Vogeltrek. Zie jij ook zoveel Roodborstjes?

Een kennisblog over de Vogeltrek. In het voor en najaar migreren vogels van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebied. Een interessant fenomeen waar menig vogelliefhebber erg enthousiast van wordt. Maar ook de iets gematigde vogelliefhebber vraagt zich af als de “voedersilo” vol hangt met vogels: Waar komen al die vogels vandaan? Lees hier het antwoord op die vraag en ook op het volgende. Zie jij ook zoveel Roodborstjes?

Vogeltrek, doen alle vogels daaraan mee?

In principe doen alle vogels aan “vogeltrek”. Er zijn lange afstand trekkers, mega lange afstand trekkers en vogels die kijken waar de beste plek is om te eten of te broeden. De eerste twee zijn echte atleten met soms duizenden kilometers in de vleugels als ze uitgeput op bestemming komen. Voort gestuwd door instinct en een intern kompas weten ze hun weg te vinden. Wil je hier meer over weten? Ik heb daar een leuke blog over geschreven Vogeltrek. En hoe bepalend is de windrichting?

Maar er zijn ook vogels die kortbij een andere plek opzoeken om zo een betere kans te hebben om zich voort te planten of geschikt voedsel te vinden. Kunnen we die vogels dan echt trekvogels noemen? Is er een graadmeter hoeveel kilometer een vogel moet trekken voor die de status “trekvogel” krijgt? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Maar ga er vanuit dat elke vogelsoort de beste plek opzoekt om te overleven. Of dat dan in Afrika is of dichterbij. Dus ja, alle vogels doe er aan mee.

Waar komen al die vogeltjes op de “voedersilo’s” vandaan?

Het blijft een fantastisch gezicht, Koolmezen, Pimpelmezen en Huismussen aan de voedersilo’s. Als bij mij in de tuin de voedersilo’s worden opgehangen komen ze van alle kanten aanvliegen. Nu woon ik bij een park en heb ik een érg groene tuin, maar toch, zoveel als er in de herfst langskomen is echt bijzonder.

Zijn dat dan allemaal dezelfde vogels die ik in het voorjaar nog zag? Nee, Kool en Pimpelmezen trekken ook. Ze komen van broedgebieden in het noorden naar onze tuinen om de winter in een milder klimaat door te brengen. Er worden soms “flocks” (groep) van duizenden Pimpelmezen waargenomen, mega cool toch! Van de Huismussen vermoed ik toch wel dat ze in de buurt blijven, korte afstand trekkers.

De tuinvogelsoorten worden langzaam aangevuld met Vinken, Groenlingen en Kepen. Ook deze trekken massaal van het noorden naar het zuiden. Soms wel met duizenden tegelijk, gaaf als je dat kan waarnemen. Op de website trektellen kun je bijhouden wat er over is gevlogen. Je zult verstelt staan van de aantallen vogels, die overdag en s’nachts overvliegen. Ook soorten die je niet verwacht, zoals Houtduiven of Blauwe reigers.

Lijstersoorten en Roodborstjes

Het is nu eind oktober, en als ik in mijn tuin kijk zie ik elke dag een Roodborst. Ook in het park hoor ik overal het kenmerkende getik van de Roodborst, gevolgd door een mooi rollende zang. Waar komen ze ineens allemaal vandaan? Je raadt het al, ook de Roodborst trekt en vindt in onze tuinen en parken het voedsel wat ze nodig heeft. Daaruit kunnen we concluderen dat de Roodborst die je in de zomer ziet dus niet dezelfde hoeft te zijn als in de herfst. Duizenden vliegen er over ons land, en ons landje is een uitstekende plek om de winter door te brengen.

Het vogeltrek verhaal is niet compleet als ik niet de Lijsterssoorten benoem. zo is er de Merel, die ook wegtrekt naar het zuiden, alleen niet zo in grote getale. Nee, dan heb je de Zanglijsters, Koperwieken en Kramsvogels. Prachtige vogels die zich hier tegoed doen aan de bessen van de Lijsterbes, Wilde liguster, Sporkehout, Gelderse roos, enz. Heb jij dus één van deze bomen/struiken in de tuin staan, dan kan je deze vogels in jouw tuin verwachten.

Vogeltrek. Zie jij ook zoveel Roodborstjes?

Keep en Sijs badderend

vogeltrek. Zie jij ook zoveel Roodborstjes?

Beflijster

Vogeltrek Aziatische Roodborsttapuit

Aziatische Roodborsttapuit, een zeldzame dwaalgast

Vogeltrek en zeldzame dwaalgasten

Het fenomeen vogeltrek is bijzonder en zeker de moeite waard om je wat meer in te verdiepen. Ga naar buiten en bekijk de struiken en bomen met bessen. Wat voor vogels zie je? Ik durf te wedden dat het in ieder geval meerdere Roodborstjes betreft, maar misschien ook een mooie Keep.

Menig vogelaar struint tijdens de vogeltrek langs struiken en bosjes op zoek naar vogels die op trek zijn. Want het gebeurt regelmatig dat er een zeldzame dwaalgast wordt waargenomen. Zo zijn er zeldzame soorten die elk jaar wel gezien worden zoals de Bladkoning en de Blauwstaart. Maar er zijn ook zeer zeldzame dwaalgasten zoals de Goudlijster, Bosgors of zoals dit najaar de Geelbrauwgors. Tsjonge, wat een megaklapper, een soort die hier eigenlijk niet langs hoort te vliegen maar uit koers is geraakt.

Alles kan dus voorbij komen tijdens de vogeltrek. Ik stel voor, om niet meer zonder verrekijker naar buiten te gaan. Heel veel vogel(trek)plezier.

One Thought to “Vogeltrek. Zie jij ook zoveel Roodborstjes?”

  1. Esmee

    Interessante informatie, weer iets geleerd. Fijn om te lezen.

Comments are closed.