?
Er zijn verschillende redenen waarom Cyprus zo'n geweldige bestemming is voor vogelaars. Ten eerste heeft het eiland een gevarieerde landschap, met Mediterrane bossen, schrale vlaktes, wetlands en kustgebieden. Ook de voor agricultuur gemaakte vijvers en reservoirs zijn goede vogelplekken. Dit biedt een breed scala aan leefgebieden voor vogels. Ten tweede is de natuur op Cyprus relatief ongerept, ook de archeologische locaties, waardoor vogels er goed gedijen. Ten slotte is het klimaat op Cyprus mild, met warme zomers en milde winters. Dit maakt het eiland het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming voor vogels en vogelaars. Het zien van bijzondere vogelsoorten als Sporenkievit, Poelruiter en de Kuifkoekoek maken je dag meer dan goed. Vogels op trek levert soms zeer speciale waarnemingen op, soorten als de Jufferkraanvogel, Bonte IJsvogel, Steppenkiekendief en Groene bijeneter zouden een superkers op de taart zijn.
Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Cyprus?
Een georganiseerde groepsreis met Goldcrest is een leuke en leerzame manier om Cyprus te verkennen. Chris en Annemieke kunnen u veel vertellen over de vogels die we gaan zien. Fotomateriaal en documentatie helpen ons om de vogelsoorten te determineren. Ze vertellen kleine aandachtspunten waardoor u zelf ook steeds meer gaat herkennen. Daarnaast is het gezellig om met andere vogelaars te reizen en ervaringen uit te wisselen.
Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie eiland. Het voorjaar is de tijd om een lange lijst aan bijzondere flora, zoals orchideeën, waar te nemen. Reptielen, libellen en de eerste voorjaarsvlinders laten ons ook niet onberoerd. En zullen we ook, waar mogelijk, dineren in authentieke restaurants. Als u op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke ervaring, dan is een vogelreis naar Cyprus in het voorjaar met Goldcrest Nature Tours zeker een aanrader.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Witoogeend, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Klein waterhoen, Sporenkievit, Woestijnplevier, Kaspische plevier, Breedbekstrandloper, Vorkstaartplevier, Armeense meeuw, Lachstern, Woudaap, Rosse pelikaan, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Bonte IJsvogel, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Chris weet van ieder tripje iets bijzonders te maken. Hij ziet werkelijk alles, heeft een enorme database aan vogelgeluidjes in zijn hoofd en weet altijd de leukste plekjes te vinden […]
Reisprogramma
- Dag 1: Reisdag naar Cyprus - Akrotiri marsch
- Dag 2: Mandria en omgeving
- Dag 3: Paphos en omgeving
- Dag 4: Bad Aprhrodite en omgeving
- Dag 5: Troodos mountains
- Dag 6: Transfer dag - Larnaca en omgeving
- Dag 7: Cape Greco en Paralimni lake
- Dag 8: Reisdag naar Nederland
Nb: Bovenstaand programma is niet bindend en kan worden aangepast voor organisatorische redenen. Gemelde zeldzaamheden worden, waar mogelijk, meegenomen in het programma.
Programma van dag tot dag
Dag 1:
De reisdag: Via de luchthaven van Larnaca rijden we met een comfortabele minibus naar onze eerste vogelbestemming. De omgeving van Akrotiri herbergt een mooi moeras waar we de eerste gave soorten op Cyprus kunnen gaan waarnemen. De Sporenkievit, Steltkluut en Koereiger zijn hier goed vertegenwoordigt. De Roodkeelpieper en verschillende soorten kwikstaarten en steltlopers kunnen ons hier goed bezig houden. We rijden langs de zoutpannen om de Flamingo's te zien en kunnen bij Lady's mile de eerste meeuwen soorten bekijken. Als de dag vordert rijden we naar ons hotel waar we, na het inchecken, kunnen aanschuiven voor een diner.
Nb: De vliegtijden kunnen fluctueren, zodat de tijd om te vogelen beperkt kan worden. Wij streven er uiteraard naar om op een zo gunstig mogelijk tijd te vliegen (houdt rekening met een vroege vertrektijd)
Dag 2:
Na het ontbijt rijden we naar de omgeving van Mandria. Hier kunnen we langs diverse hotspots rijden om mooie soorten vogels te kunnen waarnemen. In de vijvers maken we kans op Klein en Kleinst waterhoen en de Porseleinhoen. Purperreigers, Kwak en Woudaap vliegen regelmatig op vanuit het riet, waar uiteraard een Grote karekiet zit te zingen. De route langs het "Hoppenlaantje" levert naast Hop soms leuke verrassingen op. Rovers als de Arendbuizerd, Steppenkiekendief of Havikarend worden hier met regelmaat gezien.
We verblijven de gehele dag in de omgeving en zullen rivierbeddingen, dammen, waterreservoirs en agricultuur landschap bezoeken. We maken korte wandelingen en zullen veel turen met telescoop en kijkers om met een mooie lijst aan waarnemingen de dag af te sluiten. Onze lunch (picknick) nuttigen we "in het veld". In de late namiddag bent u weer terug bij ons verblijf. Voor het diner gaan we de geziene soorten op naam brengen. U krijgt uitleg in het herkennen van de soorten met handige "ezelsbruggetjes", en veel documentatie. Ook kunnen we de gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren. Een wandeling na de maaltijd, in het dorp, levert misschien nog een waarneming van de Cyprus dwergooruil op.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Klein waterhoen, Kleinst waterhoen, Porseleinhoen, Sporenkievit, Hop, Draaihals, Woudaap, Kwak, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Bonte IJsvogel, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Roodstuitzwaluw, Oostelijke vale spotvogel, Balkan vliegenvanger, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 3:
We gaan ons de gehele dag vermaken in de omgeving van Paphos. Een mooie route leidt ons naar Archeologische opgravingen waar het goed vogelen is. Diverse bijzondere tapuiten zoals de Monnikstapuit maar ook de Draaihals kunnen we hier waarnemen. We rijden naar diverse reservoirs en bijbehorende dammen. Hier kunnen we roofvogels verwachten zoals Havikarend en Arendbuizerd. Stroomafwaarts vinden we steltlopers en langs de kust vinden we plevieren en tapuiten.
We lunchen weer "in het veld" en in de late namiddag bent u weer bij ons verblijf om bij te komen van een soortenrijke dag. Voor het diner proberen we gezamenlijk de soorten die we gezien hebben te determineren. Ook het bekijken van enkele van de gemaakte foto's behoort tot de mogelijkheden. Zo kunnen we de aankomende dagen met de eventuele tips & tricks aan de slag.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Witoogeend, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Klein waterhoen, Sporenkievit, Woestijnplevier, Kaspische plevier, Breedbekstrandloper, Vorkstaartplevier, Armeense meeuw, Lachstern, Woudaap, Rosse pelikaan, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Bonte IJsvogel, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 4:
Na het ontbijt rijden we naar de omgeving van Bad Aphrodite. Onderweg stoppen we langs diverse hotspots om mooie soorten vogels te kunnen waarnemen. Het is een prachtige maar lange tour die we onderbreken met genoeg tijd om vogels te kijken en te genieten van adembenemende natuur. Soorten zoals Aziatische steenpatrijs, Rotsduif, Oostelijke vale sportvogel, Cyprus grasmus, Rode rotslijster, Balkan Vliegenvanger, Balkan bergfluiter en Maskerklauwier behoren tot mogelijke doelsoorten vandaag.
We verblijven de gehele dag in de omgeving en zullen diverse soorten landschappen bezoeken. We maken korte wandelingen en zullen veel turen met telescoop en kijkers om met een mooie lijst aan waarnemingen de dag af te sluiten. Onze lunch (picknick) nuttigen we "in het veld". In de late namiddag bent u weer terug bij ons verblijf. Voor het diner gaan we de geziene soorten op naam brengen. U krijgt uitleg in het herkennen van de soorten met handige "ezelsbruggetjes", en veel documentatie. Ook kunnen we de gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Rotsduif, Armeense meeuw, Lachstern, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 5:
Vandaag blijven we in de Troodos Mountains. We rijden een mooie route door de bergen en zullen gaan uitkijken naar ondersoorten van Gaai, Zwarte mees, Koolmees, Boomkruiper, Merel, Vink, Kruisbek en Winterkoning. Rovers als de Arendbuizerd, kleine torenvalk of Havikarend worden hier met regelmaat gezien. Wellicht hebben we geluk en kunnen we in een boom de Cyprus dwergooruil ontdekken.
We verblijven de gehele dag in de bergen en zullen rivierbeddingen, dammen en waterreservoirs bezoeken. We maken korte wandelingen en zullen veel turen met telescoop en kijkers om met een mooie lijst aan waarnemingen de dag af te sluiten. Onze lunch (picknick) nuttigen we "in het veld". In de late namiddag bent u weer terug bij ons verblijf. Voor het diner gaan we de geziene soorten op naam brengen. U krijgt uitleg in het herkennen van de soorten met handige "ezelsbruggetjes", en veel documentatie. Ook kunnen we de gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren. Een wandeling na de maaltijd, in het dorp, levert misschien nog een waarneming van de Cyprus dwergooruil op.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Lachstern, Woudaap, Rosse pelikaan, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Diverse Cyprus ondersoorten, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 6:
Na een goed ontbijt checken we uit en maken we ons op voor een transfer dag naar de andere kant van het eiland. We gaan de omgeving van Larnaca ontdekken. Hier vinden we zoutpannen, moeras en kruidenrijke graslanden. We kunnen vandaag naast Zwarte ibis, Flamingo's en Steltkluten ook soorten als de Maskerklauwier en Kuifkoekoek gaan waarnemen. Roofvogels als Roodpootvalk en Grauwe kiekendief jagen over de velden waar kleine zangers zich schuilhouden in de vele bosjes. Een waar vogelparadijs waar we ons de hele dag mee kunnen vermaken.
In de namiddag checken we in bij ons tweede hotel. Dineren doen we in een leuk authentiek restaurant met uitzicht op zee.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Witoogeend, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Klein waterhoen, Sporenkievit, Woestijnplevier, Kaspische plevier, Breedbekstrandloper, Vorkstaartplevier, Armeense meeuw, Lachstern, Woudaap, Rosse pelikaan, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Bonte IJsvogel, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 7:
Onze laatste volle dag vogelen op Cyprus besteden we goed. De over zee uitstekende rots Cape Greco is vandaag het decor waar we weer gave soorten kunnen gaan waarnemen. Sommige zijn net aangekomen en scharrelen de nodige brandstof bij elkaar. We nemen de tijd om de grasmussen en tapuiten goed te bekijken. De 'endemen', Cyprus grasmus en Cyprus tapuit, kunnen er zomaar tussen zitten. Ook de Oostelijke blonde tapuit of de Balkan baardgrasmus zitten in de vele stekelige bosjes.
Paralimni lake herbergt watervogels, steltlopers en we maken kans op klein en kleinst waterhoen. Kortom een hele dag om onze gave vogelreis Cyprus in het voorjaar mee af te sluiten. In de late namiddag zijn we terug bij het hotel waar we weer een leuk restaurant bezoeken voor onze laatste Cypriotische maaltijd.
Doelsoorten:
Zwarte frankolijn, Witoogeend, Aziatische steenpatrijs, Vale gierzwaluw, Kuifkoekoek, Palmtortel, Klein waterhoen, Sporenkievit, Woestijnplevier, Kaspische plevier, Breedbekstrandloper, Vorkstaartplevier, Armeense meeuw, Lachstern, Woudaap, Rosse pelikaan, Havikarend, Balkan sperwer, Arendbuizerd, Cyprus dwergooruil, Bonte IJsvogel, Groene bijeneter, Kleine torenvalk, Eleonora's valk, Maskerklauwier, Kleine klapekster, Roodstuitzwaluw, Balkanbergfluiter, Oostelijke vale spotvogel, Oostelijke orpheusgrasmus, Ruppels grasmus, Cyprus grasmus, Ménétriés zwartkop, Balkan vliegenvanger, Rode rotslijster, Izabeltapuit, Oostelijke blonde tapuit, Cyprus tapuit, Finsch tapuit, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Bruinkeelortolaan, Zwartkopgors.
Dag 8:
De reisdag: Als de vliegtijden het toelaten kunnen we nog vogelen bij de zoutpannen rondom Larnaca. Zo kunnen we nog kijken of er nog soorten eenden of steltlopers ter plaatse zijn. Op de gedorste graanvelden lopen altijd wel interessante vogels zoals Balkan kwikstaart, Citroenkwikstaart en Bruinkeelortolaan.
En dan is er een einde gekomen aan deze prachtige vogelreis Cyprus in het voorjaar. Met een lange lijst aan gave vogelsoorten, en wellicht veel fotomateriaal, is het nog lang nagenieten.
NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.
Wat is inbegrepen
Inclusief:
✓ Alle overnachtingen in een zeer comfortabel hotel
(1-persoonstoeslag gebruik 2-persoonsk. € 275,00)
✓ Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee
✓ Vervoer ter plaatse
✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vogelaars
✓ Dagelijkse determinatie en fotobespreking
✓ Gebruik van vogel documentatie
✓ Gebruik van telescoop
✓ CO2 compensatie via Trees for All
✓ Digitaal verslag met soortenlijst na afloop
Exclusief:
− Retour vliegreis naar Cyprus (vliegtickets verzorgen wij graag voor u)
− Maaltijden tijdens heen en terugreis
− Alle (alcoholische) dranken
− Uitgaven van persoonlijke aard
− Reis en annuleringsverzekering (aanbevolen)
− Bijdrage STO Garant € 13,00
− Boekingskosten € 15,00 per boeking
Praktisch
We verblijven in twee comfortabele hotels met alle voorzieningen zoals een eigen badkamer, toilet en airconditioning. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een tweepersoonskamer. Toeslag bedraagt € 275,00.
Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt. Vink "kamer op indeling" aan op het factuurformulier.
Wifi is gratis beschikbaar.
Update: We zoeken een vrouw voor een kamer op indeling
De heen en terugreis naar Cyprus gaat met het vliegtuig. De vliegtickets zijn niet inbegrepen maar wel extra bij te boeken, u ontvangt altijd eerst een offerte. Informeer naar de mogelijkheden of kijk op onze Reisvoorwaarden . De vliegtickets worden apart gefactureerd en vallen niet onder de pakketreis.
De gehele week hebben we de beschikking over een comfortabele minibus. We hanteren geen vaste plaatsen in de auto en zullen zoveel mogelijk van plek wisselen. Roken is niet toegestaan in de bus.
Alle maaltijden zijn inbegrepen tijdens deze vogelreis. Behalve de maaltijden tijdens de heen en terugreis , die zijn voor eigen rekening.
We ontbijten in ons hotel. Lunch (picknick) zullen we "in het veld" nuttigen of in een lokaal restaurant. Tussendoor stoppen we bij kleine cafe's voor koffie of een koud drankje. Onze diners vinden plaats bij lokale restaurants.
Water, koffie en thee is inbegrepen. Overige (alcoholische) drankjes en extra versnaperingen zijn voor eigen rekening.
Eventuele dieetwensen kunt u doorgeven op het boekingsformulier.
Voorjaar is ook in Cyprus wisselvalig. Zo kan de temperatuur uiteenlopen van 20 tot 30+ graden.
Zo wisselen zon en wolken elkaar af, met wat wind erbij kan het dan best afkoelen. Een fleecevest en windjack zijn altijd handig om bij u te hebben.
Laagjes (eventueel waterdicht) kleding is het meest ideale om mee te nemen. Ook een pet of hoed tegen de zon. Vergeet ook de zonnebescherming niet!
Goede wandelschoenen zijn aan te raden.
Met de laatste informatie (vier weken voor vertrek) ontvangt u een "inpaklijst" waarop u inspiratie kunt vinden wat handig is om mee te nemen.
Deze vogelreis is uitermate geschikt voor het maken van mooie natuurfoto's. De gids en reisbegeleider zijn beide fervente natuurfotografen, met veel ervaring in vogel- en macrofotografie. Ze helpen u graag als dat nodig mocht zijn.
Een toestel met een zoomlens, een telelens en een groothoeklens zijn de meest gebruikte lenzen tijdens deze natuurreis. Ook kunnen filters als polarisatie, ND of grijsverloopfilters een leuke aanvulling zijn om uw foto's te verbeteren. Thuis oefenen met vliegende vogels is handig, bekijk alvast wat de beste instellingen zijn voor uw camera.
Denk aan extra batterijen en SD kaartjes, want er kunnen zomaar heel veel mooie onderwerpen voor de lens komen.
In de avonduren is er nog de ruimte om elkaar te voorzien van tips & tricks. Zo kunt u uw fotografie skills naar een hoger niveau brengen, of iemand helpen om nog betere foto's te maken.
Let op: Deze vogelreis is geen fotografiereis/workshop, de natuurbeleving en het kijken naar vogels is leidend in onze dagindeling.
Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis
Klik op de naam ↓
Natuurgidsen Chris en Annemieke begeleiden deze prachtige vogelreis naar Cyprus. De streek en de vele vogelsoorten hebben geen geheimen voor dit team.
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.