Kraanvogeltrek, akker- en bosvogels in Diepholz

545,00

Beleving van de Kraanvogelmigratie én meer

 De Kraanvogels waarnemen op de slaapplaatsen en foerageergebieden
Grote groepen Toendra rietganzen
Vele soorten akkervogels zoals Patrijs en Geelgors
 Roofvogels als Blauwe kiekendief en Rode wouw
Boswandeling met kans op Zwarte specht en Kruisbek
Drie dagen ontspannen ‘vogelen, volledig verzorgd en onder deskundige begeleiding
Goede fotografische mogelijkheden

Vertrekdatum:
01 t/m 03 november 2024
vol

31 oktober t/m 2 november 2025 

Artikelnummer: KTD Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Kraanvogeltrek beleven gecombineerd met akker - en bosvogels in het najaar

Prijs vanaf € 545,00 p.p. 

Vertrekdatum:
01-11-2024 t/m 03-11-2024
vol
31-10-2025 t/m 02-11-2025

 

Deelnemersaantal: Minimaal 4 personen - maximaal 6 personen

Wat gaan we doen?

We gaan in de omgeving van Diepholz-Duitsland de Kraanvogeltrek beleven. Precies op het moment als tienduizenden Kraanvogels hun migratie naar het zuiden volbrengen en een rustmoment hebben in Diepholz. Op de akkers en in de veengebieden zoeken we naar grote groepen Kraanvogels. Gecombineerd met de vele leuke soorten akkervogels zoals Patrijs, Graspieper, Kramsvogel, Veldleeuwerik, Kolganzen, Toendrarietganzen, Blauwe kiekendief en Velduil. En we maken een wandeling in een gevarieerd bos voor bosvogels als Sijs, Kruisbek en diverse spechtensoorten zoals de Zwarte specht. Een driedaagse vogelexcursie met alles erop en eraan, kans op mooie niet alledaagse vogelsoorten en goede fotografische mogelijkheden.

De Kraanvogels rondom Diepholz

De omgeving in het Duitse Diepholz wordt gekenmerkt door de kleinschalige akkerbouw en grote stukken hoogveen. Een lieflijke omgeving met veel natuurlijke barrières zoals heggen en bosstroken. Een prima plek voor Kraanvogels om uit te rusten en te foerageren tijdens hun lange migratie naar de overwinteringsgebieden. De Kraanvogels worden aangetrokken door met name oude maisvelden. Hier vinden ze genoeg te eten om de reserves aan te vullen. Duizenden Kraanvogels staan hier overdag op de landerijen. In de avond vertrekken ze massaal naar hun slaapplaatsen. Slaapplaatsen gelegen in de natte gedeeltes van het hoogveen. Een mooi spektakel waar we goed de tijd voor gaan nemen. Ook het vertrekken in de vroege ochtend is iets wat je een keer meegemaakt moet hebben. De geluiden die ze maken en het opstijgen van grote groepen Kraanvogels is adembenemend!

Naast vele Kraanvogels zijn er interessante akkervogels

Het hoofddoel van deze driedaagse vogelexcursie is de Kraanvogeltrek. Maar er is veel meer te zien, wat te denken van de gave vogelsoorten op de akkers. Patrijzen , grote groepen Kramsvogels, Graspiepers en Veldleeuweriken bijvoorbeeld. Soms achternagezeten door roofvogels als de Blauwe Kiekendief of Smelleken. We nemen de tijd om uit te kijken naar deze vogels, gecombineerd met grote groepen Toendrariet - en Kolganzen op de weilanden. Weliswaar in minder grote aantallen, maken we ook kans op Wilde en Kleine Zwanen. En ook de Velduil jaagt hier vaak overdag, prachtig als we die in de kijker kunnen krijgen. Zelfs het waarnemen van een Zeearend en Rode wouw behoren tot de mogelijkheden.

Bosvogels in de gevarieerde bossen rondom Diepholz

In de nabije omgeving van ons hotel maken we een mooie wandeling. Een bos met zowel loofbomen als dennenbomen zijn een magneet voor de typische bosvogels. We kijken uit naar spechtensoorten, Grote lijster, Sijs, Kruisbek, Zwarte mees, Goudhaan en Vuurgoudhaan. We gaan op zoek naar roestplaatsen van Ransuil en Bosuil. Een welkome afwisseling om lekker de benen te strekken en de prachtige herfstkleuren van het bos te ervaren. De omgeving van Diepholz heeft veel te bieden. Het worden drie dagen genieten van de vele vogels die we kunnen gaan zien.

Waarom met Goldcrest Nature Tours naar Diepholz?

Diepholz is zo'n twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens, en dus zeker ook zelf te ondernemen. Waarom loont het dan toch om dit natuurweekend met Goldcrest Nature Tours te ondernemen? Daar kunnen wij heel kort over zijn, de gidsen Chris en Annemieke. Beide staan voor de drie garanties van Goldcrest Nature Tours; 100% natuurbeleving, kleine groepen en persoonlijke aandacht.

Vogels zien en horen is één, maar probeer de soorten dan ook maar eens op naam te brengen. De Goldcrest Nature Tours gidsen zijn zeer bekwame natuurgidsen en vogelaars. Met veel ervaring in Vogelmigratie herkennen zij snel geluiden en silhouetten van vogels. Ook de kennis van het gedrag van vogels draagt bij tot mooie waarnemingen waar je anders aan voorbij zou lopen/rijden. Hun scherpe blik en gehoor zorgen voor veel meer vogels dan dat je alleen zou kunnen ontdekken. Met de extra informatie over vogelsoorten breng je ook jouw vogelkennis naar een hoger niveau.

Drie dagen ontspannen vogels kijken

De gidsen kennen de gebieden rondom Diepholz goed. Ze weten feilloos de locaties te vinden om de aanwezige Kraanvogels en andere vogelsoorten te kunnen waarnemen. Chris en Annemieke maken er gewoon drie heerlijk ontspannen vogeldagen van. Met alles erop en eraan, van ontspannen vogelen, veilig vervoer, delen van kennis en goed eten en slapen.

En dan is het natuurlijk ook erg gezellig om met een groepje gelijkgestemden op pad te zijn. Het zien van mooie en bijzondere soorten is leuk om te kunnen delen. Goldcrest Nature Tours vindt de natuurbeleving belangrijk, dit is waarom wij ook naar ander natuurschoon kijken en de tijd nemen om te kunnen genieten van de Kraanvogeltrek, akker- en bosvogels in Diepholz.

 

Reisprogramma

  • Dag 1:  Reisdag, Kraanvogelgebieden, aankomst slaapplaats kraanvogels
  • Dag 2: Slaapplaats vertrek Kraanvogels, Kraanvogelgebieden, boswandeling, aankomst slaapplaats Kraanvogels
  • Dag 3: Slaapplaats vertrek Kraanvogels, Kraanvogelgebieden en reisdag

 

Programma van dag tot dag

 

Dag 1:

Vanaf het verzamelpunt vlakbij de grens met Duitsland, rijden we gezamenlijk naar Diepholz. Daar aangekomen gaan we gelijk op zoek naar de weilanden en akkers waar Kraanvogels foerageren. Tegelijkertijd kijken we of we groepen met Toendrarietganzen zien. Wellicht vliegen er nog roofvogels als Blauwe kiekendief of Rode wouw over de velden. We nemen de tijd zodat iedereen de vogels goed kan bewonderen en fotograferen. De Kraanvogels zijn schuw, dus hier is wel voorzichtigheid geboden.

Als de middag vordert verplaatsen we ons naar een "slaapplaats". Dit zijn de plekken waar de Kraanvogels de nacht gaan doorbrengen. Veiliger in veelal natter gebied, waar er minder kans is op predatie. Hier kunnen we een mooie wandeling maken en genieten van vogels als Kramsvogel, Graspieper en met geluk een Klapekster. Als de zon zakt komen er steeds meer Kraanvogels de slaapplaats binnen vliegen, het schouwspel kan beginnen. Als het gunstig uitpakt kunnen we duizenden Kraanvogels aan zien komen, als dan ook het avondrood een beetje meewerkt hebben we een topdag 🙂

Speuren met een warmtebeeld kijker

We wachten tot het donker wordt en de geluiden het overnemen van het zicht. Met de warmtebeeldkijker kunnen we nog waarnemen wat er gebeurt. Na dit spektakel gaan we naar ons hotel en kunnen we tijdens een smakelijk buffet nagenieten van de eerste dag Kraanvogeltrek in Diepholz.

Doelsoorten:

Kraanvogel, Toendrarietgans, Kolgans, Kleine rietgans, Kleine zwaan, Wilde zwaan, Patrijs, Blauwe kiekendief, Smelleken, Rode wouw, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Velduil, Ransuil, Kerkuil, Klapekster, Raaf, Matkop, Baardman, Kramsvogel, Koperwiek, Graspieper, Veldleeuwerik, Geelgors, Kleine barmsijs, Goudvink, Keep, Sijs.

 

 

Dag 2:

Voor het ontbijt! Gaan we het vertrek beleven, het moment als de Kraanvogels hun slaapplaats verlaten is een magisch moment. Al voor het licht wordt begint het al, het getrompetter zwelt aan als de kraanvogels met elkaar communiceren. Als er veel Kraanvogels overnacht hebben is het een geweldig kabaal als ze massaal opstijgen om verder trekken naar het zuiden. Gelukkig voor ons, blijven er ook veel Kraanvogels foerageren op de akkers en maisstoppelvelden.

We gaan terug naar het hotel voor ons ontbijt. Na het buffet maken we een mooie boswandeling in de nabije omgeving van het hotel. Een gevarieerd bos met loof en dennenbomen herbergt genoeg moois voor ons vogelliefhebbers. Soorten als Vink, Sijs, Kruisbek en meerdere spechten soorten als ook de Zwarte specht. Naast lijsterachtigen en de vogelsoorten die op trek zijn kunnen we hier ons hart ophalen.

Tweede kans op Kraanvogels in het "gouden uur" 

In de middag rijden we weer langs de velden waar we op zoek gaan naar de Kraanvogels. Misschien spotten we een Velduil op een paaltje of jaagt er een Smelleken over de akker. Langzaamaan begeven we ons weer naar de slaapplaats om nog een keer het spektakel van de inkomende Kraanvogels mee te maken. Zo spreiden we de kans op goede fotografische omstandigheden, en ja zeg nou zelf; het is geen straf om dit twee keer mee te maken. We rijden terug naar het hotel, waar een lekker maaltijdbuffet op ons wacht.

Doelsoorten:

Kraanvogel, Toendrarietgans, Kolgans, Kleine rietgans, Kleine zwaan, Wilde zwaan, Patrijs, Blauwe kiekendief, Smelleken, Rode wouw, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Velduil, Ransuil, Kerkuil, Bosuil, Klapekster, Raaf, Matkop, Baardman, Kramsvogel, Koperwiek, Graspieper, Veldleeuwerik, Geelgors, Kleine barmsijs, Goudvink, Keep, Sijs, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Boomklever, Kruisbek, Grote kruisbek, Zwarte specht, Groene specht, Kleine bonte specht.

 

 

Dag 3:

Voor de 'vroege vogels 'onder ons; is er de mogelijkheid om voor het ontbijt naar het slaapplaats vertrek te gaan kijken.
Onze laatste dag in de bijzonder natuurvriendelijke omgeving van Diepholz in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Na ons ontbijt en uitcheck staan de Kraanvogels op ons programma.  Al vogelend rijden we naar de velden waar we ze goed kunnen  bewonderen. Uiteraard nemen we weer ruim de tijd en kijken we uit naar andere akkervogels die zich ook tegoed doen aan al het lekkers wat achter gebleven is. Grote groepen met Vinken en Veldleeuweriken scharrelen op de grond. Wellicht treffen we nog Wilde of Kleine zwanen tussen de Toendra en Kolganzen. Er is altijd iets moois te ontdekken, en met het constante geluid van overtrekkende Kraanvogels is de natuurbeleving compleet.

In de namiddag rijden we in zo'n twee uur naar ons verzamelpunt. We hopen daar rond vijf uur aan te komen. Met een super gave vogelervaring op zak, en hopelijk mooie foto's om de herinnering levend te houden.

 


NB: Bovenstaand programma is niet bindend. Omstandigheden zoals het weer of zaken van organisatorische aard kunnen een aanpassing aan het programma geven. Bijzondere waarnemingen uit het veld zullen indien mogelijk in het programma worden ingepast.

 

Doelsoorten:

Kraanvogel, Toendrarietgans, Kolgans, Kleine rietgans, Kleine zwaan, Wilde zwaan, Patrijs, Blauwe kiekendief, Smelleken, Rode wouw, Zeearend, Ruigpootbuizerd, Velduil, Ransuil, Kerkuil, Klapekster, Raaf, Matkop, Baardman, Kramsvogel, Koperwiek, Graspieper, Veldleeuwerik, Geelgors, Kleine barmsijs, Goudvink, Keep, Sijs.

 

 

 

Wat is inbegrepen

Inclusief:

✓ Alle overnachtingen in een comfortabel driesterren hotel
(exclusief eenpersoon toeslag € 100,00)

Alle maaltijden ter plaatse
inclusief water, koffie en thee

Transport vanaf verzamelpunt in Nederland

✓ Begeleiding van twee bekwame gidsen/vogelaars en natuurfotografen

✓ Gebruik van optiek (telescoop), documentatie

 CO2 compensatie via Trees for All

Digitale soortenlijst na afloop

Exclusief:

Vervoer naar verzamelplaats

Lunch dag 1 en diner dag 3

Alle (alcoholische) dranken en andere versnaperingen

Uitgaven van persoonlijke aard

Reis en annuleringsverzekeringen

Boekingskosten en bijdrage STO Garant € 21,00

Praktisch

We verblijven in een heerlijk driesterren hotel met alle voorzieningen. Er zijn ruime tweepersoonskamers beschikbaar. Er geldt een toeslag van € 100,00 voor het alleen gebruik van een tweepersoonskamer. Een kamer delen met een deelnemer van hetzelfde geslacht kan worden aangevraagd. Je word tijdig geïnformeerd als er iemand een kamer wil delen (uiterlijk vier weken voor vertrek). Houdt er rekening mee dat als het niet lukt de extra toeslag alsnog wordt berekent.

⇒Wifi is gratis beschikbaar
⇒Gratis gebruik van sauna en zwembad

Gids en reisbegeleider tijdens deze natuurreis

Klik op de naam ↓

Chris en Annemieke nemen je mee voor het optimaal kunnen beleven van een fantastisch vogelspektakel; De Kraanvogeltrek! Gecombineerd met een heerlijke wandeling in een gevarieerd bos en een hoogveengebied. Uiteraard met voldoende rust en ruimte voor beleving en fotografie.

STO Garant  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads.

Verzamelpunt

Carpoolplaats in Markelo
Gelegen naast de A1

Precieze tijd en locatie wordt via de e-mail gecommuniceerd een maand voor vertrek.

Extra informatie

Vertrekdatum:

01-11-2024 t/m 03-11-2024, 31-10-2025 t/m 02-11-2025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Kraanvogeltrek, akker- en bosvogels in Diepholz” te beoordelen