Vogelen langs de Oder en in Westhavelland

1.275,00

✓ All inclusive  ✓ Eco-tour✓ Nederlandstalige gids ✓ kleine groep

Een waanzinnige week vogelen langs de Oder en in Westhavelland in het noordoosten van Duitsland. Roofvogels als Zeearend, Visarend, Schreeuwarend en Grauwe Kiekendief kunt u gaan zien. De vele moeras en rietsoorten als Krekelzanger, Buidelmees, Roerdomp, Woudaap, Grote Karakiet hebben hier hun broedgebied. We verblijven in twee pensions in dit gemoedelijke deel van Duitsland waar zoals het lijkt de tijd heeft stil gestaan. Echt genieten dus van rust en natuur!

Datum: 21-05-2022 t/m 28-05-2022

6 op voorraad

Beschrijving

Vogelen langs de Oder en in Westhavelland

8 dagen/7 nachten in twee middenklasse hotels vol pension

✓ Nederlandstalige gids ✓ vervoer met minibus  ✓ kleine groep ✓ Eco-tour

Datum: 21-05-2022 t/m 28-05-2022

Minimaal 4 personen/maximaal 8 personen

Vogelen langs de Oder en in Westhavelland is een vogelreis in het Noordoosten van Duitsland.

De Oder

Het stroomgebied van de Oder ligt pal naast de Poolse grens en is een zeer vogelrijk gebied. In het Unteres Odertal  broeden soorten als Krekelzanger, Roodmus, Noordse Nachtegaal en Buidelmees. We gaan ons drie dagen vermaken in deze schitterende omgeving met een mooi gevarieerd programma.

Natuurpark Westhavelland

Grote trap Vogelen langs de Oder en in Wetshavelland
Grote trap

Zo’n 70 km ten westen van Berlijn ligt het grootste aaneengesloten wetland van West Europa, Natuurpark Westhavelland. Dit natuurgebied ligt in de provincie Brandenburg en behoort door de vele meren tot een van Duitslands waterrijkste gebieden. Belangrijk is daarbij de rivier de Havel die ontspringt in Mecklenberg en 341 km verderop in de Elbe uitmondt. Het waterrijke gebied is een plek waar veel bedreigde planten en dieren zich thuis voelen. Soorten als Bevers, Europese otter, Zeearend en Visarend zijn hier te vinden. Op de extensieve beheerde graslanden van de Havelandische Luch broeden Grauwe Kiekendief, Kraanvogel en Duitslands laatste populatie Grote trappen.

Brandenburg

Deze bijzondere omgeving rondom Berlijn bestaat uit bossen, meren en liefelijke dorpjes die u terug brengen in de tijd. In de deelstaat Brandenburg is er nog plaats voor kleinschaligheid en extensieve landbouw, wat de leefomgeving ten goede komt. Er is veel ruimte voor de natuur en de plaatselijke bevolking is daar bij betrokken. De mensen zijn hier erg vriendelijk en trots op hun omgeving en gebruiken.

Elke dag gaan we vroeg op pad en nemen een lunchpakket mee zodat we flexibel zijn in onze dagindeling. In de namiddag zijn we weer terug bij het hotel zodat er nog wat tijd is om de dag te laten bezinken. We dineren gezamenlijk in een klein restaurant om de hoek. Onderstaand programma kan nog wijzigen als er bijzondere waarnemingen zijn die we mee willen nemen. Ook de weersomstandigheden kunnen voor een aanpassing zorgen, alles geheel in overleg met de groepswensen.

Dag 1

We reizen vanuit Utrecht gezamenlijk in een comfortabele minibus naar ons eerste hotel/pension in Criewen, waar we in de namiddag zullen arriveren. Als er nog animo voor is kunnen we na de maaltijd nog een wandeling maken in de nabije omgeving van het hotel. Kwartelkoning, Grote Karekiet en Krekelzanger kunnen we dan al op onze lijst bijschrijven.

Dag 2

Vandaag gaan we de gehele dag de uiterwaarden van Unteres Odertal bekijken en op zoek naar soorten als Sperwergrasmus, Buidelmees, Roodmus, Sprinkhaanzanger en Noordse Nachtegaal.  We eten onze lunch op “in het veld” en zijn in de namiddag weer terug bij het hotel.

Dag 3

Voor de liefhebbers gaan we al een kleine wandeling voor het ontbijt doen. Porseleinhoen en Kwartelkoning  zijn dan nog actief en zo maken we meer kans op deze soorten. Na het ontbijt gaan we een ander stuk van het Unteres Odertal in. Soorten als Zeearend , Zwarte en Rode Wouw en Snor kunnen we tegenkomen. Ook is de Bever hier actief en misschien zien we sporen of de Bever zelf.

Dag 4

Ontbijten en uitchecken en dan een laatste keer op pad in het Unteres Odertal. Misschien kunt u nog net die schitterende foto van een Krekelzanger maken. In de loop van de middag rijden we in 2,5 uur naar Natuurpark Westhavelland waar we kunnen inchecken in ons tweede hotel. Een kleine wandeling in de omgeving of bijkomen in het hotel? De keus is aan u.

Dag 5

We gaan vroeg op pad naar de Havelandische Luch, hier zullen we vandaag onze intrek nemen in twee observatiehutten en kijken wat de dag ons gaat brengen in dit soortenrijke gebied. Hier maken we kans op de Grote trap die in dit gebied gemonitord word door een speciale werkgroep Grote trap In dit gebied leven de laatste en noordelijkste Grote trappen van Europa en ze doen er hier alles aan om ze te behouden. Verder kunnen we hier soorten als de Grauwe Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Zeearend, Rode Wouw, Wielewaal, Grauwe gors, Ortolaan en Kwartels treffen. De velden staan hier vol met kruiden en bloemen. Er wordt extensief geboert wat een enorme biodiversiteit geeft waar veel soorten van profiteren. Alweer een dag genieten dus!

Dag 6

Vandaag staat de Gulper see op het programma. Een groot meer met moerasachtig landschap er omheen wat veel vogels aantrekt. Ook hier zullen we in een observatie hut gaan uitkijken naar Visarend, Zeearend, Kraanvogel, Grote Zilverreiger, Zwarte stern en Roodhalsfuut. Hier gaan we ook een mooie wandeling maken om nog wat vlinder soorten of een Ringslang mee te pakken. Alweer een hele dag vol met superleuke waarnemingen op onze lange soortenlijst.

Dag 7

Onze laatste volle vogel dag in Natuurpark Westhavelland is alweer aangebroken en we gaan vandaag invullen met wat we afgelopen twee dagen gemist hebben of nog een keer willen bezoeken.

Dag 8

Reisdag, deze dag staat in het teken van de terugreis naar Utrecht. We vetrekken na een stevig ontbijt en nemen een lunchpakket mee voor onderweg. We hopen acht uur later weer terug te zijn in Utrecht.

Praktisch

We overnachten in twee middenklasse hotels/pension. U kunt uw kamervoorkeur aangeven op het boekingsformulier. Tweepersoonskamer, Eenpersoonskamer (+ extra toeslag) en een gedeelde kamer (aparte bedden). Als een eenpersoonskamer niet meer voorradig is plaatsen we alleenreizende deelnemers samen (hetzelfde geslacht) in een gedeelde kamer met aparte bedden (u wordt daarover van te voren geïnformeerd)

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Vervoer heenreis en terugreis, vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in middenklasse hotels met eigen douche en toilet (+ extra toeslag eenpersoonskamer)
 • Alle maaltijden behalve lunch dag 1 en diner dag 8
 • Nederlandstalige gids en reisbegeleider
 • Gebruik van telescoop
 • Gebruik van documentatie
 • Digitaal verslag met foto’s na afloop
Exclusief:
 •   Vervoer naar verzamelplaats
 •   Lunch dag 1 en diner dag 8
 •   Drankjes en extra versnaperingen niet inbegrepen bij de maaltijd
 •   Uitgaven van persoonlijke aard
 •   Reis verzekeringen
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads

Gids Chris de Nooijer

Chris de NooijerUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echt natuurmens. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna. Door goed vooronderzoek weet hij u naar de juiste plaatsen in de natuurgebieden te brengen.

Met zijn scherpe gehoor en zicht ontgaat hem niet veel, zeker weten is dit dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.

Als beoefend hobby natuurfotograaf kan hij u ook met het fotograferen bijstaan. Hij kijkt ernaar uit om met u samen een onvergetelijke natuurbeleving te beleven.

 

Reisbegeleider Annemieke Spoelman

AnnemiekeAnnemieke gaat deze reis mee als begeleider om u tour Vogelen langs de Oder en in Westhavelland tot in de puntjes te verzorgen. Heeft u een vraag, stel het  en zij gaat erachteraan.

Net als Chris is zij een ervaren vogelaar en bent u dus met twee gidsen op pad.

Dat gaat u zeker veel mooie soorten opleveren!

Wilt u meer over uw gids en reisbegeleider lezen?  Kijk dan even hier over ons

 

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.  Na regenval kunnen de paden wat blubberig zijn.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (zon, regen, kou)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Zonnehoed, zonnecosmetica
 • Muggenmelk
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

We verzamelen bij:
P+R Sciencepark
Universiteitsweg
3584 CT Utrecht

Tijd word via de mail gecommuniceerd

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelen langs de Oder en in Westhavelland” te beoordelen