Expeditie van Vlissingen naar Spitsbergen

Een Expeditie over de Arctische oceaan naar de Noordpool

 Begeef je in het leefgebied van de IJsbeer
Vaar langs het pakijs van Groenland
Landingen op Fair Isle en Jan Mayen
 Kans op diverse soorten walvissen
Vogelsoorten als Papegaaiduiker, Kleine alk en Ivoormeeuw

Een ervaring om nooit meer te vergeten!

In samenwerking met Oceanwide Expeditions

Vertrekdatum: 
26 mei t/m 6 juni 2024

Prijzen vanaf: € 2750,00 afhankelijk van uw hut keuze. Stel uw vragen via Contact
Na uw boeking nemen wij contact met u op voor beschikbaarheid en om deze reis te complimenteren met vliegtickets, extra overnachtingen en andere extra’s.

Categorieën: ,

Beschrijving

Vaar langs de ijsrand van Oost-Groenland naar Spitsbergen, op zoek naar vogels, walvissen en andere Arctische wilde dieren

 

Prijs vanaf € 2750,00

Vertrekdatum:
26-05-2024 t/m 06-06-2024

 

Wat gaan we doen?

U maakt een onvergetelijke Expeditiecruise, waar het ontdekken van vogelsoorten het hoofdoel is. Vanaf de Zeeuwse kust tot aan Spitsbergen is een te gekke natuurbeleving. Op zoek naar walvissen en andere Arctische wilde dieren van het land, de zee en de lucht op een avontuurlijke reis van onze thuishaven Vlissingen naar onze favoriete Arctische eilandengroep.

Spitsbergen

Onze cruise eindigt in Longyearbyen op het eiland Spitsbergen. Hier kunt u genieten van de flora en fauna die zo kenmerkend is voor de Noordpool. Verschillende broedvogels zijn  druk in de weer om hun jongen groot te brengen. Poolvos en Rendieren worden hier regelmatig waargenomen. Bijzondere planten die tegen deze zware omstandigheden opgewassen zijn staan volop in bloei.

Deze Expeditiecruise wordt uitgevoerd door de ervaren operator Oceanwide Expeditions. Marktleider op het gebied van Expeditiecruises en zeer goed georganiseerd, met een uitstekende vloot. We varen met het ijsversterkende schip de Plancius van Vlissingen naar Spitsbergen. De expeditieleider bepaalt hoe er gevaren wordt en de regels van het AECO worden nageleefd.

Expeditiecruise versus cruisen

Bedenk dat dit geen gewone cruise is! Een Expeditiecruise is gebaseerd op de natuur en de natuurbeleving. De omgeving in deze Arctische wateren is zeer kwetsbaar, er wordt goed gemonitord of iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Anders dan bij een "gewone cruise" is het programma een richtlijn. Allerlei factoren kunnen voor aanpassingen zorgen in deze ruige en soms onherbergzame omgeving. Spitsbergen en de Arctische zee behoren tot de laatste echte wildernis op Aarde. Flexibiliteit is op zijn plaats als je deelneemt aan een Expeditiecruise. De weersomstandigheden worden goed gecommuniceerd aan boord zo weet u waar u aan toe bent.

Gids

Aan boord van de Plancius is naast de bekwame bemanning ook altijd een Engels sprekende natuurgids aanwezig. Zo wordt er gemeld als er interessante waarnemingen te zien zijn. Dat kunnen naast bijzondere vogelsoorten ook walvissen zijn of een Walrus. Natuurlijk wil niemand de IJsbeer missen, u kunt ervan op aan dat alles goed in de gaten wordt gehouden om niks te hoeven missen. Met de vele lichturen kan er een indrukwekkende lijst met soorten worden waargenomen. Dit is nooit een garantie!

Bij tien of meer deelnemers via Goldcrest Nature Tours gaat er een eigen gids mee. Deze natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf staat dan de gehele week tot uw beschikking. U krijgt dan naast de kundige uitleg van de expeditie gidsen ook extra informatie van uw Goldcrest Nature Tours gids.

Aan boord worden diverse interessante lezingen gegeven waar u aan deel kunt nemen. Deze lezingen zijn inbegrepen en zeer de moeite waard. De crew van Oceanwide Expeditions zijn zeer ervaren en kunnen u van alles vertellen over het bijzondere leven op en rond  de Noordpool.

Wat zeggen deelnemers over deze expeditie?

Onze expeditiecruise ging van hoogtepunt naar hoogtepunt. Van IJsberen (mannetjes en moeders met kleintjes) naar Blauwe Vinvis, en Poolvos. Het expeditieteam en de bemanning hebben hun uiterste best gedaan om ons een buitengewone natuurervaring te bezorgen.

∼Ruth

 

Reisprogramma

  • Dag 1:   Een reisdag: Inschepen en de Expeditie kan beginnen
  • Dag 2:   Varen over de Noordzee, de Doggersbank
  • Dag 3:   Aanmeren en een excursie dag Aberdeen
  • Dag 4:   Fair Isle
  • Dag 5+6:   Varen naar Jan Mayen
  • Dag 7:   Jan Mayen
  • Dag 8-10:   Varen langs het pakijs van Groenland naar West Spitsbergen
  • Dag 11:   Fjorden van Spitsbergen
  • Dag 12: Longyearbyen, ontschepen en reisdag

NB: Bovenstaand programma is niet bindend, ijscondities en weersomstandigheden bepalen de route die we kunnen varen. De expeditieleider zal een alternatieve route nemen, indien nodig. Zodiaclandingen zullen zo vaak mogelijk in het programma worden opgenomen.

Optioneel: extra overnachtingen voor en/of na de cruise in Longyearbyen op Spitsbergen, of aansluitende Expedities op/rondom Spitsbergen. Informeer naar de mogelijkheden.

 

Programma van dag tot dag

Dag 1:

Inschepen in Vlissingen op het Expeditie schip de Plancius. Na de nodige informatie en veiligheidsbriefings aan boord vaart u de haven uit en de Noordzee op. Het avontuur gaat beginnen, turend vanaf het dek kunt u al gelijk genieten van de eerste zeevogels.

Dag 2:

Wanneer we de Noordzee oversteken en langs de Doggersbank varen, en we geluk te hebben en soorten als witsnuitdolfijnen, bruinvissen, dwergvinvissen en orka's te zien.

Dag 3:

Passagiers die in Vlissingen aan boord zijn gegaan, krijgen een excursie per bus aangeboden naar Fowlsheugh, een zeevogelklif ten zuiden van Aberdeen. Hier kunnen meer dan 100.000 paren zeevogels van verschillende soorten worden gezien. U kunt ook deelnemen aan een excursie naar de monding van de Ythan, waar het op de stranden wemelt van de gewone zeehonden, grijze zeehonden en vogels die zich aan de kust ophouden. Beide excursies zijn inbegrepen in de boekingsprijs.

Dag 4 

We blijven een dag op Fair Isle, een eiland in de Shetlands waarvan de ruim zeventig inwoners bekend staan om hun prachtige breiwerk. Dit is een fantastische locatie met toegankelijke broedplaatsen voor zeevogels, en misschien ziet u zelfs grijze zeehonden.

Dag 5+6:

We varen noordwaarts naar het Noorse eiland Jan Mayen, 300 zeemijlen ten noordoosten van IJsland. De twee dagen op zee gaan echter niet zomaar voorbij. Kijk goed uit naar waterspuiten uit de omringende zeeën, die de komst van een dwergvinvis, een orka of een blauwe vinvis aankondigen.

Dag 7:

Jan Mayen is een grimmig vulkanisch eiland, bekroond door de besneeuwde top van de Beerenberg. Vanaf de hellingen van deze imposante 2.300 meter hoge vulkaan strekken zich gebroken gletsjers uit in de ijskoude zee. Met toestemming van de Noorse autoriteiten kunnen we nu het weerstation bezoeken. Ook een wandeling is mogelijk naar de overblijfselen van een 17de-eeuws Nederlands walvisstation te midden van de dikke mosbedden van dit grimmige vulkanische landschap.

Dag 8 t/m 10:

Badend in de middernachtzon varen we noordwaarts langs de rand van het zee-ijs op zoek naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en een verscheidenheid aan zeevogels. Dan veranderen we van richting na ongeveer 79° noord, en varen oostwaarts naar de rotsachtige randen van het continentaal plat van westelijk Spitsbergen. Hier zijn goede kansen om vinvissen te zien en - in de buurt van de glaciale mondingen van de gapende Spitsbergen fjorden - opduikende dwergvinvissen.

 

 

Dag 11:

Forlandsundet, tussen het hoofdeiland Spitsbergen en het smalle Prins Karls Forland, is een plaats van grote schoonheid en fascinerende fauna. Walrussen komen hier soms aan land. Ook kunnen we het St. Johns Fjord binnen varen of zuidwaarts varen naar de monding van de Isfjorden en landen bij Alkhornet. Zeevogels nestelen op deze kliffen, poolvossen zoeken beneden naar gevallen eieren en kuikens, en rendieren begrazen de schaarse vegetatie.

Dag 12:

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U gaat van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, en neemt herinneringen mee naar huis die u zullen vergezellen naar waar uw volgende avontuur ook mag zijn. Maar als u nog steeds hunkert naar extra kansen om het meest iconische roofdier van het noordpoolgebied te spotten, blijf dan aan boord voor onze zeven nachten durende noordelijke Spitsbergen reis, "op zoek naar ijsberen & pakijs."

Als u een extra overnachting in Longyearbyen heeft geboekt wordt u met uw bagage naar uw hotel gebracht. Vliegt u gelijk terug naar Nederland dan wordt u naar de luchthaven gebracht voor de terugreis.

NB: Transport naar de luchthaven is afhankelijk van de vliegtijden, en worden vooraf met u gecommuniceerd.

 

Doelsoorten van deze reis:

Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Drieteenmeeuw, Ivoormeeuw, Noordse stormvogel, Grote burgemeester, Kleine burgemeester, Kleine alk, Kortbekzeekoet, Zwarte zeekoet, Jan van Gent, Kuifaalscholver, Brilduiker, Zwarte zee-eend, IJseend, Eider, Koningseider, IJsduiker, Roodkeelduiker, Kleinste jager, Kleine jager, Middelste jager, Grote jager, Giervalk, Kleine rietgans, Brandgans, Bontbekplevier, Paarse strandloper, Kanoet, Bonte strandloper, Drieteenstrandloper, Frater, Graspieper, Sneeuwgors.

Witsnuitdolfijnen, Bruinvissen, Dwergvinvissen, Orka, Gewone zeehond, Grijze zeehond, Blauwe vinvis, Groenlandse walvis, Noordelijke butskop, Bultrug, Griend, Zadelrob, Klapmuts, Ringelrob, Baardrob, Walrus, IJsbeer, Rendier, Poolhaas, Poolvos.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving

Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee

Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis

Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team

Gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen.

Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van Longyearbyen.

Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord.

AECO toeslagen en gouvernementele belastingen.

Uitgebreide informatie materialen voor uw vertrek

Digitale soortenlijst na afloop

 CO2 compensatie via Trees for All

Exclusief:

Enkele vlucht vanuit Longyearbyen (ticket zijn los bij te boeken)

Maaltijden en drankjes tijdens de vluchten en op het vliegveld

Aankomst en vertrek belastingen. Maaltijden aan wal.

Paspoort en visum kosten.

Arrangementen (extra overnachtingen) voor - en na de reis aan boord.

Alle uitgaven van persoonlijke aard bijvoorbeeld in de bar

− Reisverzekering (verplicht)

Annuleringsverzekeringen (ten zeerste aanbevolen)

− Boekingskosten per boeking € 20,00

 

Praktisch

U gaat aan boord in Vlissingen en vliegt vanaf Longyearbyen op Spitsbergen terug naar Nederland of België. Vlucht is niet inbegrepen maar kan los worden bijgeboekt. U kunt dit aangeven op uw boekingsformulier. U ontvangt altijd eerst een offerte, na goedkeuring worden de tickets geboekt. Deze extra dienst wordt apart gefactureerd en valt niet onder de pakketreis. Voor meer informatie zie onze Reisvoorwaarden

Er zijn geen directe vluchten vanaf Longyearbyen, meestal is er een tussenstop op Oslo. Het kan voorkomen dat er veel tijd tussen de twee vluchten zit zodat een overnachting in Noorwegen noodzakelijk is. U wordt daarover geïnformeerd in de offerte.

Transfer van en naar de haven, luchthaven of hotel zit bij de pakketreis inbegrepen. Deze service wordt door de touroperator verzorgt. U ontvangt voor vertrek alle informatie.

 

 

Accommodatie

Uw keuze voor een hut geschiedt op basis van beschikbaarheid!
Nadat u keuze aan ons is doorgegeven kunnen wij voor u kijken of deze optie nog beschikbaar is. Er kunnen zich kleine wijzigingen hebben voorgedaan, u krijgt van ons altijd de juiste prijsopgave alvorens u tot boeken overgaat.

NB: De rederij kiest ervoor om de vier persoons gedeelde hut te scheiden op geslacht.

4-persoons hut met patrijspoort

1 patrijspoort
2 stapelbedden
Privé douche & toilet
Bureau & stoel
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Haardroger
Voldoende bergruimte

Prijs per persoon €2750
Gedeelde hut
volledige hut €11000

3-persoons hut met patrijspoort

1 patrijspoort
1 stapelbed + 1 apart bed
Privé douche & toilet
Bureau & stoel
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Haardroger
Voldoende bergruimte

Prijs per persoon €3300
Gedeelde hut

volledige hut €9900

2-persoons hut met patrijspoort
1 patrijspoort
2 bedden
Privé douche & toilet
Bureau & stoel
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Haardroger
Voldoende bergruimte

volledige hut  €7700
Prijs voor bezetting twee personen

1 persoon €6545
Prijs bij bezetting 1 persoon
(1.7x de gedeelde hut).

prijs per persoon €3850
Gedeelde hut voor twee personen

2-persoons hut met raam

1 raam
2 bedden
Privé douche & toilet
Bureau & stoel
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Haardroger
Voldoende bergruimte

Volledige hut €8300
Prijs volledige hut met twee personen

1 persoon  €7055
Prijs volledige hut voor 1 persoon
(1.7x gedeelde kamerprijs).

1 persoon €4150
Prijs gedeelde hut met twee personen

 

2-persoons deluxe hut

2 ramen
2 lage bedden
Privé douche en toilet
Bureau & stoel
Kleine sofa
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Koelkast
Koffie & thee apparaat
Haardroger
Ruime opbergruimte

Volledige hut €8900
Prijs volledige bezetting van 2 personen

1 persoon €7565
Prijs volledige hut, bezetting 1 persoon
(1.7x gedeelde hut prijs)

1 persoon €4450
Prijs per persoon, gedeelde hut

Superior

Minimaal 2 ramen
1 2-persoons bed
1 éénpersoons (bank) bed
Privé douche & toilet
Bureau & stoel
Flatscreen TV
Telefoon & WiFi (extra)
Koelkast
Koffie & Thee zetter
Haardroger
Voldoende bergruimte

Volledige hut €9900
Prijs volledige hut, volle bezetting

1 persoon €8415
Prijs volledige hut met bezetting 1 persoon
(1.7x gedeelde hut prijs)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Expeditie van Vlissingen naar Spitsbergen” te beoordelen