Vogelexcursie Zuid-Limburg

62,50

Vogelen in het zuiden van Limburg

 Vogelexcursie en natuurfotografie
Onder leiding van een ervaren natuurgids/vogelaar/natuurfotograaf
 Kortsnavelboomkruiper, Grauwe gors en Geelgors
 Kans op vijf soorten spechten
Roodbuikwaterspreeuw
Kans op winterse setting

Ook te boeken als privé excursie op maat

Datums:
28-12-2024
11-01-2025

Artikelnummer: VR-ZL Categorieën: , Tag:

Beschrijving

 

Vogels kijken in een winterse setting

Prijs € 62,50 p.p.

Datums:
28-12-2024
11-01-2025

 

 

 

Deelnemersaantal: Minimaal 3 personen - maximaal 8 personen

Dagexcursie 9:00-15:00

Wat gaan we doen?

Een vogelexcursie Zuid-Limburg waarbij we met ervaren vogelaars Chris de Nooijer en Annemieke Spoelman  op zoek gaan naar bos, roof en akkervogels in het uiterste zuiden van Nederland. In het bos maken we kans op spechtensoorten als de Zwarte specht. De Korstsnavelboomkruiper is ook te zien in de bossen van Zuid- Limburg. Langs meanderde beken lopend kijken we uit naar de Roodbuikwaterspreeuw, Grote gele kwikstaart en de IJsvogel. En op de graanvelden turen we naar roofvogels en dé zangvogels van Zuid-Limburg. In de wintermaanden zijn er in het zuiden van Limburg  interessante vogels te bekijken. Vogels die niet in de rest van Nederland voorkomen. We gaan naar verschillende natuurgebieden deze vogelexcursie Zuid-Limburg om deze soorten te kunnen waarnemen en te kunnen fotograferen.

Voordelen van de wintermaanden zijn dat het relatief rustig is in de gebieden, er geen bladeren aan de bomen zitten en de mogelijkheid tot winterse omstandigheden, zoals sneeuw of rijp. Dus ook voor landschapsfotografie en macrofotografie is er veel moois te beleven.

Kortsnavelboomkruiper

We gaan vanaf ons verzamelpunt naar een gebied rondom Vaals, hier vind je een mooi bosrijk natuurgebied op de grens met België en Duitsland. Hier vind je spechten zoals Zwarte specht en Middelste Bonte specht maar ook Appelvink, Boomklever, Glanskop, Zwarte mees, Grote Lijster, Raaf, Kruisbek en de zeldzame Kortsnavelboomkruiper. Deze zeldzaamheid lijkt erg op een gewone Boomkruiper dus hier komt de expertise van de gids goed van pas. Chris is een ervaren vogelaar die deze soort vooral op het geluid kan determineren.

Supermooie soorten om onze ochtend mee te vullen. Naast de vele soorten vogels maken we ook misschien kans op zoogdieren zoals Wilde kat, Das, Wild zwijn en Boommarter. Of in ieder geval de sporen daarvan, want het zijn stuk voor stuk schuwe dieren die vooral in de nacht actief zijn. De gidsen wijzen je op de sporen die deze dieren achterlaten.

Roodbuikwaterspreeuw

Met de auto verplaatsen we ons naar de volgende locatie waar we in een stromende beek proberen de Roodbuikwaterspreeuw te ontdekken. We nemen ook hier de tijd om foto’s te kunnen maken en het leuke gedrag van deze vogelsoort te observeren. Met wat geluk treffen we ook nog een Grote Gele Kwikstaart of een IJsvogel aan.

Beide zijn soorten die afhankelijk zijn van stromend water. Op zoek naar larven van insecten die ze uit het water halen. De Waterspreeuw gaat zelfs kopje onder om iets lekkers te bemachtigen, dit is de enige zangvogel die dat kan. Zijn hele lijf is er op gebouwd om onder water te foerageren. Over het oog schuift een vlies en met zijn poten en gestroomlijnd lijf houdt hij zich goed staande in de soms sterke stroming.

Grauwe gors in vogelrijk Zuid-Limburg

Na weer een verplaatsing met de auto naar onze derde locatie struinen we de omgeving van Sibbe af om twee mooie Gorssoorten te vinden. Namelijk de Grauwe gors en de Geelgors. Deze gorzen houden van agrarisch landschap waarin ze zaden kunnen vinden. Weilanden omringt met bomen en struiken zijn ideaal, om in te broeden maar ook om zich te verschuilen. Beide zoeken graag een plekje hogerop om luid zingend kenbaar te maken dat ze er zijn. Mooie vogels met een prachtige zang, al zal dat in de winter minder hoorbaar zijn.

Dit is tevens het leefgebied van de Korenwolf, het meest beschermde knaagdier van Nederland. Helaas slaapt hij nog rond deze tijd. Juist door de beschermde status van de Korenwolf wordt het agrarisch landschap minder intensief bewerkt. Dit resulteert in akkers met wintervoedsel voor zangers als bijvoorbeeld de Grauwe gors en de Geelgors. Maar ook muizen scharrelen hier hun kostje bij elkaar. Hier zijn de rovers als Torenvalk, Steenuil en Ransuil bijvoorbeeld weer bij gebaat. Ook roofvogels als de Blauwe kiekendief en Rode wouw jaagt hier en wordt regelmatig waargenomen. Door het weidse uitzicht kunnen we ook nog laat overtrekkende Kraanvogels horen of zien.

Er is veel moois te beleven met deze vogelexcursie Zuid-Limburg. Naast de leuke soorten vogels en misschien nog wat sporen van zoogdieren zijn de uitzichten over het heuvellandschap prachtig. Kortom dit word een mooie dag in de natuur die ook nog eens zeer leerzaam is omdat de gidsen je van alles kunnen vertellen over de aanwezige flora en fauna.

NB: Bovenstaand programma staat niet vast en kan worden aangepast in verband met (weer)omstandigheden, recente waarnemingen of om organisatorische redenen.

Hoe ervaart één andere vogelliefhebber onze excursies?

 Samen met Chris en medevogelaars uit het hoge noorden een geweldige dag gehad! Wat hoort en ziet Chris veel, en hij kan zoveel leuke informatie vertellen.
We hebben veel verschillende soorten mogen horen en/of zien. Mijn vogelkennis is flink verbetert na deze vogelexcursie. Een absolute aanrader

Dank je wel!

∼ Carla

Wat is inbegrepen

Inclusief:

Begeleiding van een bekwame gids/vogelaar

Koffie/thee met een koek 

✓ Gebruik van optiek, documentatie

Digitaal verslag met foto’s en soortenlijst na afloop

Bijdrage aan bescherming van de natuurgebieden via NM

 

 

 

 

 

Exclusief:

Lunchpakket (we lunchen "in het veld")

Drinken en snacks voor onderweg

Praktisch

Wat kunt u meenemen:

  • Kleding naar gelang de weersverwachting. We zijn de hele dag buiten houdt daar rekening mee (thermokleding is prettig)
  • Water en winddichte kleding, muts en handschoenen.
  • Goede wandelschoenen (waterdicht is handig als er sneeuw ligt)
  • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

De wandelingen zijn niet lang en geschikt voor iedereen met een normale conditie.

Onderweg zorgen we voor een geschikte locatie voor een sanitaire stop.

Natuurfotografie

Deze dagexcursie in het prachtige Limburgse heuvelland is geschikt voor iedereen met een hart voor de natuur. Maakt u graag foto's? Iedere beginnende of meer gevorderde natuurfotograaf kan hier zijn hart ophalen. We nemen de tijd om op diverse locaties de vogels te observeren en ook te kunnen fotograferen. Wij houden ons daarbij aan de gedragscode van fotografen!

Als u een zoomlens of een telelens heeft kunt u de vogels van een grotere afstand fotograferen. Voor de landschappen is een groothoeklens zeer geschikt. Een macrolens of een lens met een korte scherpstelafstand is leuk om kleine details te fotograferen. Met de telefoon kunt u ook zeer leuke foto's maken.

Ook op het gebied van natuurfotografie kunnen Chris en Annemieke u met advies bijstaan. Ervaring door vele jaren hobbymatig fotograferen delen zij graag met u. Vogels in vlucht fotograferen is lastig maar zeker te leren. Zij helpen graag met het vinden naar de juiste instellingen.


NB: Deze vogelexcursie is geen fotografie-excursie/workshop, de klemtoon van deze excursie ligt bij het ontdekken van de vogelrijkdom in Zuid-Limburg.

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke nemen je mee naar de beste en mooiste vogel locaties van Zuid-Limburg. Een dag op pad met Chris en Annemieke levert je naast mooie waarnemingen en een gezellige dag ook veel kennis op. Zij vertellen met veel passie en enthousiasme over de vogels in Zuid-Limburg. Natuurbeleving is ons motto!

Verzamelpunt

Zuid-Limburg/omgeving Valkenburg

Precieze tijd en locatie wordt 7 dagen voor aanvang via de email gecommuniceerd. Geen e-mail ontvangen? Check ook de spam inbox.

Zijn er nog méér vogelexcursie? Ja, die zijn er!

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Extra informatie

Excursiedatum:

28-12-2024, 11-01-2025

Beoordelingen

  1. Ellen Vreugdenhil

    Helaas een wat bewolkte dag, maar net als de natuur heb je het ook niet voor het zeggen met het weer. Aan het eind van de dag brak de zon door. Mooie gebieden bezocht, Vijlerbos, het Geuldal (Cottesserbeek) en het akkergebied waar de korenwolf zich bevindt. Chris en Annemieke vertelden, lieten ons luisteren en zien. We zijn nog een ommetje wezen maken om te kijken of de zwarte specht zich liet zien aan ons, maar liet zich toen we in de buurt waren ook niet meer horen. Maar in ruil daarvoor kwam de kortsnavel boomkruiper voorbij. Wederom weer enorm genoten van alle geluiden, van alle waarnemingen en sporen. Aan het eind van de dag een volgezogen spons. Dank Annemieke en Chris

Een beoordeling toevoegen

Andere suggesties…