Vlinderreis naar de Maritieme Alpen

1.595,00

Het Italiaanse Piemonte en Franse Mercantour

Kans op 100 + soorten Dagvlinders!
 Leefgebied van de Roodbonte- en Witbonteparelmoervlinder
Donkere erebia en Balkan parelmoervlinder
Zuidelijke Koninginnepage en Frans spikkeldikkopje
Kleine groepen = persoonlijke aandacht 
✓ In 2024 betreft dit een onderzoeks-reis met een gereduceerd tarief

Datum:
25-06-2024 t/m 02-07-2024  Gegarandeerd, nog 1 plaats beschikbaar

Interesse, maar nog vragen? Geef het door via Contact

Uitverkocht

Artikelnummer: VMA Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

Vlinderen in NP Mercantour en NP Alpi marittime

Prijs vanaf € 1595,00 p.p. 

Vertrekdatum:
25-06-2024 t/m 02-07-2024

 

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 7 personen

Wat gaan we doen?

Een vlinderreis naar de Maritieme Alpen met twee ervaren en enthousiaste natuurgidsen/vlinderspecialisten. In het uiterste Noordwesten van Italië, de Valle Stura en het Franse NP Mercantour gaat u genieten van de grote verscheidenheid én aantallen dagvlinders. We bezoeken elke dag interessante gebieden waarbij u genoeg tijd krijgt voor het bestuderen en fotograferen van de aanwezige soorten. Ontspannen genieten van de vlinders, plantenrijkdom en het imposante landschap van de Maritieme Alpen. Met uitleg over én determinatie van de Dagvlinders die we voorbij zien komen.

In 2024 staat deze vlinderreis naar de Maritieme Alpen voor het eerst op het reisprogramma. Het betreft een onderzoeks-reis met een gereduceerd tarief.

Piemonte en het NP Maritieme Alpen

De regio Piemonte gelegen in noordwest Italië wordt aan drie kanten omringt door de Alpen. Hoge bergpieken van boven de 3000 meter en machtige gletsjers zijn het decor van deze vlinderreis naar de Maritieme Alpen. De iets lager gelegen bloemenweides van het Italiaanse Parco Naturale Alpi Marittime staan vol met waard- en nectarplanten, voor de vele soorten Dagvlinders die hier voorkomen. Gelegen tegen de Franse grens met het National Park Mercantour en het Italiaanse Gran Paradiso ademt deze regio één en al natuur. Ook de zee is niet ver weg, de fleurige bloemen Riviera aan de Ligurische zee is van grote invloed op het klimaat in de Maritieme Alpen. Zo komen er in het Nationaal Park Maritieme Alpen zo’n 2000 planten soorten voor.

Nationaal Park Mercantour

De bloemweides in het Franse NP Mercantour zijn hoger gelegen. Zo kunnen we andere soorten Dagvlinders treffen. Elke 100 meter herbergt zijn specifieke Dagvlinders. Deze zijn gespecialiseerd in moeilijkere omstandigheden en bezoeken andere vegetatie. Ook is de begrazing op de hoger gelegen weides anders, wat weer meer biodiversiteit met zich meebrengt.

Wat is er nog meer te zien?

In de Nationale parken komen zoogdieren als Gems, Steenbok en Edelhert voor. Het fluiten van de Alpenmarmot hopen we elke dag tijdens het vlinders kijken te horen. Ook de grotere roofvogels als de Steenarend en de Lammergier broeden op de hoger gelegen rotspartijen. Maar wij komen natuurlijk voor de Dagvlinders, en met zo’n 230 gemelde soorten is dit niet voor niks. Wij maken kans op 100, of meer, soorten Dagvlinders met enkele soorten die eruit springen. Soorten zoals de Roodbonte, Witbonte Parelmoervlinder, Zuidelijke Koninginnepage, Bloemenblauwtje, Balkanparelmoervlinder en de Donkere Erebia zijn de top doelsoorten voor deze reis.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar de Maritieme Alpen?

De gidsen van Goldcrest Nature Tours zijn gespecialiseerde vlinderaars en hebben veel kennis over de plantenrijkdom in de Alpen. Zo maken ze elk jaar meerdere vlinderreizen naar verschillende gebieden in Europa. Goldcrest Nature Tours is mét recht een vlinderreisspecialist te noemen. U bent dus als beginnend of gevorderd vlinderliefhebber helemaal op uw plek bij Goldcrest Nature Tours.

Chris de Nooijer en Annemieke Spoelman  komen al jaren in de Alpen en weten feilloos de locaties te vinden om bijzondere vlinders te kunnen waarnemen. Hun kennis van de bergen zorgt voor een veilige vakantie in het hooggebergte.

Naast het zoeken van de vele soorten vlinders is het determineren (op naam brengen) soms een lastige klus. De soorten hebben maar kleine verschillen, gezamenlijk komen we er wel uit, er is documentatie voor handen en speciale app's kunnen ons ook helpen. Elke dag nemen we een uur de tijd om de geziene soorten op naam te brengen. Erg leerzaam en gezellig. En dan is het natuurlijk ook erg prettig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van dit mooie landschap. De bergen zijn magisch, vind u ook niet?

Onderzoeks-reis:

Voor uw gidsen Chris en Annemieke zijn de gebieden van de Mercantour en Piemonte niet nieuw, maar de accommodaties en restaurants zijn dat wel. Ook willen wij graag een aantal nieuwe vlindergebieden bezoeken. In 2024 bieden we deze vlinderreis voor het eerst aan op onze reiskalender. We maken in 2024 een onderzoeks-reis naar dit gebied en u kunt met ons mee. Tegen een gereduceerd tarief kunt u samen met ons kennismaken met de hotels, restaurants en vlindergebieden die wij gaan bezoeken.

 

Reisprogramma

  • Dag 1: Een reisdag via Nice naar NP Mercantour (Frankrijk)
  • Dag 2: Vlinderweides in de omgeving van het hotel/dorpje
  • Dag 3: We bezoeken diverse bloemweides op de Col de la Bonette
  • Dag 4: Col de La Lombarde -verplaatsen naar 2e hotel in Italië
  • Dag 5: Weides noord of zuidkant in de vallei van Demonte
  • Dag 6: Weides in de omgeving van Entracque
  • Dag 7: Programma nader te bepalen
  • Dag 8: Een reisdag via col de la Lombarde naar Nice

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

De reisdag: Via de luchthaven van Nice rijden we naar Nationaal Park Mercantour.  Onderweg stoppen we bij interessante weides en kunnen soorten als Cleopatra, Koningspage en Tweekleurige parelmoervlinder treffen. In de namiddag komen we aan bij ons hotel. Voor wie daar nog zin in heeft is er genoeg te vlinderen vanuit het hotel. De bloemweides liggen op loopafstand en we kunnen ook hier gave soorten tegenkomen.

 

Dag 2:

Na het ontbijt willen we vandaag in de omgeving van ons hotel de bloemweides verkennen. Aangezien er veel te zien is kunnen we zo de gehele dag invullen en diverse mooie locaties onderzoeken. We verblijven al op hoogte wat diverse bijzondere soorten vlinders herbergt. Zo kunnen we de Apollovlinder, Herdersparelmoervlinder maar ook het Berggentiaanblauwtje verwachten. We bezoeken diverse weides en kunnen zo wennen aan de enorme rijkdom. Er kunnen op zonnige dagen wel honderden vlinders fladderen op de weides. Dat  zijn wij niet gewend en we moeten dat even in ons opnemen. Ook de flora is hier ongekend, diverse Gentiaan en Orchideeën kunnen we hier vinden.

Ons lunch pakket nuttigen we "in het veld". In de namiddag bent u weer terug bij ons verblijf, waar u wat tijd naar eigen keuze kunt invullen. Voor het diner gaan we de geziene soorten op naam brengen. U krijgt uitleg in het herkennen van de soorten met handige "ezelsbruggetjes", en veel documentatie. Ook kunnen we de gemaakte foto's bespreken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze "skills" verbeteren.

Doelsoorten:

Koninginnepage, Koningspage, Apollovlinder, Groot geaderd witje, Iepenpage, Bruine eikenpage, Morgenrood, Violette vuurvlinder, Bloemenblauwtje, Vals bruinblauwtje, Vetkruidblauwtje, Berggentiaanblauwtje, Bleek blauwtje, Blauwe ijsvogelvlinder, Braamparelmoervlinder, Knoopkruidparelmoervlinder, westelijke parelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Voorjaarsspikkeldikkopje, Andoorndikkopje, Bergspikkeldikkopje.

Dag 3:

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar Col de la Bonette. Hier maken we een mooie wandeling in de bergen of langs de rivier. Tijdens deze wandeling treffen we diverse alpenweides aan waar we ook veel soorten vlinders kunnen treffen. Soorten als het Frans spikkeldikkopje, Roeterebia of een Bergresedawitje behoren tot de mogelijkheden. De wandeling op zich is al zeer de moeite waard met een mooie rivierbedding, prachtige planten, watervallen en spectaculaire uitzichten op de bergen.

We lunchen weer "in het veld" en in de namiddag bent u weer bij ons verblijf om bij te komen van een soortenrijke dag. Een uur voor het diner proberen we gezamenlijk de soorten die we gezien hebben te determineren. Ook het bekijken van enkele van de gemaakte foto's behoort tot de mogelijkheden. Zo kunnen we de aankomende dagen met de eventuele tips & tricks aan de slag.

 

Doelsoorten:

Zwarte apollovlinder, Berg geaderd witje, Bergluzernevlinder, Bergresedawitje, Bergmarmerwitje, Noordelijk mansschildblauwtje, Alpenblauwtje, Tijmblauwtje, Vetkruidblauwtje, Zilvervlek, Alpenparelmoervlinder,  Bergparelmoervlinder, Roeterebia, Gewone dauwerebia, Gewone glanserebia, Gletsjervlinder, Darwins hooibeestje, Frans spikkeldikkopje, Donker spikkeldikkopje, Bruin dikkopje, Groot dikkopje.

Dag 4:

Vandaag verplaatsen we ons naar Italië. We nemen de route over de Col de la Lombarde,  speciaal om gelijk vlinders die op hoogte (2000 mt.) vliegen te kunnen zien. We nemen op de Col de tijd om te zoeken naar specialisten van het hooggebergte. De doelsoort is de Witbonte parelmoervlinder, Balkanparelmoervlinder maar ook Apollovlinder en Berggentiaanblauwtje behoren tot de mogelijkheden. We rijden door de Valle Stura een prachtige route.

Na de lunch verplaatsen we ons naar ons tweede hotel. Een natuurlijk gelegen Albergo (berghotel), met veel vlinderweides in de nabijheid. Na een dag in deze mooie omgeving kunnen we in de namiddag heerlijk relaxen in de tuin van ons verblijf. Heb je nog energie over vind je in de tuin ook leuke soorten zoals het Geraniumblauwtje, Koninginnenpage en Keizersmantel. Uiteraard gaan we voor het diner nog de soorten op naam brengen en onze lijst bijwerken.

 

Doelsoorten:

Zuidelijke koninginnenpage, Zwarte apollovlinder, Bergreseda witje, Zuidelijke luzernevlinder, Kleine sleedoornpage, Morgenrood, Staartblauwtje, Dwergblauwtje, Zwart blauwtje, Vals heideblauwtje, Klein tijmblauwtje, Vlaggewikkeblauwtje, Moerasparelmoervlinder, Woudparelmoervlinder, Duinparelmoervlinder, Balkanparelmoervlinder, Witbonte parelmoervlinder, Roodbonteparelmoervlinder, Purperstreepparelmoervlinder, Bosparelmoervlinder, Dambordje, Grote erebia, Grote boswachter, Gletsjervlinder, Kalkgraslanddikkopje, Voorjaarsspikkeldikkopje, Bergspikkeldikkopje, Zuidelijke aardbeivlinder.

Dag 5:

Het programma brengt ons vandaag weer naar een ander stuk in het NP Maritieme Alpen. Langs de noord of zuidzijde van de hoofdvallei van Demonte pakken we diverse weides mee. We struinen de weides af op zoek naar Dagvlinders en ander moois. We maken kans op een Bergluzernevlinder en het Bergmarmerwitje.

Het meegebrachte lunchpakket word wederom genuttigd op een 5 sterren locatie. Zo hebben we alle tijd om ons in de bergen te vermaken. Wellicht lukt het vandaag om de Kleine Apollovlinder te zien of de nog zeldzamere Zuidelijke Koninginnepage. Hoe dan ook het wordt een prachtige dag in de natuur. In de namiddag kunnen we lekker bijkomen met een koud drankje bij ons verblijf. Voor het diner hebben we, geheel vrijblijvend, een uurtje determinatie/fotobespreking.

Doelsoorten:

Apollovlinder, Bergmarmerwitje, Bergluzernevlinder, Wegedoornpage, Violette vuurvlinder, Rode vuurvlinder, Tijmblauwtje, Zilverbruinblauwtje, Zwart blauwtje, Sleutelbloemvlinder, Dubbelstipparelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder, Toortsparelmoervlinder, Roodbonte parelmoervlinder, Bergerebia, Donkere erebia, Tweekleurig hooibeestje, Witgezoomd spikkeldikkopje, Pluimdikkopje.

Dag 6:

Parco Naturale Alpi Marittime is zo groot dat we helaas niet alles kunnen bezoeken. Toch bezoeken we vandaag weer een nieuwe locatie in dit uitgestrekte Nationaal Park. Vandaag staan er weer nieuwe vlindergebieden op het programma. We rijden naar de omgeving van Entracgue om diverse weides te bezoeken. Aan de voet van de bergen zijn de weides ongerept en staan er veel diverse soorten planten. We kunnen dus ook hier weer bijzondere Dagvlinders verwachten zoals het Zwart blauwtje, Purperstreepparelmoervlinder en Grote boswachter.

We gaan weer een dag op zoek naar mooie Dagvlindersoorten zoals de Roodbonte parelmoervlinder, Steppeparelmoervlinder, Veldparelmoervlinder en de Moerasparelmoervlinder. Op de weides kunnen we weer veel mooie soorten verwachten, we nemen de tijd om ook de bijzonder fraaie omgeving in ons op te nemen. Met wat geluk treffen we ook nog een Alpenmarmot of een Gems aan op de bergwand. Het zien van de grote roofvogels als Steenarend of Lammergier behoren ook tot de mogelijkheden. Het wordt weer een dag in een adembenemende setting.

In de avond maken we er een gezellige avond van in een authentiek Italiaans restaurant of in het hotel.

Doelsoorten:

Zuidelijke koninginnenpage, Zwarte apollovlinder, Groot geaderd witje, Bruine vuurvlinder, Klein tijgerblauwtje, Cleopatra, Vetkruidblauwtje, Wikkeblauwtje, Adonisblauwtje, Grote vos, Grote parelmoervlinder, Titania's parelmoervlinder, Bosparelmoervlinder, Steppeparelmoervlinder, Veldparelmoervlinder, Moerasparelmoervlinder, Grote saterzandoog, Witbandzandoog, Bontoogerebia, Bretons dikkopje, Pluimdikkopje, Geelsprietdikkopje.

Dag 7:

De laatste volle dag zullen we benutten om vlindersoorten die nog niet of niet goed gezien /gefotografeerd zijn te herkansen. Chris bespreekt met de groep de wensen en mogelijkheden en besluit dan waar deze dag ons naartoe brengt. Het wordt sowieso een hele dag genieten van de prachtige flora, insecten en uitzichten van het Nationaal Park Maritieme Alpen. We zullen diverse gebieden bezoeken en lunchen in het veld. In de namiddag bent u weer terug bij het hotel. Voor het diner zullen we de laatste determinatie van deze week gaan doen en de voorlopige balans opmaken.

In de avond maken we er een gezellige laatste avond van in een authentiek Italiaans restaurant of het hotel.

Doelsoorten:

Koningspage, Apollovlinder, Resedawitje, Zuidelijke luzernevlinder, Bruine eikenpage, Rode vuurvlinder, Zuidelijk staartblauwtje, Bloemenblauwtje, Groot tragantblauwtje, Turkooisblauwtje, Grote ijsvogelvlinder, Kleine parelmoervlinder, Braamparelmoervlinder, Paarse parelmoervlinder, Alpenparelmoervlinder, Roodbonte parelmoervlinder, Bergerebia, Bontoogerebia, Grote boswachter, Bergspikkeldikkopje, Pluim dikkopje, Witgezoomd spikkeldikkopje.

Dag 8:

De reisdag: Vandaag reizen we terug naar Nederland en komt er einde aan deze vlinderreis naar de Maritieme Alpen. We maken een mooie route richting Nice en stoppen weer op de Col de la Lombarde. Hier kunnen we nog zoeken naar Dagvlinders die op grotere hoogte vliegen. Wellicht zien we de Witbonte parelmoervlinder, Balkan parelmoervlinder, Apollovlinder, Bergmarmerwitje, Bergerebia, Bergspikkeldikkopje en Berggentiaanblauwtje. Dat zou een mooi slotstuk van deze vlinderreis zijn.

Hopelijk zijn er tijdens de vlinderreis in de Maritieme Alpen soorten gezien die nieuw voor u waren of heeft u prachtige foto's kunnen maken. Het belangrijkste is dat we kunnen terugkijken op een mooie week in de Maritieme Alpen. Zowel aan de Franse als aan de Italiaanse kant.


NB: Het reisprogramma is niet bindend. Weersomstandigheden of redenen van organisatorische aard kunnen een aanpassing geven aan het programma. De aangegeven doelsoorten zijn een indicatie van wat we kunnen gaan waarnemen, dit fluctueert elk jaar.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in twee hotels 
    (eenpersoon toeslag € 200,00)

Alle maaltijden ter plaatse
    inclusief water, koffie en thee

✓ Vervoer ter plaatse (vanaf verzamelpunt in Nice)

✓ Tickets natuurparken

✓ Begeleiding van twee bekwame natuurgidsen/vlinderspecialisten

✓ Gebruik van vlinder en planten documentatie

✓ CO2 compensatie via Trees for All

✓ Bijdrage aan natuurbescherming zie ook Natuurbehoud

Exclusief:

 Retour naar Frankrijk/Italië , verzamel locatie Nice Airport (vlieg- of treintickets kunnen wij verzorgen)

− Maaltijden tijdens heen en terugreis

Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen

− Uitgaven van persoonlijke aard

Reis en/of annuleringsverzekeringen

Bijdrage STO Garant € 13,00

Boekingskosten € 15,00 per boeking

Praktisch

We verblijven in twee verschillende hotels. Een hotel in een Frans bergdorpje en een typisch Italiaanse Albergo. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet. Er zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een extra toeslag voor eenpersoonsgebruik van een kamer van € 200,00 indien voorradig.

Alleen reizende deelnemers kunnen ook een tweepersoonskamer delen (hetzelfde geslacht). U wordt tijdig geïnformeerd als er een deelnemer wil delen, houdt er rekening mee dat dit niet altijd lukt en er een extra eenpersoonstoeslag bijkomt.

Wifi is gratis beschikbaar.
De hotels zijn gekozen voor de natuurlijke omgeving in de nabijheid. Er is een tuin met leuke zitjes, een knusse binnenruimte waar we het ontbijt nuttigen en de gezamenlijke determinatie uurtjes houden.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids en vlinderspecialisten Chris en Annemieke kunnen u alles vertellen over de vele soorten vlinders die hier te vinden zijn. Hun ervaring en kennis over deze bergen en de flora en fauna zorgen ervoor dat u een onbezorgde vlinderreis kunt beleven. Een verantwoorde natuurvakantie die u bijblijft! Klik op de naam om meer te lezen.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vlinderreis naar de Maritieme Alpen” te beoordelen

Andere suggesties…