Vogeltrek. Dwaalgasten, een influx en Grote kruisbek

Een kennisblog over het voeren van de vogels in de tuin. Waarom zou je tuinvogels voeren? Wat is het beste voer én voor welke soort vogel? Op al deze vragen krijg je antwoord. En Chris laat in een instructie video zien hoe je zelf een vetblok maakt.

Waar blijven de Pestvogels?

Het is alweer even geleden, dat we de belletjes van de Pestvogels konden horen.
Wanneer komen ze ons land invliegen? En dan het liefst in grote getale. Want als het weer jaren duurt, dan maar gelijk goed.
Ja, ik wordt blij van een influx van Pestvogels. Mag natuurlijk ook wel een andere vogelsoort zijn, als het maar een soort betreft die niet als “algemeen” in de boeken staat.

Een influx, uhhh een wat?

De definitie van een influx is instroming. Een grote groep vogels die ons land binnenkomt kun je dus een influx noemen. In het vogeljargon wordt vooral bedoelt. Een instroom ‘influx, van een grote groep vogels die normaliter ons land sporadisch of in kleine getale aandoet. Op de website www.trektellen.nl kan je alles bijhouden. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 21.000 Pestvogels het uiterste zuiden van Zweden gepasseerd. Een efflux, uitstroom, is de tegenhanger van een influx. Deze term wordt niet gebruikt door vogelaars. Misschien minder belangrijk? Als jij het weet, laat het vooral in een commentaar weten.

De Grote kruisbek. Een influx of dwaalgasten?

Een zeldzame vogel uit Scandinavië en west-Siberië is niet onopgemerkt ons land binnengekomen. Groepjes van tientallen Grote kruisbekken zijn inmiddels waar te nemen op diverse bosrijke locaties. Ook in België en Duitsland wordt deze grotere en robuustere versie van de gewone kruisbek gespot.

Aan het verenkleed valt niet veel verschil op te merken. De crux zit hem in de snavel en de dikkere nek, oftewel een ” stierennek”. De Engelse benaming; Parrot Crossbill, slaat helemaal op de papegaai achtige snavel, klopt helemaal.

Maar kunnen we dit nou een influx van de Grote kruisbek noemen? Of is de Grote Kruisbek nou een dwaalgast?
Eigenlijk is de Grote kruisbek een beetje van beide. Maar doordat de aantallen Grote kruisbekken véél meer dan een enkele vogel betreft, is dit een echte influx van de Grote kruisbek.

Wat is dan een dwaalgast?

Ping, de vogelapp geeft een berichtje door. Er is een zeldzame vogel gezien in de duinen van Goeree, één Bosgors. Een vogelsoort die broedt in de taiga van Scandinavië tot in Siberië. Overwinteren doet deze vogel in Aziatische landen. Wat doet zo’n vogelsoort nu helemaal in Nederland? Verdwaalt? Door windstromen pakt de vogeltrek voor sommige soorten wel eens verkeerd uit. Hoe belangrijk de wind kan zijn tijdens de vogeltrek lees je in de blog Vogeltrek. En hoe bepalend is de windrichting?

De Bosgors is met recht een dwaalgast te noemen. Meestal alleen, vliegen ze langs de kustlijn. En strijken neer in weelderig duinstruweel. Juist die enkele of zeer kleine aantallen van zeldzame vogelsoorten noemen we een dwaalgast. Leuk voor een oplettende vogelaar die ineens een zeldzaamheid in de kijker krijgt. Alle lof, natuurlijk voor de ontdekker. Want een zeldzame dwaalgast op menig jaarlijst is natuurlijk te gek. Respect voor de verdwaalde vogel die als zijn kompas weer de goede kant op navigeert, hopelijk huiswaarts gaat.

Geen zin om te wachten op een influx of een dwaalgast?

Wil jij de Pestvogel, Grote kruisbek of Bosgors in hun broedgebied bewonderen? Wij reizen in mei 2023 naar Fins Lapland om onder andere deze soorten te kunnen zien. Bekijk deze reis Vogels kijken in Finland en Varanger

Dichter bij huis kunnen we op dit moment de Grote kruisbek zien. Tijdens onze Natuurexcursie Noord Veluwe gaan we naar ze op zoek.