Exclusieve vlinderexcursie Sint-Pietersberg

99,00

Vlindersafari met Albert Vliegenthart

Kans op Klaver- en Staartblauwtje
Mogelijke waarneming van Bruin dikkopje
Unieke excursie Sint-Pietersberg en ENCI groeve
Bijdrage aan natuurbehoud via NM

Excursiedatum: 30 mei 2025 | 09:00 – 16:00 uur

Uitverkocht

Beschrijving

Vlinderexcursie Sint-Pietersberg

Doorgrond de Sint-Pietersberg en ENCI-groeve met Albert Vliegenthart

Datum: 30 mei 2025

Tijd: 9:00 - 16:00

Prijs: € 99,00

minimaal 6 deelnemers - maximaal 8 deelnemers

Exclusieve vlinderexcursie Sint-Pietersberg en ENCI-groeve

Stel je voor: je verzamelt bij de parkeerplaats bij de ENCI-groeve, klaar voor een dag vol natuur op de Sint-Pietersberg. Onder begeleiding van ecoloog Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting begin je aan een wandeling door dit prachtige gebied. Het is een ideale dag om insecten te observeren, met speciale aandacht voor de vlinders. De Sint-Pietersberg is tenslotte de plek in Nederland waar de meeste dagvlindersoorten zijn waargenomen. Aan ons vandaag de taak om er een flink aantal van te vinden. Maar ook om te leren hoe en waar je deze insecten moet zoeken en welke eisen de soorten aan
hun omgeving stellen.

Vlindersafari in Nederland: de Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg staat bekend om zijn rijke vlinderpopulatie. Door de zuidelijke ligging is het er relatief warm en door de Löss bodem is er veel kalk aanwezig, ook wel mergel genoemd. Vandaag zullen we alle landschapstypen van de berg verkennen en ontdekken welke kenmerkende soorten er te vinden zijn. Het meest uniek voor Nederland is het kalkgrasland. Met zeldzame plantensoorten zoals bevertje, tripmadame en wondklaver biedt het eveneens ruimte aan bijzondere insecten. De kleurrijke verschijning van de koninginnenpage is niet ongewoon, klaverblauwtje, icarusblauwtje, staartblauwtje en
bruin blauwtje en het kaasjeskruiddikkopje vliegen hier rond. Zo kun je de oliekever en de zuidelijke langhoornbij tegenkomen, die zich thuis voelen in dit diverse landschap.

Unieke wandeling in de ENCI-groeve

Vanwege het kwetsbare leefgebied zullen we deze dag ook een korte wandeling onder begeleiding van de boswachter van Natuurmonumenten maken. We verkennen een deel van de ENCI-groeve, een gebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Hier ontdek je de unieke flora en fauna die zich hebben ontwikkeld in deze voormalige kalksteengroeve. Hier maken we kans op bijzondere soorten zoals het bruin dikkopje, vals witje, koninginnenpage en mogelijk al de eerste luzernevlinders. Voor de oplettende deelnemer is er ook kans op het zwervend lieveheersbeestje of een plasrombout. Oftewel we houden onze ogen open voor alles dat groeit en vliegt. Afhankelijk van de beschikbaarheid zullen we deze rondleiding rondom de koffie of lunchpauze plannen.

Snuffelen in de bossen op de Sint-Pietersberg

Maar dat is nog niet alles. We zullen ook aandacht besteden aan de bossen. De verschillende vegetatietypes op de Sint-Pietersberg bieden leefruimte aan een scala aan bijzondere insecten. Rond deze tijd van het jaar worden hier de eerste iepenpages gespot, een teken dat de zomer in aantocht is. Al zou je dat niet denken met de oranjetipjes en landkaartjes langs de bospaden. We zullen de voortplantingsplekken van het boswitje zoeken en hopen natuurlijk nog op bijzondere soorten zoals de grote vos.

Libellen spotten in de ENCI vijver

Beneden langs de ENCI-vijver is het een paradijs voor libellenliefhebbers. Hier kun je soorten zoals de vuurlibel, de elegante kanaaljuffer en de indrukwekkende zuidelijke keizerlibel bewonderen. De vijver ligt langs de parkeerplaats, die in tegenstelling tot veel parkeerplaatsen ook al de moeite is om te verkennen. Ook hier staan bijzondere planten en komen bijzondere vlinders voor. Denk aan de iepenpage, staartblauwtje en mogelijk al de eerste keizersmantel.

Het belooft een inspirerende dag te worden en de kans om zeldzame vlinders en insecten te spotten. Ondanks dat we maar een berg bezoeken, wandelen we in een heuvellig gebied Vergeet naast goede schoenen niet je camera mee te nemen om de mooie momenten vast te leggen

Doelsoorten dagvlinders:

Kaasjeskruiddikkopje, Bruin dikkopje, Groot dikkopje, Boswitje, Oranjetipje, Klein geaderd witje, Groot koolwitje, Scheefbloemwitje, Gele luzernevlinder, Citroenvlinder, Koninginnenpage, Kleine vuurvlinder, Iepenpage, Groentje, Staartblauwtje, boomblauwtje, klaverblauwtje, icarusblauwtje, bruin blauwtje, keizersmantel, veldparelmoervlinder, distelvlinder, argusvlinder, hooibeestje.

Doelsoorten libellen:

Kanaaljuffer, weidebeekjuffer, vuurjuffer, azuurwaterjuffer, plasrombout, smaragdlibel, vuurlibel, bruine korenbout, viervlek, zuidelijke keizerlibel, zuidelijke oeverlibel, beekoeverlibel, zwervende heidelibel


Let op: De soorten fluctueren elk jaar, de weersomstandigheden zijn van grote invloed op de tijd van vliegen.


 

Wat neem je mee?

  • Goede wandelschoenen
  • Comfortabele kleding (houdt het weerbericht in de gaten)
  • Een verrekijker als je die hebt
  • Een fotocamera als je het leuk vindt om foto's te maken

Wat neemt de gids mee?

  • Kennis over het gebied de Sint-Pietersberg en ENCI groeve
  • Veel ervaring in het ontdekken, en kennis van vlinders, libellen en ecologie
  • Documentatie om de soorten te determineren

Gids

Lees meer over de vlinderexpert die met jou op pad gaat. Klik op de naam.

Waar spreken we af?

Parkeerplaats naast Chalet d'Observant
Lage Kanaaldijk 117
6212 NA Maastricht

bruin dikkopje"
keizersmantel"
klaverblauwtje"
koninginnenpage"
staartblauwtje1"
veldparelmoervlinder dichte vleugels"

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant sto-garant.nl/downloads.

Andere suggesties…