Winterwandeling in het Voornes Duin

Ook al is er in de winter minder te zien, een wandeling in het Voornes Duin is altijd mooi. Om drukte te vermijden gaan we al lekker vroeg op pad. Op de parkeerplaats bij de Tenellaplas staan gelukkig niet veel auto’s. Op de parkeerplaats horen en zien we al meerdere grote Lijsters. Deze zijn dol op de besjes van de Maretakken die daar in de bomen hangen. In de plas dobberen de mannelijke Slobeenden al dichtbij hun vrouwtjes.

De wandeling naar het Breede water gaat heerlijk door het bos wat nu zo heerlijk geurt. De Aalscholvers die hier in het voorjaar broeden zijn nu niet te zien, er vliegt een groep over ons heen maar dat is alles. Uit het niets vliegt er een Blauwe Kiekendief vrouwtje over het water. Jagend op kleine zangvogels die zich gauw verstoppen in de bush.

Grote Lijster, blog winterwandeling in het Voornes Duin

Grote Lijster in de Maretak

Slobeend,blog winterwandeling Voornes Duin

Slobeenden en wilde eend

Blauwe Kiekendief vrouw

Blauwe Kiekendief vrouw

De vogelpoel is helemaal gemaaid en het maaisel is opgeruimd, TOP! Dit houd de grond schraal waardoor de wilde Orchideeën en andere zeldzame planten beter kunnen groeien. De poeltjes zien er goed uit, we hopen daar in het voorjaar weer een kikkerconcert te horen. Terwijl we rustig doorwandelen zie ik uit mijn ooghoek twee roofvogels bakkeleien. Als we ons omdraaien zien we een Havik met prooi langs ons vliegen. De prooi is te zwaar en een stukje verder ploft de Havik neer in de vegetatie. De ander rover, een Buizerd vliegt de andere kant op dus de Havik kan rustig van zijn prooi gaan genieten. Als we de foto’s bekijken zien we dat de Havik een Rode Eekhoorn te pakken heeft.

Havik met Eekhoorn, blog winterwandeling in het Voornes Duin

Havik met prooi, een rode Eekhoorn

Boomklever

Boomklever

Op de terugweg door het loofbos van Landgoed Strypemonde horen we nog een Grote Bonte Specht en zien we nog een behendige Boomklever. Het was een heerlijke wandeling met een spectaculair moment met de Havik. Zo zie je maar er is altijd wat te beleven in de natuur. Ga naar buiten en ervaar het zelf. In het voorjaar gaan we twee keer met een dag tour naar het Voornes Duin. Kijk hier voor het volledige programma Wandeling in het Voornes Duin
Om u een impressie te geven van hoe het er in de winter uitziet heb ik een klein filmpje gemaakt.