Europese Otter in de Weerribben-Wieden

Al geruime tijd komen er waarnemingen uit de Weerribben Wieden dat de Europese Otter goed zichtbaar is voor een observatie hut. Aangezien we toch nog op verkenning wilde gaan in dit fraaie natuurgebied in Overijssel gaan we vandaag naar de Weerribben-Wieden. Het weer zit niet echt mee vandaag en helaas staat er ook nog al wat wind. Vanuit de desbetreffende observatie hut hebben we goed zicht over de plas waar soms wel vier tot vijf Otters zich laten zien.

 Na een uurtje speuren en gezellig keuvelen met de andere bezoekers, dat krijg je als het even duurt voor je wat ziet, ziet Chris een Otter langs de kant zwemmen. Hij of zij zwemt vliegensvlug en gelukkig kan ook ik een glimp opvangen vlak voordat die het water uit klimt en verdwijnt in de begroeiing. Het was kort maar de euforie is er niet minder om, wat een gave waarneming in ons eigen land. Helaas geen foto’s van de Otter kunnen maken maar wel van een IJsvogel die regelmatig voor langs vloog.

IJsvogel Weerribben-Wieden
Aalscholver Weerribben-Wieden

Zeldzame Vlinders en Libellen

Nadat de tenen flink zijn afgekoeld gaan we in de auto wat opwarmen met een bakkie en een bammetje. Volgende plek is een wandeling in het gebied waar in de zomer veel vlinders en libellen te vinden zijn. Hier zitten een aantal zeldzame soorten bij die we uiteraard gaan meenemen in onze dag tour  https://goldcrestnaturetours.nl/tour-informatie/nederland/varen-en-ontdekken-in-de-weerribben-wieden/  Nu ziet het er heel anders uit met gemaaide velden en bijna kale bomen, gelukkig is er altijd wel wat moois te zien. Zo is er een leuk groepje Goudhaantjes, Vuurgoudhaantjes en mezen die ons bezig houden. 

Goudhaan Goldcrest Nature Tours

De rietvelden van de Wieden

In de Weerribben – Wieden heb je natuurlijk erg veel riet. In deze rietvelden gaan we in de zomer volop genieten van diverse soorten zangers die zich dan in het riet ophouden. Hopelijk zien we dan ook nog een Roerdomp als we gaan varen in het gebied, en wellicht een Europese Otter. Maar goed nu zijn we in de herfst en zijn de Blauwborsten en Rietzangers er niet. Maar wel de Baardmannetjes die met hun ping ping geluid laten weten dat ze er zijn. Gelukkig voor ons vloog er een paartje een beetje dollend achter elkaar aan door het riet.

Het was een heerlijke dag in de Weerribben-Wieden ondanks dat we maar een glimp van de Otter hebben gezien. Als we in juli terugkomen met een leuke groep natuurliefhebbers, kunnen we hun een grote verscheidenheid aan soorten laten zien. Heb je ook zin gekregen? In een tour door de Weerribben-Wieden, boek deze dag tour en ga het met ons ervaren.

Baardmannetjes Weerribben-Wieden

2 Thoughts to “Europese Otter in de Weerribben-Wieden”

 1. Fleur

  Hoi, mag ik vragen waar de observatiehut is? Ik wil de prachtige otter ook graag een keer zien, heb alleen geen idee waar ik moet beginnen met zoeken

  1. Goedendag Fleur,
   Dankjewel voor je reactie, het zijn inderdaad prachtige dieren. In de Weerribben komen diverse Otters voor, ze houden zich in het gehele gebied op. De locaties van de observatiehutten staan op de website van Staatsbosbeheer. En dan is het gewoon geduld hebben en turen of je iets ziet zwemmen. Het zijn in principe dieren die in de schemering en nacht meer actief zijn, maar met wat geluk tref je er één overdag. Het kan in je voordeel werken om een keer met onze gids mee te gaan. Hij let op sporen en heeft er ‘een neus voor’ om op de juiste plekken aanwezig te zijn. Onze dagexcursie Varen en ontdekken in de Weerribben-Wieden is zeer de moeite waard.
   Groetjes Annemieke, Team Goldcrest NT

Comments are closed.