Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca

945,00

Vogelen op een Spaans eiland in de Middellandse zee

✓ Jagende Eleonora’s valken
✓ Migrerende vogels
✓ Twee boottochten naar broedeilanden Eleonora’s valk
✓ Moerasgebied Albufera met Steltkluut, Visarend en Purperkoet
✓ Zoutpannen met de Europese Flamingo
✓ Bergketen Tramuntana met Monniksgier, Vale gier en Dwergarend 

Een veelzijdige vogelreis op het prachtige eiland Mallorca, onder begeleiding van een enthousiaste en ervaren gids/vogelaar/natuurfotograaf.

✓ 7 dagen/6 nachten ✓ Nederlandstalige gids ✓ Kleine groep

Vertrekdatum: 13-09-2021 t/m 19-09-2021

In september 2022 komt deze natuurreis ook weer op de kalender. Interesse? Geef het vrijblijvend door via Contact

 

Uitverkocht

Beschrijving

* © Peter Ganzeboom

Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca

✓ Groepsreis
✓ middenklasse hotel met ontbijt
✓ Vliegticket optioneel bij te boeken

minimaal 4 personen-maximaal 8 personen

Vertrekdatum: 13-09-2021 t/m 19-09-2021  € 945,00 p.p. Toeslag eenpersoonskamer € 120,00

Als de piek van het hoogseizoen voorbij is en de zon iets milder schijnt gaan we op zoek naar de Eleonora’s valk en volgen we de najaarsmigratie op Mallorca. Een van de eilanden van de Spaanse Balearen, heerlijk gelegen in de Middellandse zee.

Eleonora’s valk en najaarsmigratie

Eleonora's valk Eleonora's valk en najaarsmigratie op Mallorca
Eleonora’s valk

Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca wordt een gevarieerde vogel tour. Door het late broeden van de Eleonora’s valken valt dit mooi te combineren met migrerende vogels. Die migrerende vogels doen Mallorca aan als laatste stop naar hun overwinteringsgebieden.

De valken zijn vol aan het jagen voor en met hun jongen vanaf de kliffen op hun broedeilanden Dragonera en de Archipel Cabrera. Het zijn spectaculaire beelden die we kunnen gaan waarnemen en ook kunnen fotograferen.

Mallorca en “eco” toerisme

Hoewel Mallorca een levendig toeristeneiland is zijn er gelukkig voor ons “eco toeristen” een aantal pareltjes ontsnapt aan het massatoerisme. Er word veel gedaan aan bescherming van de natuur en cultuur. Ook het vergroten van biodiversiteit staat hoog op de agenda. De belangrijkste natuurgebieden op en rondom het eiland zijn Albufera, de Archipel Cabrera, het eiland Dragonera, Albufereta en de bergen van Tramuntana. Gelukkig komen er steeds meer gebieden bij die worden beschermt door de GOB- de Balearen vogel groep.

Isla Dragonera en Archipiélago de Cabrera

Eleonora's valk en najaarsmigratie op Mallorca
Isla Dragonera

U gaat met Goldcrest Nature Tours een week lang vogelen in diverse natuurgebieden. Zo gaan we natuurlijk de Eleonora’s valken bekijken op het eiland Dragonera en Archipel Cabrera. We varen per fastboot of ferry en verblijven een dag op beide eilanden. Onderweg nemen we soorten als de Vale Pijlstormvogel en de Scopoli’s Pijlstormvogel mee.

Op het eiland zijn er diverse punten waar we veel migrerende vogels kunnen treffen. Migrerende vogels die opgewacht worden door de tientallen Eleonora’s Valken en Torenvalken. Soorten als Blauwe rotslijster, Vuurgoudhaan, Zwarte Roodstaart, Alpen gierzwaluw, Vale gierzwaluw en de endemische Balearische Grasmus zijn hier ook in veelvoud aanwezig. Adouins meeuw en Visarend behoren ook tot de mogelijkheden.

S’Albufera

We bezoeken het natuurpark S’Albufera, een wetland gebied. Met grote rietgebieden en waterrijke habitat voor de Purperkoet, Knobbelmeerkoet, Marmereend en vele steltlopers. Vanuit diverse observatiehutten kunnen we in alle rust de mooie soorten in ons opnemen. Kleine plevier scharrelt regelmatig voor de hut en de Zwarte ruiters nemen graag een uitgebreid bad. De uitgelezen kans om mooie foto’s en films te maken. Een doelsoort voor dit gebied is ook de Zwartkoprietzanger, een soort die we in Nederland niet zullen aantreffen.

Traumuntana

De bergketen Tramuntana is een prachtig stuk ruige natuur op Mallorca. We kunnen dit goed beschermde gebied met de auto doorkruisen en maken korte wandelingen op goed begaanbare paden. Doelsoorten zijn de roofvogels, soorten als Vale Gier, Monninks gier en Dwergarend. Met regelmaat komen ze over de bergkam vliegen en zijn ze met de verrekijker zeer goed te bewonderen.
Ook maken we hier veel kans op de sierlijke Eleonara’s valken. Deze valk vliegt vaak veel lager zodat goede foto’s heel goed mogelijk zijn. In de bossen kijken en luisteren we naar zangvogels als Balearische Kruisbek, Vuurgoudhaan en Cirlgors. Voor landschapsfotografie liefhebbers komen we meerdere prachtige uitzichten tegen. Ook hier zullen we de tijd voor nemen.

Ook zullen we Salobrar de Campos bezoeken. Een zoutwingebied waar we in de Lagoons Europese Flamingo’s, Stelkluut, Strandplevier, Krombek- en Temminck strandloper kunnen zien. Hier komen weer rovers als Slechtvalk, Smelleken en de Visarend op af.

Programma

Dag 1

Na onze vlucht vanuit Nederland naar Palma de Mallorca gaan we per comfortabele minibus naar ons verblijf. Het is een bijzonder fraai verblijf met alle voorzieningen. Als er nog tijd voor is kunnen we voor ons diner nog wat vogels gaan bekijken.We bezoeken de natuur in de nabije omgeving.

Dag 2

Na een ontbijt met uitzicht over het prachtige landschap gaan we naar de boot. We varen in 20 minuten naar het eiland Dragonera. Onderweg letten we goed op langs vliegende Vale Pijlstormvogel, Scopoli’s Pijlstormvogel en Adouinsmeeuw. We verblijven de hele dag op het eiland en nemen ons lunchpakket mee. Diverse wandelingen over het eiland staan op het programma van vandaag. De Eleonora’s valken zijn nu in grote getale aan het jagen. In de begroeiing gaan we op zoek naar zangvogels zoals Balearische Kruisbek, Cirlgors en Tapuit We hopen natuurlijk de endemische Balearische Grasmus te vinden.

Dag 3
Dwergarend ontdek Les Alpilles
Dwergarend

Vandaag wordt een dag voor de roofvogels. We gaan naar de bergketen Tramuntana. Een prachtig gebied met fraaie uitzichten. We gaan op diverse uitkijkpunten op zoek naar de vele soorten die hier voorkomen. De grote rovers als Dwergarend, Monninks gier en Vale gier kunnen we gaan zien als ze over de bergrug scheren. Eleonora’s valk, Slechtvalk, Rode wouw en Havikarend komen vaker wat lager voorbij. Fantastische roofvogels waar we ons vandaag mee gaan bezighouden.

Tijdens de korte wandelingen vandaag kijken we uit naar de Blauwe Rotslijster, Draaihals en Balearische kruisbek. Misschien ontdekken we nog een Griel tussen de schaars begroeide hellingen. Migrerende vogels kunnen we hier ook treffen dus wie weet worden we aangenaam verrast op deze toch al fantastische dag in de bergen.

Dag 4

Het grootste wetland en het bekendste natuurpark van het eiland, Albufera staat vandaag op het programma. Er zijn diverse vogelobservatiehutten die we gaan aandoen. Hier speuren we naar Zwartkoprietzanger, Kleine zwartkop(endemische ondersoort), Purperkoet, Knobbelmeerkoet en Marmereend.

De observatiehutten zijn allemaal goed ingericht om goed te kunnen fotograferen. We gaan met zonsopkomst het park in om gebruik te kunnen maken van het mooiste licht. Het kan zomaar gebeuren dat tijdens het fotograferen van de Zwarte Ibis of de Steltkluut er een Visarend voor de hut opduikt.

Omdat hier zeer veel vogels te zien zijn nemen we de tijd in dit natuurpark. We lunchen ons lunchpakket in het veld. Op de terugweg gaan we langs San Cuarassa voor de Zwarte spreeuwen die hier veel gezien worden.

Dag 5

Op het Archipel Cabrera broeden vele paartjes Eleonora’s valken. We gaan hier weer spektakel zien van jagende rovers en uiteraard vele migrerende zangvogels die uitrusten op dit eiland. We maken een boottocht rondom dit schitterende eiland en de 18 kleine eilandjes. Hopelijk zien we  Vale Pijlstormvogels of dolfijnen. We maken een wandeling over het eiland. Op de terugweg maken we een stop bij Salobrar de Campos. Hier speuren we naar steltlopers en Europese Flamingo’s.

Dag 6

Onze laatste volle vogel dag gaan we invullen met diverse kleine gebieden die zeer de moeite waard zijn. Ook als er sommige soorten niet gelukt zijn deze afgelopen week kunnen we vandaag nog een poging wagen. Uw gids kent de weg en weet leuke plekken waar we mooie vogels kunnen vinden.

Soorten als Griel, Tapuit of Theklaleeuwerik kunnen we zo nog zien en fotograferen. Overvliegende rovers als Dwergarend, Rode wouw en Slangenarend behoren tot de mogelijkheden. We maken er weer een volle vogel en natuur dag van. In de avond is het een leuk idee om gezamenlijk te dineren in een van de vele restaurants (niet bij de prijs inbegrepen)

Dag 7

We hebben nog een aantal uren na het ontbijt om te vogelen alvorens we naar het vliegveld van Palma de Mallorca gaan. Helaas zit onze tour Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca er op. We hopen dat u een geweldige natuurbeleving heeft ervaren met zeer veel verschillende vogelsoorten. Als u foto’s heeft gemaakt volgt er thuis nog een hele klus om ze uit te zoeken. Maar dan beleef je het allemaal nog een keer.

NB: Het programma is niet leidend, weersomstandigheden en eventuele gemelde zeldzaamheden kunnen voor een aanpassing zorgen.

Praktisch

We verblijven in een middenklasse hotel met ontbijt. Het hotel ligt bovenop een berg met een 360 graden uitzicht over Mallorca. We hebben de beschikking over eenpersoonskamers en tweepersoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Er geldt een toeslag voor een eenpersoonskamer van + € 120,00. Als er geen eenpersoonskamers meer beschikbaar zijn kunnen we alleen reizende deelnemers (hetzelfde geslacht) samen plaatsen in een tweepersoonskamer met aparte bedden.

Lunch wordt door ons verzorgd, meestal in de vorm van een lunchpakket. Voor uw diner kunt u terecht in het restaurant van het hotel of het dorpje Randa wat zich op loopafstand van het hotel bevindt. Ook kunnen we dineren in de vele plaatsen in de omgeving waar we dan gezamenlijk naar toe kunnen rijden.

We vliegen naar Palma de Mallorca vanaf Eindhoven airport met Transavia, rekent u op ongeveer € 150,00. Bij een gegarandeerd vertrek ontvangt u een e-mail met de exacte vluchtgegevens die u kunt boeken.

Wat is inbegrepen

Inclusief:
 • Vervoer tijdens de tour met comfortabele minibus en vanaf het vliegveld Palma de Mallorca

  Logo Trees for All
  Wij compenseren uw CO2 uitstoot
 • Zes overnachtingen in een middenklasse hotel met ontbijt
 • Lunch(pakketten) niet op dag 1. Geef eventuele dieetwensen door bij uw boeking.
 • Tickets voor entree natuurparken
 • Tickets voor overtocht naar Dragonera
 • Boottocht op zee rondom Archipel Cabrera
 • Enthousiaste en ervaren Nederlandstalige gids/natuurfotograaf
 • Ervaren Reisbegeleider/natuurfotograaf
 • Gebruik van vogeldocumentatie
Exclusief:
 • Retour vlucht van Eindhoven airport naar Palma de Mallorca
 • Diner
 • Lunch dag 1
 • Alle (alcoholische)dranken en andere versnaperingen tijdens uw verblijf
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis en annulering verzekeringen
 • Bijdrage (€12,00) STO Garant

STO GarantDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant
https://sto-garant.nl/downloads

Gids Chris de Nooijer

Chris de Nooijer Gids Goldcrest Nature ToursUw gids en reisbegeleider Chris is een ervaren vogelaar en een natuurliefhebber in hart en nieren. Hij kan u met veel passie en enthousiasme vertellen over de vele flora en fauna die dit eiland rijk is. Door veel voor onderzoek weet hij waar hij u mee naartoe moet nemen om de soorten goed te kunnen waarnemen.
Hij is dus de juiste persoon om deze heerlijke tour Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca te gaan doen.
Ook op het gebied van natuurfotografie kan hij u met advies bijstaan. Hij kijkt ernaar uit om met u samen een onvergetelijke natuurbeleving te beleven. Uiteraard houd hij de recente waarnemingen in de gaten zodat u niks hoeft te missen.

Wat kunt u meenemen

Het klimaat is rond deze tijd van het jaar heerlijk op Mallorca. De temperatuur zal zo rond de 25 graden kunnen zijn. De wandelingen zullen middelmatig zwaar zijn.

 • Zorg voor goede wandelschoenen
 • Pas uw kleding aan gelang de weersverwachting (zon, regen)
 • Een regenjack, zonnehoed/pet, muggenmelk
 • Een verrekijker vergroot het kijkplezier

Verzamelpunt

Eindhoven airport
precieze tijd en locatie wordt gecommuniceerd via de mail.

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Eleonora’s valk en najaarsmigratie op Mallorca” te beoordelen