Reisverslag: winter vogelreis Extremadura

Winter vogelreis Extremadura

Een reisverslag van onze vogelreis naar Extremadura in de winter. Waarbij we in januari op zoek zijn gegaan naar gave vogelsoorten die overwinteren in Extremadura en soorten die jaarrond in deze Spaanse provincie te vinden zijn.

  • Datum: 15 t/m 20 januari 2025
  • Deelnemers: Leen, Désirée, Daan, Arie, Erna en Ellen
  • Gidsen: Chris en Annemieke
  • Organisatie: Goldcrest Nature Tours
  • Weer: zonnig en fris, weinig wind met temperaturen tussen de 3 en 15 graden

Dag 1: 15 januari 2025 de reisdag:

Reis naar Extremadura

We vertrekken lekker vroeg vanuit een mistig Amsterdam. De KLM brengt ons naar een zonnig Madrid waar we na een vlucht van 2 uurtjes onze koffers van de band halen. Als de minibus is ingepakt rijden we de snelweg op naar het westen. Zo’n twee uurtjes rijden we door het prachtige binnenland van Spanje als we aankomen op onze eerste vogelbestemming van de dag.

Vogels kijken bij Embalse de Arracampo

Embalse de Arracampo is een rietmoeras gebied met verschillende vogelobservatie hutten. Onderweg hebben we vanuit de auto al diverse soorten kunnen waarnemen, maar nu kunnen we lekker buiten in het zonnetje kijken welke vogels er vliegen. We zien een roerdomp, visarend, purperkoet, een snelle buidelmees, grote groep met Europese kanarie, putter, meerdere rode wouwen, cirkelende vale gieren, we horen een waterral en nog veel meer. Zo kunnen we op de reisdag al 56 soorten op onze lijst noteren. 

We rijden in de namiddag naar ons hotel. Na het inchecken en even tijd voor onszelf dineren we in het restaurant van het hotel. De eerste dag is al meer dan geslaagd met mooie waarnemingen en vooral heerlijke weer.

Dag 2: 16 januari 2025:

De steppe van Extremadura leveren altijd iets op

Het vriest nog lichtjes als we na ons ontbijt de steppe tussen Trujillo en Caceras oprijden. De eerste gave waarneming is van Désirée, een vos loopt door een weide. Al snel kunnen we genieten van met mooie kuif-, thekla’s- en kalanderleeuwerik. Grauwe gorzen zingen al vanaf hun post op het hek en een zwarte roodstaart poseert fraai op een rots. Al snel spot Daan een groep met grote trappen, er paraderen meerdere mannen en een enkel vrouwtje. Doordat het koud weer is hebben we geen last van luchttrilling en er kunnen mooie foto’s en digiscoop filmpjes worden gemaakt. 

We drinken een bakkie koffie in Santa Marta de Magesca bij een knus barretje. Na de koffie rijden we verder over de steppe. Al gauw zien we een hop, deze blijft leuk zitten in een boom. Als we wat bergachtig terrein naderen zien we rode patrijzen lopen, we stappen rustig uit en kunnen deze beauty’s goed bekijken. Een grote gele kwikstaart en wilde eenden zien we in de mooie rivier vanaf de brug. In deze Rio spotten we later ook nog een otter, een geweldige waarneming.

Spaanse keizerarend en witbuikzandhoenders, supergaaf!

De roofvogels zijn ook goed vertegenwoordigt als de zon de temperatuur laat oplopen. We zien vale gieren en maar liefst vijf Spaanse keizerarenden vandaag!! Maar ook de rode wouwen zijn talrijk, prachtige buitelingen maken ze door de blauwe lucht. Na de picknicklunch rijden we langs de steppe. Grote groepen met Merino schapen grazen over de steppe. Chris ziet vogels wegschieten langs het hek en besluit terug te rijden. Dat blijkt een fantastisch besluit want al gauw hebben een grote groep met witbuikzandhoenders in de kijker. Ze vliegen over ons heen als ze worden opgejaagd door rode wouwen, maar landen telkens weer op hetzelfde veld. Tussen de vele goudplevieren en kieviten in, wat een geweldige belevenis om de witbuikzandhoenders te zien en te horen.

We ronden deze dag af met een diner in een typisch Spaans restaurant. Vandaag zagen we 63 soorten vogels en twee gave zoogdieren. Het was heerlijk zonnig met uiteindelijk zo’n 11 graden.

Dag 3: 17 januari 2025:

Monfrague National Park – Extremadura

De route door Monfrague National Park mag ook in deze wintereditie zeker niet ontbreken. De rijp glinstert in de dehesa als we op weg gaan naar het berggebied. Als we een groepje kraanvogels in de dehesa zien begint de dag alweer goed. We zien ook nog een vos, en er scharrelen varkens. Begin van het park zien we gelijk al veel vogels zoals blauwe ekster, rotsmus, appelvink, Provençaalse grasmus en veel meer. In de verte zien we bij Salto de Gitano al veel vale gieren cirkelen. We rijden er gauw naartoe. In alle rust want we zijn bijna de enige bezoekers kunnen we genieten van vale- en monniksgier. Ze cirkelen ronde rots en zitten dichtbij op de rotsen. Blauwe rotslijster, zwarte roodstaart, kleine zwartkop, rotszwaluwen en een snelle waarneming van de zwarte tapuit maken ons euforisch.

We vervolgen onze route door het prachtige berglandschap en drinken koffie in Villareal. Bij de mirador de la portilla del Tiétar stelen twee otters de show. Geweldig gaaf om te zien, hoe ze jagen, vissen opeten en interactie met elkaar hebben. Verder ook hier vale gieren op de rotsen, een slechtvalk, rode patrijzen en Edelherten.

Kleine trappen tijdens deze winter vogelreis

Na de lunch gaan we weer richting de steppe. Onderweg staan nog kraanvogels die we kunnen fotograferen. Op deze kleinere steppe zien we een mooie groep van wel 20 kleine trappen. Helaas wat verder weg maar goed te zien door de scoop. Wat een geluk dat we deze schuwe en helaas steeds zeldzamere soort kunnen waarnemen. Als we voldaan terugkomen hebben we even tijd voor onszelf. Er worden mooie en leuke foto’s gedeeld via de appgroep. Na de gezamenlijke determinatie door Chris gaan we lekker eten in het hotel.

Dag 4: 18 januari 2025:

Zwarte tapuiten en een onverwachte waarneming

We hebben een lange dag voor de boeg vandaag want we gaan op zoek naar enkele speciale soorten. Onderweg zien we duizenden kraanvogels op de velden. Na een flinke rit richting het zuiden maken we een tussenstop bij een vuilnisbelt. Niet de fraaiste locatie maar wél vol met vogels. Veel kleine mantelmeeuwen, ooievaars, rode wouwen en een nieuwe soort voor de lijst: de zwarte wouw. Deze wouw hadden we tijdens deze winter vogelreis Extremadura nog niet verwacht. Zo zie je maar dat er altijd een verrassing tussen kan zitten. In de uitgebloeide bloemenranden om de stortplaats heen wemelt het er van de kleine vogeltjes zoals kneu, putter, groenling en Europese kanarie. Ook kuifleeuwerik en piepers scharrelen op de weg en laten zich goed zien. 

Daarna rijden we door via een prachtig heuvelachtig landschap met grillige rotsblokken naar onze bestemming. Onderweg zien we rode patrijzen, steenuilen, raven en de Provençaalse grasmus. Na een kop koffie in een barretje wandelen we naar de plek waar getrakteerd worden op wel drie zwarte tapuiten, vele rotszwaluwen en een blauwe rotslijster. Wat een ochtend! 

Na de lunch rijden we naar het westen. Onderweg maken we een stop om kraanvogels te fotograferen. Bij Merida bezoeken we een locatie om watervogels en reigersoorten te kunnen zien. We hebben geluk en zien zowel de woudaap als de kwak, van die laatste zaten er wel meer dan tien in de bomen. 

Door de meerdere gave waarnemingen vandaag en de aantallen kilometers zijn we later terug bij het hotel. Geen probleem want in Spanje dineren we niet voor acht uur. Op verzoek van de groep eten we bij een tapas restaurant. Binnen hebben ze geen plek maar buiten op het gezellig drukke terras onder de terras verwarmer is het goed te doen. 

Dag 5: 19 januari 2025:

Grijze wouw en rotsmussen

Na het ontbijt rijden we door de verlaten dehesa’s die weer schitteren door de rijp. Het is weer een koude maar zonnige start van de dag. We rijden een fraaie route door landelijk gebied. We maken een kleine wandeling en zien op een veld veel kleine vogeltjes waaronder Spaanse mussen, putters en rotsmussen. De laatste laat zich gelukkig goed zien. Als we onze wandeling aan de andere kant van de weg voortzetten zien we onze doelsoort, de Grijze wouw. Deze hangt mooi te bidden boven het veld waar hij jaagt op kleine vogels, muizen, enzovoort. Hij blijft wat verder weg maar we kunnen de grijze wouw goed waarnemen. 

Daarna rijden we naar de steppe. Als er een monniksgier zeer dicht bij de weg zit proberen we deze voorzichtig beter te bekijken en te fotograferen. We wisselen van plek in de auto om iedereen in de gelegenheid te stellen om deze knoeperd goed te zien. Iets verder zien we nog een dood schaap liggen in de weide, er cirkelende rode wouwen, raven en gieren in de lucht. Het duurt te lang voor ze naar beneden komen., dus wij vervolgen onze weg. We gaan naar de plek met de witbuikzandhoenders, en warempel ze zitten er weer. Wat later dan gebruikelijk lunchen we op de steppe. Met iets meer wind voelt het iets kouder aan maar we hebben weer een zonnige dag. 

Monniksgier poseert

De rit terug naar Trujillo stuiten we op twee monniksgieren en ook een jonge Spaanse keizerarend. Die laatste blijft mooi zitten met een prooi en is door iedereen goed te zien, wat een bakbeest. In Trujillo kijken we nog bij de arena naar kleine torenvalken, maar die zien we niet. Wel zien we een Iberische ondersoort van de zwarte roodstaart, de zwarte roodstaart Iberica. 

Chris houdt voor het eten de laatste determinatie. Hij legt verschillen uit van leeuweriken, roofvogels en hun kalenderjaren en veel meer. We hebben ook zoveel gave waarnemingen kunnen doen. De soortenlijst wordt ingevuld en het totaal aan soorten is nu 110. We wandelen naar het restaurant en gaan lekker dineren. Dit is een moderner restaurant in een historisch pand. Mooie tegeltjes met de afbeelding van de Conquistador Pizarro vind je in Trujillo overal, ze zijn maar wat trots op hún veroveraar van de Americas.

Dag 6: 20 januari 2025:

Reisdag met mooie waarnemingen

Onze laatste dag en dus ook reisdag is een regenachtige dag, maar dat is na al die zonneschijn van afgelopen dagen niet zo erg. We starten rustig op en rijden richting Madrid met een tussenstop in Arrocampo. Ondanks het mindere weer kunnen we nog veel leuke soorten zien. Ook eindelijk wat steltjes want die bleven een beetje achter. We zien watersnippen, kleine plevier, bontbekplevier, witgat, oeverloper en groenpootruiter. Ook hier weer twee otters die op hun gemak vissen vangen en al dobberend hun buit opeten. 

We bekijken de prachtige muurschilderingen in Saucedilla, ook hier nog geen kleine torenvalken. Vooral blij zijn we met de waarneming van de purperkoet, baardman en buidelmees. Ze laten zich uitstekend zien. We nuttigen koffie en ook lunch in een klein restaurant bij Saucedilla. Daarna rijden we bijtijds naar de luchthaven. We hebben genoeg tijd om iets te eten en te drinken voor we het vliegtuig instappen. Na een rustige vlucht nemen we op Schiphol afscheid van elkaar.

Succesvolle winter vogelreis Extremadura

We zijn het er allemaal over eens dat we een fantastisch mooie vogelreis met elkaar hebben beleefd. Met in totaal 115 vogelsoorten en gave zoogdieren hebben we zeer veel gezien. Ook de zeldzamere en schuwe soorten zijn gelukt, en daar zijn we blij om. Een reis die zeker door het zonnige weer, de gezelligheid en de prachtige natuurbeleving als “zeer geslaagd” in de boeken komt. 

Beleef deze vogelreis naar Extremadura zelf

Heb ja na het lezen van dit reisverslag: winter vogelreis Extremadura de wens om dit zelf te beleven? Dat kan! Lees meer over de vogelreis winter in Extremadura en vul een reisaanvraag formulier in. Liever in het voorjaar naar deze topbestemming voor vogelaars? Met onze vogelreis voorjaar in Extremadura maak je kans op soorten als de Bijeneter en Scharrelaar

Fotogalerij

Foto’s gemaakt door deelnemers van deze vogelreis winter in Extremadura. L. van Dam, D. van der Groef en Annemieke

Vogelreis Winter in Extremadura -Monniksgier- L. van Dam"
Vogelreis Winter in Extremadura -Vale gier en blauwe rotslijster-D. van der Groef"
Vogelreis Winter in Extremadura -Witbuikzandhoenders in een grote groep in vlucht - L van Dam"
Vogelreis Winter in Extremadura -Twee Witbuikzandoenders in vlucht - L van dam"
Vogelreis Winter in Extremadura - Monfrague National Park"
Vogelreis Winter in Extremadura -Woudaap - L van dam"
Vogelreis Winter in Extremadura -Spaanse keizerarend"