Natuurbeleving in Brabant

55,00

Natuurbeleving in een veelzijdig landschap

Natuurbeleving in Brabant is een veelzijdige dagexcursie waarbij we verschillende natuurgebieden bezoeken. We maken korte wandelingen in een schitterende omgeving met bos, heide, laagveen, beekdalen en vennen.

Dag excursie
Enthousiaste en ervaren gids/vogelaar/natuurfotograaf
Kleine groep van maximaal 8 personen
 Maximale natuurbeleving met vogels, reptielen, vlinders, libellen en planten
Soorten als Wielewaal, Wespendief, Boomvalk, Pimpernelblauwtje, Kleine zonnedauw, Levendbarende hagedis

Dwaal met ons mee in dit betoverende stuk van Brabant. Zie zoveel meer als u met een natuurgids op pad gaat, boek nu deze interessante excursie!

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als privé excursie op maat

Excursiedatums:
Tour 1: 05-07-2022
Tour 2: 19-07-2022
Tour 3: 05-08-2022
Tour 4: 06-08-2022

Wissen
Artikelnummer: NB-1-2-3-4 Categorieën: , , , Tags: , ,

Beschrijving

Natuurbeleving in Brabant

 € 55,00 p.p.

Liever niet met een groep op pad? Boek deze tour als privé excursie op maat

Minimaal 3 personen – maximaal 8 personen

Het wordt een heerlijke dag in het mooie Brabant. Natuurbeleving in Brabant staat garant voor een dag genieten van de vele natuurparels die deze provincie te bieden heeft. Er is genoeg keus uit verschillende interessante natuurgebieden, wij kijken naar de recente waarnemingen en maken zo een prachtige route.

Mooie broekbossen met meanderende beken, heidevelden met droge en natte vegetatie, vennetjes en stuifduinen, Brabant heeft het allemaal. Het Groene Woud gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg is met zijn meer dan twintig natuurgebieden uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Hier kunnen we soorten als Wielewaal, Wespendief en Grauwe klauwier zien. En maken we grote kans op Boomkikker, Beekrombout en Pimpernelblauwtje. De enorme biodiversiteit maakt deze natuurbeleving in Brabant zeer de moeite waard.

Blauwgrasland

Dit Blauwgrasland word gevormd door blauwe zegge en blauwe knoop. Dit zijn zeldzame planten die goed zijn voor vele insectensoorten en het ecosysteem wat daar bij hoort. Andere zeldzame planten zijn Klokjesgentiaan, Stekelbrem, Kleine- en Ronde zonnedauw en Moerashersthooi. Tijdens een wandeling gaan we op zoek naar planten, insecten en dagvlinders.

Zo gaan we van grasland met Klaverblauwtjes, Geelgors, Gekraagde roodstaart en Kwartel naar bos met misschien wel kuifmees, Wielewaal of een Wespendief in de kijker. De spechten zijn hier in het bos ook goed vertegenwoordigt met de Zwarte specht, Groene specht, Grote bonte specht, Middelste bonte specht en de kleine bonte specht. Regelmatig worden hier overvliegende Raven gezien en zijn de Bonte vliegenvangers altijd een genot om naar te kijken.

In een gebied met natte heide met talloze vennetjes geven de kikkers zoals Poelkikker, Groene kikker, Bruine kikker en Heikikker je een gratis concert. Verder lopend kom je op de heide waar je Levendbarende Hagedis, Hazelworm en een op Libellen jagende Boomvalk kan tegenkomen. Bijzondere juffers en libellen als Koraaljuffer, Speerwaterjuffer en Venwitsnuitlibel komen hier ook voor. Maar ook de vele meer voorkomende soorten zijn hier goed waar te nemen en te fotograferen.

Blues in the marshes

Een succesvolle herintroductie van het Pimpernelblauwtje van het LIFE+Nature project. Samenwerkende natuurorganisaties en de Vlinderstichting hebben in een klein natuurgebied vlakbij Den Bosch deze prachtige kleine vlinder uitgezet. Er is een gebied gecreëerd met Blauwgrasland waar ook de Grote Pimpernel kan groeien. Als waardplant van het Pimpernelblauwtje is de Grote pimpernel onmisbaar voor de rupsen om zich vol te eten. De symbiose met de aanwezige mieren is een bijzonder verhaal, waarbij het belang van een goed werkend ecosysteem van levensbelang is. De rups laat zich meenemen door de mieren en wordt daar, aangezien als mierenlarve, verzorgt tot hij zich ontpopt als vlinder. Lees HIER het hele verhaal over de Blues in the marshes op de site van de Vlinderstichting.

Natuurlijk brengen wij ook een bezoek aan dit bijzondere gebied en hopelijk kunnen we het Pimpernelblauwtje met eigen ogen zien. De aanwezige vegetatie maakt dit gebied sowieso een feest om doorheen te lopen.

De Beerze

De natuurlijke beek de Beerze stroomt door een aantal natuurgebieden en zorgt voor de natte vegetatie in het beekdal. De droogte van afgelopen jaren heeft zijn sporen nagelaten en er wordt hard gewerkt om de Beerze en daarmee de natte moerassige vegetatie in het hele regio te waarborgen voor de toekomst.

Het is een prachtige meanderende beek met kans op een IJsvogel, Beek Rombout, Weidebeekjuffer en Bosbeekjuffer. Ook komen hier dagvlinders als Kleine IJsvogelvlinder, Grote weerschijnvlinder en het Bont Dikkopje voor en ook daar gaan we naar op zoek.

Praktisch

We rijden met de auto door het “Groene Woud ” en doen daarbij interessante natuurgebieden aan voor een wandeling. Al struinend en turend kunnen we heel veel soorten waarnemen. De wandelingen zijn op goed begaanbare paden en niet zwaar, een basisconditie is wenselijk. De tijd van het jaar bepaalt de soorten fauna en flora die we kunnen gaan waarnemen.

Neem een lunchpakket mee voor onderweg.

Hoewel er genoeg ruimte is om foto’s te maken van de natuur en de aanwezige soorten is dit geen fotografietour, de klemtoon ligt op natuurbeleving.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Enthousiaste en ervaren gids/vogelaar
 • Koffie, thee en koek
 • Water, fris of sap
 • Gebruik van Telescoop en optiek
 • Gebruik van documentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Vervoer naar verzamelpunt
 • Lunch (meenemen voor onderweg)
 • Drinken voor onderweg

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature ToursUw gids Chris is een ervaren vogelaar en een echte liefhebber van de natuur. Al van jongs af aan bestudeert hij al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die dit gebied rijk is. Door de vele uren veldwerk die hij in deze regio heeft gedaan om de soorten te bestuderen weet hij veel moois voor u te vinden. Chris is dus de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven waarbij de natuurbeleving voorop staat.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Hij kijkt ernaar uit om met u samen deze natuurbeleving in Brabant te beleven.

Wat kunt u meenemen

Landschap in Brabant
Brabants landschap
 • Zorg voor goede (wandel)schoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (kou, zon, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg
 • Denk ook aan muggenmelk

Verzamelpunt

Locatie wordt via de e mail gecommuniceerd en is afhankelijk van de recente waarnemingen.

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursie datum

Tour 1: 05-07-2022, Tour 2: 19-07-2022, Tour 3: 05-08-2022, Tour 4: 06-08-2022

Beoordelingen

 1. admin

  Vandaag op pad geweest met Goldcrest Nature Tours in het mooie brabant. Reisgids Chris liet ons kennis maken wat hier allemaal te zien is . Bijvoorbeeld de Wespenspin ,met zijn opvallende web ( zigzag patroon )
  Peter van de Ende

Een beoordeling toevoegen