Vogels voeren in de tuin

Een kennisblog over het voeren van de vogels in de tuin. Waarom zou je tuinvogels voeren? Wat is het beste voer én voor welke soort vogel? Op al deze vragen krijg je antwoord. En Chris laat in een instructie video zien hoe je zelf een vetblok maakt.

Waarom komen vogels naar jouw tuin?

Als de dagen korter worden hebben vogels minder tijd om eten te zoeken. Als het dan ook nog koud en guur wordt is de noodzaak om voldoende te eten van levensbelang. Want wat gebeurt er nou in zo’n klein vogellichaampje? Vogels hebben best wel een warm verenkleed. Onder de veren die wij zien zitten kleine donsveertjes die een isolatielaag vormen om de meeste kou buiten te houden. Maar als de temperatuur naar beneden gaat moet een vogel harder zijn best doen om warm te blijven. En dat kost energie, het kost zelfs zoveel energie dat een vogel tot wel 1/3 van zijn lichaamsgewicht kan verliezen. Je begrijpt dat de noodzaak om het gewicht weer aan te vullen in de ochtend essentieel is om te overleven.

En vogels zijn slim, hoe makkelijk is het om naar een tuin te vliegen waar je een gedekte tafel vindt. Zo kunnen ze gelijk hun vetverlies goed maken en beginnen aan een nieuwe reserve. Ze onthouden dus gewoon waar ze terecht kunnen. Natuurlijk zullen ze heus wel meer plekjes in jouw buurt weten. Dus is het zaak om ze naar jouw tuin te lokken. Je wilt natuurlijk gelijk bij het ontbijt genieten van de koolmezen op de pinda silo. Hoe je dat doet? Blijf vooral verder lezen.

Wat kan ik de vogels het beste voeren?

Het is leuk om verschillende soorten vogels in je tuin te zien. Dat kan, alleen moet je dan wel verschillende soorten voer ophangen. Zo heeft elke vogel behoefte aan iets anders en zeg nou zelf jij houdt toch ook van een gevarieerd menu. Gelukkig voor onze portemonnee overlappen de ” gerechten” elkaar en kunnen we met een aantal soorten voer veel vogels bedienen.

Pinda’s in een daarvoor bestemde silo is top voor mezen. Soorten zoals de Pimpelmees, Koolmees zijn er dol op. Maar sluit ook een Grote bonte specht niet uit, die lust ook graag pinda’s. Zonnebloempitten, en dan vooral de zwarte hebben veel calorieën. Ze worden gegeten door de Koolmees, Pimpelmees, Groenling, Vink, Putter, Huismus en Ringmus. Wil je geen schilletjes op de grond kan je ook kiezen voor Zonnebloemkernen. Hier is de schil al vanaf en dat geeft minder rommel. Mij maakt het niks uit en ik voer beide.

Strooivoer in een silo is geschikt voor dezelfde soorten als de Zonnebloempitten. Maar op de grond hebben de scharrelaars als de Roodborst, Heggenmus en Winterkoning er ook wat aan. Zelfs de Turkse tortel en de Houtduif wordt hier erg blij van. Er zijn zelfs energierijke strooimengsels te koop. Soms zit er ook krenten of ander fruit in, dit vinden lijsterachtige als de Merel dan weer lekker. Om de Merel, Zanglijster, Koperwiek en Kramsvogel te bedienen gooi ik wat zacht geworden Appels en Peren op het gras. Smullen dat ze doen 🙂

Vetbol ophangen; maar zonder netje, alstublieft!

En dan de vetbollen, of andere vetproducten. Dit is de beste manier om snel de vetreserves aan te vullen. Als je vetbollen wilt aanbieden doe dat dan in ieder geval in een houder geschikt voor vetbollen of blokken. Net als bij de pinda’s; sloop dat plastic netje eraf! Het is veiliger voor de vogels, want pootjes kunnen er in verstrikt en beschadigt raken. En het waait gemakkelijk weg waardoor je zwerfafval creëert.

Vetbol of pindakaas?

Ik zou zeggen lekker allebei 🙂 Maar dan wel vogelpindakaas natuurlijk. Je hebt er meerdere varianten in én van die handige houders. Vetproducten heb je ook in allerlei soorten en maten, met fruit, met meelwormen, enz. Geef geen vet uit je eigen braadpan!!!! Of gewone pindakaas, dit is veel te zout en zeer slecht voor vogels. Dit geld trouwens ook voor brood ( nee, ook niet voor de Eenden) en kaas. Ik weet het, ik ben wat streng… Maar ik wilde het toch maar even gezegd hebben.

Een super leuke bezigheid is het zelf maken van een vet blok. Je kan zo zelf bepalen of je er gevriesdroogde Meelwormen in doet of extra pitten. Chris laat in dit instructiefilmpje zien hoe hij dit doet.
Het basis recept:

Pindacake mix : 200 gram
Hard frituurvet zonder zout: 60 gram
Handje gevriesdroogde Meelwormen

Wanneer voer ik de vogels in de tuin?

Ik hang voer op vanaf oktober. In de zomer voer ik eigenlijk niet, nu moet ik wel zeggen dat wij een zeer groene tuin hebben. Zo is er natuurlijk voedsel te vinden. De koude winterse maanden zijn de maanden waarop je ook gemakkelijker vogels naar jou tuin krijgt. In de lente en de zomer zijn ze druk met voortplanten en hun jongen voeren. Je wilt natuurlijk niet dat ze een hele pinda in zo’n kleine vogelbekje proppen.

Een belangrijke tip: Voer constant!
Daar bedoel ik mee, als je begint met voeren zorg dan dat de silo’s en de vetblok houders gevuld blijven. Als vogels in de ochtend naar jouw tuin vliegen en lege silo’s vinden verliezen ze nog meer energie. Houdt de silo’s ook schoon, ik zie nog wel eens van die beschimmelde pinda’s in vieze silo’s. Geloof me, daar gaan geen vogels op af komen. Ook krijgen ziekteverwekkers minder kans als je het voer schoon aanbiedt.

Wat ook helpt is het voer verspreid ophangen in de tuin of balkon. Je zal zien, als je de vogels bestudeert, dat er dominantere vogels tussen zitten. En zo maakt elke vogel kans om rustig te kunnen eten. Een schaaltje met water om te drinken en te badderen helpt de vogels ook. Want drinken is net zo belangrijk als eten.

Ik bestel al ons vogelvoer bij Vivara. Hier verkopen ze alleen maar kwalitatief goed voer zonder onnodige toevoegingen. Je betaalt er wel iets meer voor maar ik garandeer je dat de vogels jou tuin gaan waarderen. Je sponsort gelijk ook goede doelen waaronder de Vogelbescherming. Klik op de link om naar hun webshop te gaan vivara

Ik hoop dat deze blog jou helpt om (nog) meer te kunnen genieten van vogels in jouw tuin. Heb je een aanvulling of handige tip? Deel deze in de comments. Ik wens je veel tuinvogelplezier deze winter.

Wil je meer vogels ontdekken? Wij geven leuke vogelexcursies voor beginnende en gevorderde vogelliefhebbers. Bekijk ons aanbod aan Dagexcursies

4 Thoughts to “Vogels voeren in de tuin”

 1. Ellen Vreugdenhil

  Leuk hoor om je zo bezig te zien in de keuken met het maken van het vetblok.
  Top tip

  1. Hoi Ellen,
   Dankjewel voor het compliment. Wij hopen dat als je ermee aan de slag gaat het ook veel vogels in de tuin blij maakt.
   Groetjes Chris en Annemieke

 2. Ellen Vreugdenhil

  Mis alleen het recept ;-(

  1. Hoi Ellen,
   Het recept staat in de blog bij “basis ingrediënten” En ook in de beschrijving bij het YouTube filmpje staan de afmetingen vermeldt. Ik hoop dat je zo aan de slag kunt.
   Groetjes Chris

Comments are closed.