Vogelrijk Zuid-Limburg

50,00

✔ Dag tour 9:00-16:00 uur ✔ ervaren gids ✔ kleine groep
Ook te boeken als privé excursie op maat

Vogels kijken in Zuid-Limburg is een natuurexcursie van een dag waarbij we in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg in een drietal gebieden op zoek gaan naar soorten als Kortsnavelboomkruiper, Grauwe gors, Roodbuikwaterspreeuw en nog veel meer. Ook behoren de vijf soorten spechten tot de mogelijkheden, en kunnen we met wat geluk een uil zien.  We maken korte wandelingen en verplaatsen ons met de eigen auto. Deze tijd van het jaar maken we kans op mooie weersomstandigheden met rijp of sneeuw die eventuele foto’s een extra mooie dimensie meegeven. Het landschap van het Geuldal is altijd schitterend om te zien en om te fotograferen.

Leden van het Zuid Hollands Landschap kunnen gebruik maken van hun 5% beschermers voordeel op deze tour, zie website ZHL

Datums:
Tour 1: 11-12-2021
Tour 2: 16-12-2021
Tour 3: 27-12-2021

Wissen
Artikelnummer: VR-ZL-1-2-3 Categorieën: , , Tags: ,

Beschrijving

Vogels kijken in vogelrijk Zuid-Limburg

✔ Dag Tour  09:00-16:00 uur  ✔ervaren gids ✔ eigen vervoer ✔ € 50,00 p.p.

minimaal 4 personen – maximaal 8 personen ( ook als privé excursie te boeken) privé excursie op maat

In de wintermaanden zijn er in het zuiden van Limburg een aantal interessante vogels te bekijken. We maken een tour naar verschillende natuurgebieden in vogelrijk Zuid-Limburg om deze soorten te kunnen waarnemen en te kunnen fotograferen. Voordelen van de wintermaanden zijn dat het relatief rustig is in de gebieden, er geen bladeren aan de bomen zitten en de mogelijkheid tot winterse omstandigheden, zoals sneeuw of rijp.

Kortsnavelboomkruiper

Grote Lijster
Grote Lijster

We gaan vanaf ons verzamelpunt naar een gebied rondom Vaals, hier vind je een mooi bosrijk natuurgebied op de grens met België en Duitsland. Hier vind je spechten zoals Zwarte specht en Middelste Bonte specht maar ook Appelvink, Boomklever, Glanskop, Zwarte mees, Grote Lijster, Raaf, Kruisbek en de zeldzame Kortsnavelboomkruiper. Deze zeldzaamheid lijkt erg op een gewone Boomkruiper dus hier komt de expertise van uw gids goed van pas. Supermooie soorten dus om onze ochtend mee te vullen. Naast de vele soorten vogels maken we ook misschien kans op zoogdieren zoals Wilde kat, Das, Wild zwijn en Boommarter. Of sporen daarvan, want het zijn stuk voor stuk schuwe dieren die vooral in de nacht actief zijn. Uw gids kan u wijzen op de sporen die deze dieren achterlaten.

Roodbuikwaterspreeuw

We lunchen in het bos (graag uw lunchpakket meenemen) zodat we flexibel zijn met onze tijd. Met de auto verplaatsen we ons naar de volgende locatie waar we in een stromende beek proberen de Roodbuikwaterspreeuw te ontdekken. We nemen ook hier de tijd om foto’s te kunnen maken en het leuke gedrag van deze vogelsoort te observeren. Met wat geluk treffen we ook nog een Grote Gele Kwikstaart aan. Beide zijn soorten die afhankelijk zijn van stromend water. Op zoek naar larven van insecten die ze uit het water halen. De Waterspreeuw gaat zelfs kopje onder om iets lekkers te bemachtigen, dit is de enige zangvogel die dat kan. Zijn hele lijf is er op gebouwd om onder water te foerageren. Over het oog schuift een vlies en met zijn poten en gestroomlijnd lijf houdt hij zich goed staande in de soms sterke stroming.

Grauwe gors in vogelrijk Zuid-Limburg

Na weer een verplaatsing met de auto naar onze derde locatie en tevens ons verzamelpunt struinen we de omgeving van Sibbe af om twee mooie Gorssoorten te vinden. Namelijk de Grauwe gors en de Geelgors. Deze gorzen houden van agrarisch landschap waarin ze zaden kunnen vinden. Weilanden omringt met bomen en struiken zijn ideaal, om in te broeden maar ook om zich te verschuilen. Beide zoeken graag een plekje hogerop om luid zingend kenbaar te maken dat ze er zijn. Mooie vogels met een prachtige zang, al zal dat in de winter minder hoorbaar zijn.

Dit is tevens het leefgebied van de Korenwolf, het meest beschermde knaagdier van Nederland. Helaas slaapt hij nog rond deze tijd. Juist door de beschermde status van de Korenwolf wordt het agrarisch landschap minder intensief bewerkt. Dit resulteert in akkers met wintervoedsel voor zangers als bijvoorbeeld de Grauwe gors en de Geelgors. Maar ook muizen scharrelen hier hun kostje bij elkaar. Hier zijn de rovers als Torenvalk, Steenuil en Ransuil bijvoorbeeld weer bij gebaat.

Er is zoals u kunt lezen veel moois te beleven in vogelrijk Zuid-Limburg, naast de leuke soorten vogels en misschien nog wat zoogdieren zijn de uitzichten over het heuvellandschap prachtig. Kortom dit word een mooie dag in de natuur die ook nog eens leerzaam word omdat de gids u van alles kan vertellen over de flora en fauna. Ook voor het maken van foto’s is er genoeg tijd tijdens de wandelingen die we gaan maken.

Praktisch

We maken drie wandelingen en drie verplaatsingen met de auto waarbij we zoveel mogelijk carpoolen. We lunchen onderweg ( zelf lunchpakket meenemen)

NB: Bovenstaand programma staat niet vast en kan worden aangepast in verband met (weer)omstandigheden, recente waarnemingen of organisatorische redenen.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Enthousiaste en ervaren gids
 • Koffie, thee en een koek
 • Gebruik van Telescoop
 • Gebruik van vogeldocumentatie
 • Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop
Exclusief:
 • Vervoer
 • Lunch (meenemen voor onderweg)

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature Tours

Uw gids Chris de Nooijer is een ervaren vogelaar en boswachter in zijn vrije tijd.
Chris kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna van vogelrijk Zuid-Limburg.
Dus is hij de juiste persoon om u een soortenrijke en leerzame excursie te geven.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan.
Hij kijkt ernaar uit om met u samen een fantastische natuurbeleving te beleven.

Wat kunt u meenemen

De wandelingen zijn niet zwaar maar wel voor een groot deel onverhard.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting ( kou, regen)
 • Neem eventueel waterdichte kleding mee
 • Verrekijker vergroot het kijkplezier
 • Eten en drinken voor onderweg

Verzamelpunt

Parkeerplaats Karwei Valkenburg
De Valkenberg
Valkenburg

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Tourdatum

Tour 1: 11-12-2021, Tour 2: 16-12-2021, Tour 3: 27-12-2021

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vogelrijk Zuid-Limburg” te beoordelen