Onderzoek Delta Tour

Ondanks dat we er al zo vaak geweest zijn wil je als je een tour wilt gaan aanbieden dat alles klopt. Dus de laatste vakantiedag word een dag in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta, op onderzoek Delta Tour.  Geen straf als het ook nog eens schitterend weer is. We hebben natuurlijk al nagedacht wat we allemaal willen laten zien in het delta gebied,  en waar je de meeste kans op mooie vogelsoorten hebt. Maar willen we niet teveel doen? En is er wel genoeg tijd in de wintermaanden?

Welke route gaan we rijden?

We vertrekken om 9:15 vanaf Stellendam buitenhaven waar we natuurlijk even over de dijk gegluurd hebben. Er is nu niet zoveel te zien maar in de winter maak je hier al kans op veel soorten. We rijden een mooie route binnendoor via de Romeinse weg richting de Brouwersdam, onderweg stuiten we op een grote groep Kramsvogels, Koperwieken en Vinken op een gedorste akker. Op de Brouwersdam is er altijd wat te zien zoals Steenloper, Zilverplevier, Meeuwen en Rotganzen. We nemen de tijd om de Rotganzen te bekijken en wat leuke foto’s te nemen. In de winter zitten hier super soorten als IJs eend, Zwarte Zeekoet, Roodkeelduiker of misschien een mooie Parelduiker, ook zijn de Zeehonden bij sluis meestal aanwezig.

Natuurlijk gaan we langs het Patrijzen project

Via de Stolpweg bekijken we de vele bloem en kruidenranden die hier zijn i.v.m. het Euro Partridge Project  , supergaaf al die kaardenbollen dat gaat zeker putters opleveren in de winter. We maken gelijk van de gelegenheid gebruik om via de Oosterscheldekering naar een Rosse Franjepoot te gaan kijken die op Noord Beveland is gezien. Superleuke soort in een leuk gebiedje met wat Watersnippen en Kemphanen. Ook nog een IJsvogel op een paaltje zien zitten, altijd gaaf. Gelijk maar even naar een uitzichtpunt over de Oosterschelde gereden, wat een uitzicht heb je daar, geweldig. We hebben bedacht dat we hier ook een meerdaagse tocht gaan uitwerken zodat we nog meer van de Zeeuwse delta kunnen meepakken.

Plan Tureluur

Terug naar Schouwen-Duivenland om de rest van de tour weer op te pakken. De Prunje-polder mag natuurlijk niet ontbreken in dit programma, dit is zo’n groot gebied daar kunnen we wel wat tijd kunnen volmaken met prachtige vogelsoorten. Het project Plan Tureluur werpt zijn vruchten af. Het is een mooi gebied geworden met veel vogels.  Op Goeree Overflakkee nemen we het vernieuwde Markenje ook nog mee.
De dag was zeer succesvol zowel voor de tour als voor de natuurbeleving, we kunnen niet wachten tot we dit kunnen delen met andere natuurliefhebbers. Nieuwsgierig geworden? Ga met ons mee op de Delta Tour

Scholeksters

Scholekster

Steenloper

Steenloper

Zilverplevier

Zilverplevier

One Thought to “Onderzoek Delta Tour”

  1. Esmee

    De Brouwersdam is altijd mooi om te gaan kijken in de winter. Ik heb er een keer goed de Zwarte Zeekoet kunnen zien en fotograferen. De andere gebieden ken ik niet zo goed maar die lijken me zeker de moeite van een bezoek waard. Ik ga na de lockdown graag mee op deze Delta tour. Ik geef me op voor eind januari

Comments are closed.