Vogelexcursie wintervogels in de Beningerslikken

35,00

Wintergasten in een getijdegebied

Overwinterende ganzen en eenden
Rietvogels als Baardmannetje en Cetti’s zanger
Grote kans op roofvogels als de Zeearend en Blauwe kiekendief
Leefgebied van de Bever, Vos, Ree en Hermelijn

Deze excursie is onderdeel van een Passe-partout , met stapelkorting!

Ochtendexcursie 9:00-13:00
Datum: medio december 2024

Uitverkocht

Artikelnummer: VBW Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Wintervogels in de Beningerslikken

Prijs € 35,00 p.p.

Datums:
medio december 2024 

 

 

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 8 personen

Halve dagexcursie 9:00-13:00

We maken een ochtend wandeling in de Beningerslikken met deze vogelexcursie wintervogels. Een wandeling van ongeveer 5 km in een getijde natuurgebied. Vanaf ons vertrekpunt lopen we naar de uitkijktoren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied, het Spui en het Haringvliet. Winterse omstandigheden geven ons naast prachtige vergezichten ook de kans op mooie vogelwaarnemingen. Soorten die zich graag schuil houden in het riet worden door ijsvorming gedwongen om uit hun schuilplaats te komen. Het koude weer kost veel energie en dus is foerageren erg belangrijk voor de vogels. Ze zoeken daarom plekken op die rijk zijn aan gemakkelijk te verkrijgen voedsel.

De Beningerslikken

Het natuurgebied de Beningerslikken is een onderdeel van het plan Deltanatuur, en ligt op Voorne Putten nabij Zuidland. Het is een dynamisch waterrijk gebied met invloeden van eb en vloed. Langs het Haringvliet ligt een groot rietgebied en ruigte wat niet toegankelijk is. Diverse kreken staan in verbinding met het Haringvliet, wat door het kierbesluit zout water invloeden met zich meebrengt.

Al deze diverse biotopen geven een grote biodiversiteit aan flora en fauna. Zo zijn hier al ongeveer 240 soorten vogels gezien. Ook de zoogdieren zoals Ree, Vos, Hermelijn, Wezel en Bever zijn goed vertegenwoordigt.

Wintergasten

De wintermaanden in de Beningerslikken staat garant voor een aantal interessante wintergasten. Vogels die het koude noorden verruilen voor ons mildere klimaat houden van dit getijdegebied. De slikken worden twee keer per dag overspoeld met water uit het Haringvliet en zit vol met leven. Steltlopers als kievit, Goudplevier en Bonte strandlopers scharrelen rustig hun kostje bij elkaar.

De grote stroken met overjarig riet en ruigte is een heerlijke plek voor Baardmannetjes, Rietgors en de Roerdomp. Maar ook de schuwere vogels als de Cetti's zanger en de Waterral vinden hier goede overlevingskansen. Als ze hun kenmerkende roep laten horen weten we zeker dat ze er zijn, de soort zien is een stuk moeilijker.

Kijk hut

We wandelen  in een rustig tempo naar de kijk hut. Onderweg maken we diverse stops om te kijken en te luisteren. Vanuit de kijk hut hebben we mooi zicht op de vele soorten ganzen en eenden zoals de Brandgans, Kolgans, Pijlstaart, Wintertaling, Tafeleend en Grote zaagbek. Bij laag water foerageren de steltlopers en reigers vlak voor de hut. We hebben zo mooie kansen om Grote zilverreiger, Kleine zilverreiger en Watersnip of Bokje te observeren en te fotograferen.

We vervolgen onze weg over de dijk richting het trekpontje om ons over de kreek te brengen. Hier hebben we grote kans om de IJsvogel te zien en het is de plek waar de Bever zich vaak ophoud, misschien hebben we geluk en zien we ons grootste knaagdier.

Roofvogels in de Beningerslikken

Waar eenden en ganzen zijn vinden we ook roofvogels. Deze groep is goed vertegenwoordigt in de Beningerslikken. Zo kunnen we hier de Blauwe kiekendief, Slechtvalk, Havik, Smelleken en Torenvalk treffen. Maar de topper van dit gebied is toch wel de Zeearend. Als die gaat jagen over de slikken of het Haringvliet gebeurt er van alles. Ganzen en eenden vliegen verschrikt op en maken hels kabaal om uit de klauwen van de Zeearend te blijven. Het is een waar spektakel!

Het laatste stuk lopen we langs de buitenkant van het gebied, dit geeft ons goed de kans om op diverse plaatsen met de telescoop het water af te speuren. Diverse reigerssoorten, eenden en steltlopers kunnen we hier goed zien.

En zo komen we aan het eind van deze vogelexcursie wintervogels in de Beningerslikken.

Wilt u meer kennis vergaren over vogels of beter worden in vogelsoorten herkennen aan hun silhouet of gedrag? Of bent u toe aan een leerzame wandeling in alle rust van de vroege ochtend? Dan is deze vogelexcursie echt iets voor u.


NB: Bovenstaand route staat niet vast en kan worden aangepast in verband met (weer)omstandigheden, recente waarnemingen of om organisatorische redenen.


Doelsoorten:

Zeearend, Havik, Blauwe kiekendief, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Smelleken, Velduil, Roerdomp, Kleine zilverreiger, Koereiger, Toendra rietgans, Roodhalsgans, Sneeuwgans, Nonnetje, Middelste zaagbek, Grote zaagbek, Topper, Tafeleend, Wilde zwanen, Kleine zwanen, Baardman, Rietgors, Roodborsttapuit, Waterpieper, IJsvogel, Bokje, Goudplevier, Bever, Hermelijn, Vos.

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een bekwame en enthousiaste gids/vogelaar

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitale soortenlijst na afloop

Bijdrage aan bescherming van het natuurgebied via NM

 

 

 

 

 

Exclusief:

Drinken en snacks voor onderweg

Andere excursies in dit Passe-partout

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

 • Kleding naar gelang de weersverwachting. We zijn de hele ochtend buiten houdt daar rekening mee (thermokleding is prettig)
 • Water en winddichte kleding, muts en handschoenen.
 • Goede wandelschoenen (waterdicht is handig als er sneeuw ligt)
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

 

 

Tip: Overnachten in de regio

Wilt u overnachten in de nabije omgeving? Dan kunnen wij u deze lokale authentieke B&B's van harte aanbevelen.

Natuurfotografie

Deze vogelexcursie in de Beningerslikken is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maak je graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u de vogels van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens of een fish eye zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details te fotograferen.

Ook op het gebied van natuurfotografie kan uw gids u met advies bijstaan. Doordat hij zelf al vele jaren hobbymatig fotografeert heeft hij veel ervaring met onder andere vogelfotografie. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Hij helpt u graag met het vinden van de juiste instellingen.

NB: Deze ochtendexcursie is geen fotografieworkshop, de klemtoon van deze excursie ligt bij het ontdekken van de wintervogels in de Beningerslikken.

 

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Natuurgids, vogelaar en natuurfotograaf. Een ochtend op pad met Chris levert u naast mooie waarnemingen en een gezellige ochtend ook veel interessante informatie op. Zijn vele uren in de Beningerslikken hebben hem veel kennis opgeleverd. Zo weet Chris precies waar hij u mooie waarnemingen kan laten zien.

Verzamelpunt

Parkeerplaats Uitkijktoren Beningerwaard/Spuimonding west
Zuidoordsedijk , Zuidland
(Beneden aan de dijk ziet u de parkeerplaats liggen)

Precieze tijd wordt 7 dagen ervoor via de email gecommuniceerd (deze mail kan in de spam terechtkomen, onze excuses daarvoor)

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum

23-12-2023, 28-12-2023, 28-01-2024

Beoordelingen

 1. Wilma (geverifieerde eigenaar)

  De Beningerslikken is een mooi gebied dat ik met enige regelmaat bezoek. In de hoop om de Blauwborst, een Baardmannetje, de Zeearend en andere vogels te spotten. Ik vond de excursie onder leiding van Chris superleuk om te doen. Chris hoort en ziet elke vogel die er is en vertelt met enthousiasme over hen en het gebied. De vier uur die de excursie duurde, vlogen voorbij. Ik kreeg er energie van en was blij dit gedaan te hebben.

  • admin

   Dankjewel Wilma voor jouw mooie review.
   Het is zo fijn om te horen dat je deze vogelexcursie met plezier hebt meegedaan. Alle informatie over de soorten en het gebied gaan jou zeker helpen om nog meer mooie soorten waar te nemen als je zelf op pad gaat. Succes en graag tot een volgende keer!
   Chris en Annemieke

 2. René (geverifieerde eigenaar)

  We boften met het goede weer op 24 december 2022. Naast de talloze grauwe ganzen startte de ochtend met reeën. De wandeling was zeer leerzaam door de onuitputtelijke hoeveelheid kennis van Chris. Zijn scherpe gehoor en grote opmerkzaamheid lieten ons vele soorten vogels zien met als klappers de Blauwe kiekendief en de Zeearend. Met als afsluiter van de wandeling een torenvalk poserend op een paaltje. Al met al was de tijd zo voorbij. Een echte aanrader.

  • Annemieke Spoelman

   Beste René,
   Dankjewel voor jouw leuke review. Het was inderdaad een mooie ochtend met gave soorten vogels en zoogdieren. Graag tot een volgende keer 🙂
   Groetjes,
   Chris

 3. Peter en Ineke van Veldhuijzen (geverifieerde eigenaar)

  Het weer zag er niet zo best uit op 28 december maar achteraf viel het reuze mee. Op het laatst een buitje maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden een excursie wintervogels in de Beningerslikken geboekt. Wat hebben we veel gezien o.a 2 zeearenden, beversporen, reeën, bruine en blauwe kiek en middelste en grote zaagbekken. En wat was het leuk om met een groep erop uit te gaan in dit prachtige gebied. Chris en Annemieke vertelden en zagen heel veel. Zeker een aanrader 🙂 Wij hebben genoten en komen daar zeker nog wel terug.

  • Annemieke Spoelman

   Beste Peter en Ineke,
   Dankjewel voor jullie mooie review. Wat gaaf om te horen dat jullie een heerlijke vogel ochtend hebben beleefd in de Beningerslikken. Daar doen we het voor 🙂
   Het gebied is zeker de moeite waard voor een bezoek in het voorjaar, dan zijn de meeste rietvogels weer terug en kan je een waar vogelconcert verwachten. Graag tot een volgende keer.
   Groetjes,
   Chris en Annemieke

 4. Frans Woord (geverifieerde eigenaar)

  Op 23 december jl. heb ik deelgenomen aan een winderige excursie op de Beningerslikken. Leuke excursie met een altijd enthousiaste Chris. Hij weet de natuurwaarnemingen altijd op een prachtige manier over te brengen. Ondanks dat de wind een tegenstander van ons was op deze ochtend toch een aantal mooie waarnemingen, zoals die van de bever die op zeer korte afstand kon worden waargenomen alsmede leuk om een burcht van een bever te zien.
  Vermeldenswaardig waren o.a. ook de grote aantallen wintertalingen, pijlstaarten en grote zilverreigers.
  Landschappelijk zeer aantrekkelijk gebied.
  Het is zeer aanbevelenswaardig een keer dit gebied te bezoeken onder leiding van een goede gids.

  Frans Woord

 5. Annemieke Spoelman

  Meedoen met een vogelexcursie bij Goldcrest Nature Tours is een echte aanrader! Het groepje is klein en de sfeer is ontspannen! Chris geeft veel uitleg en weet het allemaal ook op een hele leuke manier te vertellen! We hebben echt genoten van een heerlijke, leuke, leerzame ochtend in de prachtige natuur!

  Groetjes,

  Yaira Hollaar

Een beoordeling toevoegen